Panda Club Serbia
12 фебруар, 2012, 12:32:29 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 19
  Štampaj  
Autor Tema: potrosnja  (Pročitano 8726 puta)
nele
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« poslato: 10 април, 2009, 22:34:34 »

Pozdrav svima!
Pokrecem temu mada se o tome dosta pisalo.....
Koliko  sam uspeo da procitam do sada niko nemavecu potrosnju od 8 lit.
Mislim da sam apsolutni sampion.....prosecan kombinovana porosnja u mom slucaju je verovali ili ne  12 lit na 100 km...prosek posle 2000 km.
Ako neko ima ideju sta bi mogao da bude uzrok  bio bih zahvalan za savet.

Pozdrav
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #1 poslato: 11 април, 2009, 09:51:27 »

Mislim da mi je zimus pre velikog servisa trošila oko 8.5l... Sada ne prebacuje 7l... (gradska vožnja, Gazela se prelazi dva puta dnevno)

Znači, kao i kod svakog automobila, prvo treba odraditi veliki servis. Sledeće je proveriti funkcionisanje sistema za paljenje i sistema za ubrizgavanje goriva. Kod Pande se to obavlja pomoću računara koji radi dijagnostiku. Znači, videti da li baca varnicu kada treba, da li otvara diznu kada treba itd itd... To bi trebalo da zna svaki bolji majstor koji je opremljen adekvatnim dijagnostičkim uređajem...Isto može biti problem da je do nekog senzora, lambda sonde i sl.

Sve u svemu, teraj je kod majstora koji će ti to sve ispregledati...

Inače, jel motor radi mirno? Jel ti se pali lampica "check engine"? Kakve relacije prelziš?
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 11 април, 2009, 10:45:56 »

kombinovana porosnja u mom slucaju je verovali ili ne  12 lit na 100 km...prosek posle 2000 km.
Ako neko ima ideju sta bi mogao da bude uzrok  bio bih zahvalan za savet.
Pozdrav

this Ne valja nikako, Nele, ovo ne valja nikako....... skull skull skull, pa ni Lada 1600 ne trosi toliko skull skull, ni Z101......nesto tu ne stima skull skull skull

Preporucujem da se odrade sledece stvari:
1. Ono sto mozes proveriti sam, a to je prvo otvori rezervoar dok je motor iskljucen. Dok budes otvarao chep, trebalo bi da se cuje zvuk sistanja (pssssssssssttt). Taj zvuk je znak da pumpa goriva koja je potapajuca, nalazi se u rezervoaru stvara pritisak (on dostize i 3 bara u pojedinim situacijama) i da je sa tim otprilike sve ok. Istovremeno to znaci da sva nalivna creva, oduska nalivnog grla i sam rezervoar nigde ne pustaju ni vazduh ni gorivo. Ovo je jako vazno, obzirom da ukoliko nema dovoljnog pritiska u rezervoaru drugi senzori dodaju gorivo u smesu vise nego sto treba, pa se to odrazava i na potrosnju goriva skull Zatim moras proveriti mesto ispod zadnjeg krila sa vozaceve strane - iznad zadnjeg tocka (najbolje je da se s vozaceve strane skine tocak i vozilo s vozaceve strane podigne, te da se iznad tocka proveri jedna crna kruskastog oblika - plasticna kutijica, koja je deo sistema napajanja gorivom, i u koju ulaze dva plava plasticna creva visokog pritiska. Tu proveri dali sva creva stoje na svom mestu, da li je kutijica cela, proveri da nema curenja goriva.....(isto bi vazilo i za rezervoar, nalivno crevo, odusku i sl, ako se necuje ono pssssst kad otvoris chep. Ako je tu sve OK, onda prelazis na prostor ispod prednjeg krila s vozaceve strane, gde ispred tocka, a iza crne zastitne plastke (mora se skinuti ta zastitna plastika) postoji jedan plasticni - crni kontejner u koga takodje dolaze dva-tri plava creva visokog pritiska koji su vezani na sistem napajanja motora gorivom. Proveriti sva creva, shelne i da li ima eventualnog curenja........
2. Ako je sve prethodno OK, onda je krajnje vreme za jednu postenu i originalnu dijagnostiku kod nekoga ko je dobar za FIAT. Na dijagnostici odmah saopsti majstoru podatak o potrosnji skull Tu ce se verovatno pokazati zasto je potrosnja toliko veeeeeelika. Postoji mnogo razloga za to, recimo neujednaceno vreme otvaranja dizni, zaprljane dizne, i razni senzori koji nisu usaglaseni........Nakon toga naravno sledi otklanjanje uzroka.......
Uglavnom to ne bi trebalo da je nesto drasticno, ali svakako se mora pokazati zasto je potrosnja tolika.
Jos nesto, Treba imati u vidu da sistem merenja potrosnje po sistemu Nali do vrha, vozi, pa opet nali do vrha nije bas najprecizniji sistem merenja potrosnje, ali ako se pravilno naliva bas do vrha, onda je dobra orijentacija. Isto tako VEOMA, VEOMA je bitno gde sipas bezolovni benzin..........Recimo u Grckoj, na Shell-ovim pumpama se prodaje bezolovni benzin od 100 oktana - takozvani Vi-Power-Max 100. E ko je to sipao i probao (ja jesam) zna sta je razlika izmedju Rakete i sandoline dance1 dance1 dance1 Savetujem ti da promenis pumpu kad potrosis to sto ti je vec u rezervoaru, pa da uporedis kako stoje stvari, jer i od toga moze zavisiti kolicina ``utrosenog`` goriva.
Sretno good
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #3 poslato: 11 април, 2009, 11:22:05 »

Aco, kod mene se ne čuje to "psssssssst"... Mislim, smešan sam prizor na pumpi kada nabijem njušku kod otvora za sipanje ne bi li čuo taj zvuk... I nema ga... A opet je sve ok što se tiče potrošnje, vuče, rada motora... Malko sam zbunjen...

U principu sipam za 1000din i čim dođe do one poslednje crte punim je opet... Ne znam da li to može da ima neke veze jer je razlika nekih 10l između dva punjenja...
Sačuvana

AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 11 април, 2009, 11:57:42 »

Aco, kod mene se ne čuje to "psssssssst"... Ne znam da li to može da ima neke veze jer je razlika nekih 10l između dva punjenja...

Trebalo bi da se cuje pssssssttttt read. Najverovatnije je u pitanju dihtovanje chepa ili creva naliva ili na nekom drugom mestu u sistemu (evaporizacioni sudovi, kontejner sa filterom od aktivnog uglja.....). Sto se same potrosnje tice obzirom da je po tvom opisu potrosnja ok, verovatno sama pumpa goriva uspeva da nabije pritisak (mada ako ti trosi 7 litara po gradu, to je po meni ``na granici`` - maximalne potrosnje na gazeli kad menjaju asfalt i to leti na 40 ctepeni celzijusa). Pritisak u sistemu ubrizgavanja fabricki je 3 bara ( bb) sto nije malo. Kod tebe pumpa dok radi auto - postizava da nabije toliko - ili priblizno toliko, i uz korekciju ostalih senzora (smese, vazduha, polozaja leptira, obrtnog momenta, vremena paljenja i sl.) sve uspeva da radi uz tu ``kolateralnu stetu`` u vidu potrosnje od 7, do 7,5 u gradskoj guzvi. Ono sto ja tu vidim kao problem je to da pumpa goriva zbog makar i malog gubitka pritiska u sistemu, u tvom slucaju radi non stop, na maximalnom broju obrtaja, da bi odrzavala potreban pritisak. Kad sistem dihtuje, pumpa cim postigne 3 bara, prestaje sa adom, odnosno miruje sve dok ne dodje do pada pritiska kad se ona ponovo pali i tako naizmenicno.......zapravo ona odrzava potreban pritisak (ne znam tacne vrednosti, ali recimo u rasponu od 2,5 do 3,5 bara) Na taj nacin pumpa recimo radi par jedan minut, pa onda miruje 5-6 minuta, i tako redom. Ako gubici pritiska (recimo zbog napuklog nalivnog creva ili oduske) budu mali, onda recimo pumpa radi 5-6 minuta, pa stoji jedan minut......ili ako su gubici znacajniji, onda pumpa radi non-stop. Ova situacija predstavlja problem jer se pumpa preterano opterecuje, pregreva se (narocito kad je rezervoar skoro prazan, pa nije potopljena u gorivo), a to na kraju dovede do riknjavanja iste skull skull skull. Inace pumpa goriva je dosta skup deo.......
Preporuke:
Osluskuj kad das kontakt da li se cuje zuuuuujanje pumpe odpozadi, i pokusaj da definises koliko dugo to zujanje treje (recimo kod mene kad dam kontakt, pumpa goriva krene da zuuuji i to traje najduze dve sekunde, ili malo duze recimo tri-cetiri sekunde ako je auto malo duze stajao na parkingu.....). Nakon tih par sekundi, pumpa treba skroz da stane good. To bi bio znak da je sve OK. Ako primetis da zuuujanje traje znatno duze.......ili da ne prestaje uopste - na osnovu toga se da zakljuciti da nesto s pritiskom nije OK, a na osnovu duzine zuuuujanja da se oceniti koliko veliki je taj guuuubitak pritiska......(mali ako zuji 5-7 sekundi ili veliki ako ne prestaje. Inace motor treba kresati tek kad stane zuuuujanje, odnosno tek kad se postigne pritisak.......
Veoma cest slucaj gubitka pritiska je sama diht-guma na chepu nalivnog grla (ima o tome na ino-forumima) ili kad se stave vece gume pozadi, i vozilo se pretovari u zadnjem delu, pa sama guma zadnjeg desnog tocka - osteti nalivno crevo do rezervoara ili odusku nalivnog creva. Gubitak takodje moze nastati i na diht-gumi same pumpe za gorivo, dole u gepeku, ispod patosnice i crnog plasticnog poklopca gde se pumpa ubacuje u sam rezervoar...., ili na evaporizacionoj posudici, karbonskom filteru.......bilo gde......
Ajd na skupu koji sledi, razmotricemo malo to shishtanje pssssssst....... dance1
Ako to sredimo, smatram da ces gazelati sa max 6,5 lit/100 dance1 dance1 dance1
Sačuvana
kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 11 април, 2009, 12:27:43 »

Dok sam ja (jedan neviđeni znalac, jel'te?) ubeđen da pritiska i šištanja ne sme biti. Pa i čepovi se, koliko znam, prave tako da hermetički ne zatvaraju rezervoar.

Na Wasi sam (glupa usporedba, znam) imao veliki problem. Auto je odjednom počeo da se gasi, štuca. Šta je bilo- nakon što su mi mangupi maznuli original poklopac rezervoara, stavio sam čep za ulje sa kumove Minike. Pasovalo k'o original- mislio sam tada, ali je problem baš u tome bio. Toliki  blink se pritisak u rezervoaru stvorio da pumpa goriva nije mogla ni kap da izvuče. Kad smo skinuli čep nije se čulo šššššš... već PSTSSSSSSSSSSSSS. Smejali smo se mojoj gluposti.  haha Iskreno.
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #6 poslato: 11 април, 2009, 12:43:28 »

Dobro, to sa zvukovima pri otvaranju čepa i nije sada presudno. Bitno je kada i koliko radi potapajuća pumpa, srećom pa se to na Pandi može dobro čuti...

Ništa, sada lepo ne pušćam muziku, nego se pretvaram u uvo za vreme vožnje... Što se tiče paljenje ne verujem da mu treba više od 5s da prestane zujanje...

Inače, u nekom katalogu sam video cifru od 8.3l/100km pri gradskoj vožnji...
Sačuvana

AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 11 април, 2009, 12:52:04 »

Dok sam ja (jedan neviđeni znalac, jel'te?) ubeđen da pritiska i šištanja ne sme biti. Pa i čepovi se, koliko znam, prave tako da hermetički ne zatvaraju rezervoar.
Na Wasi sam (glupa usporedba, znam) imao veliki problem.

Kuntalo, uz duzno postovanje nono nono nono nono nono nono nono nono nono nono nono
Sistem na pandi 1.1 MPI i na Wasi,  nono nono nono nono nono
Wasa je imao istocnu logiku ((iz)sisaj - ako mozesh i dve sise, - isisavaj brate dok ima pardon), cugaj, cugaj ko beba flasicu. Pumpa je sistemom polugica bila vezana direktno na motor, pa ko arterska pumpa........

Na ``Lamborghiniju`` je nesto drugacija logika, Pumpa je potapajuca (nalazi se u rezervoaru), pa duvaj, duvaj.....(ka motoru), a ekonomija je uslovila to (stedi, trosi samo svoje, drugome ne davaj), pa je sve zadihtovano.......... stop stop. Mnooogo je doooobro zadihtovano nyam
Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 12 април, 2009, 01:15:58 »

Alo , nele, zaboravi na ove doktorske disertacije jester jester jester jester jester jester
  Ako ti trosi toliko koliko si rekao, otisla ti je lambda-sonda. Ne bih da pametujem, ali meni se upravo ta potrosnja desila i , naravno, crkla lambda-sonda.
 Sad, mozes da kupis originalnu, koju uz malo truda mozes sam da zamenis, ili neku zameu gde ce neko morati da ti zice poveze po sistemu : noz, zica, lepljiva traka! I ovaj drugi sistem funkcionise. Ja sam original sondu platio sa ugradnjom , mislim, 2800 din , al bese to davno , kad mi je panda trosila preko 13 l, a sada je sve u granici koja moze da se podnese!
pozzz

PS. Vardza trosi koliko ga stisnes, to je "majka" i ne moz' mu nista! Vozio, stelovao, ....odustao......!
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 12 април, 2009, 18:54:07 »

Alo , nele, zaboravi na ove doktorske disertacije

Izvinjavam se na smetnji heat
Sačuvana
nele
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 12 април, 2009, 20:02:21 »

pozdrav svima.
Hvala svima koji su potrosili malo vremena da se potrude da mi pomognu oko mog problemcica zvanog 12 l/ 100 km.
Sva je prilika da ce pandica odmah posle pranika u Dobanovce kod doktora na pregled i terapiju......
inace drustvo me zeza da moje mece trosi kao mecka 300 se biggrin biggrin tj oce meda da bude veliki.
inace preko vikenda sam ima i jedan hirurski zahvata na pandi....stavio sam presvlake koje su sivene po meri .....okacicu slike kad budem uslikao  a muke koje sam imao opisacu u temi koja se bavi tom problematikom......

pozdrav.
Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 13 април, 2009, 07:04:55 »

Ih bre sto si na kraj srca...! Obracun oplata..??? Pokvarila su ti se kolica (puj, puj)...???
Sačuvana
nele
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 13 април, 2009, 11:39:54 »

pozdrav svima
Ni jedna opcija nije isljucena tako da cu prvo da krenem po acinom predlogu sa pregledom svih instalacija oko rezervoara.
letos na dijagnostici u dobanovcima nije bilo naznaka da je neka od lambda sondi uginula.
ali cu u svakom slucaju posle njegove dijagnoze i eventualne terapije  objasniti ovde u cemu je bio problem....ako budem uspeo da ga resim
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 13 април, 2009, 11:50:42 »

Ih bre sto si na kraj srca...! Obracun oplata..??? Pokvarila su ti se kolica (puj, puj)...???

Samo oplata suicide_fool
Sačuvana
nele
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 13 април, 2009, 22:24:10 »

pozdrav !
neko je pitao kakve relacije prelazim. Uglavnom po gradu potez od junog bulevara do luke beograd , i uglavnom po veeelikoj guzvi.
motor radimirno , lampa  "check engine" se ne pali deluje sve deluje normalno osim racuna potrosnje.....da se raumemo tehnicki jesam pismen, masinac sam, doduse nemam veze sa motornim vozilima (osim ako se rakete ne racunaju u tu kategoriju), tako da umem da sracunam potrosnju.
vidim da neki problem imam samo sto mogucih uzroka ima 300000 kako je lepo disertirano u nekim porukama

pozdrava svima
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 19
  Štampaj  

Prebaci se na: