|
jokicm
|
 |
« poslato: 16 март, 2009, 11:56:51 » |
|
Posto je kod nas specificna pojava gremlina, tj.paljenja zute/baksuz/ lampice, evo pitanja za sve. Meni se lampica upalila davno, isao sam na dijagnostiku, konstatacija spid senzor. Zamenim onaj na bregastoj, pa onaj na radilici/taj imam rezerve/, ono opet posle 20 km. Odem konacno kod mog majstora i konstatujemo da je to senzor na menjacu u koji ulazi kilometar sajla, a iz njega izlaze tri kablica/neki ga zovu i pinjon/. Trazio sam, nasao u Delta M, kosta oko 6500din. Na otpadima nasao na jednom mestu, tu su mi trazili 50E za neki iz Pande koja tu stoji ko zna od kada. Ako neko ima negde nesto da mi preporuci, neka javne ili na PP ili na forum, mozda treba jos nekome/daleko bilo/. Posto lampica svetli, necu znati ako ne daj boze bude neki drugi problem.Unapred hvala Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 16 март, 2009, 13:15:46 » |
|
Jokiću, jel možeš da objasniš o čemu se radi malo detaljnije? Koj je to deo koji ti treba? Nije mi jasno a plaši me ta cifra...
Pretpostavljam da si probao u AP sportu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 16 март, 2009, 13:42:18 » |
|
Gibaja, hvala na interesovanju. Radi se o sledecem. To je deo koji se srafi na menjac, u njega ulazi kilometar sajla, odnosno izlazi, jer ide na kilometarsat/kaci se sa gornje strane/. Deo sa donje strane ima isti izlaz kao sajla/cetvrtasti/ i usrafljuje se odozgo u menjac. Sa njega izlazi trozilni kabal koji ide na komp, i daje informaciju, valjda o brzini, jer unutra postoji nesto kao rotor, magnetno je, i postoji stampana plocica radjena u SMD tehnologiji. Kod mene je u taj deo usla voda, plocica je zveknula, i upalila se lampica. Druga stvar, cuje mi se kuckanje kilometar sata u voznji, cak-cak-cak, znaci da je neko prckao po kilometrazi, sto je takodje moglo valjda da bude uzrok riknjavanja, ili je to bilo pranje motora odozgo pod mlazom vode. To se nalazi otprilike ispod rezervnog tocka na menjacu, malo je nepristupacno, ali ja sam ga i skidao i vracao bez kanala, samo zaleganjem pod auto. Valjda sam uspeo da objasnim... Inace u AP sportu nemaju to. Pozz...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 16 март, 2009, 14:32:23 » |
|
Jokicu, ne staj mi na muku, i mene taj senzor brzine proganja od kako sam kupio pandu. Nisam mogao nigde da ga nadjem osim u Delti, al' nisam lud da dam tolke pare. Planiram da kada otopli odem kod naseg doktor-zeljka da vidim mogu li tu nesto sa dijagnostikom da odradim , u smislu da softverski eliminisemo taj senzor.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 16 март, 2009, 14:35:42 » |
|
Sada mi je jasnije dosta...
Koja glupost... Ne mogu ti konkretnim savetom pomoći, ali recimo da bih uzeo kod Derikoža taj deo za 6500din nadajući se da će trajati koliko je originalni trajao... A jel si se raspitao da li je moguće remontovati ga? Mislim to je elektronika, ako su te komponente dostupne/univerzalne možda je moguće nešto postići njihovom zamenom (pričam malo napamet)... Aca je spominjao neke momke što sređuju ECU-e, možda oni znaju nešto više o tome...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 16 март, 2009, 14:43:30 » |
|
Ma jok bre, brzinomer normalno radi i kada se taj senzor raskonektuje. Samo treba videti posle resetovanja, hoce li se lampica upaliti iako senzor nije zakacen(strujno).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
yungalunga
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 16 март, 2009, 14:45:52 » |
|
U ulici Kumodraska ima pri delu autokomande,radnja koja prodaje sve senzore i ecu ventile, treba proveriti kod njih, moram naci broj tel. pa javljam pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 16 март, 2009, 17:27:12 » |
|
Samo da se nadovezem na Robijev komentar. Sajla normalno radi, a treba videti da li se to moze softverski ubiti. To je mala stampana plocica unutra velicine otprilike 3x2cm, radjena u mikro tehnologiji,tzv.SMD tako da je to skoro nemoguce remontovati cak i ako bi imao semu. Videcemo kod tih na Autokomandi, to mi je u komsiluku, samo kad dodjemo do broja i detaljnije se informisemo gde su tacno. Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 16 март, 2009, 18:00:37 » |
|
Jokiću, komponente izrađene u SMD tehnici jesu malecke ali takve ploče nisu nepopravljvive (mobilni telefoni su primer da se može servisirati, koliko znam)... Ono što bi mogao da probaš u kućnoj radinosti bez duvaljke (lemilice koja izbacuje vreo vazduh i time topi kalaj) je da ubaciš pločicu na nekoliko minuta u rernu zagrejanu na nekih recimo 160-200°C da se kalaj ponovo rastopi i zatim je izvadiš napolje kako bi se kalaj stegnuo... Znam da je kolega uspeo da oživi jedan deo uređaja na taj način...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 16 март, 2009, 21:15:40 » |
|
Gibaja, u pravu si sto se tice SMD tehnologije. Nista me ne kosta da probam, ali dok malo ojuzi, nesto mi se ne leze pod auto po ovom vremenu. Naravno, sve to ako ne bude nekog drugog resenja. Pozz
PS Sta treba da vise ne budem Pandista pocetnik/vozim Pandu preko 2 godine/?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 16 март, 2009, 22:53:25 » |
|
Pa treba da se nabije preko 50 postova  Ne obazirite se na titule mnogo, to je više da stimuliše učešće na forumu... Možda da vidiš po nekim otpadima u Šapcu i okolini, tamo sam čuo da ima bruka jeftinih delova...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 16 март, 2009, 22:57:05 » |
|
Hvala za info Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 17 март, 2009, 08:01:52 » |
|
 Broj 4 na slici ???
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 17 март, 2009, 08:03:10 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 17 март, 2009, 10:27:26 » |
|
Druga stvar, cuje mi se kuckanje kilometar sata u voznji, cak-cak-cak, znaci da je neko prckao po kilometrazi, sto je takodje moglo valjda da bude uzrok riknjavanja, ili je to bilo pranje motora odozgo pod mlazom vode. Jedan mali tip za ovaj problem: Lupkanje sajle brzinomera, najcesce je uzrokovano banalnom pojavom koja sledi iz toga da spadne gumena navlaka sa brzinometarske sajle na onoj strani do kontrolne table. Naime na mestu gde sajla ulazi u kabinu (ispod crne cohane zvucne izolacije, koju morate smaknuti izvuci ispod kedera haube, lepo se vidi mesto gde sajla brzinomera ulazi u kabinu. Na tom kraju sajle montirana je jedna crna guma u obliku rebrastog levka. S unutarnje sire strane levka - gume, montiran je jedan beli plasticni prsten koji precnikom pasuje na limenu rupu u karoseriji i koji ima zadatak da pomocu malih plasticnih klipsera fiksira sajlu da prolazi tacno kroz sredinu rupe, ne dodirujuci limeni deo karoserije. Posto su ti klipsevi dosta mali, cesto se desava da se taj gumeni levak ``otkaci`` i onda burzir sajle dodiruje otvor u karoseriji, te se u kretanju vozila cije kuckanje. Drugi problem je taj da otkacena guma dovodi samu sajlu sa burzirom u nepravilan polozaj u odnosu na sam brzinomer, pa cesto se desi da igla brzinomera ``treperi``, odnosno skakuce. Treca stvar je da se na taj nacin ne upijaju neminovne vibracije koje nastaju usled okretanja sajle, pa ne samo da se cuje lupkanje i da se javlja treperenje iglice, nego se moze izlomiti plasticni konektor sajle na KM satu, a onda se mora promeniti cela sajla brzinomera. Ovo je veoma lako za proveru i namestanje, a ako treba dodatno pojasnjenje tu sam.... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|