|
mc
|
 |
« Odgovor #255 poslato: 07 октобар, 2010, 18:37:23 » |
|
Ma ne ljudi gume su nove a felne polovne. za juga su al kontam da ce i na pandi da cucnu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Miljan
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #256 poslato: 08 октобар, 2010, 13:32:12 » |
|
Za Juga su 4,5J, a novije 5J. Jedino one matore 45-ice pre 84-85 god, imaju 4J.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mc
|
 |
« Odgovor #257 poslato: 10 октобар, 2010, 20:09:47 » |
|
Montirao danas tockove (kum ne ja, ja sam na mom menjao ulje i filtere) kad sam probao posle nove zimske gume samo huje super proverena guma, e da felne od juga ko dupe na nosu 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #258 poslato: 19 октобар, 2010, 19:03:04 » |
|
Kupio sam srafove protiv kradje tockova, kvalitet izrade je vrhunski, niklovani i veoma lepo obradjeni. Da ne bude bas sve savrseno, sve su dobro uradili osim sto su adapter koji se stavi na sraf sa sifrovanom glavom stavili za kljuc 17, a svi srafovi na tocku originalni su 19. Morao sam kupiti kljuc za tocak sa 17 glavom, sada moram nositi dva kljuca za tockove. Problem je bio naci 17 kljuc za tocak, a meni je trebalo 2 komada, za oba seicenta, nasao sam kod nekog lika na buvljaku za 200 din, 2 kljuca. Skoro da zaboravim, cena srafova sa sifrom je 800 dinara za komplet od 4 srafa i adapter, nije jeftino ali vredi, sada kad bude obavezno imati zimske gume mnogi ce se pre opredeliti za 5 minuta straha nego 15 000 dinara za zimske gume. Nije ni ovo neka velika siguracija, ali bar da nije bas na izvolte.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
|
|
|
Miljan
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #259 poslato: 20 октобар, 2010, 15:29:54 » |
|
I meni se to desilo, na jednom autu mi je sigurnosni 17, pa sam kupio jos jedan kljuc, a na drugom je 19, isto kao i originalni srafovi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Alex
Pandista

Van mreže
BG - Bergamo, Beograd ;-)
|
 |
« Odgovor #260 poslato: 01 новембар, 2010, 10:29:51 » |
|
Jedno pitanje, iako mislim da ste već u svojim postovima odgovorili, ali nije zgoreg. Naime, da li bi montaža dve prednje zimske gume 155x70x13 uticala negativno na bilo koji način na naše Pande van, prepravljene, pošto je za njih fabrički preporučeno 155x65x13?
Pretpostavljam da su sasvim odgovarajuće za naše Pande.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #261 poslato: 01 новембар, 2010, 10:40:09 » |
|
Ma možeš i niskoprofilne, t.j. 70.... ako te neće gnjaviti na tehničkom, sve ok  Imat ćeš malo više blata na pragovima, to je sve. Ali me nešto drugo više brine, vidim da stavljate po 2 zimske gume samo na pogonske točkove. Jest nešto, ali zapravo ništa. One lijepo "kopaju" i onda dolazi do problema kod zaustavljanja na snijegu. Vidio sam puno automobila koje je opasno zanijelo, jer zadnje ljetne gume jednostavno ne drže na snijegu. Znam da je skuplje staviti 4, ali stavljati 2 je zaista samo polovično rješavanje problema. I vrlo opasno. Da kažem za one koji ne znaju: Osim profila, zimska guma se razlikuje i svojim sastavom, zadržava mekoću i na niskim temperaturama, dok je na istim ljetna guma kruta. Profil ljetnih guma nije napravljen da se tokom okretanja rješava snijega iz utora profila pa se na snijegu ponaša kao "čelava guma". Zato dolazi do zanošenja, jer se jednostavno ne drži podloge. Pa sad procjenite što vam je važnije.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 01 новембар, 2010, 10:44:26 pandit »
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
Alex
Pandista

Van mreže
BG - Bergamo, Beograd ;-)
|
 |
« Odgovor #262 poslato: 01 новембар, 2010, 10:59:19 » |
|
Hvala Pandit! Što se tiče stavljanja samo dve zimske gume na pogonske točkove, to je ovde u Srbiji prilično povezano i sa materijalnom situacijom, koja je žalosna. Veliki je izdatak datiodjednom novac za sve 4 zimske. A i sam zakon je po meni dosta tupavo napravljen. Šta ako tokom 80% zimskog perioda bude temperatura iznad nule i bez snega, kako se inače i dešava? Dešavalo se da nam dobar deo zime temperatura, bar u Beogradu, bude preko 10c.
Zakon je napravljen kako bi se omastili uvoznički lobiji, ali da ne idem sad u detalje. Ja svakako ne vozim kada je napolju sneg i led.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #263 poslato: 01 новембар, 2010, 11:30:02 » |
|
Ma taj zakon postoji u svim severnijim evropskim zemljama. Nisu naši ništa novo izmislili...
Dovoljno je da dva dana pada kiša, i onda zamrzne i posle toga padne sneg, proklizaš sa letnjim gumama (jer nemaš zimske pošto su bile "skupe") i zakucaš se u drvo i izgubiš 1000€... Ne pričam napamet, to mi se desilo... Od tada mi zimske gume uopšte nisu skupe...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
vladann
|
 |
« Odgovor #264 poslato: 01 новембар, 2010, 11:40:27 » |
|
Ne bih da reklamiram ali ko nije u mogucnosti da kupi nove gume ima u Sremcici kod okretnice autobusa 511 preko puta restorana lik koji prodaje polovne gume, kako kaze "test gume" , sta god to bilo, za 2000 din po komadu. Izgledaju stvarno kao nove, ima svakakvih dimenzija a nisu ni stare vise od tri godine bar mi tako rece komsija. Alternativa uvek postoji, samo je stvar izbora i mogucnosti.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 01 новембар, 2010, 12:36:32 vladann »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #265 poslato: 01 новембар, 2010, 13:48:08 » |
|
Hvala Pandit! Što se tiče stavljanja samo dve zimske gume na pogonske točkove, to je ovde u Srbiji prilično povezano i sa materijalnom situacijom, koja je žalosna. Veliki je izdatak datiodjednom novac za sve 4 zimske. A i sam zakon je po meni dosta tupavo napravljen. Šta ako tokom 80% zimskog perioda bude temperatura iznad nule i bez snega, kako se inače i dešava? Dešavalo se da nam dobar deo zime temperatura, bar u Beogradu, bude preko 10c.
Zakon je napravljen kako bi se omastili uvoznički lobiji, ali da ne idem sad u detalje. Ja svakako ne vozim kada je napolju sneg i led.
Ma znam drug... Nekad sam i ja kuburio pa sam radio ovako: prvu godinu kupim dvije, pa drugu opet dvije. A inače nekad je cijela Juga isto kupovala samo dvije, što zbog malo para, što zbog tvrdoglavosti.. Davno, dok sam bio još lovac, odoh zimi u planine u lov. Putem se zaustavih na planiskom putu, nešto pogledah okolo. Vratim se kroz desetak minuta, auto mi stoji ustranu, polako mu klizi zadnji kraj (na zadnjim točkovima ljetne gume, stojadin). Kao pravi lovac izvukoh konop iz ranca i brže-bolje zavezah zadnji odbojnik za jednu bukvu. Lopatom (ašovom) nekako nagrebah malo pjeska, nekako ga nabacah oko točkova i iskoljebah se otale. A bilo je samo još metar pa da se surva u ponor. To me je izučilo. A da o putovanjima po snijegu ne govorim.... koliko sam se samo puta vozio po zasnježenoj i ledenoj nizbrdici (slaba strana prednjeg pogona) sa rahlo zategnutom ručnom bremzom...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 01 новембар, 2010, 16:28:52 pandit »
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #266 poslato: 02 новембар, 2010, 14:35:29 » |
|
...Ali me nešto drugo više brine, vidim da stavljate po 2 zimske gume samo na pogonske točkove. Jest nešto, ali zapravo ništa. One lijepo "kopaju" i onda dolazi do problema kod zaustavljanja na snijegu. Vidio sam puno automobila koje je opasno zanijelo, jer zadnje ljetne gume jednostavno ne drže na snijegu. Znam da je skuplje staviti 4, ali stavljati 2 je zaista samo polovično rješavanje problema. I vrlo opasno. ...
Što jes - jes! Ja sam se vrteo prošle zime u kombinaciji nove zomske napred, stare letnje nazad. I supruga, 2x na 1km rastojanja... Dakle 4x zimska i gas do daske!!  Jel ima neko iskustva sa DEBICA gumama?? Namerio sam se na njih, pa ako neko ima neka saznanja neka slobodno kaže. Svako poređenje sa Tigar Winter dobrodošlo.... Hvala unapred!! (U planeti guma su (155/65/13) 3660 cirka, današnja info, + 200 balans + 90 ventil. )
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #267 poslato: 02 новембар, 2010, 15:43:23 » |
|
Miro, posavetovao bih te da uzmeš 155/70 R13, prvo jeftinije su, drugo bolje je imati veći balon zimi i treće... Nema treće....
Wintera bi sasvim dobro odradila posao, o Debicama znam samo da su iz Poljske i da pripadaju GoodYear grupaciji... Sve u svemu, šta god da uzmeš nećeš pogrešiti puno, Panda i se i sa letnjim gumama penje ko kozica po snegu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
vladann
|
 |
« Odgovor #268 poslato: 02 новембар, 2010, 15:49:48 » |
|
Slazem se za velicinu i cenu za 155/70r13 ali ako neko ima vec dve zimske 155/65 r13 kao ja, jbg, odluka je prosta... Ista dimenzija i kraj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #269 poslato: 02 новембар, 2010, 16:08:56 » |
|
Dugo sam se razmišljao šta da uzmem, čitao po forumima iskustva drugih i na kraju se prelomilo se na Winter1, 155x70 R13 ,ispale su najjeftinije, pa ćemo videti kad padne sneg kako se ponašaju, jedino sto mi se čini da je auto malo podignutiji napred, pravi kruzer 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|