Miljan
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #90 poslato: 20 октобар, 2010, 15:25:44 » |
|
Pa taj deo amortizera je nepokretan, fiksiran za rukavac, kako moze da udari u felnu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #91 poslato: 20 октобар, 2010, 15:41:10 » |
|
Kod Pande je amortizer zaista blizu, a i ET je 38 pa felna ulazi dublje pod amortizer. Kod Seicenta to izgleda ovako 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #92 poslato: 20 октобар, 2010, 21:50:33 » |
|
Pa taj deo amortizera je nepokretan, fiksiran za rukavac, kako moze da udari u felnu.
 Isprva se tako cini, da se amortizer u tom delu ne krece - zapravo nepokretan je po uzduznoj osi cevi amortizera, ali je pokretan putem zakretanja oko gornjeg i donjeg srafa koji ucvrscuju amortizer (po horizontalnoj osi se zakrece sasvim malo, ali dovoljno). Na slici je montiran borbetov modifikovani amortizer sa skracenom donjom soljom, ali vecina after-market amortizera ima znatno dublju solju - sto u odredjenim kombinacijama delovanja vise istovremenih faktora (puna kabina, pun gepek, ostra krivina, malo brza voznja i recimo felna sa ofsetom ET42 sto je samo 4 mm vise od fabrickog....) dovodi do efekta koji su na ino-forumima popularno nazvali: ``Magaretov skok`` (u domacoj praksi poznatog kao: iz nepoznatog razloga iznenada presao na suprotnu stranu kolovoza). Cesto sam svedok amaterski odradjenih tzv tunninga vozila (stavljanje sirih felni, guma, spustanje vozila, stavljanje kracih amortizera, stavljanje distancera, u reziji uradi sam - (za male pare) gde se sve odradi naizgled - super, ali se nakon prerade racuna da ce vozac biti uvek sam u vozilu, eventualno sa suvozacem. Kasnije tokom godina eksploatacije, zaboravi se na to sta je uradjeno, a zivot nametne situaciju da u vozilo mora da sedne 5 putnika sa dosta prtljaga, adrenalin.......i eto problema.......Recimo kod nas malo vozaca zna da felna celokupnu tezinu vozila i opterecenje prihvata preko srednjeg otvora na felni koji treba idealno da naleze na postojeci prsten na samoj glavcini tocka, a da srafovi zapravo - samo ``privlace`` felnu na taj prsten. Eksperimentisanje sa felnom sa vecim srednjim otvorom makar za milimetar - mogu dovesti do neodgovarajuceg lezanja na prstenu glavcine, i tada srafovi nose tezinu vozila, a to je ravno  Naravno daleko od toga da ne podrzavam i ne odobravam odgovarajuce modifikacije, ali mi je cilj da ukazem na neka saznanja koja imam po ovom pitanju (zato slabo i ucestvujem u diskusijama na ovu temu)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #93 poslato: 21 октобар, 2010, 19:10:21 » |
|
Bravo Aco, zaista sam ponosan na tebe!!! Treba ukazivati na sigurnost sebe i drugih, a ne podleći želji za ulickavanjem auta po svaku cijenu. Mrak pi ponekad padne na oči kad vidim što sve ljudi dodaju aomobilu ne znajući da dovode sami sebe i druge u smrtnu opasnost. Recimo preveliki i preširoki točkovi, prejaki farovi, previše opreme koja preopterečuje električne instalacije, dodaci koji smanjuju vidljivost, preterano pojačanje snage mašine... To me je i zaustavljalo kod obnove moje drage Pande Kante  Prvo sam sve obnovio po strogo tvorničkim gabaritima, ostalo što sam dodavao je provjereno i ima atest te ne utječe na izgled i vozne sposobnosti vozila. Doradio sam elektroinstalaciju i to minimalno. Moja nije imala kablove za osvjetljenje mehaničkih komandi i prekidača na desnoj strani instrument table, pa u noćnoj vožnji nisi znao što je za što  Sad to sve lijepo radi. Sad ganjam neki stari autoradio sa skalom na cajger i bez cd ili kazetofona, ako još bude mono izvedba, skakat ću od sreće do plafona  Sutra će mi trgovci javit kad će mi dobavit zaštitne plastične zadnje blatobrane i policu iza zadnjeg sjedala. Kažu da se još proizvode. Imam neki osjećaj da je dosta forumaša prešlo na druge automobile, što je razumljivo, ali se toplo nadam da su bar neki zadržali i pandu uz drugi automobil i da će im služiti još puno godina. Kako je opisano u Automoto reviji iz 1987. godine: "Ono što je Reno4 kod Reanulta ili Spaček kod Citroena, to je Panda kod Fiata; najeftinije moguće vozilo za mase. Za pravog odraslog vozača je to igračka kojom će se rado igrati i prokleto uživati u tome". Kako su pogodili? Ja jedva čekam da da se profuram u Kanti, u one lađe sjedam samo kad to zaista moram, jer su dosadni za vožnju i totalno nezanimljivi. I još nešto: žena kaže da odkad sam regao Kantu, ne silazi mi sješak sa lica, hehehehe
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #94 poslato: 22 октобар, 2010, 12:25:09 » |
|
Ma Pandit, teskom mukom sam se odvazio (``drznuo``) da nesto na tu temu kazem, jer moze se desiti da neko to dozivi kao ``popovanje``, ali zaista nije mi to bilo na pameti, nego smatram da nije na odmet bar na opasnosti ukazati. Ovde kod nas je neverovatan broj vozila (ponajmanje se to odnosi na Pande) na kojima se radi raznorazna nadogradnja ili ulepsavanje, i uglavnom to ljudi rade u reziji - ``uradi sam``. Cak i firme koje se bave ulepsavanjem to rade prilicno nesigurno. Nekako Primera je mnogo. Eto jedan komsija kupio fa-`kn.. ukrasne kapice za ventile za vazduh na gumama (metalne u boji vozila sa izgraviranim znakom marke vozila). Zasrafio ih, i kad je hteo da ih skine i dopumpa fa`kn gume- nije ih mogao nikako odsrafiti, cak ni uz pomoc alata???? Na kraju je morao zameniti sve kompletne ventile kod vulkanizera jer su ukrasne kapice ostale ``zavarene`` za postojece ventile i samo brusilicom si ih mogao odseci?????/. Tako mala i bezazlena stvarcica a zna ti upropastiti dan.  Inace i sam volim videti sredjeno vozilo, sa nekim sirokim gumama, al-felnama, ukrasnim lajsnama, spojlerima, obojenim kocionim klestima, dobosima u boji, usisnicima za vazduh........ali da se odradi onako s merom i nenarusavajuci preterano karakteristike vozila i sigurnost pre svega.....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #95 poslato: 22 октобар, 2010, 14:05:47 » |
|
Apsolutno delim tvoje mišljenje. A ovo sa kapicama ventila guma je kolosalno  Prekrasan primjer kako se uludo bacaju novci i vrijeme. Usput, baš se vratih od autolimara. Dobar neki mladič, dopalo mu se kako sam uredio Kantu, pa kaže jel mi se jako žuri), Rekoh mu da ima vremena i da mi je svejedno hoće li Kanta biti kod njega dan ili sedmicu, samo neka uradi kako treba. To je i on želio reći, jer kaže vidio neka mala udubljenja od tko zna kakvih predmeta (valjda meteori iz zgrada, hahaha) pa bi on to sve uradio sa merakom. Moj čovjek  I onda trenutak dubokog razočaranja: nakon skoro 2 sedmice sjedoh u službeni obiteljski auto .... Za popizdit, ništa se ne čuje, sve glomazno, veliko, dugo, nigdje ne vidiš metal, svi zvukovi izvana prigušeni, nikakva gušta  u takvim se vozilima gubi svaki kontakt sa okolinom.... Sad mi je nekako žao što sam dečku rekao da ima vremena, mislim da sam se u sebi pokajao. Ali doći će draga Kanta natrag, to me tješi 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 04 јануар, 2011, 16:35:53 pandit »
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
daki
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #96 poslato: 04 јануар, 2011, 16:03:31 » |
|
Pandisti sada ste me sa tim felnama zaista zbunili. Imam od "starog Yuga" Dve felne sa zimskim gumama ispravne i hteo sam da ij stavim na prednje točkove. Posle Acinih komentara sada pravo kažem da se ne usuđujem, pa ću ih verovatno morati skidati sa ovih felni i stavljati na pandine felne, a to mi je i dodatno centriranje itd. Molim nekog forumaša koji se vozi sa "Yugo" felnama da mi reče ima li kakvih problema. Inače na felnama su gume 155x70x14, što vidim iz vaših diskusija da sigurno odgovaraju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mc
|
 |
« Odgovor #97 poslato: 04 јануар, 2011, 16:07:40 » |
|
Cepaj imam 145 ice vozi
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #98 poslato: 04 јануар, 2011, 17:21:22 » |
|
Cepaj imam 145 ice vozi
Ja vozim winterice 145\80 na kecevim felmama, ffffffuraaaaajjjjjjjj !!!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #99 poslato: 04 јануар, 2011, 18:04:52 » |
|
Jesi li siguran da su felne 14``ce?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
daki
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #100 poslato: 04 јануар, 2011, 19:15:00 » |
|
Aco potpuno saam siguran, ali za svaki slu;aj idem gore na tavan da pogledam još jednom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
daki
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #102 poslato: 04 јануар, 2011, 19:30:14 » |
|
Roberto u pravu si. Na felnam nisam našao ništa, ali su zimska gume "Wintera" 145/80 R13 75T
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #103 poslato: 04 јануар, 2011, 21:51:32 » |
|
Teraj i ne misli. Ja imam SVE ČETIRI Yugićeve sa zimskim gumama i sve OK. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
daki
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #104 poslato: 04 јануар, 2011, 22:45:21 » |
|
Hvala Vam dobri ljudi pandisti. Onda ću ja još dve da kupim i felne i gume pa ću se ipak lakše kretati po snegu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|