gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 31 јул, 2009, 11:00:29 » |
|
Evo malo da oživim temu...
Leto polako ali sigurno prolazi, spremaju se jesen, zima i prateće padavine a ja od prošle sezone navukoh stra' od snega i leda (bliski susret sa drvetom pored puta i šteta od soma €)... Ideja mi je sledeća: uzeo bih dve sigure i dve wintere pa bih frikombinovao. Leti wintere straga, sigure spreda a zimi obrnuto... Dimenziju ne bih menjao - 155/70 R13... Eventualno bih uzeo Wintere u širini 145 ali u situaciji da mi stoje na dodatnom setu felni (što poskupljuje celu priču)...
Šta mislite o tom rešenju? Robi kako su se pokazale Sigure kod tebe?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 31 јул, 2009, 11:21:29 » |
|
Meni na staroj Pandi odlično, i to čak u sred zime. Doduše, do trenutka dok ih nisam zamenio, vozio sam malte-ne na slikovima... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 31 јул, 2009, 12:13:41 » |
|
Evo malo da oživim temu...
Leto polako ali sigurno prolazi, spremaju se jesen, zima i prateće padavine a ja od prošle sezone navukoh stra' od snega i leda (bliski susret sa drvetom pored puta i šteta od soma €)... Ideja mi je sledeća: uzeo bih dve sigure i dve wintere pa bih frikombinovao. Leti wintere straga, sigure spreda a zimi obrnuto... Dimenziju ne bih menjao - 155/70 R13... Eventualno bih uzeo Wintere u širini 145 ali u situaciji da mi stoje na dodatnom setu felni (što poskupljuje celu priču)...
Šta mislite o tom rešenju? Robi kako su se pokazale Sigure kod tebe?
Gibo, kod mene je malko specificna situacion !!! Naime, drugari koji su videli moju pandu znaju da je zadnji kraj izdignut ( zbog metanskih boca koje su bile tovarnom prostoru). Moja procena je da je to jedno 4 cm. (vidi se i na onim slikama sa prvog susreta) Stavio sam napred siguru 145/80 a pozadi su ostale Dunlop 135/70 . E tek sada je auto dosao pod vagres  . Razmisljam sta da kupim pred zimu. Wintera ce biti sigurno, samo ne znam dal' da uzmem 145/80 ili 155/70 . Sa 145/80 cu biti jos visi, sto mi znaci za off-road , a i za sneg, ali cu izgubiti na stabilnosti u krivinama. Sa 155/70 napred, dobicu liniju kao maserati i kada zakocim malo jace, verovatno ce mi prednji branik za zeceve kaciti o asfalt. Ne znam... nism pametan( to je opste poznata stvar... mislim to sa pamecu) E sad, pitao si me kako se ponasa sa 145/80 napred, odgovor je ....sasvim OK s tim da sam izgubio na startnosti. Da su mi na tari napred bile 135/70 , verovatno bi moji drugari u Puntu iza mene, videli samo obrise pande na dve serpentine iznad, ovako , bezao sam im ali ne puno. Lane, po Krku i po sitnim krivinama , uzbrdicama i nizbrdicama, Standardni (ne -nabrijani auti HR) nisu mogli ni da mi pridju. Uzimao sam sa rezervom pisanija ostalih kolega koji su vozili po takvim putevima i uzdizali pande do neba, ali bih prijatno iznenedjen cinjenicom da su bili 100% u pravu. ..... ma jes' ti mene skonto nesto???? Ja ovo citam po treci put , i nisam siguran da razumem sta sam hteo reci.... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 31 јул, 2009, 12:37:19 » |
|
Ma skontao sam da je tvoja Panda nenadjebivo vozilo, ako ništa drugo  Znači mi i što nisi napljuvao Siguru kao što sam video da rade po nekim drugim manje ozbiljnim forumima... Sve u svemu, na osnovu Kuntalove i tvoje besede idem u pravcu kupovine pneumatika iz pirotske fabrike... Dimenzije ostaju iste koje su i sada s tim što Wintere trenutno nema nigde pa ću probati sa Sigurom kroz zimu (na prvi znak nepoverenja uzimam dve čelične felge i turam wintere)...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 31 јул, 2009, 12:40:18 gibanitza »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 01 август, 2009, 19:29:37 » |
|
hehe, pametno Nego Zvonimire, ti imaš puno snijega. Trebaš li lance? Imam ih, a ne trebam.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
inspkluzo
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 02 август, 2009, 10:24:41 » |
|
Gibaničar, stavio sam četiri Sigure pred zimu prošle godine, 155/70 R13, gume su odlične, mekane su i tihe, ako voziš samo po gradu neće ti trebati zimske. Neko je na forumu napisao da ih sada ima i u dimenziji 155/65 R13, wintera nema u toj dimenziji. Za tu cenu best buy.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 02 август, 2009, 11:43:08 » |
|
Hvala Inspktore! U naredne dve-tri nedelje će biti stavljenje na Gvida...
Što se puta van grada tiče tu lanci stupaju na scenu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zvonet
Iskusni Pandista

Van mreže
Panda pod snijegom
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 10 август, 2009, 01:34:40 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 10 август, 2009, 06:44:27 » |
|
E Zvone, a što mu to dođu protektovane gume? Čuo sam na nekoliko mesta ali nemam predstavu o čemu se radi...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zvonet
Iskusni Pandista

Van mreže
Panda pod snijegom
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 10 август, 2009, 23:36:13 » |
|
Protektovane gume su renovirane gume... Sa stare gume se skine cijeli gazeci sloj i onda nekom metodom pecenja na nju nabace novi gazeci sloj sa kopiranom sarom od neke poznate zimske gume a taj novi gazeci sloj ima puno veci procenat gume nego standardne zimske gume (kazu da je priblizno 100% guma)! Ima i tu svakakvih sranja ali ima par proizvodjaca koji su dobri (navodno njemacki). Takve gume se ponasaju ekstra na snijegu ali se po kopnom i suhom brzo trose i povecaju potrosnju auta jer se lijepe za svaku podlogu... Ovdje vecina ljudi koristi takve gume zimi i niko se ne zali... Desi se nekad da se pocne odvajati gazeci sloj ali uvijek je garancija 1 god pa uredno dadnu novu gumu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 07 октобар, 2009, 06:49:38 » |
|
Ima li neko dve felne 13" 4x98 4j-4.5j viška koji bi mi služile da ih obujem u zimske gume (Wintera 145 R13)? Ako nema niko rado bih čuo informaciju gde da ih potražim...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 07 октобар, 2009, 07:40:53 » |
|
Gibo, ja, na zalost nemam, a gde da ih potrazis...pa kod vulkanizera ili na Bubanj-potoku, pa toliko si i sam znao !!! A i da ih montiras na postojece felne pa da rotiras napred - nazad u zavisnosti od vremenskih uslova !!??
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 07 октобар, 2009, 08:14:32 » |
|
Eh, kupovina guma je tema za doktorsku disertaciju kod mene....
Mislio sam da uzmem sve četri nove Sigure a onda sam skontao da mi ove postojeće gume i nisu toliko loše (imaju šaru, proizvedene su krajem 2004, izdržaće još godinu ili dve) te bi nabavka novih bila bacanje para... Međutim nemam poverenja u njih kada su kiša i sneg u pitanju te zbog toga želim da uzmem Wintere koje su super za te uslove ali se opet brže troše kada se voze po toplom vremenu (cenim da je mala razlika da li su napred ili nazad što se tiče habanja, ili grešim?)... Dolazim do zaključka da bi trebalo vozati leti ove obične a zimi Wintere, e sada ako bih plaćao vulkanizeru 300din po točku, dve promene godišnje bi me izašle oko 1000din, pa opet isto sledeće godine, pa opet isto one tamo itd itd. te stoga kontam da mi je lakše i jeftinije da kupim još dve felge...
U svakom slučaju probaću danas kod lokalnog vulkanizera...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #44 poslato: 07 октобар, 2009, 08:39:36 » |
|
Kako su nam gume u manje- više istom stanju (utvrdismo to u Surčinu!) ako neđeš felne okači na forum pa da krenem u sličnu akciju... Jednako i sa moje str, samo što sam ja zapao u vremenski kolaps i ne smem se prihvatiti obećanja da ću to 'koliko SUTRA' jer to sutra svanjava već 2 meseca...  a ja ga ne vidim... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|