gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 05 фебруар, 2010, 14:11:53 » |
|
Imaš privatnu poruku...
A red je i da se predstaviš u rubrici Predstavljanje Članova!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 06 фебруар, 2010, 19:00:03 » |
|
Ovo je izdvojeno sa starog foruma (u nadi da olaksa citanje istog i dopuni ovu temu )sa adrese http://www.elitemadzone.org/t339368-1-Re-Fiat-Panda-Classic-klub-poruke-iz-januara-februara-marta i sve na dalje su citati i fotke clanova foruma,sto starog,sto novog Hvala vam
@ veljap: Da li postoji razlika izmedju PARAFLU UP i PARAFLU 11 Ako postoji koja je. Ja sam na NET-u nasao da je Paraflu UP na bazi monoetilen glikola a Paraflu 11 na bazi etilen glikola, pa ne znam da li ova dva antifriza mogu medjusobno da se mesaju.
@ inspkluzo: Veljo, meni je objašnjeno da je Paraflu UP crvene boje (11 je plave) i nije agresivan za sisteme hladenja, pa se ne mora menjati svake dve godine, što nije slucaj kod 11, ne mogu se mešati i ako menjaš 11 sa UP ili obrnuto moraš isprati sistem! POzz!
@ AcaDorcol: Ima 3 tipa rashladne tecnosti PARAFLU i to:
PARAFLU UP PARAFLU 11 PARAFLU 11 F.E.
Paraflu UP ima u sebi 91-96% etilenglikola ostalo je destilovana voda PARAFLU 11 u sebi ima 90-95% etilenglikola, 4% sode bikarbone i ostalo do 100% je destilovana voda PARAFLU 11 F.E. u sebi ima 30-60% etilenglikola, 3% sode bikarbone , 0.2% sodium nitrita i ostatak do 100% je destilovana voda.
Nije preporucljivo mesati ih, jer imaju razlicitu gustinu Svi su na bazi etilengllikola, ali neki imaju i sodu bikarbonu i sodiumnitrit, a ovaj 11 F.E. je vec razredjen vodom
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 06 фебруар, 2010, 19:04:45 nitro »
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 05 март, 2010, 12:53:17 » |
|
E ovako, pošto sam tijekom zime dolio oko 1.5l antizviza (prosečno 900km mesečno) rešio sam da završim i tu priču te sam promenio hladnjak i pumpu. Sada se nadam da više Gvido neće gubiti tečnosti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 05 март, 2010, 23:32:15 » |
|
Otprilike isto, ali ja čekam cveće i pčelice da proverim da nije neka šelna, neka druga glupost...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
IFA
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 06 март, 2010, 23:09:38 » |
|
E ovako, pošto sam tijekom zime dolio oko 1.5l antizviza (prosečno 900km mesečno) rešio sam da završim i tu priču te sam promenio hladnjak i pumpu. Sada se nadam da više Gvido neće gubiti tečnosti.
Šta si uradio sa starim-šupljim hladnjakom
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 06 март, 2010, 23:48:55 » |
|
U žurbi sam ga ostavio kod Bobana... A on ga je najverovatnije dao SSS (sakupljačima sekundarnih sirovina)...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jole
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 10 март, 2010, 14:14:36 » |
|
Prosle godine mi se desilo sledece: Pandolino je bez palenja stajao na parkingu oko sedam dana i jedno jutro da ga upalim, zavergla kratko i uz cudan zvuk stade.Probam ponovo i sada prepoznam zvuk proklizavanja anlasera-blokirao motor.Skinem poklopac zupcastog remena i vidim da je remen ostecen. Skinem i njega, smaknuta dva zuba i polupocepan je. Sa majstorom (dugogodisnji prijatelj) postavimo na licu mesta drugi,upalimo motor,sve u redu.Zakljucimo da je bio los kvalitet remena ili je uleteo neki strani predmet i prouzrokovao preskakanje tj.izbacivanje iz faze ali nisam bas ubedjen u sve to. Konsultujem se sa maestrom iz Dobanovaca i on mi ustvrdi da je u pitanju dihtung glave motora.Propustio je rashladnu tecnost u prvi cilindar i pri pokretanju klipa ka GMT blokirao motor (hidro udar).Zvuci logicno a i setio sam se da sam cesce morao da dolivam tecnost. Sledi poznata prica oko zamene dihtunga.  P.S. Opet po malo moram da dolivam a ne vidim gde odlazi 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 10 март, 2010, 18:02:45 » |
|
verovatno na vodenoj pumpi ali ne u vidu kapljica nego u vidu pare ! Ja ovo cuo od maestra iz Dobanovaca ! Zato covek preporucuje zamenu vodene pumpe, iako je sa njom , naizgled, sve u redu!
Ja je jos nisam zamenio, ali zato cesto kontrolisem nivo u chantri !!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jole
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 12 март, 2010, 14:22:45 » |
|
Hvala Roberto! I ja sam posumnjao na pumpu ali cu pre nego se odlucim na njenu zamenu probati sa sredstvom za zaptivanje. Nabavio sam ga u sportskoj radnji (100 din), da probam.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 12 март, 2010, 18:47:12 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 13 март, 2010, 14:03:41 » |
|
Moje iskustvo je bilo donekle drugacije, sipao sam to cudo, radilo je svoj posao odlicno, e ondak sam zamenio antizviz i opet je poceo negde da gubi vodu... Posto nisam vise imao zivaca da se zajebavam sa tim promenio sam pumpu i ladnjak, stisnes malo zube (jedno 7000din) i prodje  Inace, to sredstvo uglavnom reaguje sa vazduhom tako da dok je unutra u principu ne bi trebalo da se lepi i pravi sranja...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jole
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 13 март, 2010, 15:18:00 » |
|
I na nekim prethodnim autima sam par puta upotrebio sredstvo za zaptivanje (slovenacki tesnilc) i nije bilo stetnih posledica. Kad kazem da cu da probam mislim na velicinu otvora kroz koji curi tecnost,pomaze ako je curenje slabije. Takodje na istom mestu procuri ponovo i kod kompletne zamene antifriza . Ne tvrdim da je to pravo resenje ali trenutno bi moglo pomoci. Misljenje ne zasnivam na nauci vec na dosadasnjem iskustvu a i ova cuda su masovno u upotrebi.To lepljenje na zidove hladnjaka i ostalog, koje pominje Robi je verovatno skodljivo kod cesce upotrebe, kao i u zavisnosti od kvaliteta sredstva.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
NiniBEE
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 21 април, 2010, 23:33:15 » |
|
Meni nije jasno, Kuntalo je dao onaj sken gde se navodi da se procenat Paraflua preko 58% nikako ne preporučuje, a gledajući datu šemu na 100% koncentrata učinak zaštite od smrzavanja je na oko -15ºC. Još i to da čist koncentrat šatro nagriza delove motora... Ako je ovo tačno Aca je u grdnom problemu, iako je to demantovao svojim dugogodišnjim iskustvom.  Uglavnom iako je možda drugima jasno ja niš ne kontam. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 01 март, 2012, 10:09:36 » |
|
Uskoro planiram menjanje celokupne rashladne tesnosti, kupih Paraflu 11 , otvorim, boja zelenkasta, a pre zime sam dolivao isti, doduse kupljen prosle godine, boja plavicasta, sad na AP sportovom sajtu imaju crveni i zeleni??? Sta se desilo sa plavim i da li ima razlike u odnosu na ovaj zeleni? Da li neko zna? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #44 poslato: 01 март, 2012, 11:40:10 » |
|
Napisah ja ovo, i onda sipah taj andrak, o predjoh sa njim 10000 km. Do duse, pre mesec dana mi zveknu dihtung glave, al nista strasno, nije puno bolelo, sad, dal je zbog tog sredstva, ko ce ga znati????
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|