Ja sam nekoliko puta,u toku svoje vozačke karijere menjao akumulatore.Nekada su Vesna,Trepča ili White horse,bili jako kvalitetni,a to znači sa vekom trajanja od 7-8 godina.Poznate su priče,kao BibaZoki-jeva.Ja sam prvu Bubu,davne 77-78 god., kupio sa Bošovim akumulatorom, i posle 6-7 godina i par stotina hiljada predjenih km,prodao je.Taj akumulator je palio na pola kluča,bilo leti,bilo zimi !!!
Eeeeeee,sada je priča drugačija.Sada akumulatori traju onoliko koliko im je propisana garancija.Ploče ili vam ćelije u akumulatoru su nekada bile po 10-ak mm debele,sada su svedene na 4-5 mm.Elektroliti su lošiji.Sada ih ima i u obliku gela.Sve u svemu,filozofija je klasičnog potrošačkog društva!Kupi,koristi onoliko koliko traje garancija i ponovo kupi nov akumulator.
Bogati i moćni se okoristiše na siromašnijima.
Za Vartu i Bosch se zna da se prave,izmedju ostalog i u Bosni,za ovdašnja tržišta.Fabrika u Češkoj pravi akumulatore istih marki za zapadna tržišta.Na ovim prostorima NE POSTOJI ni jedan jedini proizvod A klase,iz bilo koje oblasti !!! Samo na zapadu,ali je i to sada,obzirom da je Čajna u igri,sve više pod znakom pitanja.
Ja sam,prateći neke auto forume,došao do zaključka da je za sada Exide,još i tako,tako,pa sam se odlučio za njega.Da li sam se prevario,videću?!
Kuntalo,za akumulatore koje si ti naveo,procunjaj malo,ako imaš vremena,po raznim forumima,sa temom o akumulatorima,pa će ti biti jasnije,osim ako nisi čvrsto odlučio.U svakom slučaju sa srećom!