gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« poslato: 16 јануар, 2011, 08:38:12 » |
|
Dozvolite mi malo da upotrebim ovu rubriku u privatne svrhe  Elem, već neke dve i po godine imam par crvenouhih kornjača (dve ženke) koje su dobijale svu moguću pažnju i negu od mene. Promenio sam im dva akvarijuma kako bih izašao u susret njihovom rastu i razvoju, kupovao im najbolju hranu, održavao čistoću akvarijuma, ma generalno im pružao sve što im treba po PS-u. E pošto sam u avgustu prošle godine dobio drugog ljubimca naše vrste i rase koji zahteva puno vremena i živaca bojim se da ću kornjače morati da udomim negde a akvarijum nastanim biljkama i pokojom ribicom (traže manje angažovanja, tj. manje prljaju vodu)... Dakle, poklanjam dve savršeno zdrave, lepo razvijene i negovane crvenouhe kornjače nekom ko će im pružiti slične uslove i brinuti o njima. Ako niko od Vas nije zainteresovan za njih zamolio bih da se raspitate u Vašoj okolini da li ima nekog ko bi ih usvojio. Za sve informacije me slobodno kontaktirajte na mob (064 650 18 82) ili preko pp-a. Evo i slika:  
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 16 јануар, 2011, 08:41:14 gibanitza »
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 16 јануар, 2011, 13:31:23 » |
|
Mi imamo papagaja- Rozenkolis. Neće da nauči da priča. Ako tvoje kornjače već znaju ili ako mogu da nauče da pričaju, ja mi bismo ih uzeli  A evo i naše papige. Zove se Joca i doleteo nam je sam na terasu pa se i udomio ovde ne pitajući da li dozvoljavamo... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 16 јануар, 2011, 14:05:47 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 16 јануар, 2011, 20:12:24 » |
|
Što se Joce tiče, može kotlić ali od 0,1 l zapremine. On je oko 50 g. žive vage... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
mc
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 16 јануар, 2011, 20:50:32 » |
|
Hm piletina s plodovima mora 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
IFA
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 16 јануар, 2011, 22:41:17 » |
|
E Zoki,ta papiga se valjda zove ljubavna ptica,a njen ljubavni zov se čuje dva stambena bloka na NBG. Inače je jako privržena ukućanima
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 17 јануар, 2011, 00:11:37 » |
|
E Robi, gori si od Kineza! Kažu da su u jednoj ekspediciji na Himalaje našli čuvenog Jetija. A zašto ga od tada niko nije video? Pa pojeli su ga  Elem, ja sam bio ozbiljan ako znate nekog da ima afinitete prema tim životinjama prenesite mu moju ponudu. U poslednje vreme je zabranjen njihov uvoz tako da će postati veoma retke i tražene živuljke, egzotika...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nemauser
Pandista početnik
Van mreže
Dve su stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost.
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 17 јануар, 2011, 02:12:02 » |
|
Pozdrav. Prvo moram da izrazim veliku žalost i razočarenje zbog takvog odnosa prema kućnim ljubimcima. I sam sam vlasnik kornjače koja je silom prilika dospela kod mene jer je bilo ili to ili smrt. Ne bih da ulazim u to kako ste Vi došli do Vaših ljubimica, ali trebalo je možda tada da znate da one žive i po 40 godina, pa da dva puta razmislite, pre nego ih uzmete. Znam samo da nikad ne bih mogao da se odreknem svog Koje, koji sada ima 8 godina i svu potrebnu negu i pažnju i spreman sam da provedem uz njega još 30 i kusur godina. Uzgred, sva nega i briga oko kornjača mi oduzima u proseku 40 minuta sedmično. A hrani se jednom sedmično i to povrćem i junećim mesom i rečnom ribom (pastrmkom) u vrednosti od oko 100 dinara po obroku. Ne znam koliko ste upućeni u materiju oko crvenouhih kornjača, ali mogu da Vam kažem da su one, a verovatno ste to i primetili tokom par godina koliko su kod Vas, veoma inteligentne i interaktivne i vezuju se za mesto življenja i za bića oko sebe, pa čak i za ljude.  Elem, koliko vidim odluka je pala i to iz meni potpuno nerazumljivog razloga za nekog ko stvarno voli i poštuje životinje. Veoma mi je drago što je uvoz zabranjen, ako stvarno jeste, zato što se ljudi mnogo neodgovorno ponašaju kupujući crvenouhe kornjačice kao igračke za decicu uz objašnjenje trgovca da su to ikebana kornjače i da im je za život potrebna plastična vanglica od 2 litra sa palmicom u sredini i krš kupovna granulirana hrana TETRA, SERA i ostalo đubre, koja bi se mogla uporediti sa smokijem u ljudskoj ishrani. U Hrvatskoj je uvoz zabranjen već nekoliko godina i obavezna je registracija svih vlasnika u bazi podataka veterinarske inspekcije. Moja preporuka , samo u želji dobra za vaše kornjačice je da probate da potražite dom za njih na hrvatskom forumu ljubitelja kornjača: http://www.kornjace.hr/ili možete da probate da ih se otarasite tako što ćete ih ponuditi u radnji koja se bavi akvaristikom u Ruzveltovoj: http://www.011info.com/view_details.php?fid=14233&sid=125Srećno!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 17 јануар, 2011, 09:08:06 » |
|
Dragi Tomaševiću, Razumem Vaš stav, žalost i razočaranje, međutim lako je osuditi drugog a ne staviti se u njegov položaj. Takođe, razumem i jed oko neinformisanosti ali za to su krivi trgovci a ne kupci. Oni koji su roditelji znaju kako se promene prioriteti i razmišljanja kada novi član porodice dođe kući, verujem da Vam je zato nerazumljiv razlog zbog koga želim nekome da ustupim ove zanimljive životinje. Koliko god ih voleo smatram da je normalno da ću tih 40 minuta nedeljno (i ono jedno veliko mesečno menjanje vode i čišćenje filtera i svega živog od oko 2 sata) radije provesti sa svojom ćerkom, učeći je da se igra, puzi, hoda, priča. Slobodno vreme je danas deficitarno i ima veliku vrednost kao takvo. Kao što rekoh, pre ovakve osude trebalo je dobro pročitati prvi post, poklanjam ih nekome ko će im pružiti slične uslove i ko će brinuti o njima, dakle Roberto ih sigurno neće dobiti za kotlić  . Takođe o crvenouhim kornjačama znam prilično, valjda se vidi kako i koliko su razvijene, rad sam da to svoje znanje podelim sa eventualnim novim vlasnikom. Inače tačno je da se vezuju za ljude i za mesto življenja. Vežu se za svakog ko ih nahrani tri puta (burazer ih je čuvao dok sam bio u fazi preseljenja) a na mesto življenja se naviknu čim provale gde je toplo i gde pada hrana. Kada spomenuh hranu, JBL granule su jako bitne jer predstavljaju suplement ishrani sa svim potrebnim vitaminima, posebno D3, koji su kornjačama neophodni. Moje su ovoliko narasle (oko 20cm oklopa) hraneći se tim granulama i gamarusima svaki drugi dan i jednom ili dva put nedeljno nemasnim mesom, belancima, povrćem ili ribom. Jednom prilikom sam im ubacio i žive ribe (guppy) kako bih im pružio priliku da uživaju u lovu. Hvala na informacijama u vezi udomljavanja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 17 јануар, 2011, 09:41:51 » |
|
hehehe, koliko ljudi, toliko čudi Izgleda dobri moj Gibo, da će ovo sa udomljavanjem kornjača iči malo polaganije, ali naći će se dobar udomitelj, to je sigurno. Normalno je i to da se dečki malo zezaju, jerbo 'beš život bez zezancije, ali nitko nije loše mislio. Mudro sam u svim postovima prešutio da imam psa i dvije mačke, iako znam da nema straha po njihov život unatoč kotliću i začinima, a opet, bem li ga, forumaši voze žabarske aute, mogao se je tko navuć, nikad se ne zna  Opet ni @nemauser nema loših namjera, malo ga zahvatila sveta ljutnja borca društva za prava crvenouhih kornjača i napisao je to u trenutku inspiracije i brzopletosti iako sa dobrim namjerama, ovlaš pročitavši tvoj prvi post  Noramlno je da su se ti kao mladom roditelju i zamjenili prioriteti i cijenim to da si daješ truda da potražiš nove udomitelje, što više nego dovoljno govori da se za svoje vodozemne oklopnjake puno i dobro brineš. Majka kaže da sam kad sam bio mali, imao gliste. Onda su me vodili liječniku, pa je ovaj dao neke lijekove (glistama baš nije bilo ljekovito) pa su ih potamanili u meni. Eto, izdah jednu od najmračnijih tajni mog života, riskirajući groznu situaciju da mi bukvicu očita član društva Prijatelja pasjih glista u male djece, zbog moje nebrige i surova postupka prema njima. Nije ni meni svejedno, kad sam u ribolovu, ridam gorke suze žalosnice pri pomisli kako bi mi u takvim trenucima dobro došle....
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 17 јануар, 2011, 09:45:39 pandit »
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
nemauser
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 17 јануар, 2011, 10:21:14 » |
|
Neću da dužim na ovu temu mnogo. Ipak je ovo forum ljubitelja Pandi.  Ostao sma dužan još da kažem povodom toga što ste zaključili da oni koji su roditelji znaju kako se promene prioriteti... Samo da ne bude zabluda, ja sam srećni roditelj 2 deteta i takođe pored ta dva meni najdraža bića na svetu i svoje supruge uspevam da pružam pažnju i ljubav zajedno sa svima njima još i Kornjači i 7 maca (svojevremeno spašenih iz kontejnera, šahtova, sa autoputa itd). Kada je prvo dete ćerkica stigla u naše živote, koja je imao 5 godina, a broj maca je bio 5. Ništa lično, izvinjavam se zbog direktnosti. Kao što reče kolega @Pandit "napisao sam to u trenutku inspiracije i brzopletosti iako sa dobrim namerama" samo bih promenio onaj deo "ovlaš" u "s punom pažnjom i više puta" pročitavši vaš post. Živeli!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 17 јануар, 2011, 10:24:37 » |
|
Nemoj ljutiš @nemauser  U 59. sam, al mi se još nije dogodilo da sam ikad išta ozbiljno rekao:) Problem komunikacije pisanom besjedom je u tome, što kod osobnog razgovora čovjek vidi izraz lica sugovornika i čuje boju glasa, pa iste riječi zvuče drugačije nego kad su samo napisane. Pokušao sam samo svemu dati vedriju notu, da ne bi bilo pročitano suviše ozbiljno i ondak dođe "reakcija na reakciju" pa kroz tjedan dva nepotrebno padnu teške riječi:) Uostalom kak vele moji zagorci: Dečki, to još nije razlog da si mi nebi nekaj popili 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 17 јануар, 2011, 10:30:46 pandit »
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
nemauser
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 17 јануар, 2011, 10:27:42 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 17 јануар, 2011, 11:05:19 » |
|
Ma nema frke i ljutnje... Jednostavno, nije lako doneti odluku da pokloniš ljubimca nekome... Evo neka Robi ispriča priču o njegovom Rokiju... Zato tražim dobru i proverenu osobu (a gde takvog nekog potražiti ako ne ovde) za koju mogu da verujem da će voditi računama o kornjačama na način na koji sam i ja to radio. Dakle, ako dobiju dom sa istim uslovima kod nekog ko će moći da im se više posveti ne vidim šta je tu loše? Loše će biti samo meni jer sam ostao bez ljubimaca koje sam zavoleo i gledao kako rastu i razvijaju se... Razumeo bih stav i pisanje Nemausera da sam rekao: e ljudi ja ću da ih pustim u Savu pa neka im je srećno! Možda doplivaju do Pandita uzvodno  Ovako njih dve imaju gde da budu i nekoga da ih timari i čuva, do daljnjeg.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 22 јануар, 2011, 06:47:59 » |
|
Evo ja bih da ih pričuvam do daljnjeg (dok ne sretnem Robija)!
Aaa.... Jesu li krupnije ili onako?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|