zvonet
Iskusni Pandista

Van mreže
Panda pod snijegom
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 16 април, 2009, 23:01:23 » |
|
ljudi ne znam kakvo je gorivo kod vas, ali... Moja je trosila ljetos oko 5,5l a isao sam na more, 2 osobe po 100 kg, prtljaga oko 50kg i 450 km sa 2pauze od 10min, na +40-42 stepena i prosjek mi je bio 5,3 a zimus sam nasuo lose gorivo i u kombinaciji sa -15-20stepeni potrosnja mi je bila oko 8,5 a poslije se sve vratilo u normalu... I ljudi kako izgleda ta famozna narancasta lampica koju svi spominu i gdje dodje... ne znam koja je to lampica jer nije se nikad upalila (ili je pregorila sijalica u njoj ) Šta je nacrtano na njoj?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 16 април, 2009, 23:30:54 » |
|
Danas sam vozio skoro dva kilometra pred gazelu u ritmu prva-kreni-stani-prva-kreni-stani ... Pri takvom režimu potrošnja od 6.7l/100km je odlična... Bolje da je merim po moto-času... Narandžasta lampica izgleda ovako otprilike  . Nalazi se kod sijalice za ručnu (ako se ne varam) a pali se kada se da kontakt i kada nešto nije u redu sa makinom...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 17 април, 2009, 17:42:29 » |
|
Nele, ako si na ranijem forumu imao nic nele 123, znamo te od ranije. Mislim da sam sa Zeljkom vec ranije pricao o potrosnji tvoje pande, i mislim da mi je Zeljko tom prilikom rekao da je tvoja panda u top formi. Ja sam svoj problem sa povecanom potrosnjom vec ovde opisivao i ne bih da se ponavljam. Pitao sam Zeljka o mogucnosti da je kod tebe isto problem sa falsh vazduhom na usisnoj grani , ali me je ovaj uveravao da je sa tvojim autom sve ok, i da je najverovatnije u pitanju "stil" voznje. A i tih 12l da'l si siguran da je bas toliko?Ajde se vidimo na skupu pa da jos malo prodiskutujemo o tom problemu! Usput, ne zameri, koliki ti je vozacki staz???
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nele
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 20 април, 2009, 17:20:47 » |
|
Pozdrava svima ! Jeste na bivsem forumu sam ima nick nele123 . zanm da je zeljko rekao da je moja panda u top formi ......ali papir pokazuje nesto drugo najoptimisticniji racun potrosnje je 12.5 l.... uz napomenu da je ovo racunato na ostovu sipane kolicine goriva nakon 2000 km. U tih 2000 km racunato je i gradska voznja i otvoren put odprilike pola pola..... Ako se uzme u obzir da stil voznje ne moze bog zna koliko da utice na potrosnju na otvorenom (4 ta brzina i posecna brzina od 75-80 /h ) u gadskoj voznji je jos crne i grdje .. Sad za vikend sam kad je auto bio upaljen osetio sam miris zivog benzina..... Sto se tice mog stila voznje i vozackog staza . vozim pandu vec 11 meseci, stil voznje se popravio sigurno u odnosu na pocetak. Vozio sam ljude koji imaju dosta vozackog staza i nisu imali neke vece zamerke. ne kazem da sam neki prototipidealnog vozaca ali podici potrosnju za recimo 4 l na 100 trebalo bi da vozim ne zanam ni ja kako. potrudicu se da ovih dana odem kod zeljka... da vidimo dal postoji neki mehanicki problem. a porudicu se da dodjem i na skup
evo nekih slicica moje pande
pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 20 април, 2009, 17:47:24 » |
|
......ali papir pokazuje nesto drugo najoptimisticniji racun potrosnje je 12.5 l.... uz napomenu da je ovo racunato na ostovu sipane kolicine goriva nakon 2000 km. U tih 2000 km racunato je i gradska voznja i otvoren put odprilike pola pola..... Ako se uzme u obzir da stil voznje ne moze bog zna koliko da utice na potrosnju na otvorenom (4 ta brzina i posecna brzina od 75-80 /h ) u gadskoj voznji je jos crne i grdje .. pozdrav Eh Nele, nema sta, nesto tu definitivno ne stima. 12,5 litara?????? Ipak to je duplo (i vise nego duplo) od normalnog????? Nema druge nego kod Doctora Zeljka......(treba pregledati onu gimicu (da ne kazem 4 gumice) na usisnoj grani sto je Roberto spominjao u svojim postovima......)) 1. brzina - samo polazak, 2. brzina do 40 km/h, 3. brzina od 40 do 60 (eventualno prilikom ostrijih preticanja koristi se za brzo izvlacenje do 80 km/h, 4. brzina - od 60 do 80 ili 90 (u zavisnosti od situacije i stanja puta, nagiba i sl...) ali tu je vec negde vreme za 5. brzinu........Na uzbrdicama koristiti jedan stepen manje - u zavisnosti od uzbrdice, recimo 3. brzina i 60 km/h je bolje na uzbrdici, nego isto to u 4. toj......Auto put i ravni i pregledni dugacki pravci naravno 5. brzina i 100 do 110..... Obeco sam sam sebi da necu da tupim ovde (pa da me posle proziva neko), ali cisto nije na odmet ponoviti (iskreno samo drugarski savet tazijim vozacima kojih medju pandistima ima dosta) , jer kod motora ovog tipa kao sto je u nasim Pandama, nema te zalihe obrtnog molmenta kao na dieselima, da ne kazem na viselitarskim dieselima. Dosta zavisi i od ukusa vozaca.......Ja licno volim da uzivam u sluzbenom Lancruiseru - dieselu od 4.2 litra, jednostavno nakon 2. (spore brzine) krece takva zaliha obrtnog momenta da je to skoro nenormalno.........Za razliku od Pandine litarske fajerke, 4. brzina je taaaaako elasticna da s njom mozes biti u rasponu od 40 km/h do 140 km/h......isto 5. brzina od 50-140, bez stuckanja, zamuckivanja, bez onog osecaja u stomaku koji ti se javlja kad pretices jugom na autoputu autobus Nisexpresa koji ide 120.... Uzbrdo, nizbrdo, teren, asfalt, skoro je isto.......Prosto ti se ulenji rad ruku i nogu.......A razmak izmedju pedala, he, he, he, kad vozim Landcruisera, uvek odigram Vlasko - kolce - izmadju pedala sve dok se ne presaltujem sa mikro-precizne Pande, ha,ha,ha... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 20 април, 2009, 19:58:28 » |
|
Nele, zbog one žute lepotinje pozadi (Bube) prepoznah dvorište gde se nalaziš... To je tamo između perionice, auspuh servisa i Opelovog salona, jel da?
Ako ti je cim da ideš do Dobanovaca možeš sa mnom do mog majstora koji je tu na nekih 800m od tebe u Gospodara Vučića... A možemo i da se vidimo da pogledam i ja kao laik auto i/ili da me provozaš pa da vidimo u čemu je problem...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
nele
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 21 април, 2009, 07:19:44 » |
|
Slazem se sa Acom i njegovim "uputstvom" o izboru stepena prenosa. Odprilike tako i vozim, nema tu mnogo mudrovanja, ubedjen sam da je problem mehanicke prirode, no resice se vec. Gibanitza pogodio si dvoriste nije problem da se vidimo, a mozemo se i provozati, samo da prethodno napunim rezervoar  . posalji mi PP pa da se dogovorimo kad da se vidimo pozdrav svima
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 21 април, 2009, 07:31:32 » |
|
Slazem se sa Acom i njegovim "uputstvom" o izboru stepena prenosa. Odprilike tako i vozim, nema tu mnogo mudrovanja, ubedjen sam da je problem mehanicke prirode, no resice se vec. Gibanitza pogodio si dvoriste nije problem da se vidimo, a mozemo se i provozati, samo da prethodno napunim rezervoar  . posalji mi PP pa da se dogovorimo kad da se vidimo pozdrav svima Nele, kada vozis malo brze, dal' ti se umusavi zadnji deo auta? (mislim , dal' izbacuje zivo gorivo?)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nele
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 21 април, 2009, 07:34:24 » |
|
robi primetio sam u subotu da se oseca miris benzina napolju obraticu paznju i na taj detalj . Jos jedna stvar kazu ovi stariji vozeaci da posle duze voznje malo brze auspuh bi trebalo da je beo , medjutim to kod mene nije slucaj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 21 април, 2009, 08:46:44 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
nele
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 21 април, 2009, 08:57:38 » |
|
nije original mebl ili kako se vec zove...... to sam ja stavljao presvlake...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 21 април, 2009, 10:53:41 » |
|
(laička opservacija... "dal sam dobro razumeo...?") Potapajuća pumpa goriva u rezervoaru, potopljena u gorivo ili kako god, vergla i digne pritisak u instalaciji od njenog potisa do motora. To mi je logično. I tamo dalje radi neki "(ajn)špric" na dizne, MPI i slično, i naši zmajevi idu ko ludi... Nije mi jasno zašto mora biti do 3 bara pritiska u rezervoaru? Gorivo je u "kanti" na čijem je dnu pumpa koja se snadbeva usled gravitacije (sila koja ne zakazuje?!).... Jedino ako nema neki preliv sa sigurnosnim ventilom od voda goriva od pumpe ka motoru, pa kad pumpa nadruka veći pritisak nego što treba, da taj ventil otvori i rastereti vod goriva ka motoru tako što će pustiti višak u rezervoar. pa tako malo po malo digne pritisak u rezervoaru... Mada, ako ima odušak, tog pritiska neće biti... Ili...???????????? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 21 април, 2009, 11:59:50 » |
|
Vec je dosta napisano od ranije na ovu temu, ali da ponovim par najbitnijih stvari: Oduska rezervoara je izvedena tako da funkcionise samo kada je cep rezervoara skinut (bas zbog postojanja konstantnog pritiska) Zato se i cuje pssssssst po otvaranju chepa. Potreba pritiska od 3 bara, postoji i zbog dodatnih uredjaja uslovljenih Euro 3 standardom, kao sto je karbonski filter sa sigurnosnim ventilom pritiska (iznad zadnjeg tocka s vozaceve strane) i evaporizator (ispred prednjeg tocka s vozaceve strane)......... Ovaj evaporizator ima veoma slozenu funkciju a i doprinosi sprecavanju isparavanja goriva u atmosferu, sto u uslovima toplije klime nije zanemarljiva stavka i predstavlja ekoloski problem (bar po Euro 3 standardima).
Na E-per programu postoje slike svih ovih uredjaja, ali na zalost malo je objasnjenja o detaljnim funkcijama istih, njihovoj vaznosti, principima rada i efektima na ekonomiju motora, ekologiju itd...... Uglavnom iz zahteva Euro 3 standarda napusten je princip mehanicke membranske pumpe kakva je ranije bila ugradjivana na fire mashine......
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 21 април, 2009, 12:56:19 » |
|
U cilju sagledavanja sistema napajanja evo najosnovnijih komponenti na prilozenim slikama:
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|