darkosim
Pandista

Van mreže
|
 |
« poslato: 21 мај, 2009, 20:50:21 » |
|
Naime osecam otpor ponekad prilikom menjanja brzine,od kako sam kupio pandu nisam menjao ulje u menjacu,ali sam proveravao nivo i sve je uredu,sta mislite dali je dobro da promenim ulje u menjacu i koje ulje da kupim i naravno kako se menja ako neko moze da mi objasni.zaboravio sam da pitam koliko ulja se sipa u menjac 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 21 мај, 2009, 20:56:23 darkosim »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 21 мај, 2009, 21:26:02 » |
|
Ja sam pre neki dan terao autić kod majstora na veliki servis i na moje pitanje u vezi ulja u menjaču, kontrola, zamena... samo je kratko rekao da se ulje u menjaču ne menja.  To ti je to. A ako imaš problem sa menjanjem brzina onda kola kod majstora da ne bude neka pizdarija na sred puta. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
IFA
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 21 мај, 2009, 22:57:24 » |
|
Oće to kad je lamela na samrti puj puj
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 21 мај, 2009, 23:01:46 » |
|
kad sam ja kupio pandu...a ima tome.......nekoliko meseci ,odvezoh je kod majstora a on je zakljucio sledece: nema ulja u menjacu !!! nikakav otpor pri menjanju brzina,naizgled sve ok... sva sreca da sam nasao majstora koji sve proverava na servisu. kaze da nema tragova curenja i da sve izgleda u redu a opet ulja nema. neko je nesto menjao u menjacu i izgleda zaboravio  da sipa ulje (njegovo nagadjanje koje meni ne pije vodu ) elem,kupio je ulje i sipao u menjac i sve za sada radi kako treba a presao sam oko 1 000km. u menjac ide neka sintetika a sutra cu ti napisati tacno koje ulje ide posto u podrumu imam kanticu sa nekih pola litra koje je bilo vishak.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 22 мај, 2009, 06:35:38 » |
|
Ulje: Selenia 75CZ Količina: 2.75l
Knjige su mi kod kuće, pa nisam baš skroz siguran ali cenim da je nešto ovako... Kako ste proveravali nivo ulja?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 22 мај, 2009, 07:39:05 » |
|
Drugari, narocito oni koji su vozili neki period bez ulja u menjacu : MANITE SE SELENIJE I OSTALIH SINTETICKIH ULJA, ima menjac da vam se cuje ko ficin i prvoj brzini. (Okusio ovo na svojoj kozi) Onda sam ispustio to retko ulje i sipao neko jevtinije ali gusce i kao rezultat domio sam manji sum iz menjaca. Plasio sam kako ce zimi da se ponasa, ali se ispostavilo da je sve ok!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 22 мај, 2009, 18:35:20 » |
|
tutela transmission zc75 synth.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 22 мај, 2009, 22:31:17 » |
|
A meni Gibajin a sada i moj majstor Boban rekao da se ulje u menjaču ne menja?????  E pa onda budi od popa čovek.  Inače mi menjač besprekorno radi i ne čuje se ništa. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 23 мај, 2009, 11:52:05 » |
|
Ja dadoh Bobanu ulje da mi zameni i ništa mi nije rekao već je odradio samo... Izgleda da nisam morao...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 23 мај, 2009, 17:58:15 » |
|
Menjač mi je za sada besprekoran i ja tu ništa ne b' dir'o... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 23 мај, 2009, 18:48:17 » |
|
Što radi ne treba popravljati  Uzgred, pregledah ćitape, količina ulja u menjaču je 2.4l ...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Alien
Pandista početnik
Van mreže
visitor
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 23 јул, 2009, 16:38:49 » |
|
Nedavno sam promjenio ulje u mjenjaču na Pandi 4x4 i stavio sam ulje koje po karakteristikama propisuje proizvođač tj. semi synth 75w90. Ovaj tip ulja je prilično skup. Ipak sam uspio nabavit Castrolovo sintetičko ulje po oko 8€. Ide 2,4 l. Sada mi se čini da mjenjač nekako lakše ide. Posebno je bilo problema sa rikvercom. Vjerojatno je prije u mjenjaču bilo neko gušće ulje. Za razliku od mjenjača na Pandi 2wd, mjenjač 4x4 ima dva čepa za ispuštanje ulja. Drugi je blizu izlaza pogonske osovine zadnjeg pogona.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Fiat Stilo 1.2 16v; Fiat Seicento 1.1 MPi
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 23 јул, 2009, 18:33:42 » |
|
Kako bre ljudi 2.4l?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 23 јул, 2009, 19:12:23 » |
|
Valjda po onoj: pola pije, pola šarcu daje.... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 23 јул, 2009, 20:23:12 » |
|
Drugari, narocito oni koji su vozili neki period bez ulja u menjacu : MANITE SE SELENIJE I OSTALIH SINTETICKIH ULJA, ima menjac da vam se cuje ko ficin i prvoj brzini. (Okusio ovo na svojoj kozi) Onda sam ispustio to retko ulje i sipao neko jevtinije ali gusce i kao rezultat domio sam manji sum iz menjaca. Plasio sam kako ce zimi da se ponasa, ali se ispostavilo da je sve ok!
Tako nešto sam i ja mislio, pa kupio danas SAE 75W-90. Inače, još jedna stvar zbog koje mi čitava priča oko Selenia-e jako smrdi. Kao što možete videti na zvaničnom linku FL (Fiat Lubricanti), http://testfl.onion.it/iframe_main_catalogo_prodotto.inc.asp?cod_prd=1474&id_lingua=2&id_livello=1&id_canale=1&id_categoria=10kao gradacija Tutele Car Technycs navodi se 75W-85, dok u prodavnicama kod nas kao navedena gradacija ovog ulja stoji 75W-80.  A dobro će biti ako ga uopšte prave Poljaci, kao što kaže sledeči link: http://www.flpoland.pl/www_eng/about_us_company.htmEh da, u neznanju, prilikom reparacije stare Pande, u menjač je sipano Modričino SAE 80W-90 ulje. Vožena tako skoro godinu dana, bez većih razlika, koliko se ja sećam... Šta više, skoro sam siguran da je bar nekih pola litre iscurelo jer "majstor" nije namestio menjač kako valja. Posle nedelju-dve je to ispravljeno i tako voženo do januara tekuće...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|