Panda Club Serbia
13 фебруар, 2012, 02:04:35 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Uklanjanje hrđe  (Pročitano 996 puta)
pandit
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« poslato: 25 јун, 2009, 21:28:03 »

Nekad davno su nam prodavali Ferosan, kao čudo neviđeno za uklanjanje hrđe. Svi koji smo to kupili, razočarali smo se iz sve snage, tako da i danas gledam sa podozrenjem na kemiju za uklanjanje hrđe.
Na engleskom Panda classic forumu mi je upao u oči rost-eater (žderač hrđe). To je prekrasna stvar, jer strojno četkanje može dovesti do pojave rupa, pošto pande imaju izuzetno tanak lim. Normalno, nema teorije da ga nabavim u Sloveniji, ali sam našao nešto sa istim djelovanjem i to slovenski proizvod, Antikorozin Ekstra www.regeneracija.si

Princip je sljedeći:
1. Sa hrđe se uklone veće naslage, mjehuri i boja do zdravog lima. Malo se očetka žičanom četkom, a u slučaju masnoća ispere se benzinom ili nitrorazrijeđivačem.
2. Antikorozin Ekstra se nanese kistom na malo veću površinu od same hrđe.
3. Poslije pola sata stvori se novi kemijski spoj (hrđa pocrni) obložen tankim sjajnim filmom.
4. Kad se sve osuši, spremno je za daljnju obradu (bojanje itd)...

Kupio sam pakiranje od litar (nisam ni pitao za manje), za cijeli auto potrošio pola deci, a ostalo ide za ogradu i ostale stvari oko kuće. Glede na to da je to slovenski proizvod, moglo bi se naći i u Srbiji.
Sačuvana

Uvijek gledaj vedriju stranu smile
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #1 poslato: 26 јун, 2009, 06:35:10 »

Lepo, lepo!!! Jel ovo na poslednjoj slici pocrnela rđa ili neki premaz?
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 26 јун, 2009, 08:05:17 »

Lepo, lepo!!! Jel ovo na poslednjoj slici pocrnela rđa ili neki premaz?

To je "pocrnela rđa", zapravo novi kemijski spoj.
Sačuvana

roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 26 јун, 2009, 09:24:37 »

Prosle godine , u junu mesecu sam pravio box za Rokija. (Stariji clanovi su ga videli na slikama).
Za resetke sam iskoristio potpuno korodiranu armaturnu mrezu , a za stubove, kutije 30x40 koje su bar 15 godina stajale na kisi , suncu, snegu....
Kada sam sve to izvario, pre nego sto sam izlio donju betonsku plocu , celu metalnu skalameriju sam premazao obicnim ANTIROSTOM . Sacekao sam da se doooooobro osusi i da se na svim povrsinama pojavi sloj "patine" ! Onda sam zicanom cetkom tu patinu malo sastrugao, i ponovo namazao antirost. Kada se isti osusio, sve sam premazao onom crvenom osnovnom bojom. Pre nanosenja zastitne boje nisam strugao patinu , koja je u stvari glavna caka koja je**e kevu rdji! Posle tacno godinu dana, nigde se ne nazire rdja. Svako dan se barem jednom opere box, a maloj nuzdi koju Roki obavlja bas na resetke ,da vam i ne pricam...
"Ne znam zasto sam vam ovo ispricao, u glavnom , ne skodi, a nekom moze i da pomogne" ( Lane Gutovic )
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 05 јул, 2009, 12:31:54 »

Velik broj gadnih posledica počinje aljkavošću pri radu.
Otkrio sam zašto je tako korodiralo oko akumulatora.
Ovaj tip akumulatora ima odušku - crna cevka sa strane i kad se akumulator zameni, treba na tu odušku staviti plastičnu cevčicu i usmeriti je u plastično ležište ispod akumulatora. Normalno, kad se akumulator stavi na svoje mesto, nije to moguće videti, jer ta oduška stoji pozadi akumulatora.
Neki majmun to nije napravio, jer mu je bilo mnogo komplicirano  angry2

Normalno, kiselina je pomalo kapljala na lak... nastavak znate.
Sačuvana

bojanvet
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 01 октобар, 2009, 18:03:35 »

Kod mene postoji malo rdje na rubu iznad zadnjeg tocka. Pitao bih nekog iskusnijeg kako ovo sanirati?
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #6 poslato: 02 октобар, 2009, 06:54:10 »

1. Išmirglati ili obrusiti rđu za početak. (koristiti šta ti je drago, šmirglu krupnije granulacije, brusilicu, čeličnu četku...)

2.Zatim naneti neki anti rost ili sličnu materiju koja bi hemijski izolovala preostalu rđu (izmatirati šmirglom sitnije granulacije, očistiti i odmastiti nitrom)

3.Po potrebi izgitovati (zavisi od dubine koju je korozija zahvatila) ako treba onda ošmirglati git da se izjednači u ravni sa ostatkom karoserije i da bolje primi sledeći sloj

4.Može se potom naneti neki prajmer a pre njega dobro očistiti i odmastiti podlogu nitro razređivačem a takođe bi bilo pametno zamaskirati pomoću nekog papira i kep trake deo karoserije koji ne treba da se podvrgava ovom tretmanu...

5.Potom sledi nanošenje boje (matirati naneseni prajmer šmirglom sitnije granulacije, očistiti i odmastiti) i to bi treblo biti to...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
darkosim
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 24 април, 2010, 19:16:34 »

kod mene ima na haubi gde je kamencic napravio ostecenje kao mala tackica ali je na tom mestu lim izrdjao pa da nebi zbog te tackice sirio smirglanjem povrsinu dali postoji nacin da se kap neke hemije nanese na tu tackicu rdje i da je ukloni kako bi posle mogao da nanesem lak. boast
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: