|
pandit
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 29 децембар, 2010, 01:03:39 » |
|
Em ti nepotpuni opis kvara.... Ako je anlaser, pale se ostala svjetla/potrošači, obično se čuje i jedan blagi "klik". Ako nema ni klika, a ima struje u akumulatoru, a i auto se pali na gurku, onda je ili zaglavljen elektroproktretač, mogu biti četkice ili je jednostavno pregorio, svejedno jeli rotor ili stator ili oboje. Odmah se zna da je anlaser. A ovako, "kontakt ključem i ništa..." Tu je ipaK BILO NEŠTO  Kod mene je bilo "ništa" jer je riknuo elektrokontakt brave volana, onda je zaista "ništa". I auto nije palio na gurku. Više se ni ne čudim da sve više cijenim veterinu od medicine. Krava ne zna reći: Gospon doktor, trga me u lijevom ramenu, čini mi se da je slijepo crijevo u pitanju..., nego lijepo šuti i šepa. Zapravo, ispada da doktora na krive zaključke navode pacijenti  Dijagnostika kod bolesti čovjeka illi vozila ima ista pravila, pretragama se isključuje jedna po jedna mogućnost da bi se dobila točna dijagnoza.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 29 децембар, 2010, 01:18:50 pandit »
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 29 децембар, 2010, 07:56:49 » |
|
Kada ovo citam, mislim da je dobra investicija kupovina dijagnostike. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 29 децембар, 2010, 14:47:21 » |
|
Ne razumeme se ali nisam siguran da će dijagnistika da pokaže pizdariju na anlaseru ??? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 29 децембар, 2010, 15:12:48 » |
|
Ne razumeme se ali nisam siguran da će dijagnistika da pokaže pizdariju na anlaseru ???  Neće, ali će pokazati da je drugo ispravno 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 29 децембар, 2010, 20:38:45 » |
|
Ako prolazis preko Downtown-a tokom praznika, ne moras kupovati dijagnostiku, navrati pa ce mo odraditi to ocas posla. Posto je problem verglanja u pitanju, (nije hteo da vergla) 90% je u pitanju bendix koji ne ukljucuje alnaser ili je akumulator slab, ali to bi dovelo do utuljivanja ostalih lampica i do paljenja crvene lampice sa ideogramom akumulatora. Ako su lampice sijale normalno, a nije hteo da vergla onda je bendix (ili nesto u starteru - recimo cetkice, rotor ili stator itd.....) Lek je naravno isti kao i za keca, yougoa, odnosno udarac kakvom motkom (bolja je drvena motka nego metalna, jer drvo nece ostetiti metalno kuciste alnasera). Udarac je najbolje usmeriti ili na sredinu alnasera ili po onom manjem cilindru u kome je smesten sam bendix (elektromegnetni uzubljuvac alnasera). Udarac motkom usmeriti na metalni deo, a ne na plasticne delove. Ova tehnika pomaze i u slucaju istrosenosti cetkica. najbolje je da neko u kabini stavi kljuc na verglanje, a druga osoba da udari mochugom odozgo mochugom dok ne proradi. pokusati nekoliko puta. Posto si resio problem pomoc remonta alnasera, i ako je sad sve normalno, dijagnostika vredi samo ako ti svetli oranzada na instrument-tabli. ako oranzada ne svetli u radu, onda je sve reseno. Pozz Aca
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 29 децембар, 2010, 23:25:25 » |
|
Da se ukljucim i ja sa svojim skromnim znanjem. Ako anlaser ne daje znake zivota, trebalo bi krenuti od onog famoznog "klik" koje se cuje kada pokusate upaliti motor. To znaci da je magnet na anlaseru ispravan, onda obratiti paznju na kontrolne lampice, ako svetle vidno slabije kad pokusavate anlasovati, kad prekinete opet normalno svetle, to znaci da povlaci anlaser veliku struju ili je kontakt slab.Treba krenuti od kontakta na klemnama od akumulatora,hoce tu naj cesce da zeza, nahvata se tanki sloj patine i nema dobar spoj izmedju akumulatora i klemne. Fina smirgla resava ovaj problem,dalje bi trebalo videti stanje akumulatora, kako stoji nivo tecnosti u njemu, doliti destilovanu vodu po potrebi.Ovo je naj cesce dovoljno da auto upali, ako nece, e onda prelazimo na sam anlaser. Vec smo konstatovali da magnet ukljucuje tj uzubljuje bendiks,sedece bi bilo pogledati istrosenost cetkica i ne izbezno je skidanje anlasera. Kada se zamenjuju cetkice obavezno treba i kolektor na rotoru srediti i ocistiti ga izmedju lamelica.Ako su cetkice ok. moze biti da su piksne pojedene pa se rotor malo ukosi i povlaci veliku struju iz akua, a on nemoze da ga pokrene. Kada se skida anlaser u svakom slucaju treba menjati obe piksne cetkice i ocistiti ceo anlaser od nagomilane prljavstine. Usput dobro pregledati i bendiks, da ne bi za kratko vreme ponovo skidali anlaser zbog bendiksa.Mislim da udaranje mocugama nije resenje na duge staze, mozda pomogne nekad pa auto upali, ali to zavisi od vrste kvara na anlaseru.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 29 децембар, 2010, 23:28:10 » |
|
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 29 децембар, 2010, 23:35:53 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 30 децембар, 2010, 08:21:10 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 30 децембар, 2010, 08:28:49 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 30 децембар, 2010, 09:41:42 » |
|
Ma Roberto, sve je ok, ne radi se o samom anlaseru, temi koju si usput budi rećeno, odlično obradio  Mislio sam na dijagnostiku. Ono, kad netko opiše neki kvar, kako točno ustanoviti o čemu se radi. Smatram samu dijagnostiku ponekad večim problemom, jer svako vrludanje (popravak krivo dijagnostiociranog uzroka), posebice kod majstora košta da pamet stane, a do samog kvara se još nije došlo. Zato sam upleo i veterinare. Bilježim se sa štovanjem 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 30 децембар, 2010, 09:48:12 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|