salemfk
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #135 poslato: 02 децембар, 2009, 10:41:12 » |
|
Trenutno posedujem 4 Dunlop SP 30 (155/65 R13) http://www.dunlop-tires.com/dunlop_euen/news/2006/february/20/Dunlop_SP_30.jspali trebale bi zimske na prednjim tockovima. E sada gledam Tigar Winter1 i ne vidim da postoji sa ovim dimenzijama. Pretostavljam da je ipak bolje da na svim tockovima ima iste dimenzija guma. Jel smeta nesto ako npr uzmem 155/70 R13 ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Moja panda ima Windows, pa vi sad vidite!
|
|
|
pandula
Iskusni Pandista

Van mreže
...koji je to auto bolji od moskvicha...????
|
 |
« Odgovor #136 poslato: 02 децембар, 2009, 10:53:07 » |
|
Sto se tice guma ja sam kupio Winteru ....pa sta bude.Sve cetiri gume.Posto su malo sire (165/...) po suvom auto putu su malo glasnije tj. suskaju, a ostalih primedbi nemam.Ali i onako ce za par meseci prolece pa cu da se preobujem u letnje gume. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #137 poslato: 02 децембар, 2009, 16:49:29 » |
|
Nešto mi nije jasno i molim objašnjenje!  Da li će murkan  da me kazni po novom ZlOBS-u  ako me zaustavi bez zimskih guma u Januaru npr. na uglu M. Velikog i Nemanjne? Šta ako u Beogradu nema snega a šta ako ima?  Naime, ja PANDU koristim u glavnom za posao, u lokalu, i zimus je malo verovatno da ću sa njom na Kopaonik ili na Besnu Kobilu, recimo...  Inače, na kolima su još uvek original Pirelli sa kojima sam kupio u NS. Imaju šaru, po mojoj proceni barem 3mm i to bi 70-tih bila guma samo takva. 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 02 децембар, 2009, 16:52:43 bibazoki »
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #138 poslato: 02 децембар, 2009, 20:57:15 » |
|
Po novom ZOBS-u šara treba da bude 4 mm na gazećem sloju, a lanci na dohvat ruke inače ne valja... pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #139 poslato: 03 децембар, 2009, 18:39:27 » |
|
Po novom ZOBS-u šara treba da bude 4 mm na gazećem sloju, a lanci na dohvat ruke inače ne valja... pozz
Jel' to važi i na Slaviji i na Kopaoniku i kad ima snega i kad nema snega ( kad je suvo) i u Januaru i u Martu?  Žao mi je ali meni tu ništa nije jasno!  Pazi sad. Kupovina zimskih guma je INVESTICIJA + vulkanizer da premontira i to puta 2, pred zimu pa pred leto. A desi se, naročito u BGD da celu zimu bude snega samo po parkovima i na Avali i to 3 cm...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #140 poslato: 03 децембар, 2009, 19:02:19 » |
|
Cekajte, cekajte ljudi, treba to jos pazljivo prouciti........ dubina sare je propisana ZOBS-om samo ako nemate pneumatike koji su u smislu ZOBS-a definisani kao zimski (M+S ili pahulja), i onda morate da imate odgovarajucu ``opremu za povecanje trakcije`` (sto znaci lance carape, kuke i motike),,,,,,. Ako imate M+S ili pahulja pneumatike - onda ne morate imati opremu za povecanje trakcije (lance) - sem ako se ne krecete naravno po putu na kome kome je znakom (vertikalnom signalizacijom) propisana upotreba opreme za povecanje trakcije (Besna Kobila, Kopaonik....Cestobrodica, i dr.) Treba i sacekati da izadje jos jedno 209 Pravilnika koji treba da izdaju ministri (razni).....pa ce tek onda stvari biti preciznije..........(i znatno obimnije) (Zakon +209 Pravilnika). Kasnije ce izaci i tzv. Misljenja nadleznih ministarstava (bice ih 209.000) Ko izdrzi dotle, i zavrsi posdiplomske studije na bazi ovih dokumenata znace dosta - ali susret oci u oci sa plavima, ce biti najvazniji za ono sto ce slediti na bodovnoj listi i tekucim racunima........(da ne kazem ``cash`` - iako se zobsom ne predvidja ``cash``). CASH ce (za)uvek biti CASH. (Money walks - money talks)........FRIT, FRIT.... (Max&Bunker), Tisucu mi dupina.........
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nele
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #141 poslato: 03 децембар, 2009, 19:12:53 » |
|
Hmmmmmm I do sad su po zakonou blie obavezne zimske gume. Sto se tice mogucnosti voznje letnjih guma sa sarom od 4 mm mislim da je to poprilicno diskutabilno, za samo sneg i negde -1 do -3 stpena ok, ali po jacem mrazu letnja guma je kao plasticna.doduse moje iskustvo je malo ali prenosim iskustva mojih prijatelja Mislim da bar sto se tice guma ne bi trebali davati povoda "narodnoj miliciji" da nam zavlaci ruku u dzep. Vec lepo zimske gume napred a za ostalo ..... sta bude bice
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #142 poslato: 03 децембар, 2009, 23:07:14 » |
|
@ Aca Dorćol Obrazloženje je baš kakvo sam i očekivao. A to je " u mojega tatka pogolema pat.."  Lepo si rekao, ko izdrži dotle...  @ Nele Vozim auto 36 godina i NIKADA nisam penalio nikakve zimske gume, kramponke, ekserice ili slično. Vozio sam i sa "ćeleston" gumama i to po ledu i na - 20 i nikada nisam završio u jendeku ili da nisam stigao da ukočim. Nisam osetio tu "plastičnost" guma niti su mi smetale šare pliće od famoznih 4mm (ko ih je samo proračunao? pitam se). Sa'će neko da kaže...sereš. A ja ću da kažem da samo prilagodim brzinu i to je to. Ako je nužno, vozim 5 na sat, ' ebiga... Inače sam godinama išao na Kopaonik na zimovanja i sa stavljenim lancima problema nisam imao nikada.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #143 poslato: 04 децембар, 2009, 07:54:49 » |
|
Heh, Zoki, pa ti onda ne znaš da voziš  Šalu na stranu, imate slikovit primer odlične letnje gume sa zdravom šarom (Tigar 635)... Vozio sam u skladu sa propisima i uslovima puta, kada sam udario u drvo bio sam u drugoj brzini... Jednostavno, mileo sam po putu do trenutka pre gubitka trakcije posle koga sam mogao totalno da sklonim ruke sa volana i pustim vozilu da izabere drvo u koje će da zvizne.... Posle sam uporedio mekoću moje gume sa Winterama na kolima "spasioca" - plastika i to kineska!!! Dadoh pre mesec dana 7000din za dve zimske gume i nisam ni trepnuo... Cenim da vrede svaki dinar....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
nele
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #144 poslato: 04 децембар, 2009, 13:23:06 » |
|
opet da se ogradim moje vozacko iskustvo je malo. preneo sam iskustva drugih ljudi. letnja guma i ladno vreme=problem
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #145 poslato: 04 децембар, 2009, 14:12:09 » |
|
Neću ja sada da mudrujem i da izmišljam toplu vodu. Svakako da je taj koji je smislio Winteru ili taj M-S ili kako se već to zvalo, znao šta radi i da to nije loše. Samo se mislim zašto da dajem kintu kada ovaj auto bezmalo isključivo vozim po BGD-u, gde ipak, priznaćete, u zimskim uslovima sole ulice i održavaju prilično dobro (ne kažem da ne bi moglo i bolje) i gde ne prelazim 60 km ni u Junu mesecu. Zimi, kada je sneg, dešavalo mi se ranije da u nekim sporednim slabije čišćenim ulicama imam problem sa proklizavanjem kada krećem sa parkinga, ali, na "cim, cim" pa se izvučem. Nadam se da će tako biti i ubuduće.  PS. Merio danas ŠUBLEROM dubinu šara na gumama. Prosek je 5 mm. Ako me "majstor" zaustavi i nešto počne da baljezga, uvaliću mu pomično merilo sa nonijusom (uvek mi je u autu u plast. kutiji) pa nek proverava. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #146 poslato: 04 децембар, 2009, 14:34:00 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
andrey
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #147 poslato: 04 децембар, 2009, 15:51:08 » |
|
Znaci da rezimiramo: zimi gume sto uze (135/80 i sl.) sa sarom min 4mm.-zimske ili ti m+s, mud & snow , a leti sire do 165 letnje sa manjom - plicom sarom!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
salemfk
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #148 poslato: 08 децембар, 2009, 10:45:36 » |
|
Znaci da rezimiramo: zimi gume sto uze (135/80 i sl.) sa sarom min 4mm.-zimske ili ti m+s, mud & snow , a leti sire do 165 letnje sa manjom - plicom sarom!
OK, ako se menjaju sve cetiri gume. Ali ako se menjaju samo prednje a pozadi vec imam 155/65 R13. Da li je mudro uzimati vislje prednje tj. 155/70 R13 onda se teorijski balans malo prebacuje na zadnje tockove pa mozda slabije vuce. Ili uzeti 165/65 R13 gde ostaje ista visina ali sira guma sto manje vise ne odgovara zimskim uslovima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Moja panda ima Windows, pa vi sad vidite!
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #149 poslato: 08 децембар, 2009, 10:59:12 » |
|
Pozadi imam 155/65 a napred 155/70 i ne primećujem neku veliku razliku u vuči i ležanji (mislim, nema negativnih pojava)...
Inače, ta brojka "65" znači da je visina bočnog zida pneumatika jednaka 65% širine pneumatika... Iz toga sledi da gume dimenzija 165/65 i 155/65 nemaju istu visinu (primer: 165*0.65=107.25mm i 155*0.65=100.75)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|