Panda Club Serbia
20 мај, 2012, 18:25:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Kocka do kocke- kockica...  (Pročitano 713 puta)
kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« poslato: 13 март, 2009, 18:27:35 »

Beše jednom jedan Đuđaro.

Početkom 70-ih godina prošloga veka, tada mlad i perspektivan dizajner, a sada već "deda Đorđo", odlučio je da je dosta bilo iznova ponavljanih šablona pri izradi automobilskih karoserija, te mu na pamet pade sledeće:
"Kako bi bilo da automobil izgleda kao origami figurica- oštrih, jednostavnih, a aerodinamičnih linija?".

Više nego neočekivano, slobodu da prvi put u nižoj klasi vozila primeni novu filozofiju auto-dizajna, ovom Italijanu dao je gigant iz Wolfsburga, proizvođač čije je ime po inerciji vezivano za oble linije insektoidne legende.
Prvi uglasti mit, produkt Đorđovog genija, je, na moguće negodovanje svih ljubitelja malih, kockastih vozila sa Apenina, ipak bio Golf.

Od te 1974., sve do početka 90-ih, retko ko je, osim Đuđara, uspevao da "folded-paper" ideju pretvori u više-milionske tiraže, opšte uspehe auto-industrije, primerke kojih će se sa setom sećati deca (i mladi) trusnih osamdesetih.

Samo za njih, i one koji se tako osećaju, autor bira, po njegovom mišljenju, najlepše automobile ikada.

Redom, od najnižih klasa, narodnih automobila, do dan- danas "WOW-efekt" vozila.

I za kraj, nedosanjani san:

Neki ćoškasti lepotan je sigurno zaboravljen, neka ostatak ovdašnje družine dopuni listu legendi...

« Poslednja izmena: 13 март, 2009, 21:27:32 kuntalo » Sačuvana
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #1 poslato: 14 март, 2009, 00:14:27 »

Lep tekst... Nisam znao da je Audi 80 isto Giugiarovo delo... Što će reći da mi je Panda drugi auto iz njegove kujne...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 14 март, 2009, 17:25:00 »

Gibaja, necu da kvarim, ali ovo kockasto dole je Maseratti - BiTurbo biggrin biggrin biggrin. Do duse lici na A80, znacci ``Ima neka tajna veza``......
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #3 poslato: 14 март, 2009, 17:35:38 »

Gibaja, necu da kvarim, ali ovo kockasto dole je Maseratti - BiTurbo biggrin biggrin biggrin. Do duse lici na A80, znacci ``Ima neka tajna veza``......

Aco, pogledaj malo bolje, onaj sivi iznad Alfe 33 je isti model kao moj pokojni Gospodar Prstenova...
Sačuvana

AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 14 март, 2009, 17:42:10 »

A da, da on_the_quiet on_the_quiet, ja misllio na onaj crni otmeni doooole skroz biggrin biggrin biggrin
Izvinjavamo se......... Wink
Sad znamo da te nesto definitivno vuce u tu dizajnersku skholu
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #5 poslato: 14 март, 2009, 18:20:05 »

Izgleda smile Rastao sam uz automobile dizajnirane u tom studiju: Golf I, Jugo, Audi 80...

Mada ipak mi je omiljeni dizajn Ferdinanda Porsche-a (zapravo Erwina Komende) biggrin Buba, 356, 911...
Sačuvana

kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 14 март, 2009, 18:33:03 »

Ostali favoriti...

Sačuvana
kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 27 март, 2009, 17:53:18 »

E, sad- makar me prozvali blesavim  preved, automobil koji mi se mnogo sviđa:

Čitao sam davno kako je Bertone Jr., pri osvrtu na sva svoja dela i rad (proguglajte samo kakvih tu mitskih zveri ima) za ovaj auto izjavio da je vrhunac njegove dizajnerske karijere.

PS: Aco, bruko jedna- "nedosanjani san" je Quattroporte. Biturbo liči, doduše, ali je, koliko ja znam, isključivo kupe.
« Poslednja izmena: 27 март, 2009, 18:04:10 kuntalo » Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #8 poslato: 27 март, 2009, 18:00:02 »

Hehe, prva posleratna Škoda sa motorom napred  sarcastic sarcastic
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj