Panda Club Serbia
10 фебруар, 2012, 10:26:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3
  Štampaj  
Autor Tema: Prednji trap - neki čudan zvuk  (Pročitano 1958 puta)
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« poslato: 12 март, 2009, 11:49:41 »

Primetio sam da mi se pri motanju volana čuje neko krckanje. Zvuk je sličan onom kada se recimo drvo savija, šta znam, kao na brodu (nije onako metalan, čuje se krkkrk-krkkrk) i prisutan je kada se mota volan dok je auto u pokretu i dok je u mirovanju, tako da sumnjam da je homo-kinetički.... Da li bi neko znao da mi kaže o čemu se ovde radi?
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
yungalunga
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

dziponja riponja

« Odgovor #1 poslato: 12 март, 2009, 12:07:08 »

Gibo, jel se cuje tktktktktk ili ovo tvoje krkrkrkrkrk. Ako je homo onda je ovo prvo,kao da nesto preskace tktktk, a ako je drugaciji zvuk proveri da li su svi srafovi na tockovima zategnuti???????????
Sačuvana
inspkluzo
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 12 март, 2009, 12:33:26 »

Aca dorćol se najbolje razume u zvukove, ako se čuje dok motaš u mirovanju onda nije homokinetički.
Sačuvana
yungalunga
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

dziponja riponja

« Odgovor #3 poslato: 12 март, 2009, 12:57:10 »

Gibo ,  GREMLINIIIIIIIIIIIII  Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Sačuvana
zeka
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 12 март, 2009, 13:50:40 »

Meni volan cakce kada se naglo mota iz jedne u drugu stranu.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 12 март, 2009, 14:52:07 »

E doooooobro, sad ce mo da objasnimo biggrin Gremeline-donjeg prednjeg postroja biggrin biggrin biggrin

Daklem, to su uglavnom - klasicni Panda Gremelini, a lebac ti u Pandama Classic ima ih dosta......

Prvo svaki zvuk pri motanju volana a ima ih vise koji se mogu javiti, definitivno znaci da postoji problem sa vesanjem ili upravljackim delovima (uglavnom su problemi sa vesanjem benigni i relativno jeftini). Najcesci zvukovi gremelina - pandinih koji zive u vesanju su ``uuuuujanje``, ``tktktktkanje`` i ``caktanje``

uuuujanje se javlja kad je iskrivljeno jedno oscilatorno rame
tktktktktkttanje se javlja kad ima lufta u donjoj ili gornjoj ramenoj sponi, a
caktanje se javlja kad ima lufta u kraju upravljacke spone (bar u jednoj od dve)....

Paznja: ove zvukove mogu izazivati i drugi gremelini (amortizerski, homokineticki....) pa dobro treba istraziti stvar.

Oscilatorno Rame je oko 750-1.000 dinara - Paznja postoji levo i desno
Ramene spone postoje gornje i donje (ne znam cene)
Upravljacka spona je ista i za levi kraj i za desni kraj i kosta 570 dinara
Kolko materijal toliko i ruke, a zamena je oko 15 -30 minuta po delu.

Cim fabricki ugradjeni gremelini pojedu neki od ovih delova, gremelini ispustaju zvukove, i javljaju da su gladni, te da im treba novi deo (da bi imali sta da jedu)

Dakle moj savet, posetiti trapadziju od poverenja, zameniti potrosene delove.

Kako da proverite dal su gremelini gladni?
A) Ako auto vuce u voznji u jednu stranu = gremelin malo gladan, mozda samo centriranje trapa
B) Uuuuujanje kod punog levog ili desnog motanja (cak pri neznatnim brzinama, napr na parkingu) - Oscilatorno rame iskrivjeno a mozda i jedna od nosecih spona pojedena
C) tktktktktktktktanje Gremelin pojeo neki zglob od spona = provera kod trapadzije
D) caktanje pri cimanju volana - Gremelin pojeo neki od krajeva upravljackih spona - i kad smotate skoro skroz u jednu stranu (do pred puni), volan prosto sam od sebe dodaje do punog = potrebna poseta trapadziji i centriranje trapa. (Paznja caktanje moze dolaziti i iz samog volana, kad se radi o povratniku prekidaca migavca ili o kontaktima sirene - utvrditi odakle dolazi caktanje - iz volana ili iz upravljackih spona)

Donji postroj kod Pandi je jako osetljiv na zimske `` slane`` i rupaste uslove saobracaja i puteva, te se ovi zvukovi uglavnom javljaju uprolece, nakon duge i teske zime, kada se Gremelini donjeg postroja bude i namirisu prolece.

Za dodatna pitanja sam tu.
Napomena: Cesto se javlja i Gremelin treceg nosaca motora, koji takodje ima zvuk tup-tup, ali on se javlja kod naglije promene brzine kretanja ili pri polasku iz mesta, ali o tome sam vec pisao ranije.....

Pozz i tu sam za daljnja pitanja ako ih bude.

Sačuvana
zeka
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 12 март, 2009, 15:39:29 »

U bre, pa ti k'o kompjuter.
Salu na stranu, od 3 zvuka kod mene "rade" 2.
Kada si toliko pametan, da li znas nekog dobrog majstora da mi to sredi + redovan servis.
"Fala i aj' zdravo.
Sačuvana
yungalunga
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

dziponja riponja

« Odgovor #7 poslato: 12 март, 2009, 15:57:34 »

Aco,Al si pametan!!!!!!!!!!!!
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 12 март, 2009, 16:00:42 »

@ Zeka, nerado odgovaram na pitanja oko majstora, jer je to prilicno individualna stvar. Nekome se neki majstor moze uciniti savim OK, a nekome ne :-\. Isto je po pitanju cena, nekom je nesto skupo, a nekome ne :-\

Ali ja bih uradio ovako Wink :

Redovan servis (dijagnostika, ulja, filteri, kajsevi) kod Zeljka u Dobanovcima, auto-Servis Raskovic (google search pa nadji detalje) - delove ne kupovati, vec poruciti kod majstora, buduci da ih on nabavlja s popustom......- dogovoriti termin preko tel. pre odlaska radi zakazivanja.
Promena (ili pregled) spona ili oscilatornih ramena i sl., Automehanicar Djuro Rasic Tosin Bunar 234V - nakon cega obavezno uraditi centriranje trapa - bez obzira sta Djuro kaze nakon intervencije (a reci ce da je to bacanje para Roll Eyes )
Centriranje trapa, Auto servis u Boban Centru, Dunavska bb - Dorcol, (Cena za automobile koji imaju 13 colne felne je 1.100 din -3D kompjuterizovana mashina hi tec - ganc nova i tako to, mislim nije ono na kanapche.....)

POzz

Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #9 poslato: 12 март, 2009, 16:48:39 »

Bem li ga, ovi moji gremlini su neki mutirani... Ništa od navedenog se ne uklapa u simptom... Još mi je majstor menjao manžetne na letvi volana (čulo se i pre te intervencije), pregledao trap i reko da je sve u redu... Ono što mi ostaje je da otvorim haubu posadim burazera unutra da mota volan sa jedne na drugu stranu...
Sačuvana

AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 12 март, 2009, 18:30:02 »

biggrin Da da ne zaboravim jednog dosta prisutnog, a chudnog fabrickog Gremelina. Dole kod vozacevih nogu, iznad pedala, ima jedan mali kardan od volana - bukvalno pravi kardan koji prelama osovinu volana pod nekim uglom (osnovna funkcija mu je sprecavanje prodora osovine u kabinu u slucaju sudara). Kada se savijete (da nekazem podvucete dole, ispod museme, iznad pedala vidljiv je taj kardan). E kad se smanji kolicina litijumske masti u zglobovima tog kardana, tu zna da lupka (mali zazor u zglobovima, koji nije znak trosenja, nego znak da nema podmazujuce masti) Tu ga dooobro namazite sa toatnom (litijumskom) mascu oba zgloba, prosto obavijte zglobove mascu. Najbolje da mu date pun okret volana u jednu stranu, namazete, pa mu date pun okret volana u drugu stranu, pa opet namazete. Upozorenje: Postavite stare novine preko pedala i gumene prostirke, jer prilikom mazanja mast zna da otpada po pedalama i patosu. Onda malo vozite levi krug, desni krug, da svo blagopomazanije prodre u oba zgloba kardana, a da oni ostanu ko bubreg u loju. Provereno sprecava lupkanje, a samo koristi u smislu podmazivanja. Posao raditi u staroj obuci, jer pri nekoliko prvih oktreta volana zna da ispadne nesto od viskova masti.

@ Gibaja. To sto si mi opisao (onu brodsku skripu), predpostavljam da lici na skripu s drvenih brodova, i da lici na naponjanje drvenog samostrela???
E sad moram naci slike oscilatornih ramena i krajeva ramena. Tu na mesta gde krajevi ramena (kugle) ulaze u ramence, tu WD40, ali ne po gumi, nego u mesto spajanja. So zna da u tecnosti prodre na to mesto, pa prilikom yakretanja volana i promene polozaja ramena bude malo tog zvuka napinjanja samostrela *drvenog)
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 12 март, 2009, 18:37:46 »

biggrin
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #12 poslato: 12 март, 2009, 20:08:13 »

Probam u subotu i jedno i drugo ( i mazanje kardana i špricanje WD-om)...

I da, mislio sam na škripu na drvenim brodovima, samostrel i ostalo... Svaka čast, ti Aco kao da si projektovao Pandu  biggrin biggrin biggrin
Sačuvana

AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 13 март, 2009, 10:21:07 »

Gibaja, za mazanje kardana ja sam koristio neku obicnu domacu mast pakovanu u plasticnu kutiju, ali za sladokusce ima i neka Wurth-ova u spreju, koja je elegantnija za nanosenje, jer sprej ima cevcicu pa lepo nanisanis. No razlika u ceni je znatna. Ipak snasao sam se s besplatnim primerkom novina i grancicom ubranom s drveta na parkingu - cista ekologija biggrin biggrin biggrin

Na slici iz prethodne moje poruke vidi se samo donja kugla ali na ramencetima ima jos jedna- kako da kazem gornja kugla (otprilike na sredini oscilatornog ramena), pa treba WD-isati i taj spoj kugle i ramena na takav nacin da WD prodre u rupu ramena u koju se umece onaj spic od kugle.

Nakon WD-isanja, trebalo bi da nestane zvuk rimske galije, a trebalo bi i da osetis neznatno olaksanje prilikom motanja u mestu. biggrin biggrin
Sačuvana
zeka
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 13 март, 2009, 13:49:34 »

Aco, pa ti nam iz Torina dajes savete. Cool
Hvala puno na info ali cu okusati srecu sa starin majstorom. Bio je vrlo korektan ali sam mislio da nema neki bas "pandista" majstor.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3
  Štampaj  

Prebaci se na: