Panda Club Serbia
11 фебруар, 2012, 20:42:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7
  Štampaj  
Autor Tema: Akumulatori  (Pročitano 4827 puta)
bibazoki
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 25 октобар, 2009, 11:34:06 »

Nekada su "Boch" akumulatori u "Bubi" i ostalim "Švabama", ili "Lucas" u "Englezima" držali i po 20 godina. Kontrolisao se i dolivao destilat redovno i to je to. Skoro isto bilo je i za "Trepču" ili "Vesnu" mada su bili dosta jeftiniji od onih sa zapada pa samim tim i nešto lošijeg kvaliteta.
  Ali pazi! Tada je zamena akumulatora koštala "careva blaga". Sada je to relativno manji izdatak pa su i akumulatori, i to svih proizvođača i "proizvođača", srazmerno nižoj ceni i manje trajni.

Eto moje iskustvo kao nešto starijeg. A inače, pok. "ćale" kupio prvi auto 1966. "Škoda" 1000MB-de luxe. Na trogodišnji kredit "Titin" koji je pojela inflacija i bio je problematičan za otplatu samo godinu dana a posle dođe neka sića. Sećam se da smo posle 12g. prodali taj auto i u njemu je ostao isti, fabrički, češki, akumulator...
Mislim da će i Žika, generacija, da se saglasi sa ovim što napisah. nyam
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 25 октобар, 2009, 12:46:24 »

Mogao bi i neki tutorijal oko frekvencije provere destilata i dopune istog... Da li se accu može dopunjavati bez skidanja klema, može li doći do hemijske reakcije (sećam se onog:
Voda
U
Kiselinu
iz udžbenika hemije za 6 razred), i tako to... Da li je neophodno dopunjavati akumulator nakon svakog dolivanja destilovane vode, i čega god se još setite...
Sačuvana
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 25 октобар, 2009, 12:56:56 »

Ništa ne može da se desi (ja dolivao 1000 puta) jer ta kiselina u akumulatoru je već razređena, nije koncentrat. whistle
  Ništa ne dopunjavaš preko punjača. Dopuni se sam kada voziš, ako je ispravan alt. i regler. Kleme očisti ako se skupilo ono belo pa premaži mast  za podmazivanje ili jednostavno naprskaj WD.  Roll Eyes

To bi bilo sve amaterski. Ostalo bi trebalo kod auto-električara.
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
ZIKAL
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 26 октобар, 2009, 09:44:17 »

Ja sam nekoliko puta,u toku svoje vozačke karijere menjao akumulatore.Nekada su Vesna,Trepča ili White horse,bili jako kvalitetni,a to znači sa vekom trajanja od 7-8 godina.Poznate su priče,kao BibaZoki-jeva.Ja sam prvu Bubu,davne 77-78 god., kupio sa Bošovim akumulatorom, i posle 6-7 godina i par stotina hiljada predjenih km,prodao je.Taj akumulator je palio na pola kluča,bilo leti,bilo zimi !!!
Eeeeeee,sada je priča drugačija.Sada akumulatori traju onoliko koliko im je propisana garancija.Ploče ili vam ćelije u akumulatoru su nekada bile po 10-ak mm debele,sada su svedene na 4-5 mm.Elektroliti su lošiji.Sada ih ima i u obliku gela.Sve u svemu,filozofija je klasičnog potrošačkog društva!Kupi,koristi onoliko koliko traje garancija i ponovo kupi nov akumulator.
Bogati i moćni se okoristiše na siromašnijima.
Za Vartu i Bosch se zna da se prave,izmedju ostalog i u Bosni,za ovdašnja tržišta.Fabrika u Češkoj pravi akumulatore istih marki za zapadna tržišta.Na ovim prostorima NE POSTOJI ni jedan jedini proizvod A klase,iz bilo koje oblasti !!! Samo na zapadu,ali je i to sada,obzirom da je Čajna u igri,sve više pod znakom pitanja.
Ja sam,prateći neke auto forume,došao do zaključka da je za sada Exide,još i tako,tako,pa sam se odlučio za njega.Da li sam se prevario,videću?!
Kuntalo,za akumulatore koje si ti naveo,procunjaj malo,ako imaš vremena,po raznim forumima,sa temom o akumulatorima,pa će ti biti jasnije,osim ako nisi čvrsto odlučio.U svakom slučaju sa srećom! pardon
Sačuvana
šUKI
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 29 октобар, 2009, 19:13:21 »

Da li se nekada nekome dogodilo nešto slično,stari akumulator mi je vrisnuo pa sam kupio novi"White horse",peti dan posle montiranja on ni da se javi.Bio sam kod majstora i pregledao je alternator (puni 13,6),šta može drugo da bude,da li može negde da gubi struju?
Sačuvana
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 29 октобар, 2009, 19:56:34 »

Imaš garanciju. prankster  Akumulator može da bude fabrički neispravan.rtfm rtfm
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #21 poslato: 29 октобар, 2009, 22:56:00 »

Hm, koliko sam video u Panda-knjigama alternator treba da puni sa 14.5V, 13.6 je neka donja granica...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 30 октобар, 2009, 11:26:04 »

Suki, dopuni taj akumulator i vrati ga na pandu, ne moras da dotezes + klemu.
Proveri jesu li ti svi uredjaji iskluceni na autu izvuci kljuc iz kontakt brave. proveri da li je svetlo za osvetljavanje kabine ugaseno, ako imas radio sa plocicom i nju skini! ako imas cak i sat u kolima koji radi na 12 v i njega iscupaj sa konektora. Kada si sasvim siguran da si iskljucio i poslednji potrosac u autu, skini plus klemu sa akumulatora i ako primatis bilo kakvo varnicenje  znaci da imas nekog potrosaca koji ti stalno vuce struju. U tom slucaju pravac kod elektricara. Eventualno varnicenje ces najlakse primetiti ako to provris uvece. Slobodno protrljaj klemu po plusu na akumulatoru.
Dalje znas sta ti je ciniti
Sačuvana
šUKI
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 30 октобар, 2009, 22:09:31 »

Bio si u pravu ,oterao sam ga kod majstora akumulator je ispravan,sat i radio nemam,nego majstor kaže da nema šta drugo nego diode na alternatoru.Prikačio je instrument na akumulator (svi potrošači isključeni),12.60V,posle 5 min. 12.59 v itd .Sutra će to da zameni ,pa ćemo da vidimo šta će da bude
Sačuvana
šUKI
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 31 октобар, 2009, 17:56:36 »

Ja sad više neznam ko je lud,bio sam kod majstora pregledao je sve i kaže da je sve u redu i alternator i akumulator, ustvari bilo bi kao bolje da stavim neki kvalitetniji i jači?????!!!!!.Ja ne znam kakve to veze ima, po meni on je ispravan ili neispravan,trećeg nema i nema ona loš motor pa da joj treba jači akumulator.Ne znam šta da radim ,da li da idem kod nekog drugog majstora ili šta drugo da radim?
Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 31 октобар, 2009, 19:47:07 »

Probaj jos ovo ! Pronadji mesto gde se minus kabl sa akumulatora spaja sa shasijom . Ako je mesto oxidiralo eto ti ga problem. Znas kako da saniras.  Zicana cetka, smirgla, zameni shrafove, namazi sve to tovatnom mascu i mora da radi.
Sačuvana
šUKI
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 05 новембар, 2009, 20:44:56 »

Nije ni to,nemam sad vremena da ga teram kod drugog majstora,pa kao privremeno rešenje skidam plus klemu.Neznam da li će to remetiti rad ecu_a,za sada nema problema ali nikad se ne zna.........
Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 05 новембар, 2009, 22:48:26 »

Suki, PP
Sačuvana
kuntalo
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 10 новембар, 2009, 01:16:08 »

Bosch na akciji u Metro-u...

Sačuvana
šUKI
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 10 новембар, 2009, 19:03:45 »

Cini mi se da sam otkrio kvar zasto gubi struju,a vi cete reci da li je moguce.Danas sam seo u auto ,i normalno stakla zamagljena,ali na zadnjem staklu oko dva donja reda grejaca stako odmagljeno,pogledam prekidac iskljucen.Sad sam skinuo buksne sa grejaca,da li je moguce da je to to this
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7
  Štampaj  

Prebaci se na: