Panda Club Serbia
20 мај, 2012, 19:00:15 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 5
  Štampaj  
Autor Tema: Grejanje  (Pročitano 3115 puta)
Karabaja42
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« poslato: 21 март, 2009, 21:22:47 »

Ukucao sam na pretraživač, ali mi nije našao da je neko pisao o ovoj temi, zbog toga je otvaram.
Naime, grijenaje mi radi ali... kako bih se adekvatno izrazio... nekako... kilavo-brate. Grije ono (kao) nešto ali nije to-to. Ventilator bruji, zuji, ali kao da radi na "plej bek". Od te njegove buke nema mnogo koristi. Vrlo malo vazduha ubacuje unutra, posebno u režimu duvanja na šajbu, pa je moram dodatno brisati krpom. Da li je to tako normalno, ima li se gdje šta (možda) očistiti, zamijeniti filter ili nešto treće. Savjetujte me, Vi stari pandaši!
I još jedan (mali) problem: mislim da sam skontao položaje "klapni" (ko da je to neka mudrost) ali ima ono "ali". Kad sve podesim tako da nema nikakve ventilacije unutra ipak osjetim hladan vazduh na rukama. Nije neki problema ali.. nervira me malko!
Sačuvana

Karabaja ide dalje, karabaja naci mora...
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #1 poslato: 21 март, 2009, 21:36:43 »

POzdrav Karabaja, bilo je reci o tome ranije na starom forumu, ali evo opet
Prvo idemo na slike
Sačuvana
AcaDorcol
Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 21 март, 2009, 21:37:30 »

biggrin
Sačuvana
AcaDorcol
Na mreži Na mreži

« Odgovor #3 poslato: 21 март, 2009, 21:47:55 »

Ko sto vidis Karabaja, ceo Pandojlin sistem centralnog grejanja se nalazi smesten u onu crnu kutilu u centralnom delu motornog prostora. Kutija u sebi sadrzi ventilator i radijator (slican malom hladnjaku)
Iz kabine do te crne kutije idu tri sajle. Jedna sajla otvara i zatvara gornju kapnu i sa njim se regulise kolicina spoljnog vazduha koja prolazi kroz kutiju. Druga sajla (i rucica obelezena sa crvenim i plavim kvadratom) regulise slavinu grejaca (malog radijatora), Treca rucica i sajla sluzi za to da se odredi da li ce vazduh ici na vetrobran ili dole (ili u nekoj srazmeri) Pored toga postoji i prekidac ventilatora sa polozajima 0, 1 i 2, za dve brzine duvanja ventilatora.

Da bi dosao do ventilatora u toj crnoj kutiji, treba malo muke i lukavstva. Uzduzno na crnoj kutiji ispod haube, prvo skines keder gumu koja ide oko ruba kutije (dihtuje na haubu) pa zatim skines plasticnu mrezicu (drzi je jedan sraf od napred u sredini). Po strani kutije, na sredini, ima vise metalnih zabica koje kutiju koja je sastavljena iz dva dela - uzduz (vidi slike) spajaju kao neka vrsta opruge ili kopce. Gornja strana zabice se otkopca i onda cela zabica spadne (pazi da ne odskoci negde ispod ili na travu, yesko se nalazi. Polozaji zabica su zaokruzeni crveno i ima ih skroz okolo kutije na svakih 10-tak cm
Sačuvana
AcaDorcol
Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 21 март, 2009, 21:58:51 »

Deo drugi  biggrin

Kad se skinu zabice (ja recimo nisam skidao sve nego samo ove koje sam mogao da dohvatim) kutija se moze podignuti (gornji deo kutije) Deo zabica je sakriven ispod crne coje koja sluzi kao zvucna izolacija vozila, ali ako skines keder gumu haube (do kabine, koja dihtuje haubu) vide se i oni delovi kutije koji usmeravaju vazduh kroz dva tunela ispod sofersajbne). Mali trik - ja nisam skidao zabice koje su jako tesko dostupne na tim tunelcicima za soferku, nego dam oslobodio sajlu gornje klapne (samo je pazljivo smaknes sa plasticnog tipla na gornjoj klapni za ulaz vazduha u kabinu), i otsrafis plasticnu papucicu kojom je sajla pricvrscena za kutiju (unutra u sredini vidi se sraf koji pridrzava sajlu na mestu). Kad to uradis moguce je rastvoriti plasticnu kutiju, i moze se napipati ventilator unutra. Ja sam malo vise cimnuo (ne zaboravi da obavezno skines sraf koji drzi sajlu, inace neces moci bas da je puno rastvoris). Onda sam sa vozaceve strane ispod coje (coju sam skroz skinuo i stavio sa strane) iskopcao trozilni konektor ventilatora, i iz polurastvorene kutije izvadio ventilator. Prilikom ove operacije posto sam jace napeo kutiju, kutija je pukla na jednom mestu, ali posle je sve leglo i pukotina se skoro i nevidi jer nije pukla mnogo i sve je ok, ali potreban je oprez. Do pucanja je doslo jer nisam skinuo one zabice skroz u onim tunelcicima.
« Poslednja izmena: 21 март, 2009, 22:25:48 AcaDorcol » Sačuvana
AcaDorcol
Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 21 март, 2009, 22:06:27 »

S ventilatorom u rukama, presao sam na toplije mesto.

Deo 3, rastvaranje ventilatora biggrin biggrin biggrin

Ko sto na slici vidis u plasticnom nosacu ventilatora ceo motor sa propelerom drzi se pomocu zabica. Skines zabice i motor sa propelerom ide napolje. Posto je konektor veliki, moraces iz plasticnog nosaca skinuti i jednu gumu koja fixira kabl motora. Pomocu srafcigera skines propeler, malo po malo u krug, i on polako spadne sa osovine (jednostavno je natucen, nije srafljen na osovinu i sl). Kad to uradis sa donje strane poklopac elektromotora je fiksiran pomocu iskrivljenih metalnih kvacica (kolko se secam ima ih 3). Srafcigerom ispravis sve 3 kvacice i zadnji poklopac motora sa grafitnim cetkicama ide van, a potom mozes izvuci i ceo rotor. Lezajeve (bixne) su od nekog aluminijuma, i obicno se napune prasincinom, tako da ventilator skripi, zuju, a meni je skroz blokirao. Potrebno je dobro ocistiti bixne, moze nekim razredjivacem, a i samu osovinu rotora ja sam fino ocistio sitnom vodenom smirglom biggrin biggrin biggrin
Sačuvana
AcaDorcol
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6 poslato: 21 март, 2009, 22:18:08 »

Deeo 4 sklapanje ventilatora on_the_quiet on_the_quiet on_the_quiet

Mali trik. Kako bi lakse namestio cetkice, prvo rotor namestis na zadnji deo (poklopac s cetkicama), a tek onda navuces stator preko rotora na kome su vec namestene cetkice. (mnogo je teze da prvo rotor ubacis u stator pa da nakon toga stavljas zadnji poklopac s cetkicama, jer je tesko rasiriti cetkice da nalegnu u vec skoro sklopljen motorcic).

Kad je sve leglo i okrece se rotor, nista ne kaci, zakrened one metalne pipke i tako zatvoris elektromotor. Vratis ga na mesto (prvo proturis kabl, namestis gumicu koja pridrzava kabl, i pomocu metalnih klipsera ucvrstis motor u kuciste. Vratis elisu na osovinu (navuces je) i to bi bilo to. Ako ti je pri ruci neki izvor struje na 12 v mozes da probas motor, a ako si sve lepo ocistio, videces znatnu razliku u brzini okretanja. Mislices da je naisla partizanska eskadrila biggrin biggrin biggrin
Naravno uzrok skripanja motora ili njegovog kilavog rada je iskljucivo sitna prasina koja se tu tokom godina nakupi, i jednostavno zariba u biksnama.
Obratiti paznju jedan deo kucista motora ima isturen jedan plasticni okrugli pipak koji prilikom vracanja u plasticnu ventilacionu kutiju, mora upasti tacno u rupicu namenjenu za njega, inace se kutija nece moci lepo zatvoriti.
Ubacis ventilator s kucistem nazad u kutiju (ne zaboravi da proturis i spojis kabl ventilatora) \\\vratis sraf koji drzi sajlu, navuces sajlu na klapnu, vratis cojicu, kedere, mrezicu, probas sve polugice iz kabine, da li otvaraju zatvaraju, ventilator ukljucis, na obe brzine, i sl......

Ako ima pitanja tu sam
« Poslednja izmena: 21 март, 2009, 22:29:19 AcaDorcol » Sačuvana
kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 21 март, 2009, 23:17:27 »

Mašala, Dorćolac!

Imam i ja pitanje:

Zašto, iako isključim protok spoljašnjeg vazduha, i dalje struji vazduh kroz one male otvore, odmah ispod vetrobranskog stakla?
Ne smeta mnogo, ali pri većim brzinama smara huk strujanja vazduha...
Sačuvana
AcaDorcol
Na mreži Na mreži

« Odgovor #8 poslato: 22 март, 2009, 07:45:33 »

Hm, Kuntalo, po meni postoji nekoliko mogucih razloga za strujanje vazduha kad mu nije vreme, prvo gornja klapna koja regulise pustanje vazduha u vozilo, po svojim ivicama je oblozena gumenim diht-kederom, koji je dosta tanak i cesto moze da se desi da spadne ili da ne lezi na klapni bas kako treba. To sam uocio prilikom rasklapanja celog sistema, i kod mene na jednom mestu nije taj diht-keder bio najbolje namesten. To se da lako utvrditi, jer kad zatvoris iz kabine ulaz vazduha, klapna s kederom bi trebala lepo da nalegne u kutiji, i skroz da zadihtuje (vidi se da keder skroz u krug naleze na otvor). Ako je keder negde spao ili nije lepo nalego onda je to uzrok pustanja vazduha). Dakle prvo moras da skines ispod haube keder cele ventilacione kutije (samo ga svuces), pa odsrafis sraf s prednje strane (na sredini kutije) koji drzi onu mrezicu na kutiji, skines mrezicu, pa se lepo vidi ta gornja klapna s diht-kederom. Ako tada probas iz kabine otvori-zatvori, lako ces uociti da li sve funkcionise kako treba.
Druga stvar koja moze da bude jeste sajla te klapne da ne zatvara do kraja il je upalo nesto sto ne dozvoljava 100% zatvaranje. (resenje je u podesavanju sajle ili ciscenju lisca, grancica....) I sam sam se cudio cega je sve bilo unutra, posebno sto parkiram blizu onog drveta sto pusta one helikoptercice biggrin biggrin biggrin sa semenkama.
Trece sta moze biti je da tuneli (ona dva mala tunelcica) ne dihtuju na karoseriju (sve je to ispod cohice u motornom delu) i onda da tuda ulazi vazduh. Na mestu dihtovanja tunelcica zalepljen je sundjer, koji s vremenom moze da propadne, ali se stvar moze resiti onim samolepljivim diht-trakama za prozore (znacci takodje je resenje u namestanju cele kutije ventilacije koja ima ostavljen prorez na mestima usrafljenja radi podesavanja napred-nazad)

Mali ``TIP``: Znatno se poboljsava duvanje na soferku ukoliko zavtvorite dugme koje regulise pustanje vazduha kroz skrge na instrument tabli) To nije u pitanju polugica sa sajlom, nego ono dugme-tochkic koji regulise strujanje kroz skrge.
Pozz
« Poslednja izmena: 22 март, 2009, 07:50:37 AcaDorcol » Sačuvana
Karabaja42
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 22 март, 2009, 08:02:54 »

:o :o :o Aco, čovječe, pa ti si živa pando-legenda  :o  :o  :o
Hvala lijepo na iscrpnom odgovoru  Wink  biggrin
« Poslednja izmena: 22 март, 2009, 08:05:02 Karabaja42 » Sačuvana

Karabaja ide dalje, karabaja naci mora...
Pella Panda
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 23 март, 2009, 20:50:45 »

Dodje prolece,ja i dalje nemam grejanje...ako Bog da da safatam Acu za narednu jesen.... smile
Sačuvana

Gospodaru,ucini me orudjem svoga mira:
Gde je mrznja da donosim ljubav!
Gde je uvreda da donosim prastanje.
Gde je nesloga da donosim Jedinstvo!
AcaDorcol
Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 23 март, 2009, 21:00:34 »

Dodje prolece,ja i dalje nemam grejanje...ako Bog da da safatam Acu za narednu jesen.... smile
Pella, dodji na prolecni skup u Aprilu, pa ce mo da resimo to za 15 minuta biggrin biggrin biggrin
Sačuvana
d.e.x.
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 24 март, 2009, 15:32:37 »

meni je zujao taj ventilator........cuj zujao....drao se ko jarac !!!!!!  a onda je jednog dana odjednom prestao. mislio sam da je crko pa je zato utihnuo,ali ne. lepo radi,greje ....
ali kad ukljucim grejanje zaplahne me miris mocvare.   i to bas....   
verovatno se od stajanja u n.s. na placu  ubudjao ceo sistem .
cimanje mi je bilo  i da procitam sve sto je gore napisano ( ali svaka cast autoru  smile  ) a ne da rasklapam ceo sistem da bih oprao sve tunele za grejanje a i frka mi da ne sjebem opet taj ventilator. taman se samo-popravio....   Roll Eyes
mora da postoji neka hemija koja se sipa u neki otvor pa sama procisti sve to ili... ??? hocu morati da odstampam sve skice i gore postavljene fotke pa pod haubu  !?
Sačuvana
AcaDorcol
Na mreži Na mreži

« Odgovor #13 poslato: 24 март, 2009, 15:50:47 »

D.E.X., mozda bi pomoglo malo spreja za ciscenje klima, ono pustis ventilator, pa mu iz haube malo das po spreju iznad usisa, ali ipak je bolje da se sve otvori i leeeeepo ocisti. Jos jedan mali ``tip``:
Kad se skine gornja zastitna mrezica (crna plasticna) s vrha usisa u kutiju, onda dole na dnu te kutije postoji crno gumeno crevo, koje odvodi vodu iz te kutije dole da curi na zemlju. To gumeno crevo se skida (uguras ga odozdole u kutiju, i izvuces kroz otvor kutije sa koga je skinuta zastitna mrezica. Procackas to crevo, koje se po pravilu zacepi od prasincine lisca i sl. Nakon toga voda koja prodre u kutiju ce cureti van kutije, i nece biti vlage pa samim tim ni prostora za budjanje i sve je OK.
Ajd na skupu ce mo to da elaboriramo, da se sve lako zavrsi za 15 minuta biggrin biggrin biggrin bez nekog velikog alata i rasturanja
Sačuvana
d.e.x.
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 24 март, 2009, 16:08:11 »

hm...probacu to sa crevom,a imam i tog sranja za klime....  ha ha ako me neko vidi sa sprejom za klime oko pande bice pomeranja dupeta po kraju.  lol
mada je moja devojka odmah razvila teoriju: auto je uvezen iz italije,tamo su  u njemu prevozili zabe ( samo se  time valjda italijani hrane ) koje su hvatali po mocvarama.
tako da se dzabe trudim. pande tako mirisu po default-u...    biggrin biggrin biggrin
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 5
  Štampaj  

Prebaci se na: