|
ZIKAL
|
 |
« poslato: 12 мај, 2009, 09:01:22 » |
|
Eeeeee,izgleda sam ja prvi,ili barem tako mislim,koji treba da kupi i promeni bateriju ili vam,njegovo velicanstvo,AKUMULATOR. Ne znam,jesu li zabari iz Telekoma menjali akumulator na mojoj Pandi,nisam na njemu nasao datum proizvodnje ili ugradnje,ali ako je po godini proizvodnje Pande,onda je,brate,mnogo izdrzao! I sad,dilema,sta kupiti? Ovaj nas Crni konj je veoma nekv...., i ja sa njim imam jako lose iskustvo!Ustvari traje onoliko,kolika mu je garancija,24 mesaca i to je to! Postoje razlicite marke. EXIDE,ENERGIZER,TOPLA,BOSCH,VARTA,VESNA,SAP,AC DELCO.... Trazeci po razno raznim forumima,misljenja,a narocito odnose cena-kvalitet,izgleda da se izbor suzava. Ali generalno gledajuci,koliko para,toliko muzike! Moj izbor: Bosch silver 44 Ah. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 12 мај, 2009, 09:23:10 » |
|
Na svim automobilima sam imao konjiće vrane... I tačno tako, traje kolika mu je garancija i nema da omane...
Čuo sam da Topla i Vesna akumulatori nisu loši što se tiče odnosa cena/kvalitet... Uzeo sam bio neki takav za kuma u prodavnici u Mileševskoj, imali su dobru cenu...
A koliko je novaca Bosch? Koliko garantuju?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
nele
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 12 мај, 2009, 10:50:38 » |
|
Pozdrav svima ! Nadjoh malo vremena da napisem koji redak Ja sam menjao akumulator iz prostog razloga sto je curela kiselina odnekud a nisam mogao da ustanovim odakle!!!!!! Stavio sam varta cini mi se blue dinamic e sad koje amperaze i koliko sam ga platio da me ubijete ne mogu da se setim ....pogledacu kuci. i koliko daju garancije za isti..... veceras ako stignem napisacu . pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
ZIKAL
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 12 мај, 2009, 14:46:21 » |
|
Bosch silver od 44 Ah kod Trigeme kosta okruglo 5000 dinara.Oni su inace zastupnici Bosch-a.Sa njima,jos iz vremena Bube,sam imao pozitivno iskustvo!Od 42 Ah u Kit komercu 4150 din. (ali nisam siguran da je silver) U Shop investu Bosch Asia silver od 40 Ah. 4690 din. Ali NE TREBA uzimati Bosch S3,nikako!!! Oni su u Top autu 3500 din.,ali posto je to stara tehnologija,pokazali su se kao katastrofa. Moja odluka da uzmem B.silver je verovatno konacna,ali gde i kada,videcu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 20 јун, 2009, 10:02:17 » |
|
Kod akumulatora nisam nikad komplicirao. Uvijek sam uzeo Topla (skoro pa njjeftiniji) i uz malo održavanja - jednom godišnje provjeriš nivo elektrolita, po potrbi dosipaš destiliranu vodu - nisu rikavali prije 5-7 godina. I jedan trik: uvijek sam uzimao malo jače od propisanih. Tako je auto kresnuo ko od šale i za vrlo niskih temperatura.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 12 јул, 2009, 12:43:18 » |
|
Opisah u jednom postu kako mi je lim u pandi zahrđao zbog curenja kiseline iz akumulatora. Sve je to bilo stoga što je prijašnji vlasnik akumulator samo stavio u pandu, ne gledajuči odušku (koja na našim akumulatorima stoji na zadnjoj strani kad se stavi u auto) i da li ona ima gore postavljenu cjevčicu. Cjevčica mora biti dovoljno duga da ne klizne van plastične korpe u kojoj stoji akumulator. Usput provjerite i stanje lima na haubi iznad akumulatora, posebice dupli profil i kraj haube. Da kasnije ne bude; nisam znao.
Ima raznih vrsta akumulatora i ovo važi samo za ove sa tom oduškom.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 12 јул, 2009, 12:46:40 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 08 септембар, 2009, 09:09:22 » |
|
na mojoj pandi je originalan akumulator sa onim malim pokazivacem stanja( oni koji imaju postarske pande ce znati o cemu pricam ) koji pokazuje zeleno kad je sve ok. elem, prestalo je da pokazuje zeleno i sad je kao beli znak koji valjda znaci da baterija mora da se dopuni. jel to neko radio?????
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 08 септембар, 2009, 09:19:51 » |
|
Takav akumulator sam imao još 1990 na Hyundaju, jako su mi se dopali. Provjeri nivo elektrolita, dolij destiliranu vodu po potrebi i napuni akumumlator preko noći. Ako je sve ok, opet će biti zeleno:) Obično poslije ljeta ishlapi nešto tekućine iz elektrolita. Bude li poslije punjenja u nekom kraćem periodu ponovno pobijelila dioda, recimo tjedan dva, a električna instalacija je ispravna, vrijeme je za zamjenu akumulatora.
Za one koji nikada nisu punili akumulator, evo savjet: - skinu (odšarafe) se poklopci čelija - destiliranom vodom se dopuni elektrolit ili do oznake, ili ako je nema, onda obično oko 5 mm preko katoda u akumulatoru - očistiti kontakte i lagano ih namazati nekom strojnom mašću - priključi se na punjač, poklopce obavezno ostaviti otvorene, ne pušiti uz akumulator koji se puni, dobro je da se prostor provjetrava - punjenje traje 12 -14 sati, ovisno o punjaču i stanju akumulatora - ne bude li akumulator dobro djelovao poslije punjenja, vrijeme je za zamjenu
Važi za sve sa klasičnim akumulatorima: tijekom godine bez obzira na stanje akumulatora nekoliko puta godišnje provjeriti nivo elektrolita i doliti destiliranu vodu po potrebi. Oni akumulatori koji imaju diodu, pokazat će poslije toga bijelu svjetlost, no nakon malo duže vožnje vratit će se zelena svjetlost, čim se elketrolit izmješa i malo dopuni. To je normalno, bez panike:)
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 08 септембар, 2009, 09:24:39 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 08 септембар, 2009, 09:26:35 » |
|
odoh za pocetak da mu nalijem malo vode.necu ga odmah puniti jer mi zvuci ok.. t.j. pali ko mina. blizu mene postoji neki servis za akumulatore pa mogu i tamo da odem na proveru............ ali ovako je mnogo zanimljivije  hvala !!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
inspkluzo
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 08 септембар, 2009, 09:31:28 » |
|
Ja sam taj akumulator promenio ovog proleća, pazi, može da pravi probleme ako je neispravan, ne samo sa anlaserom već i radom računara.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 08 септембар, 2009, 09:37:14 » |
|
Ja sam taj akumulator promenio ovog proleća, pazi, može da pravi probleme ako je neispravan, ne samo sa anlaserom već i radom računara.
Normalno. Dobro da si me podsjetio. Smanjen napon zna kod nekih automobila imati za posljedicu da računar ili isključi motor ili reagira kao da je alternator/razvodni el. sklop u kvaru. Trenutni nestanak struje (jak pad napona) resetira računar. Meni se je to jednom dogodilo usred največe prometne gužve u sred Zagreba. Trebao sam preko 10 minuta da skopčam u čemu je stvar:( Već htio zvati vučnu službu kad mi je kliknulo pa sam brzo riješio stvar. Sa novim aklumulatorom sa najbliže benzinske 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
salemfk
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 08 септембар, 2009, 13:40:58 » |
|
Ja sam pre jedno mesec dana promenio akumulator. Najveca fora je sto nije pokazivao nikakve simptome pre crkavanja. Samo se ugasiše lampice kad sam hteo da upalim auto. I sto je najveca fora kada sam probao da upalim pomocu kablova, simptom isti - nece ni da cuje. Preseko se da nje nesto ozbiljnije. Medjutim kablovi za paljenje su bili neki kineski iz metroa. Debeli ko prst, a unutra 0,5mm licna. Naravno da nisu mogli da upale. Dve celije su bile potpuno lipsale. Nov akumulator je zavrsio posao!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Moja panda ima Windows, pa vi sad vidite!
|
|
|
|
ZIKAL
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 08 септембар, 2009, 13:54:45 » |
|
I ja sam promenio akumulator!Ipak sam kupio EXIDE !!! U "Lav autu", 45 Ah,400 A, 4550 dinara. Stari Exide je još živ,ali ...nisam želeo da dočekam sa njim zimu. Led diode,na pločici radia,ga ispraznile preko noći,od petka do nedelje.Znači da je pred totalnim kolapsom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
šUKI
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 24 октобар, 2009, 21:12:24 » |
|
Stari (original italijanski) akumulator zamenjen (nije držao duže od 24 sata) :angry2:stavljen "White horse"42Ah,tri godine garancije ,a lakši sam za 3900 i kusur dinara  .Pa ćemo da vidimo kako će se pokazati
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 24 октобар, 2009, 23:58:24 » |
|
Voleo bih da mi čika Žile, ili ko god je upućeniji u temu, objasni kako to da su nekada olovne "Trepče" trajale i po 7-8 godina bez većih iznenađenja, dok je danas prosečan kupac srećan ukoliko pregura garanciju za godinu dana? Inače, većina nekada renomiranih nezavisnih proizvođača akumulatora, uključujući i Vartu, Optimu i Bosch (samo baterijski ogranak, naravno), danas je u sastavu američke kompanije Johnson Controls, i žestoko podbacuju kvalitetom za uloženi novac. Kada dođe vreme za zamenu, najverovatnije ću kupiti MonBat ili Tesla Brčko. Prvi skuplji 100 dinara od potonjeg (2500 i 2400 RSD 45Ah), a oba daju 2. godine garancije- prodavnice i servis praktično u komšiluku tako da nema mnogo razmišljanja...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|