Panda Club Serbia
11 фебруар, 2012, 21:00:35 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7
  Štampaj  
Autor Tema: PUT POD NOGE, Mislim.... tockove.......  (Pročitano 3033 puta)
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #75 poslato: 17 јул, 2009, 16:38:15 »

Vlasina je biser za sebe... Mada ne bih smeo da je poredim sa Drinom... Drugačiji je doživljaj ipak...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
IFA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #76 poslato: 17 јул, 2009, 19:22:21 »

Podsetio si me na pustu mladost i putovanje Ladom BG-BB 1h50 ,doduše kod Poćute se uključi grejanje kabine i otvore svi prozori,.....beše to 80tih.....,nego nisi pomenuo pecaljke.Jel bilo mesta i vremena?
Sačuvana
Karabaja42
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: 17 јул, 2009, 23:16:07 »

Hmmm… Robi, šta da ti kažem na sve ovo osim: jesi li ti normalan, čovječe!?
Hajd’ krenuću redom:
-   Pa hoćeš li to bez hljeba da me ostaviš? Kažeš da je u pitanju „mala rekapitulacija“ a napišeš reportažu koju si mogao, samo još malo da si je „nakitio“ stilskim figurama, da objaviš u novinama (i naplatiš – naravno).
-   Kažeš da ne možeš da opišeš riječima impresije buđenja u prirodi, a tamo napišeš skoro pa pjesmu.
-   Kampuješ i uživaš a (ne)znaš da ja više volim kampovati nego spavati u hotelu ne znam ti koje kategorije.
-   Pričaš o regati, Drini, roštiljanju, pivu… kao da mi namjerno izazivaš „zazubice“: volim vodu, volim Drinu, volim roštilj, volim pivo (volim popit' volim zagalamit' da ga vidim ko će mi zabranit')!
-   Još mi samo reci da si ujagmio malkice osame i radio „ono“ negdje u prirodi i… ubiću se (ko siroče). Od zavisti – naravno.
Gledao sam sliku po sliku, čitao riječ po riječ i – zavidio ti. Šta mi drugo preostaje dok sve to činim u zagušljivoj, pretoploj prostoriji okupan vlastitim znojem.
(Polu)šalim se – naravno. Drago mi je da ste, tvoje društvo i ti, ovako lijepo uživali i nauživali se. Nema ništa ljepše na svijetu od prirode. Slikanje je samo blijedi pokušaj da se djelići ljepota koje Majka Priroda jeste stvorila stave na platno. Kao što je pisanje blijedi pokušaj da se, komadići (nečijeg) života stave na papir.
Ne volim da spominjem rat ali.. spomenuću ga ovdje u kontekstu jedne pozitivne impresije. Pošto (braća) Srbi, moji saborci, nisu voljeli da drže stražu, uvijek sam se bojao da nas dušmani ne pobiju na spavanju. Zato sam, kad god je to vrijeme dozvoljavalo, spavao van rova, u vreći za spavanje, zavučen negdje u žbunju. Umivala me rosa kapima, budio poj ptica i prvi zraci izlazećeg sunca, dok mi je iznad glave mirisala borovina. Raj u sveopštem paklu. Kad zažmirim i dan-danas, poslije toliko godina, skoro da mogu da dočaram te trenutke. Ko nije u prirodi doživio izlazak sunca, taj ne zna šta je ljepota. Izlazak je mnogo ljepši od najljepšeg zalaska.
U pravu si, Robi, ne postoje riječi kojima se ta ljepota može opisati; slično kao što još niko nije uspio osjećaj zaljubljenosti dočarati riječima.
Samo veliki ljudi umiju uživati u malim stvarima. „Ko se raduje jedino velikim stvarima raduje se samo nekoliko puta u životu, a ko se zna radovati malim stvarima raduje se svakoga dana“, rekao je neko mnogo pametniji od mene. Ne sjećam se ko.
Nije sve u parama. Dokaz je i ova vaša „ekspedicija“. Samo uživajte, dragi prijatelji. Lijepo je kad ovako, kao Robi, podijelimo te trenutke i sa drugim (dragim) ljudima.

« Poslednja izmena: 18 јул, 2009, 08:59:46 Karabaja42 » Sačuvana

Karabaja ide dalje, karabaja naci mora...
ZIKAL
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #78 poslato: 22 јул, 2009, 11:18:39 »

Robi,Karabaja,nauživah se,čitajući i gledajući ovo !!! pardon pardon pardon
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: 22 јул, 2009, 11:51:43 »

Robi, lijep put, lijep opis, nema što. Ali te posebno moram pohvaliti kao fotografa, ono slikanje društva na nekoj točki. Ljudi obično dođu preblizu, misle da su ljudi važni pa kad dođu doma, rasplaču se nad svojim fotkama, gledaju samo svoje obraze i tijela ili posebno slikuju krajobraze, bez ljudi, a onda riječima opisuju gdje su bili i što su vidjeli.
Prekrasno si snimio drušvo i zajedno sa mjestima na kojima ste bili. Jedna tvoja fotka, pa da i nisi napisao ništa, sve bi bilo jasno smile
« Poslednja izmena: 22 јул, 2009, 11:54:23 pandit » Sačuvana

Uvijek gledaj vedriju stranu smile
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: 22 јул, 2009, 12:17:29 »

Što je Karabaja, opet si se zarekao smile
Nešto si govorio o "nekom ako spomene rat"...
Dat ću ti kontra sliku prirode iako ju i jako volim: februar, snijeg i studen visoko u planini. Tjedan dana prikriveni u rovovima, smrzavamo se i šutimo. Uniforme odlične, ali ne palimo vatru, pa ko što reće, ne možeš se ugrijati bez vatre... U 2 noću doleti Galbrajt helikopterom, urla, zaustavi sve, nema akcije, silna se vojska polako povlači... Napetost popusti, pripiša mi se. Pišaju i drugi. Razdani se, snijeg išaran crvenim krugovima; odvalilo nam bubrege od studeni, krv sam pišao još mjesec dana.

Jebemti sve ratove svijeta, nagledah se sranja za sto života. Počne li kaki novi rat, sam ću se ubit...
Sačuvana

roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: 22 јул, 2009, 14:11:54 »

Ajde , ajde, od svih zla koje ratovi donose, obojica ste najgore zaobisli, i vratili se svojim porodicama zivi, koliko zdravi , to sad ne mogu da komentarisem. Bilo , ne ponovilo se!!!
Ajde da ne kvarimo ovu temu! drinks drinks drinks
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: 22 јул, 2009, 18:56:32 »

Slažem se Roberto. Živio ti meni 100 godina smile
Sačuvana

Karabaja42
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #83 poslato: 22 јул, 2009, 20:44:43 »

Jebemti sve ratove svijeta, nagledah se sranja za sto života. Počne li kaki novi rat, sam ću se ubit...
potpisujem
Sačuvana

Karabaja42
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #84 poslato: 22 јул, 2009, 20:46:00 »

Ajde da ne kvarimo ovu temu! drinks drinks drinks
i ovo potpisujem  drinks
Sačuvana

IFA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #85 poslato: 22 јул, 2009, 21:47:58 »

I ja potpisujem tri poslednja.
Jel neko bio u Soko banji i okolini?
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #86 poslato: 23 јул, 2009, 06:48:09 »

Nesum... Ali bi trebalo da u subotu, ako Bog da, odem na Rajac (planina pored Ljiga)... Uspon koji je pred Pandom iznosi nekih 700m a savlađuje se zanimljivim serpentinama, nadam se da će biti lepih slika...
Sačuvana

roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #87 poslato: 23 јул, 2009, 12:33:55 »

Uh, moram nesto jos da podelim sa vama jer me impresioniralo do bola.....

Koreni....cudo je to. Quinci Jones je 80-tih godina snimio album, jedan od najboljih koje sam do sada cuo. Naslov mu je ROOTS, a muzika , mozete i pretpostaviti...onaj iskonski Afro ritam i zvuk . Dok sam ga slusao, skoro da sam mogao da osetim bat stopala africkih plemena. Impesija-neponovljiva....

E sada se vracamo na planinu Rajac. Postoji jedna prica, koja govori koliko jak moze biti osecaj pripadnosti , osecaj postovanja prema precima.
Pre nekih 5-6 godina, pozove me prijatelj da zaradim neku kintu i odvezem jedan kombi pun scenskih rekvizita na Rajac, gde se tada snimala reklama za Postansku stedionicu. Znate svi onu reklamu, kada devojka pazari etno stvarcice kod cice Srbijanca i na kraju mu placa karticom Postanske stedionice..... E to je bilo to snimanje.

Na izlasku iz Ljiga, (Gibo obrati paznju na ovo) , posle kilometar dva, postoji skretanje desno ka Rajcu. Skrene se tu desno, pa se prodje jedan most, pa odmah levo i dalje kuda te put vodi. Posle , mozda, kilometar, sa desne strane , odmah pored puta je kafana koja je sazidana pored neke recice. Tu recicu su pametno pregradili pa je kafana dobila svoju sopstvenu plazu. Od te kafane , dalje prema Rajcu, posle par stotina metara, sa leve strane se nalazi prelepa etno kuca, sa prelepim travnjakom i sa tri stara vajata u dvoristu. E o ovoj kuci sam hteo da vam pricam.

Banusmo ispred kuce sa 10-15 vozila , kombi-vozila i jednim pogolemim kamionom koji je nisio na sebi agregat za struju. Ulazimo u dvoriste (ekipa od 20-tak ljudi) kad ono, na tremu kuce, starica, preplasena, kaze: " Deco , ja mislila , doci ce dvoje troje ljudi da nesto slikaju, kad ono puk vojske!"

Kasnije iz price skapiram da scenarisra i reditelj nisu baki objasnili koliko ljudi dolazi da snimi reklamu od 15 sekundi !
Elem, da skratim, scenografija se montira ne jednom od Vajata, glumci se sminkaju, reflektori podesavaju, kamera ide..... jedanput, dvaput, triput,....... i tako do kasnog popodveva. Na kraju, svi pobegose.... ostasmo samo baka , ja i pun kombi rekvizita.

Tada pocinje njena prica.
Rodjena je na imanju na vrhu Rajca, tipicno seosko , bogato , domacinstvo. Pored nje, jos buljuk dece koja su se razbezala trbuhom za kruhom. Ona je zavrsila u Bgd-u kao profesor knjizevnosti a njen suprug, istoricar umetnosti. Miran zivot, proveli su na Dorcolu! U medjuvremenu je njihovo imanje, posle smrti roditelja, prodato.
 U jednom trenutku, ona pozeli da se jos jednom vrati na ognjiste odakle je potekla i uputi se sa suprugom na Rajac. Na imanju zaticu novog vlasnika kako nesto meri- proracunava. Dobar dan, dobar dan, ja sam ta i ta, drago mi je , ja sam taj i taj. I tako, uz kaficu iz termosa i domacu sljivovicu oni dodjose do cinjenice da novi vlasnik planira da celo imanje poravna bagerom i tu napravi neki pogon za preredu biljaka, ali sa radovoma planira da pocne tek za 7-8 godina, kada se penzionise.
Matorci dodjose na ideju da pitaju sta novi vlasnik planira sa objektima, kucom i tri vajata, jedan u vocnjaku u kome se spremala dzibra za rakiju, jedan pored staje , u kome se preradjivalo mleko i jedan na livadi , u njemu su stajale kose, grablje i ostale alatljike. Sve je bilo planirano za rusenje.
Njima sinu ideja da pitaju, koliko para da spreme i da otkupe te objekte i presele ih na drugu lokaciju. Novom vlasniku nije bio bitan novac i dozvolio im je da u narednih 7-8 godina sele sa imanja sve sto om je na volju.
Matorci kupise plac u podnozju Rajca i krenuse u neverovatnu avanturu, preseliti cetiri objekta dvadeset kilometara nize , u podnozje planine.
 U startu su znali da kamen iz temelja nece moci da presele, pa su na novom imanju, od novog kamena , podigli cetiri istovetna temelja kao sto su ih njihovi preci podigli pre 150-200 godina.
 I na te, novoizgradjene temelje, poceli su da sele, dasku po dasku , gredu po gredu, zakivak po zakivak. trajalo je godinama, pomagali su im mestani, a bogami, platili su i poprilican broj dnevnica nadnicarima koji su na vrhu rasturali, u podnozju ponovo sastavljali i sve to prevozili volovskom zapregom.
 Kuca je bila zavrsena, gotovo identicna kao i ona stara, jedino su temelji bili novi. I u tom trenutku staricu napusti verni drug.  Nastavila je sama da seli vajate i na kraju uspela . Proslo je do tada vise od deset godina od kako su poceli.

Tek tada, skapirah, ljudi , pa ovo je sve autenticno i staro 150-200 godina. Zamolih staricu da me provede kroz kucu da jos jednom osmotrim. Neverovatan filing. Za divljenje. Toliko truda , entuziazma, novca, i sada, kada je ideja sprovedena u delo, na tom imanju nema ko da zivi, Unuci dodju na par dana preko leta, al' smeta im sto nema kupatila, pa su mislili da jedan vajat prerede za tu namenu. Ali baka ne da. Kaze, moze posle njene smrti, do tada ostaje sve kako jeste.

Eto, tako...... Ako nekoga od vas put nanese tamo, svratite, vidite jel' starica jos ziva, pogledajte , oslusnite taj mir, osetite duh necega sto je staro stotinu i vise godina, a ljubavlju jedne strarice i njenog muza sacuvano za buduca pokolenja.

Gibo, zaustavi se , molim te, opali par slicica, ja nisam imao kod sebe niti aparat niti telefon.

« Poslednja izmena: 23 јул, 2009, 13:12:28 roberto_s » Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #88 poslato: 23 јул, 2009, 13:59:21 »

Nemaš problema Robi! Kontam da te se gospođa seća?
Sačuvana

roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #89 poslato: 23 јул, 2009, 14:22:26 »

Nemaš problema Robi! Kontam da te se gospođa seća?
Mozes da probas: Mlad , preplanuo, oko 190 cmm, 95 kg, likom na Kijano Rivsa, ......
mada....proslo je od onda podosta, a pitanje je dal' je zena ziva......
Mozes se pozvati na cuveno snimanje u njenom domu..... blush2 blush2 blush2
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7
  Štampaj  

Prebaci se na: