E doooooobro, sad ce mo da objasnimo

Gremeline-donjeg prednjeg postroja

Daklem, to su uglavnom - klasicni Panda Gremelini, a lebac ti u Pandama Classic ima ih dosta......
Prvo svaki zvuk pri motanju volana a ima ih vise koji se mogu javiti, definitivno znaci da postoji problem sa vesanjem ili upravljackim delovima (uglavnom su problemi sa vesanjem benigni i relativno jeftini). Najcesci zvukovi gremelina - pandinih koji zive u vesanju su ``uuuuujanje``, ``tktktktkanje`` i ``caktanje``
uuuujanje se javlja kad je iskrivljeno jedno oscilatorno rame
tktktktktkttanje se javlja kad ima lufta u donjoj ili gornjoj ramenoj sponi, a
caktanje se javlja kad ima lufta u kraju upravljacke spone (bar u jednoj od dve)....
Paznja: ove zvukove mogu izazivati i drugi gremelini (amortizerski, homokineticki....) pa dobro treba istraziti stvar.
Oscilatorno Rame je oko 750-1.000 dinara - Paznja postoji levo i desno
Ramene spone postoje gornje i donje (ne znam cene)
Upravljacka spona je ista i za levi kraj i za desni kraj i kosta 570 dinara
Kolko materijal toliko i ruke, a zamena je oko 15 -30 minuta po delu.
Cim fabricki ugradjeni gremelini pojedu neki od ovih delova, gremelini ispustaju zvukove, i javljaju da su gladni, te da im treba novi deo (da bi imali sta da jedu)
Dakle moj savet, posetiti trapadziju od poverenja, zameniti potrosene delove.
Kako da proverite dal su gremelini gladni?
A) Ako auto vuce u voznji u jednu stranu = gremelin malo gladan, mozda samo centriranje trapa
B) Uuuuujanje kod punog levog ili desnog motanja (cak pri neznatnim brzinama, napr na parkingu) - Oscilatorno rame iskrivjeno a mozda i jedna od nosecih spona pojedena
C) tktktktktktktktanje Gremelin pojeo neki zglob od spona = provera kod trapadzije
D) caktanje pri cimanju volana - Gremelin pojeo neki od krajeva upravljackih spona - i kad smotate skoro skroz u jednu stranu (do pred puni), volan prosto sam od sebe dodaje do punog = potrebna poseta trapadziji i centriranje trapa. (Paznja caktanje moze dolaziti i iz samog volana, kad se radi o povratniku prekidaca migavca ili o kontaktima sirene - utvrditi odakle dolazi caktanje - iz volana ili iz upravljackih spona)
Donji postroj kod Pandi je jako osetljiv na zimske `` slane`` i rupaste uslove saobracaja i puteva, te se ovi zvukovi uglavnom javljaju uprolece, nakon duge i teske zime, kada se Gremelini donjeg postroja bude i namirisu prolece.
Za dodatna pitanja sam tu.
Napomena: Cesto se javlja i Gremelin treceg nosaca motora, koji takodje ima zvuk tup-tup, ali on se javlja kod naglije promene brzine kretanja ili pri polasku iz mesta, ali o tome sam vec pisao ranije.....
Pozz i tu sam za daljnja pitanja ako ih bude.