|
nitro
|
 |
« Odgovor #75 poslato: 07 фебруар, 2010, 00:17:25 » |
|
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 07 фебруар, 2010, 00:54:53 nitro »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #76 poslato: 18 фебруар, 2010, 12:38:49 » |
|
Sad zvah Gavrilovic Moto Sportu nemaju halogene 60/55w sa R2 grlom - H4 P45T , a u http://www.farel.rs/. kazu da mogu da ih naruce,pa da se ceka... Da li imaju jos negde? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #77 poslato: 18 фебруар, 2010, 15:26:43 » |
|
Ima na buvdži sve vrste sijalica. I to i skuplje i jeftinije varijante. Samo skini original, jer nemaju pojma... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #78 poslato: 19 фебруар, 2010, 00:08:49 » |
|
imas u dimitrija tucovica,oko broja 80,neparna strana.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jonnyb
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #79 poslato: 31 март, 2010, 23:07:39 » |
|
Pozdrav kolege pandasi, Evo i ja razmisljam da ugradim halogene sijalice u moju pandu 4x4. Mislim da su halogene a ne xenoni jer: 1. I na tarabi pise... 2. Pravi xenoni zahtevaju onaj trafo i kostaju boga oca (oko 100E) 3. Pravi xenoni stvarno imaju jaku svetlost, toliko jaku da se i na dnevnoj svetlosti (suncu) dobro vide, ... A i da nisu halogene opet su jace nego "balonke" jer su 55/60W
E sad moracu da se suprotstavim, nekim ranijim postovima ove teme tj. nekim tvrdnjama:
Posto panda (bar moja) ima balonke od 40/45W - to je valjda fabricki, a i pise u ovim pdf fajlovima uputstva, ugradjivanje halogenki (ili obicnih) od 55/60W BI OPTERETILO INSTALACIJU 33% a ne 10% kao sto ste rekli. A to je bogami poprilicno. Pogotovu sto sva ta struja mora da prodje kroz rucice prekidace na volanu za amblendovanje i prebacivanje oborenog na duga svetla a to je umesto 7,5A na 10A za duga svetla (45W * 2 / 12V = 7,5A). Time bi se cak i kablovi opteretili jer ne znam koja je njihova debljina i da li bi i oni izdrzali opterecenje... U krajnjem slucaju oni ce se grejati, a to bas nije dobro jer mogu da se i pregreju pa da izazovu POZAR!!!
Moj cale je svojevremeno, dok je vozio keca, ugradio iste pa je morao da kalajise kontakte na rucicama kod volana jer su izgorele a onda i da ugradjuje releje.
U svakom slucaju, zakljucak:
Ako umesto starih (40/45W) ugradjujete halogenke od 55/60W a pogotovu one jace 90/100W (koje su sada i zakonom zabranjene), OBAVEZNO je da se sijalice napajaju preko releja direktno iz akumulatora odgovarajucom debljinom kabla, kao sto je kolega dao uputstvo u nekom od postova, a moja preporuka je da se i tu stave osiguraci izmedju kabla koji napaja sijalice i akumulatora. I naravno masa mora posebno da se izvede...
Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #80 poslato: 22 април, 2010, 11:54:16 » |
|
Evo neke seme po kojoj sam ja vezao halogene,sa nekog od foruma 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Sinnerman
|
 |
« Odgovor #81 poslato: 20 мај, 2010, 19:53:51 » |
|
Pre 5-6 meseci sam ugradio Osram H4 "night breaker" 60/55W, sijalice su extra ali su mi problem pravili budjavi plasticni adapteri koji su se stalno topili i pomerali sijalice gore ili dole. U svakoj radji sa auto delovima su imali samo plasticne adaptere i niko nikada nije video metalne. Posto sam dobro izlupao glavom od zid pala mi je jedna ideja na pamet koju sam na kraju uspeo da sprovedem u delo. Napravio sam adapter za H4 od klasicne balonke (R2 sijalice). Procedura je sledeca: 1. razbije se "balon" 2. laganim cupanjem (lemilica nije pomogla) nepotrebnih delova oslobodi metalni obruc koji savrseno pasuje u farove sa motorcicima. 3. isece se unutrasnji deo obruca tako da kada se metalni obruc ubaci u far, tri kraka od H4 mogu lepo da legnu na spoljasnju ivicu obruca 4. halogenka se prisloni na metalni obruc i iscrta se mesto gde se seku prorezi za krake H4 sijalice 5. naprave se tri proreza (delimcno se vidi na slici) na spoljashnjem delu obruca dubine oko 2mm, dovoljno da kraci od halogenke mogu da upadnu unutra. Za sada sve stoji savrseno, sijalice se ne pomeraju i ne verujem da ovi metalni obruci mogu da istope  Sorry na losem kvalitetu slike, kod mene trenutno nemam ni foto aparat ni Pandu, adapter koji je na slici nije ispao bash najbolje (prorezi za H4 nisu bas dobro centrirani) pa sam napravio drugi...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #82 poslato: 20 мај, 2010, 20:29:35 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #83 poslato: 20 мај, 2010, 20:55:43 » |
|
Molim sve zainteresovane da me ne shvate pogresno, ali iz krajnje dobre namere zelim da zainteresovane za ovu doradu upozorim na par stvari a to su: Relativno mala dodatna wattaza sijalica uz lose kontakte na konektoru moze dovesti do relativno velikog opterecenja najslabijih tacaka sistema, odnosno buksni u konektoru, releja, kablova, prekidaca i sl. Prilikom rada (a po novom ZOBSU - svetla rade i danju i nocu) halogene sijalice iste snage (W) razvijaju znatno vecu temperaturu u unutrasnjosti fara. Posebno se stvar komplikuje time sto originalni far od pande unutar slepljenog sklopa ispred sijalice ima jedan polu-sfericni metalni difuzor zalemljen sa trokrakim nosacem direkt ispred sijalice. Konstrukcija ovog difuzora je prilagodjena obicnim balonkama, a sama polu-sfera je profilisana tacno prema obliku balona na balonki. Umetanje cilindricne h unutar alogenke naspram polusfericnog difuzora stvara na prvi pogled nikakav efekat, ali kad se pogleda malo bolje odmah se uocava da difuzija svetlosnih snopova (rasprsivanje svetlosti) sa halogenki nije isto kao sa balonki. Kad se pogleda s preda svetlost fara je znatno, znatno bolja, i naravno u nocnim uslovima vidljivost je znatno znatno bolja nego kod balonki i za sada nema problema, ali ako bi se na tehnickom prinela sprava za kontrolu svetlosnog snopa farova onako po PS-u, onda to definitivno - tesko da bi proslo. No to je manji problem (jer kod nas jos uvek retko ko to proverava na tehnickom), ali ostaje problem temperature unutar fara. Vremenom pregori, da ne kazem zagori reflektujuci sloj na metalnom ``ogledalu`` i u slucaju prodora vlage unutra (sto u zimskom periodu moze biti i kondenzacija), onda ogledalo rapidno propadne, i onda se menja ceo far. Jos jednom naglasavam - nije mi namera da nekog ubedjujem, niti da popujem, ali osecam potrebu samo da Vam skrenem paznju......Inace - pozdravljam sve ideje i inovacije koje videh ovde, ali mislim da bi trebalo malo razmisliti o toj pojusfericnoj zackoljici i rastu temperature (na kraju krajeva, sami ste videli da se adapteri tope.....)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #84 poslato: 20 мај, 2010, 21:44:34 » |
|
Pre 5-6 meseci sam ugradio Osram H4 "night breaker" 60/55W, sijalice su extra ali su mi problem pravili budjavi plasticni adapteri koji su se stalno topili i pomerali sijalice gore ili dole. U svakoj radji sa auto delovima su imali samo plasticne adaptere i niko nikada nije video metalne. Posto sam dobro izlupao glavom od zid pala mi je jedna ideja na pamet koju sam na kraju uspeo da sprovedem u delo. Napravio sam adapter za H4 od klasicne balonke (R2 sijalice). Procedura je sledeca: 1. razbije se "balon" 2. laganim cupanjem (lemilica nije pomogla) nepotrebnih delova oslobodi metalni obruc koji savrseno pasuje u farove sa motorcicima. 3. isece se unutrasnji deo obruca tako da kada se metalni obruc ubaci u far, tri kraka od H4 mogu lepo da legnu na spoljasnju ivicu obruca 4. halogenka se prisloni na metalni obruc i iscrta se mesto gde se seku prorezi za krake H4 sijalice 5. naprave se tri proreza (delimcno se vidi na slici) na spoljashnjem delu obruca dubine oko 2mm, dovoljno da kraci od halogenke mogu da upadnu unutra. Za sada sve stoji savrseno, sijalice se ne pomeraju i ne verujem da ovi metalni obruci mogu da istope  Sorry na losem kvalitetu slike, kod mene trenutno nemam ni foto aparat ni Pandu, adapter koji je na slici nije ispao bash najbolje (prorezi za H4 nisu bas dobro centrirani) pa sam napravio drugi... Nije badava adapter napravljen od plastike i nije badava sto se pokrivi posle izvesnog vremena.Taj adapter od plastike sluzi i kao termo barijera izmedju metala na sijalici i samog fara koji je , znamo svi, plasticni odlivak. Ako ubacimo metalni adapter, ove H sijalice koje koristimo ce toplotu direktno prenositi na plastiku fara, pa onda dolazimo u situaciju da umesto adaptera, moramo da zamenimo ceo far jer ce laziste sijalice da se rastopi. Sto Aca rece, nije mi namera da popujem vec samo da vas nateram da stavite prs' na celo i razmislite malo. A sto se Acine primedbe tice , a opet u vezi H sijalica, moje iskustvo je da vec trecu godinu nemam nikakvih problema, Osim sto jednom godisnje zamenim plasticni zatopljeni adapter. A ako ona sfera ispred sijalice stvarno smeta, mislim da shpic-cangle tu mogu da pomognu!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
nele
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #86 poslato: 21 мај, 2010, 07:52:31 » |
|
ja koristim halogene sijalice od 45/55 w koje imaju R2 grlo (kao na balonkama). nema potrebe za adapterom , posle godinu i kusur dana nisam primetio bilo sta na faru, tj na plastici.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bosanek
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #87 poslato: 03 април, 2012, 09:13:13 » |
|
Čitajući cijelu ovu temu (i ovu temu: http://www.panda-club-serbia.com/forum/index.php/topic,2321.0.html), uspio sam napraviti mali rezime. Najčešće postoje dva rješenja za ugradnju halogenih sijalica:1.) Ugradnja halogenih sijalica iste snage kao što su fabričke (45/40W); 2.) Ugradnja halogenih sijalica snage 60/55W (33% veća snaga, tj. 33% veća potrošnja); I rješenje 1 i rješenje 2 imaju dvije varijacije:A.) Ugraditi halogene sijalice sa uobičajenim modernim ležištem H4 (P43T), ali to zahtijeva i ugradnju komercijalnog ili improvizovanog H4/R2 (P43T/P45T) ležišnog prilagodnika. Ti komercijalni se navodno često istope. B.) Ugraditi halogene sijalice sa starinskim R2 (P45T) ležištem. Tada ne trebaju nikakve improvizacije, ali su te sijalice vrrrlo rijetke (i vjerovatno i skuplje). U slučaju rješenja 1 (halogena 45/40W), vjerujem da dodatni releji nisu potrebni, pošto bi jačina struje u el. kolu koje napaja sijalice trebala biti ista kao i kod fabričkih sijalica. Jedino nisam siguran da li bi količina toplote u lampi bila ista (tj. kakve je energetska učinkovitost sijalice), tj. da li tu treba išta dodatno poduzimati i treba li išta dirati reflektujuću metalnu zdjelu u lampi? U slučaju rješenja 2 (halogena 60/55W), treba ugraditi dodatne releje, a i znatno veće grijanje u lampi stvara nekoliko dodatnih problema. Poseban osvrt na metalnu reflektujuću zdjelu u lampi:Ona je potencijalni problem u slučaju ugradnje halogenih sijalica. Ako sam dobro shvatio, ona je dizajnirana za "balonke", ali nisam siguran da li zdjela stvara pogrešno raspršivanje svjetla u slučaju halogenih sijalica ili ne? Šta je najbolje uraditi s tom zdjelom pri ugradnji halogenih sijalica (ili je ne dirati nikako)? Konačna dilema je:Da li se sva zezancija i rizici prilikom ugradnje jačih halogenih sijalica (60/55W) u odnosu na slabije halogene sijalice (45/40W) isplati u smislu boljeg osvjetljenja.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 03 април, 2012, 09:54:39 Bosanek »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #89 poslato: 03 април, 2012, 12:59:50 » |
|
Aman vise.....  Po hiljaditi put, pre tri godine sam umesto original balonki ubacio halogene 55/60w da dodatkom nekog plasticnog adaptera ( kojeg sam do duse morao da zamenim jer je kvalitet bio 0 (nula) ), i do sada nista nije crklo, sve radi savrseno ( pu, pu, pu). Ko ne veruje neka kupi novu verziju pande....
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 03 април, 2012, 13:04:20 roberto_s »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|