Panda Club Serbia
23 мај, 2012, 00:06:45 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Neophodno centriranje trapa?  (Pročitano 994 puta)
zvone panda
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 18 фебруар, 2011, 11:08:11 »

Od pre neki dan, počela je Panda da zanosi udesno(tako da ako hoću da idem pravo moram volan da okrenem malo ulevo) i mnogo mi više treba da namotam volan da bi skrenuo nego inače. Takođe, čini mi se da je auto malo izdignut na desnoj strani, ali možda sam se istripova kao Tripo Simonuti:-) Pretpostavljam da je neophodno da centriram trap, pošto se baš mnogo ne razumem u te stvari...
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Na mreži Na mreži

Panda Gvido

« Odgovor #1 poslato: 18 фебруар, 2011, 11:18:35 »

Oteraj ti to kod nekog trapadžije, možda tu treba nešto i da se menja od spona ili čega već.
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
zvone panda
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 18 фебруар, 2011, 12:05:14 »

Neki predlog? Neko je predlagao automehanicara Djuru Rasica - Tosin Bunar 234V i centriranje trapa u Auto servisu u Boban Centru?
Sačuvana
IFA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 18 фебруар, 2011, 12:37:28 »

Prvo se proveri pritisak u gumama,desni kraj auta je izdignut jer je desna strana puta niža.

Ili sam JA istripovao  jester jester jester
Sačuvana
zvone panda
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 18 фебруар, 2011, 15:25:51 »

Provereno, pritisak isti u svim gumama:-)
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 18 фебруар, 2011, 19:04:45 »

Neki predlog? Neko je predlagao automehanicara Djuru Rasica - Tosin Bunar 234V i centriranje trapa u Auto servisu u Boban Centru?

Ja sam davao taj predlog svojevremeno. Majstor Djuro je majstor za grublje radove tipa amortizeri, kocnice, spone, ramena, lamela, nosaci motora, ili cista mehanika, bez elektronike. Stari lisac Djuro nije izbor za centriranje trapa, buduci da on isto izvodi samo za nuzdu (recimo nakon promene spona) i iskljucivo pomocu kanapa, cekica, stangle, zasiljene olovke, i liznutog palca na povetarcu. Za ove druge stvari, pandu u mehanickom smislu poznaje ko stara kuka - kalasnjikov na ciscenju naoruzanja, ali sve posle ili vislje od modela Selecta ili SPI, MPI - nije predmet njegovog interesovanja. Covek je u godinama, i smatra da auto bez karburatora predstavlja kompjuter, a ne auto. Zato za cisto elektronicke probleme matori Djuro je dobar izbor.

Ja sam jedan od onih koji je odmah po kupovini vozila imao ``zestok`` problem sa trapom. Auto mi je veoma blago vukao u desnu stranu, ali jedva primetno. Naravno meni je to bilo jako sumnjivo i odma sam resio da to isproveravam. Odem ti ja tada u jedan brendirani servis za trapove i centriranje na vidikovcu...... U servisu sve same bembare, mecke, trkacki auti.......Popnu oni Pandolinija na uredjaj za centriranje trapa i pocnu..........na kraju skupe se tri cetiri trapadzije u kanalu i pocnu da vecaju. Jedan od njih izedje iz kanala i meni kao novopecenom vlasniku saopsti da auto ne moze da se usteluje, da je auto verovatno udaren gadno u neku stranu i da kako god pokusaju to ne moze da se namesti......Na kraju mi predloze da se odradi neko slicovanje solja amortizera, i neke silne obrade na masinama, secenja i slicno i to neka cifra od par desetina hiljada dinara.......Ja prebledeo, ali mi nesto sumnjivo jer nista drugo nije ukazivalo na to da je auto bio udaran .......Ja odatle odem pravo na Autokomandu u jedan trapadzijski servis tamo ispod nadvoznjaka......Tamo jedan klinac trapadzija od jedno 20-22 godine. Ja reko ajd da vidim sta ovaj kaze.......Kad covek sidje u kanal, bez da je poceo bilo sta da radi, rece mi, idi ti prijatelju kopi Pandi rame, i pozva me u kanal i pokaza mi covek na licima mesta o cemu se radi. Kad ono postar iz IT gadno opicio u neku rupacu i iskrivio rame Pandi da se vidi razlika iz aviona. Odem ja i kupim za par iljada Pandi Rame, i pride kupim kraj spone. To mi covek zameni, i ja to tu popravim. Kasnije sam u dva navrata radio centriranje trapa (preventivno, prilikom zamene guma i tockova) u Boban centru, i tamo se uverih da u njihovoj masini za centriranje postoje predefinisani podaci za Pandu 1980-2003 godiste, i kad god su mi oni obavili centriranje, ja sam bio miran po dve godine ili do sledecezamene tockova ili prelaska sa zimskih na letnje gume. Putovo u vise navrata u grcku i bio pun ili prazan na 130 km niti vuce, niti zanosi, niti trese, niti vibrira volan. Zato sam za samu operaciju centriranja i dao preporuku za Boban Centar........
Sačuvana
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 19 фебруар, 2011, 00:10:23 »

Meni su u "Coning"-u prošle godine prilikom kupovine novih guma sredili prednji trap i evo već skoro godina kako nemam problema. U međuvremenu sam menjao i prednje amortizere i ne osećam da mi trap "vuče" ali ću svakako opet ići kad dođem do nekih para da mi ponovo srede. Inače, ta radnja se bavi i uvozom guma i dosta su dobro organizovani. Nalaze se: Donjogradski Bulevar, ne znam broj, a nalazi se kod "Termodom"-a gde okreću tramvaji na Savskom Pristaništu)
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
yungalunga
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

dziponja riponja

« Odgovor #7 poslato: 19 фебруар, 2011, 08:17:21 »

To sto prica Aca,je skoro pa bio i problem kod mene ,prvo proveri krajeve spona,solje amotrizera,pa tek onda se baci na centriranje trapa.Moze se desiti da i kada centiras trap,posle kraceg vremena se pojavi isti problem.A ovo oko centriranja detalji koji mnogo znace zavisi i od samo majstora koji steluje.Na istom mestu tri puta centriran trap,svaki put drugi majstor, i svaki put se vidi mala ali znacajna razlika ,narocito kada su brzine vece.Na centriranju trapa svaki program za pandu `80-`03.god. ce izbaciti razliku -10``.Pitao sam i druge majstore kazu to im je merka.
Pozdrav yes
Sačuvana
zvone panda
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 21 фебруар, 2011, 09:30:35 »

Hvala svima na odgovorima! Samo me zanima adresa tog trapadžije na Autokomandi, već sam na forumu čitao o njemu, ali sam zaboravio na njega... Pandolino je definitivno izdignut na desnoj stani(uspeo sam da nađem ravnu ulicu:-))...
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 21 фебруар, 2011, 17:54:46 »

http://www.4gume.com/prodaja/vulkanizeri/224/
Sačuvana
Vlajko
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 08 април, 2011, 20:24:55 »

Ne znam da li pitanje ide ovde, ustvari ne znam gde ide...

Pre dve sedmice zamenio prednje amortizere i levu sponu, centrirao trap i sve bilo ok. Panda ko po sinama kao i celu zimu.
Prosli vikend vratim letnje gume, par dana ok i onda pocne da vuce u levo i to bas jako. Proverio sam pritisak, sve ok, danas rotiram tockove, levi na desnu stranu i obrnuto, (bas tockove ne gume) kad vuce u desno! Ne toliko jako pre ali vuce.
E sad sam u zbunu, svratio peske do nekog vulkanizera u blizini, kaze 100% gume.
Kako da znam da li su stvarno gume ili je felna ili koj-bi-ga-znao.
I da, ove god sam stavio gume koje su bile pozadi napred, pireli novosadjanke iz 2007.

pozz,
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 09 април, 2011, 09:47:29 »

Dotaknuo si se jedne od največih tajni guma na koju za sada nitko nema odgovor. Iako nema odgovora, rješenje je krajnje jednostvano:
jednu od prednjih guma premontiraj na felgu tako da ti je lijeva strana sad na desnoj (zaobrneš smjer okretanja gume) i vratiš istu felgu na isto mjesto smile
I to je sve. To vučenje u stranu bi moralo prestat.

Nisam toliko pametan, nego sam pitao prijatelja i susjeda vulkanizera koji imaju 50 godina obrt.  Kaže da se sa time često susretne, ali koliko god provjeravao kod drugih i kod proizvođača guma, svi znaju za taj problem ljetnih guma, a li nitko ne zna u čemu je štos.
Inače oni obavezno masnom kredom označe gume sa kojeg se točka skidaju i vše zamjenu tako kako se mora, s time da kod guma koje imaju označen smjer vrtenja (naročito važno kod zimskih guma) se to rješava malo drugačije.
Normalno, ovo važi za originalne, ne pak za nalivene gume. Nalivene (obnovljene) gume su pak jad za sebe.
Sačuvana

Uvijek gledaj vedriju stranu smile
mc
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 09 април, 2011, 11:09:56 »

Imam neki običaj svakih otprilike 6 meseci kad menjam gume (letnje zimske) odradim balansiranje i optiku to je otprilike to posle pičim po rupam džombama pa jopet biggrin
Sačuvana
Vlajko
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 09 април, 2011, 15:35:24 »

Majstore!
Promenio sam samo jednu gumu na istoj felni i to je to!  dance1 dance1 dance1
Sipak mu njegov, nikad se toga ne bih setio. Setali bi me garant dok ne bi bilo ono - moras da menjas gume, nema druge.
Znam ja da mi sleduje menjanje, ove su vec 5 god matore, ali ovog leta sam planirao da preguram sa ovima i sledece sve 4 nove.
Stvarno se ucis dok si ziv i ovo treba zapamtiti.

E Pandit, da si bar malkice blize banuo bi ti na gajbu sa kilo domace bez pitanja.  preved tzv tetkovace. Tetka u selu pece, ja dobijem koju flasu pa po izvoru se tako i zove - tetkovaca.

A drugo kilo, to stalno zaboravljam da pomenem (ovo je OT) ti dodje moj klinac. Ne znam sta mu nisam od igracaka popravio sa onim tvojim stosem sa staklenom trakom i dvokomponentnim lepkom. Znaci razlupa ga i ja mrtav hladan uvece zalepim. Sutra ponovo ima igracku.  good

Svako dobro.

Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 09 април, 2011, 15:49:20 »

Hvala Vlajko na dobrim željama. Bez prazne formalnosti, jako mi je drago da si riješio problem, to me je zaista razveselilo:) Ajde da je i od mene neka korist, čak i po pitanju lepka smile
Uvijek sam se odlično zabavljao kad sam ustanovio da je život prepun nekih čudnih začkoljica koje se riješavaju na bezazleno jednostavan način, praktički rješenje je van svake zdrave pameti, hahaha
Ali glavno da funkcionira, zar ne?
Sačuvana

Uvijek gledaj vedriju stranu smile
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na: