Panda Club Serbia
23 мај, 2012, 00:15:00 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Gumeni profili vrata i zadnjih prozora  (Pročitano 584 puta)
pandit
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« poslato: 26 јун, 2009, 17:23:14 »

Naoko bezazlena tema, ali će nekima zagorčat život...
  1.
Gumeni profili prednjih i zadnjih vrata, te zadnjih prozora su potpuno iste oblike, samo različitih dužina. Sjećam se vremena kad si ih mogao kupiti na metre. Valjda se to još ponegdje da. Isti su bili na svim zastavinim vozilima. Ode li vam profil, možete ga uzeti sa skoro bilo kojeg automobila, gledajte samo da je dovoljno dugačak. Autootpad je jako zanimljiv, posebice kod novijih slupanih vozila, jer ćete tako pojeftino doći do novog profila. Ti profili imaju u sebi željeznu mrežicu,pa se daju preoblikovati, savijati po želji.

Jeste li pogledali profil na svojoj pandi? Ono, naoko jeste, ali to baš ništa ne znači. Možete ih tako gledati cijeli dan, isto mu dođe smile
Iznenađenja dolaze tek kad skupite hrabrost i skinete profile. Prvo što ćete vidjet je stanje spoja limova na koji su nataknuti profili. Uglavnom je sve manje više ok, ali tamo gdje se je puno vozilo po blatnjavu terenu u kišovitim krajevima (brda Italije, posebno sjeverne) puno izlazilo i ulazilo, svašta utovarivalo, to je bila prilika da se ti profili uprljaju i duboko u kanalima  i na donjim djelovima profila će biti prljavštine i solidnih naslaga svačega, a možda čak i hrđe.
Ako spojevi limova nisu nigdje hrđavi, onda ste sretnik, ako jesu, treba to sanirat. Preporučujem kemijsku sanaciju hrđe.
« Poslednja izmena: 26 јун, 2009, 17:54:20 pandit » Sačuvana

Uvijek gledaj vedriju stranu smile
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 26 јун, 2009, 17:32:08 »

2.
Za pranje profila preporučujem neku plastičnu kadu u koju date vodu  i neki jak deteđent (ja dodavao malo sredstva za pranje motora) pa pobacate profile u to nek se razmaću. Poslije sat vremena, sunđerom koji ima na jednoj strani mrežicu, perete profil prvo po jednoj strani, pa isti ponovno, ali sad po drugoj. Šrafciger će biti od velike pomoći da makne razmočene naslage u dubokim kanalima profila. Na kraju ih isplaknete čistom vodom i ostavite da se suše.

3.
Za to vrijeme operete prljavštinu na laku oko nosača profila. Uglavnom će ići autošamponom, jedino zaptivnu masu, što ne ide prstom, očistite benzinom.

4.
Vjerojatno ste prilikom skidanja profila opazili da na rubnim limovima ostaje neka, obično crna traka. Mirne duše ju skinite, jer to je najobičnija električarska izolir traka (izolirbandt). Ako dobro drži i nije oštećena, ostavite ju gdje je, a tamo gdje nedostaje, naljepite novu. To je neophodno zbog zaštite laka prilikom stavljanja profila na njihovo mjesto. Ali ne žurite, ima nešto važnije.
« Poslednja izmena: 26 јун, 2009, 17:55:58 pandit » Sačuvana

pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 26 јун, 2009, 17:46:51 »

5.
U trgovinama autodjelovima prodaju kartuše kao one silikonske, sa trajno elastičnom zaptivnom masom. Crne je boje i služi za zaptivanje stakala i gumenih profila u automobilima. Bez te mase bi za svake kiše plivali u automobilima. Pri nabavci te kartuše pokušajte se sjetiti imate li doma pištolj za istiskivanje mase iz kartuše, ako nemate, morate kupiti. Srećom, ima ih po par eura u svakoj tehničkoj trgovini i prodavaoni boja i lakova.
Svakako uzmite metalnu, plastična mi je danas pukla u ruci smile

6.
Profil koji želite namjestiti natrag morate ispuniti tom masom u dijelu profila, koji se stavlja na rub spoja limova otvora vrata ili prozora. Po namještanju, bude li negdje višak zaptivne mase, operite benzinom, jer ju benzin brzo rastvara. Nakon svega namažite profile tankim slojem medicinskog glicerina, ili još bolje posprejajte krpicu Ma-Fra sredstvom za njegu vanjske plastike, pa time namažite.

Ovo se svakakao isplati napravit Wink U nedostatku vremena možete to napraviti sa svakim profilom posebno. Nikud se ne žuri i ništa neće propast.
« Poslednja izmena: 26 јун, 2009, 17:58:05 pandit » Sačuvana

pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 26 јун, 2009, 17:52:40 »

Potreban materijal i pribor za jednu pandu:

2 kartuše zaptivne mase
pištolj za kartuše silikonskog kita
1 kolut izolirbandta (izolacijske trake)
detergent, voda i puno volje

Ja sam to danas napravio. U kompletu, pa mi došlo da još nekog gurnem u isti posao smile Šalu na stranu, isplati se i bit ćete zahvalni sami sebi. I ono najljepše: voda vam neće curit u auto boast
Sačuvana

IFA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 27 јун, 2009, 07:22:13 »

Lepo si ovo odradio.Moj je problem malo drugačiji.ulazi prašina a ne voda.to sam primetio prošli vikend kada sam porodicu vozio u tazbinu,pa ima desetak km makadama.Gepek i unutrašnja strana onih dvokrilnih vrata su bili kao da je pukla vreća brašna.Sada po kiši nema ni kapi vode da barem pokaže trag kuda ulazi prašina.
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 27 јун, 2009, 08:09:18 »

Moj je problem malo drugačiji.ulazi prašina a ne voda.to sam primetio prošli vikend kada sam porodicu vozio u tazbinu,pa ima desetak km makadama.Gepek i unutrašnja strana onih dvokrilnih vrata su bili kao da je pukla vreća brašna.Sada po kiši nema ni kapi vode da barem pokaže trag kuda ulazi prašina.

Digni tepih poda gepeka i pogledaj onaj crni okrugli poklopac na dnu prečnika jedno 15 cm. To je poklopac iznad rezervoara za benzin, stavljen zbog lakšeg dostupa do cijevi i plovka u rezervoaru. Ako taj poklopac ne naliježe dobro, kroz njega ulazi prašina. Drugih rupa ne bi smjelo biti. Čak i one za ispust vode (od kiše) imaju svoje poklopčiće.
Najgora varianta: legneš pod auto i gledaš kod blatobrana i praga zadnje vezne stjene gdje su rupe u limu. Pregled obavljaš baterijskom svjetiljkom jer ono što tražiš je obićno u najmračnijem kutku. Nadam se da nije ova varianta. Prvo gdje panda korodira je spoj zadnjeg blatobrana sa podom gepeka. To pogledaj sa vanjske i unutrašnje strane.
« Poslednja izmena: 27 јун, 2009, 12:32:58 pandit » Sačuvana

IFA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 27 јун, 2009, 16:37:46 »

Našao sam mogući uzrok problema.Zaptivne gume-kederi zadnjih vrata su već dobro upresovani,a onaj donji iznad branika se i skratio za po centimetar u čoškovima.jedva se vidi.Sad mi je već kasno za Bubanj potok da kupim nove.To ću sledeće subote,treba požuriti dok nas ne stigne Europa,pa ih nestane i onda ih moramo kupati kao Pandit lol  lol  lol
Bez ljutnje,kolega,da si pitao nije problem poslati odavde u NM deset metara kedera.Još zimus ih je bilo sigurno i nadam se da ih još ima.
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 27 јун, 2009, 17:43:48 »

To ću sledeće subote,treba požuriti dok nas ne stigne Europa,pa ih nestane i onda ih moramo kupati kao Pandit lol  lol  lol
Bez ljutnje,kolega,da si pitao nije problem poslati odavde u NM deset metara kedera.Još zimus ih je bilo sigurno i nadam se da ih još ima.
[/quote]

Hahaha... ma što ću se ljutit, fino si rekao smile
Ali zaista kontam kupit nove profile kad bude prilika. Moji su stari 19 godina. Previše i za pandine profile smile
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: