|
bibazoki
|
 |
« poslato: 10 април, 2009, 20:46:41 » |
|
Ne znam da li je ovo ovde off  ali izgleda da novi Zakon o bezbednosti saoraćaja (ZOBS)  definitivno stupa na snagu. Rigorozan je  a da li će proći kao i sve u ovoj Srbiji (za nekog važi za nekog ne) će vidimo... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 11 април, 2009, 09:46:53 » |
|
Uvode se "privremene dozvole" za osobe sa 17 i 18 godina, a polaznici će, pre nego što sednu za volan, morati prvo da polože teorijsku obuku.
Predavači i ispitivači u auto-školama moraće da imaju završen fakultet.
Vozači će za nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, kretanje žutom trakom ili nepoštovanje prvenstva prolaza dobijati jedan kazneni poen.
Za nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu ili naglo smanjivanje brzine bez osnovanog razloga dobijaće se dva poena, a za nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece - tri kaznena boda.
Sa četiri poena kažnjava se vožnja neprilagođenom brzinom ili zaustavljanje na autoputu, a sa pet, osim upotrebe mobilnog telefona, kažnjavaće se i loše stanje guma i uređaja za zaustavljanje i upravljanje.
Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu kažnjavaće se sa šest, a nasilnička vožnja, prekoračenje brzine za sto odsto, ubacivanje ispred vozila na semaforu i vožnja pod uticajem alkohola ili narkotika sa sedam poena.
Negativni poeni brisaće se posle dve godine, a ukoliko vozač skupi 18 poena, sleduje mu od 46 do 60 dana zatvora i oduzima mu se dozvola.
Zakonom su predviđene novčane kazne od tri hiljade do 50 000 dinara, koje se neće plaćati kod policajaca.
Za vozače koji u automobilu imaju dete, kazne za prekršaje će biti dva puta veće.http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=04&dd=10&nav_id=354922
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
ZIKAL
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 30 април, 2009, 08:18:59 » |
|
Zoki svaka cast! Bas sam mislio da otvorim novi naslov sa ovom temom. Imam jedan problem,pa se nadam da ce neko od vas mi pomoci,da to prevazidjem. Naime,na poslednjem skupu u Surcinu sam obecao nasem prijatelju Mirarabu pojaseve za zadnja sedista.I,elem,juce slucajno,sa jednim svojim prijateljem,potegnemo temu oko novog Zakona o bezbednosti u saobracaju,njihovih odredbi i visina kazni.Rec po rec i dotaknemo se i pojaseva.Da ne duzim,moj prijatelj je tvrdio da cu morati da vratim skinute pojaseve sa zadnjeg sedista,da ne bih placao kazne. E,sta sad?Obecao sam Mirorabu pojaseve,a sa druge strane ZOBS mi za vratom. Da li jos neko od vas,zna podrobnije,te odredbe ZOBS-a,o pojasevima?Hteo bih da odrzim rec,a sa druge strane,ne bih i sebi bedu na vrat da navlacim. Znam da je u "SAT"-u bio dodatak o novom ZOBS-u.  Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 30 април, 2009, 09:07:03 » |
|
Obećanje koje se u trenutku davanja kosi sa zakonom u izradi a koji će da stupi na snagu uskoro, nije obavezujuće... (dakle: OPUŠTENO!) Imam 'SAT' na stolu, kupljen baš zbog dodatka, al ga ne stigoh pogledati... Sad kako ovo postade ozbiljno, pogledaću pa pišem ako me neko ne preduhitri
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 30 април, 2009, 17:09:58 » |
|
Iako novi ZOBS još nije ni ušao u skupštinsku proceduru, pitajBoga i kada će, s'obzirom kako to neprincipijelno udruženje piljara i buvljakšićardžija radi, , znate šta sam primetio? Sve više vozača staje ispred peš. prelaza i čeka da prašinari projezde. Da li je to malo strah ili se meni pričinjava ne znam iako ja stajem i od ranije se trudim da poštujem( možda i godine  ,ebiga) propise. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 12 мај, 2009, 14:04:50 » |
|
Kako bilo, dok se naši parlamentarci dogovore kome ko koliko dođe i od kada a zašto da i ne pominjem jer je Mića rekao Lazi da je Pera onomad sedeo na onoj stolici a sada sedi na wc šolji i samo k.nja.... Dakle, dok se ne prihvati predlog o novom ZOBSu eve ga link ka celokupnom predlogu... http://www.parlament.rs/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=878&t=P#Dostupan u .doc i .pdf varijanti, u levom gornjem ćošku. Pa ko ima vremena... (upoznaj novi zakon da bi ga lakše...  poštovao?) Pozdrav!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 12 мај, 2009, 14:31:57 » |
|
I dok ovo prođe brojne amandmane... Biće veselo....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 12 мај, 2009, 15:42:03 » |
|
I dok ovo prođe brojne amandmane... Biće veselo....
Ču brojne. Ima i' na 'iljade...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
Alex
Pandista

Van mreže
BG - Bergamo, Beograd ;-)
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 17 мај, 2009, 10:25:13 » |
|
znate šta sam primetio? Sve više vozača staje ispred peš. prelaza i čeka da prašinari projezde. Da li je to malo strah ili se meni pričinjava ne znam iako ja stajem i od ranije se trudim da poštujem( možda i godine  ,ebiga) propise.  Dok sam bio samo pešak, primećivao sam samo bahatost vozača. Sada kada sam malo više vozač a sve ređe pešak, vidim da je dosta vozača i dalje bahato, ali ni pešaci ne zaostaju. Pojedincima bih, da mogu, ne samo oduzimao dozvolu, već bih ih slao na psihijatrijski pregled. Generalno je problem sa nedostatkom kulture kod nas, pa i one saobraćajne. Prolazak na crveno je normalna stvar (jbg, ko da čeka još tri sekunde da se upali zeleno? kao da sudbina sveta zavisi od te tri sekunde...). Ne tako davno, prelazio sam ulicu na jednom prelazu, vrlo prometna ulica. Nema semafora, samo prelaz. Stajala je poveća grupa nas bar 2 minuta i naravno, niko da uspori i propusti nas. Onda smo izdaleka primetili vozilo sa jasnom namerom da stane. Bio je to auto sa tablicama ZD, znači Hrvatska! Jedini zaključak-kad Srbina rebneš po džepu, naučiće da se ponaša. U svakoj drugoj varijanti, sprovodiće neka svoja pravila. Sa druge strane, postoji i problem policije i njihovog "tumačenja" zakona.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 17 мај, 2009, 22:48:46 » |
|
@Alex
Za našu "kulturu" i to ne samo saobraćajnu (čast retkim pojedincima) si 100% u pravu. Za principe i selektivnost u primeni ZOBS-a od strane organa ostaje da vidimo. Da li će ministrov šofer i dalje moći sa 120 na sat da ubija devojke koje čekaju da pređu ulicu i da ne odleži ćorku ili će biti primereno kažnjen za sada ne znamo. Ostaje da se vidi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 29 мај, 2009, 21:40:48 » |
|
juce ja na semaforu kod hotela yugoslavia...crveno... zeleno za pesake se menja u crveno i ja polako ubacujem u prvu i blenem u felne nekom fiat stilu koji je sa moje leve strane i kontam kako bi bilo lepo da se te felne prave u broju 13"... elem...krajickom oka hvatam da se pali zeleno....stilo krece pa krecem i ja..... e sad.... stilo skrece levo a ja nastavljam pravo i vidim u retrovizoru da auto koji je bio iza mene i dalje stoji na semaforu ?!!!? u sekundi skontam da je zeleno bilo za one koji idu levo a da je za mene i dalje bilo CRVENO !!!!!! SLEDECE SEKUNDE SE PALE ROTACIJE I ETO MENE PORED TROTOARA... dobro vece, kriv sam ko drina...sta da vam pricam. 'bale me felne. streljajte me...... 30 000 kazna i oduzimanje dozvole na 6 meseci. jebi ga...neko ce da me doveze do surcina kad bude bio skup.  imam b,c,d kategoriju od 1994 godine , presao milion km... i od tada ni kaznu za nepropisno parkiranje, ma ne secam se da su me panduri i zaustavljali..... a sad na crveno. sekunda nepaznje i jbg.... rekoh mu pisi ,kaznjavaj,radi svoj posao...znam da sam napravio sranje... kad u sred price kaze pandur meni : video da si krenuo na crveno a da si na pola raskrsnice pipnuo kocnicu jer si provalio da si se zeznuo. nisi neki manijak da si ze zaletao vec si dobar decko,pogresio si.....bla,bla,bla..... samo sto pomislih da je skrivena kamera pandur me vrati u realnost.. DAJ 2 HILJADE I PALI !!!  presekoh se jer nisam nikad bio u takvim "pregovarackim" poslovima,dadoh mu i zapalih...ebi ga... u ovoj zemlji sve moze za 2 chrvene !!! koliko sam bio srecan sto mi je ostalo 28 000 u dzepu ,uz dozvolu naravno, toliko sam se i smorio jer vidim gde zivim. da imam neki dzip od 100 000evra i para ko pleve komotno bih mogao da uletim u knez i gazim ljude. i nikom nista...malo para za podmaz i cao. NARAVOUCENIJE : kakav BRE novi zakon ???!!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 29 мај, 2009, 22:26:25 » |
|
@D.E.X.
Ovo za Knez Mihajlovu si 100% u pravu. Samo pazi! U buduće, po novom zakonu, nema kazne na licu mesta. Snimio te kamerom i kući ti stiže uplatnica i fotka pa se češi iza uva, burazeru. Murkani sada zentuju da zaustave bumbara sa besnim kolima jer ne znaju ko sedi unutra. Mada, jasno je da će korupcije i dalje da bude. Pa ima je svuda... I u najuređenijim državama. Treba nešto menjati jer je maltene postala lutrija da voziš bilo po gradu bilo van a da ne rizikuješ život zbog šupljoglavaca, divljaka i smradova koji drže kajase od 100, 200, i 300 konja i misle da je svet stvoren samo zbog njih ili još pre da su oni lično u tom stvaranju učestvovali. Nama, materijalnoj sirotinji, ostaje jedino da im se naj... keve ali da ne čuju.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 29 мај, 2009, 22:28:46 bibazoki »
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 30 мај, 2009, 11:05:49 » |
|
Bem li ga, ja do sada nisam ni jednom platio kaznu, uvek je bilo "daj brate da se dogovorimo"... Mada nisam ni nešto puno prekršaja pravio (a da me uvate): dva puta crveno, jednom iz jednosmerne, dva puta znak za obavezan pravac... Dobro je dok možeš da se dogovoriš sa pandurom jer i to što sam ih častio mi je bilo puno u datom momentu tako da je imalo efekat kao prava kazna (pride mi je draže što je novac otišao u ruke tog mučenika nego u državnu kasu)... Sve svemu dok je njima takva plata biće tu mesta za kombinacije bez obzira na zakon...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 30 мај, 2009, 16:59:34 » |
|
ma nisam ja za to...'aj se dogovorimo.... ako sam zajebao, platim sta kosta i cao. nekako nisam za cenkanja.... ja i po bratskim nam arapskim zemljama kad odem na more platim prvu cenu na cudjenje prodavaca i ostalih turista. ovaj se pandur sam ponudio...pa mi je bilo cudno.  jbg...bilo pa proslo... al ostaje saznanje da uvek ima mesta da se proturi neki apoen ...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 01 јун, 2009, 09:18:00 » |
|
@Dex: I ja sam dao 2 crvene za prolazak kroz crveno, u Vojvodini. To je kanda univerzalna tarifa? (mada je ovaj računao sa 15k RSD i 3 meseca bez dozvole) A iskustva su mi razna, uglavnom je padao dogovor sem na autoputu kada su snimili erotski film kako vozilo kojim ja upravljam piči 55km/h preko ograničenja (mobilna patrola opremljena hi tech uređajima - crni passat v16). Bili su ljubazni, objasnili da kad te slikaju ne mož više niko da te spasi.... cena nespašavanja je 20k RSD i 3 meseca bez dozvole, po starom i još uvek važećem zakonu. (Jedina svetla tačka je bila sekretarica sudijina, lepa ko san, tako da je kazna gotovo prešla u nagradu kad joj oči ugledah  )
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|