Panda Club Serbia
09 фебруар, 2012, 04:44:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Kontakt ključem i - ništa?!  (Pročitano 1048 puta)
Alex
Pandista
**
Van mreže Van mreže

BG - Bergamo, Beograd ;-)

« poslato: 27 март, 2009, 22:19:17 »

Krenem večeras da preparkiram auto, stavim ključ kako bih dao kontakt i upalio auto, kad ono - ništa. Nema nikakve reakcije, nema onog "cak", nikakav kontakt, nikakve lampice se ne pale...ništa.
Ne verujem da je problem do akumulatora, naime, ona mala lampica za svetlo u kolima koja se aktivira kada se otvore vrata, radi normalno. Auto je vožen bez ikakvih problema pola sata pre ovoga svega.
Da li je otišla brava, da li se odvojila neka žica, šta može biti u pitanju? Inače, kada sam kupio bravu za zadnja vrata, u kompletu sam dobio i kontakt bravu (ili uložak, šta li je već), na slici:

Generalno, da li ste imali iskustva sa ovim problemom i koliko je teško ili lako rešiti ga? Da li ova spravica-bravica sa slike (baš od Pande, znači nije deo od "juga" ili "keca") može rešiti problem?

Hvala unapred.  Wink
Sačuvana
dalibor
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 28 март, 2009, 01:22:24 »

pregledaj kontakte na "bosh bravi" (tamo gde se kopcaju zice na bravu-ispod volana).To na slici je samo ulozak bravice i ako mozes da okrenes kljuc u bravi on je ispravan (ako ti ne zaglavljuje kljuc) read
Sačuvana

Golf je klasa za sebe ,a Panda za sve
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 28 март, 2009, 09:03:00 »

Aleks, pored samog prikljucka na kontakt bravu, treba proveriti i onaj sigurnosni prekidac za slucaj bum, bum....
Taj prekidac se nalazi ispod jedne crne pokrivne plastike kod vozacevog levog kolena (zavucen je ispod i pricvrscen je negde u kabini blizu blatobrana). Prekidac je odozgo okrugao i treba ga stisnuti odozgo koliko se moze. On se upali prilikom jaceg udara (moze i prilikom udara u neku rupu), pa onda struja ostane iskljucena, odnosno kod udara njemu lepo iskoci jedna kuglica unutar tog prekidaca na gore, i onda auto ostane mrtav..... read Prekidac se vraca u funkciju tako sto se pritiskom od gore ta kuglica ponovo vrati na svoje mesto (kuglica se nevidi, jer je ispod te gornje gume)

Pre toga i pre svega drugoga, mozda ne bi bilo loshe da na tabli sa osiguracima isproveravas sve osigurace da nije nesto iskocilo whistle
Sačuvana
Alex
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 28 март, 2009, 11:30:24 »

Problem rešen - uz pomoć komšije i njegovih saveta  Wink samo sam pomerio auto metar napred i upalio je bez problema.  biggrin
Kakva banalna stvar. Pominjao je neki "mrtav položaj" a to se može desiti ponovo za 1 dan a možda i nikad više. Nema pravila, u svakom slučaju bitno je da nije nikakav veći problem u pitanju. Vama drugari hvala na pomoći i savetima!
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #4 poslato: 28 март, 2009, 11:37:31 »

Uh, dobro si prošao  preved dance1 drinks

Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
papovicd
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

nova panda

« Odgovor #5 poslato: 29 март, 2009, 15:25:34 »

mislim ,sta reci!!!   dobar vic!!!!
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 29 март, 2009, 18:24:19 »

Alex, bojim se da je to resenje veoma veoma tanko  pardon. Ali ako je uspelo  bb
Sačuvana
Alex
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 29 март, 2009, 20:21:26 »

mislim ,sta reci!!!   dobar vic!!!!

Da li je vic ili nije, ne znam, ali sam stvarno upalio auto posle toga i danas takođe nisam imao nikakvih problema.  Cool
Sačuvana
nitro
Moderator
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 10 април, 2010, 20:29:08 »

Ovo se i meni juce desilo,doduse , slicno, voznja,stajanje,kljuc u bravu,kontakt,lampice i onda ni da zavergla...3 puta probao,iznervirao se,upalio na gurku  punish punish  i sledeci put sve normalno neo fool...Ovo mi se desavalo jos jednom negde zimus...
Sačuvana
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 11 април, 2010, 15:03:24 »

To se dešava i kada je anlaser "zreo" za remont. Nekada je dovoljno otsečno udariti nekim gvožđencetom po anlaseru (ne baš da ga slomiš, naravno). Ovo kažem na osnovu iskustva sa drugim autima. Da li je to moguće i kod PANDE ne znam.
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 11 април, 2010, 16:58:55 »

Da, kad se nakon kontakta samo cuje tak-tak, a nece da zavrti - onda se uzme cekic, pa se drzaljom malo udari. To se desava kada tzv- bendix nece da uzubi alnaser u zubce zamajca.

Treba imati u vidu i da kod Pandi koje imaju ``imobilajzer`` motora (1.1 MPI- ima sigurno), odnosno kod Fiata sa ``CODE`` kljucem, oko kontakt brave postoji jedan kalem koji predstavlja antenu tzv- ``IMOBILAJZERA``. Ponekad se moze desiti da se parkirate pored nekakve trafo stanice (makar ona bila skrivena u zgradi), pored kakvog releja za mobilnu telefoniju, ili recimo pored nekog divljeg radio-amatera ili recimo taxiste-divljaka, koji koriste prebudzene radio stanice- sa ``uradi sam`` antenama, i onda se moze desiti da antenica imobilajzera ne uspe da iskomunicira sa kljucem od Pande, tako da nece da startuje, ili cak nece ni da vergla. U tim - do duse retkim situacijama ECU ne uspe od ``gadnog`` elektromagnetnog ``smoga` da iskomunicira sa kod-kljucem i nista od startovanja. (cini mi se da sam nekome vec pisao o ovome - verovatno na PP). Ovakva se situacija se pozna po tome sto se nakon davanja kontakta - nakon sekundu-dve, ne ugasi zuta lampica ``CODE``, sa nacrtanim kljucem na lampici. Za slucaj takve situacije, nema druge nego pokusavati dok se ``CODE`` lampica ne zagasi sama od sebe, ili pokusati da se auto- makar malo udalji od tog elektro-zracenja, i ponovo dati kontakt da se lampica CODE - prvo ugasi, pa tek onda verglati. Mozda Vam izgleda nemoguce, ali vise puta sam po forumima procitao da su ljudi imali ovaj problem. Znaci pre udaranja po alnaseru (sto je stari recept), prvo proveriti da li se na tabli prilikom starovanja- gasi lampica ``CODE``.
Sačuvana
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 11 април, 2010, 19:09:17 »

E sad Aco, ne bih hteo da budem zanovetalo, ali po tvom gornjem opisu, naši autići bi trebalo jednostavno da se sami od sebe ugase ako bi, recimo, na semaforu neki "divljak" taksista stao pored nas, ili ako bismo se našli slučajno u blizini jakog izvora naopakih radio-talasa, ili je to  na neki način zaštićeno?

pardon pardon
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 11 април, 2010, 19:20:02 »

prilikom starta motora - imobilajzer se deaktivira  ocitavajuci kod sa kljuca stinker
Imobilajzer ne radi tokom rada motora  pardon
Ako se tokom starta imobilajzer ne deaktivira = nema starta
Sačuvana
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 11 април, 2010, 22:40:00 »

prilikom starta motora - imobilajzer se deaktivira  ocitavajuci kod sa kljuca stinker
Imobilajzer ne radi tokom rada motora  pardon
Ako se tokom starta imobilajzer ne deaktivira = nema starta

Aha... Sad je jasno! good
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
nitro
Moderator
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 29 децембар, 2010, 00:36:51 »

Kod mene se, bar za sada, razrešila misterija oko paljenja, posto mi se pre par dana desilo da je Pandica prestala da radi cray
Kontakt - lampice rade, da upali ,neće...probao i sa master ključem i ništa, ni da zavergla.Dešavalo se kao što sam naveo pre,da neće pa upali iz 3-4 puta, sada nikako scare
 Odmah sam pomislio da je kontakt brava+imobilajzer = 50e minimum heat jos počela kiša i hladno vreme, sutradan sneg, onako iz kola petljah oko žica, osiguraca, zagledao, merio...nista cray cray
Sačekah da se  malo prolepša vreme i pozovem auto-električara, za 5min konstatovano - anlaser.
Skinemo, rotor stradao, prelemimo po savetu majstora, kad smo već skinuli, pala je i zamena četkica i neke biksne, čovek kaže da je bolje tako... Pali  dance1 dance1
« Poslednja izmena: 29 децембар, 2010, 14:04:50 nitro » Sačuvana
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na: