markonikolic83
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« poslato: 02 јун, 2009, 11:26:12 » |
|
Treba da menjam zupcasti kais pa me zanima jel preporucujete neku posebnu marku i jel uopste ima vise proizvodjaca kaisa za pandu? Posto nisam dobio rezervni kljuc,da li znate koliko kosta narezivanje rezervnog i ponistenje koda eventualnog starog kljuca?
Znam da ulje ide Selenia.Pk kais je skoro nov tako da ga necu menjati.Videcu kakav je spaner kad skinem zupcasti pa ako treba i njega cu zameniti.Planiram da kupim neko sretstvo za ispiranje motora pre zamene ulja pa ako znate neko dobro,preporucite.Pregledao sam trapove,spone,glava upravljaca,sve je dobro.Kocnice su ok.Prosao sam tehnicki,kazu da je malo manja sila kocenja zadnjih tockova,ali je to poznato za pande(a i mnoge druge automobile).Amortizeri su dobri.Kasnije planiram da zamenim tecnost u sistemu za hladjenje(pred zimu).Ako sam nesto pogresio,ispravite me.Mislim da nista preko toga ne treba dirati. Enterijer je ok.Ugradio sam mp3 plejer,jos samo da prikacim zvucnike.Svi elektricni uredjaji rade ok.Gledao sam na eperu,auto je proizveden 22.09.2003 i model je citivan.Upaljena mi je lampica check engine,ali nema problema u radu,pa kad zamenim ulje i kais,otici cu na dijagnostiku cisto da pogledam sta je u pitanju.Gume su skoro nove sve 4,a rezervna je glanc nova(nikad nije stavljana).Mislim da za cifru od 1900 eura,ovaj auto je best buy.Toliko za sad od mene.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 02 јун, 2009, 11:46:06 » |
|
Zupčasti kaiš - uđeš u prodavnicu i tražiš najskuplji  Rezervni ključ - Ni ja ga nisam dobio... Izrada me je koštala 3500din: nareže se novi i prekpira se pin sa starog. U slučaju da izgubiš taj jedan koji imaš akcija je prilično zaebana (trošak ide preko 100€ kako mi rekoše) tako da ti je moj savet da to što pre odradiš... Ulje- Kod mene je Selenia Gold, mada neki u poslednje vreme stavljaju Marly i zadovoljni su... Sredstvo za ispiranje motora - Lično bih to izbegavao, nema potrebe koliko kapiram... Sva moderna ulja su deterdžentska tako da spiraju prljavštinu iz motra... Možda je pametnije sipati neko jeftinije ulje prvo i pustiti motor da pređe sa tim polako nekih 500km i onda ga zameniti i sipati neko kvalitetnije... Ne znam koliko ti je prešla Panda ali potencijalna boljka su kvačilo (ume da iskoči onaj feder sa lamele i napravi sranje po zvonu menjača) i eventualno dihtung glave (motri dimove iz auspuha i potrošnju vode)... Možda pre odlaska na dijagnostiku ne bi bilo loše promeniti svećice i filter za vazduh i pregledati vizuelno ispod haube da li su sve žice na svom mestu (ima li cvikovanih i otkačenih)... Valjda sam rekao nešto pametno u ovom pisaniju...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
markonikolic83
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 02 јун, 2009, 12:13:54 » |
|
Da,zaboravio sam da napisem za svecice i filter vazduha,to takodje menjam.Isprao bih motor iz razloga sto je ulje dugo stajalo u njemu,nije se toliko pocrnelo i ispostilo,ali sam mislio da ga isperem radi cisto neke sigurnosti.Dihtung glave je ok,ne curi ulje.Malo je vlazan dihtung poklopca glave(neznatno) tako da ga za sad necu dirati.Inace auto je presao pravih 127000 km.Motorno odeljenje je u super stanju,nema presecenih kablova,zabice su sve na svom mestu...Za kljuc sam od prilike i pretpostavljao te cifre.Hvala na odgovorima u svakom slucaju.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 02 јун, 2009, 12:17:30 markonikolic83 »
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 02 јун, 2009, 12:40:05 » |
|
Elem, vozeći automobile koji su stariji od mene sam naučio jednu stvar : što radi ne popravljaj.... Tako da mislim da bi u tvom slučaju bilo suvišno ispirati motor ako je ulje takvo kako si rekao..
I kod mene je motor izgledao relativno dobro (osim što je balavio malo ulje tamo kod transformatora) ali je ipak dihtung glave bio zviznuo... Neću da ti baksuziram ali motri na to, dešava se posebno okolo te kilometraže... Kada smo kod dihtunga već, onaj što ide između glave i dekla (poklopca) košta oko 150din tako da i nije neki trošak e sada ne znam koliki je posao...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
markonikolic83
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 02 јун, 2009, 12:54:34 » |
|
Lomim se za to ispiranje pa sam zato i pitao.Vodicu racuna o tom dihtungu,znam da je to boljka,ali necu da ga diram dok ne procuri.Dobar drugar mi je mehanicar tako da zamena bilo kojeg dela nije problem,ali za sad necu dirati ni dihtung poklopca,samo je malo masan sa zadnje strane,ne curi ulje.Ali i ako procuri,nije to nikakva investicija,tako da mi ne predstavlja problem,nije to neki posao,mogu i sam da ga zamenim. To sredstvo sto sam mislio da sipam(oko 100ml),sipa se u staro ulje i motor radi 10-ak minuta,ispusti se staro ulje,sipa novo i to je to,pa sam zato mislio i da to uradim posto nije neki posao a mozda ce znaciti nesto.A mozda i nece.`bem li ga. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 02 јун, 2009, 18:30:55 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
IFA
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 02 јун, 2009, 19:57:57 » |
|
U Zemunu,ulica 22.oktobra,prošle godine 3600rsd plavi i crni od zadnjih crnih vrata. U isto vreme Dobanovci,servis sa zamenom:zupčasti,kanalni kaiš,svećice,ulje,filteri vazd i ulja,vodena pumpa,španer, provera anlasera,pločice prednje,provera paknova nazad--sve za jedno prepodne--ruke i materijal 14000rsd evro bio 85
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 02 јун, 2009, 20:43:09 » |
|
.Dobar drugar mi je mehanicar tako da zamena bilo kojeg dela nije problem...
Pitaj Ti drugara da nam uradi cenu... Iliti: Još nisam uradio veliki... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 02 јун, 2009, 21:24:59 » |
|
Boban u G. Vučića, inače Gibin komšija ali nema veza sa Gibom. Pre oko mesec dana: - Zamena zupčastog, - zamena španera, - Zamena ulja u motoru, - filter vazduh, - filter ulje, - svećice, - Kompjuterska kontola i štelovanje (evidentno oborena potrošnja u lokalu sa 7,7 na oko 7,1) Sva sa njegovim materijalom original italijanski delovi 9.300 dindži + 200 za bakšiš.  Inače čovek je sasvim OK. Nije spreman na neko filozofiranje al' ga je popravio, svaka mu čast.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 02 јун, 2009, 21:45:51 » |
|
Zie kontakte, bitte!
Na PM, naravno...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mirorab
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 03 јун, 2009, 11:18:44 » |
|
Pratim... G. Vučića mi je blizu posla, pa da usput sredim ono što mi valja sređivati. Još se vozim sa italijanskim uljem i kaiševima i ostalim. Bitna promena je što sam obrisao italijansku prašinu iz unutrašnjosti. Oprez! MER za pranje stakala briše štošta sa stakala pa i oznake FIAT (beli pečat u uglu) na staklima. Ako vam je stalo da se vide, polako oko slova.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
markonikolic83
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 04 јун, 2009, 18:04:38 » |
|
Zamenjen zupcasti kais,spaner je odlican,ne treba da se menja.Zamenjeno ulje(selenia gold),filter ulja,filter vazduha,dihtung poklopca glave.Isprao sam motor sa nekim sredstvom(ubedili me).Proverio ulje u menjacu,pun je.Svecice su skoro nove tako da ne treba da se diraju.Ukupno materijal 4200din.Auto primetnije bolje vuce,a ivukao je odlicno,sad jos bolje.Mirnije radi.Zaboravio sam da pogledam filter goriva(kazite mi gde se nalazi da ne trazim) cisto radi preventive.Toliko za sad od mene.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 04 јун, 2009, 18:45:13 » |
|
E to gde je filter goriva i mene zanima 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 04 јун, 2009, 22:01:08 » |
|
Pa negde izmedju rezervoara i karburatora, 100% sam siguran,  ako žabos i tu nije nešto smislio... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 04 јун, 2009, 23:43:42 » |
|
meni je rekao majstor da panda nema filter goriva tako da ga nisam ni kupovao kad sam radio servis. nisam bas ubedjen u to,al' aj' sad. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|