Alex
Pandista

Van mreže
BG - Bergamo, Beograd ;-)
|
 |
« poslato: 27 март, 2009, 22:19:17 » |
|
Krenem večeras da preparkiram auto, stavim ključ kako bih dao kontakt i upalio auto, kad ono - ništa. Nema nikakve reakcije, nema onog "cak", nikakav kontakt, nikakve lampice se ne pale...ništa. Ne verujem da je problem do akumulatora, naime, ona mala lampica za svetlo u kolima koja se aktivira kada se otvore vrata, radi normalno. Auto je vožen bez ikakvih problema pola sata pre ovoga svega. Da li je otišla brava, da li se odvojila neka žica, šta može biti u pitanju? Inače, kada sam kupio bravu za zadnja vrata, u kompletu sam dobio i kontakt bravu (ili uložak, šta li je već), na slici:  Generalno, da li ste imali iskustva sa ovim problemom i koliko je teško ili lako rešiti ga? Da li ova spravica-bravica sa slike (baš od Pande, znači nije deo od "juga" ili "keca") može rešiti problem? Hvala unapred. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dalibor
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 28 март, 2009, 01:22:24 » |
|
pregledaj kontakte na "bosh bravi" (tamo gde se kopcaju zice na bravu-ispod volana).To na slici je samo ulozak bravice i ako mozes da okrenes kljuc u bravi on je ispravan (ako ti ne zaglavljuje kljuc) 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Golf je klasa za sebe ,a Panda za sve
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 28 март, 2009, 09:03:00 » |
|
Aleks, pored samog prikljucka na kontakt bravu, treba proveriti i onaj sigurnosni prekidac za slucaj bum, bum.... Taj prekidac se nalazi ispod jedne crne pokrivne plastike kod vozacevog levog kolena (zavucen je ispod i pricvrscen je negde u kabini blizu blatobrana). Prekidac je odozgo okrugao i treba ga stisnuti odozgo koliko se moze. On se upali prilikom jaceg udara (moze i prilikom udara u neku rupu), pa onda struja ostane iskljucena, odnosno kod udara njemu lepo iskoci jedna kuglica unutar tog prekidaca na gore, i onda auto ostane mrtav.....  Prekidac se vraca u funkciju tako sto se pritiskom od gore ta kuglica ponovo vrati na svoje mesto (kuglica se nevidi, jer je ispod te gornje gume) Pre toga i pre svega drugoga, mozda ne bi bilo loshe da na tabli sa osiguracima isproveravas sve osigurace da nije nesto iskocilo 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Alex
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 28 март, 2009, 11:30:24 » |
|
Problem rešen - uz pomoć komšije i njegovih saveta  samo sam pomerio auto metar napred i upalio je bez problema.  Kakva banalna stvar. Pominjao je neki "mrtav položaj" a to se može desiti ponovo za 1 dan a možda i nikad više. Nema pravila, u svakom slučaju bitno je da nije nikakav veći problem u pitanju. Vama drugari hvala na pomoći i savetima!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 28 март, 2009, 11:37:31 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
papovicd
Pandista početnik
Van mreže
nova panda
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 29 март, 2009, 15:25:34 » |
|
mislim ,sta reci!!! dobar vic!!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 29 март, 2009, 18:24:19 » |
|
Alex, bojim se da je to resenje veoma veoma tanko  . Ali ako je uspelo 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Alex
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 29 март, 2009, 20:21:26 » |
|
mislim ,sta reci!!! dobar vic!!!!
Da li je vic ili nije, ne znam, ali sam stvarno upalio auto posle toga i danas takođe nisam imao nikakvih problema. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 10 април, 2010, 20:29:08 » |
|
Ovo se i meni juce desilo,doduse , slicno, voznja,stajanje,kljuc u bravu,kontakt,lampice i onda ni da zavergla...3 puta probao,iznervirao se,upalio na gurku  i sledeci put sve normalno  ...Ovo mi se desavalo jos jednom negde zimus...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 11 април, 2010, 15:03:24 » |
|
To se dešava i kada je anlaser "zreo" za remont. Nekada je dovoljno otsečno udariti nekim gvožđencetom po anlaseru (ne baš da ga slomiš, naravno). Ovo kažem na osnovu iskustva sa drugim autima. Da li je to moguće i kod PANDE ne znam.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 11 април, 2010, 16:58:55 » |
|
Da, kad se nakon kontakta samo cuje tak-tak, a nece da zavrti - onda se uzme cekic, pa se drzaljom malo udari. To se desava kada tzv- bendix nece da uzubi alnaser u zubce zamajca.
Treba imati u vidu i da kod Pandi koje imaju ``imobilajzer`` motora (1.1 MPI- ima sigurno), odnosno kod Fiata sa ``CODE`` kljucem, oko kontakt brave postoji jedan kalem koji predstavlja antenu tzv- ``IMOBILAJZERA``. Ponekad se moze desiti da se parkirate pored nekakve trafo stanice (makar ona bila skrivena u zgradi), pored kakvog releja za mobilnu telefoniju, ili recimo pored nekog divljeg radio-amatera ili recimo taxiste-divljaka, koji koriste prebudzene radio stanice- sa ``uradi sam`` antenama, i onda se moze desiti da antenica imobilajzera ne uspe da iskomunicira sa kljucem od Pande, tako da nece da startuje, ili cak nece ni da vergla. U tim - do duse retkim situacijama ECU ne uspe od ``gadnog`` elektromagnetnog ``smoga` da iskomunicira sa kod-kljucem i nista od startovanja. (cini mi se da sam nekome vec pisao o ovome - verovatno na PP). Ovakva se situacija se pozna po tome sto se nakon davanja kontakta - nakon sekundu-dve, ne ugasi zuta lampica ``CODE``, sa nacrtanim kljucem na lampici. Za slucaj takve situacije, nema druge nego pokusavati dok se ``CODE`` lampica ne zagasi sama od sebe, ili pokusati da se auto- makar malo udalji od tog elektro-zracenja, i ponovo dati kontakt da se lampica CODE - prvo ugasi, pa tek onda verglati. Mozda Vam izgleda nemoguce, ali vise puta sam po forumima procitao da su ljudi imali ovaj problem. Znaci pre udaranja po alnaseru (sto je stari recept), prvo proveriti da li se na tabli prilikom starovanja- gasi lampica ``CODE``.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 11 април, 2010, 19:09:17 » |
|
E sad Aco, ne bih hteo da budem zanovetalo, ali po tvom gornjem opisu, naši autići bi trebalo jednostavno da se sami od sebe ugase ako bi, recimo, na semaforu neki "divljak" taksista stao pored nas, ili ako bismo se našli slučajno u blizini jakog izvora naopakih radio-talasa, ili je to na neki način zaštićeno? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 11 април, 2010, 19:20:02 » |
|
prilikom starta motora - imobilajzer se deaktivira ocitavajuci kod sa kljuca  Imobilajzer ne radi tokom rada motora  Ako se tokom starta imobilajzer ne deaktivira = nema starta
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 11 април, 2010, 22:40:00 » |
|
prilikom starta motora - imobilajzer se deaktivira ocitavajuci kod sa kljuca  Imobilajzer ne radi tokom rada motora  Ako se tokom starta imobilajzer ne deaktivira = nema starta Aha... Sad je jasno! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 29 децембар, 2010, 00:36:51 » |
|
Kod mene se, bar za sada, razrešila misterija oko paljenja, posto mi se pre par dana desilo da je Pandica prestala da radi Kontakt - lampice rade, da upali ,neće...probao i sa master ključem i ništa, ni da zavergla.Dešavalo se kao što sam naveo pre,da neće pa upali iz 3-4 puta, sada nikako  Odmah sam pomislio da je kontakt brava+imobilajzer = 50e minimum  jos počela kiša i hladno vreme, sutradan sneg, onako iz kola petljah oko žica, osiguraca, zagledao, merio...nista  Sačekah da se malo prolepša vreme i pozovem auto-električara, za 5min konstatovano - anlaser. Skinemo, rotor stradao, prelemimo po savetu majstora, kad smo već skinuli, pala je i zamena četkica i neke biksne, čovek kaže da je bolje tako... Pali 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 29 децембар, 2010, 14:04:50 nitro »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|