Panda Club Serbia
20 мај, 2012, 18:37:20 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Žuta lampa motor se zaustavi  (Pročitano 638 puta)
retrop
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 18 март, 2009, 16:27:28 »

Sve češće mi se upalila žuta lampa pa motor na hladnom mi je stao. Posle 7-9 verglanja i dodavanje gasa kao na starim vozilima uspeo upaliti. Reko slučajno međutim sledeći dan isto. Pa sam uzeo skoro original svećice NGK i promenio ih. Sada nije stao motor ali žuta se palila. Odo ja kod majsora, komputer, pa kaže da izostaje paljenje na prvoj i četvrtoj svećici. Vadi svećice i našteluje na 0.6 mm elektrode (na staroj su bili 0.9 mm a smatram da toliko i treba). Probna vožnja, opet komputer opet greška samo prilikom vožnje nije se upalila lampa, a greška 1 i 4 cilindar bez paljenja. Platio 1800 din a greške i dalje imam samo sada se ne pali žuta lampica a motor se gasi. Na početku vožnje (nije hladan) motor se trese i zaustavlja se (mada mu ne dam pritiskam i kočnicu i gas, kao na reliju). Uzeo sam bombinu samo ne zman koji je 1 cilindar (na platinskom je bilo lako). I ne znam dali može biti do neke sonde na radilici ili na bregastoj. A nameravam i uzeti visokonaponske kablove.
Sačuvana
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 18 март, 2009, 20:43:04 »

Retrop, ovaj problem se po meni mora pogledati kod malo boljeg majstora (svaka cast, ali po reakciji majstora koju si opisao nakon dijagnostike, mislim da covek nije ulazio u neku veliku sustinu stvari).
Panda ima vise senzora koji svojim podacima daju podatke za kompjuter (ECU), a onda ecu mozga, uci, koriguje, reaguje, i komanduje. Ako se desi da se motor ugasi, postoji jak razlog za tako nesto, jer ni jedan ECU nije konstruisan tako da u slucaju neke greske sam da komandu da se motor ugasi. Takva vrsta programiranja bi mogla biti pogubna u nekim situacijama, recimo nije tesko zamisliti da se kreces auto-putem recimo 120 km/h, i da ti izostane paljenje na recimo 3 cilindru. Kada bi se ECU programirao da u tom slucaju ugasi motor, moglo bi se desiti da se motor ugasi u toj brzini, te da dodje do veoma opasne situacije po bezbednost. Isto se odnosi i na druge greske. Kad govorimo o izostanku paljenja kao gresci, slazem se da uzrok toga mogu biti svecice, kablovi ili bobine, ali razlog moze biti i kolicina vazduha, vremena otvaranja dizni- brizgaljki, nastelovanost faze paljenja (koja je promenljiva), MAP senzor, i sl.
Da je stvar malo komplikovanija, govore i sledeci primeri:
Na bregastoj osovini postoji jedan senzor detonacije (levo od chepa za nalivanje ulja). Taj baja, detektuje svaku detonaciju u svakom od 4 cilindra, i salje podatak o vremenu desavanja detonacije u cilindrima. Na osnovu tih vremena detonacije ECU ``racuna`` kad da namesti paljenje (da da signal na trafoe i da baci varnicu) a sve u odnosu na ostale podatke koji stizu u ECU iz nekih drugih senzora. Ili recimo senzor brzine kretanja vozila koji smo komentarisali ovde ranije (montiran na sajli brzinomera), daje podatke o trenutnoj brzini vozila, a kombinujuci taj podatak i podatke senzora detonacije, senzora broja obrtaja motora i drugih senzora, recimo senzora smese, ECU ``izracunava`` obrtni moment i koriguje smesu i polozaj leptira u usisnom grlu, kako bi optimizovao potrosnju goriva. Ova funkcija jeste dosta komplikovana, ali je jako korisna kad se krstari auto putem, jer tada ECU na bazi racunanja zakljuci da je vozilo u  recimo fazi ``krstarenja`` (cruise), pa nasteluje sve na minimalni obrtni moment i optimalnu kolicinu i smesu goriva, tako da u takvim situacijama potrosnja drasticno opada. Naravno ako nesto nije nastelovano i ispravno ili je premosceno (recimo premosti se senzor brzine kretanja na sajli brzinomera) onda nema optimizacije potrosnje, obrtnog momenta i sl. Kao sto znate, ja sam sa Pandom pod punim opterecenjem i krovnim nosacem, 4 osobe i sl, prosle godine prokrstario od BG do malo posle Soluna i na 705-tom kilometru do vraha dopunio 38.5 litara goriva. Preracunato to je bilo 5,4 lit na 100, a preracunato u casice rakije, to je nesto malo vise od jedne klasicne kafanske casice rakije na kilometar. Za jedan zastareo, ruzan, kockast, mali, neudoban, fasisticki auto, mora se priznati - zavidan rezultat.nam mnoge tipove koji po kilometru ubiju vise od jedne rakijske casice.

Nasao sam jedan veoma dobar tekst o senzorima i ECU, te njihovim medjusobnom funkcijama, ali je tekst preveliki pa trazim nacin da ga okacim ovde na posebnoj temi.

Znacci Retrop, pravac do nekog dobrog FIAT-Panda majstora, i sve ce biti OK. Definitivno je neki kabl, trafo, senzor, ili vise stvari odjedared. Mislim da to nece biti nista komplikovano za pravog majstora.....
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: