terzin
Pandista

Van mreže
|
 |
« poslato: 01 јул, 2009, 10:20:54 » |
|
Dobar dan  Evo da se predstavim zovem se Ivan zivim na severu tik uz madjarsko-rumunsko-srpsku granicu,a razlog sto je naziv teme pisan u mnozini je taj da smo moja supruga,sin i ja skupili parice i zelimo da kupimo pandu.Kao clan nekih drugih foruma znam da je svima mrsko da odgovaraju na pitanja koja vec i vrapci znaju ali bih vas srdacno zamolio za linkove o stvarima koje bismo trebali da znamo pre kupovine kao i neke informacije o atestu van verzije na putnicki.E sad vas pozdravljam i nadam se da cemo steci neka lepa prijateljstva veliki pozdrav od porodice Terzin 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
rele
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 01 јул, 2009, 10:34:57 » |
|
Dobrodošli  imaš dosta toga ispisano,koristi pretragu i sigurno ćeš naći šta te zanima a ako ne slobodno pitaj. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 01 јул, 2009, 14:28:45 » |
|
Dobrodošao Terzin  ) Malo pročeprkaj po rubrici "ostalo" . Mislim da je tamo jedna od najvažnijih stvari opisano pod nazivom "Homologacija - atest, kako i gde?", jer očito samom kupovinom nije napravljeno ništa. 1.) Kad biraš auto, nije važno kakav i čiji, prvo pogledaj kako je sa hrđom: -otvoriš vrata, prstima opipaš donji dio prednjih vrata. -pogledaš pragove automobila, isto tako rukom opipaš Provjeriš boju, onako odoka. Ako je jako matirana, ima bijele mrlje, smeđe ili je zacvikano pri stubovima prozora, znači da ima hrđe i iznutra. Pogledaš volan (obično su hrapavi) ako je gladak tamo gdje se polože ruke, auto je vožen do zla boga puno. Isto tako usporediš vozačevo i suvozačevo sjedalo; ako je vozačevo sjedalo puno slabije, mekše od suvozačeva, malo treba razmisliti koliko je taj auto vožen. Pritisneš prednji kraj (ugao) auta polako, ali snažno prema dolje i brzo pustiš. Ne vrati li se auto odmah u prvotnu poziciju nego se njiše, cvili i škripi, amortizeri i federi su zreli za zamjenu. Generalni servis (onaj malko skuplji) se radi između 80 i 100 tisuće kilometara. Ima li auto manje, taj te trošak tek čeka, ima li recimo 120, taj bi servis načelno trebao biti napravljen. U svakom slučaju, ti ih pitaj
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 01 јул, 2009, 14:45:52 pandit »
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 01 јул, 2009, 14:40:28 » |
|
2. Podigni poklopac motora. Sad mu gledaš jetra  Prvo pogledaj koliko je motor prljav i zauljen. Tragovi ulja na mjestima ispod glave motora, svagdje po motoru kazuju da negdje pušta. Malo ulja je vjerojatno posljedica nespretnog uljevanja u motor, ili puknute cijevi koja vodi uljne pare u zračni filter/karburator (ništa ozbiljno). Pogledaj boju po unutarnjim blatobranima, posebno na spojevima gdje se vidi tvornički kit ispod boje. Ako je tog kita negdje nedostaje, a trebao bi biti, auto je udaren i takvog bolje ne uzimaj. Pogledaj koji su novi elementi (šelne, gumene cijevi, kablovi) reći će ti kad je mijenjano i što je rađeno na motoru. Neuredan, čudno popravljan prostor i nelogično novi dijelovi (sijaju se usred te prljavštine i nereda) će ti sami ispričati priču. Pogledaj odostraga otvor cijevi auspuha. Normalno da je auspuh siv, ako je hladna mašina malo radila pod čokom, bit će malo i zacrnjen, ali zaista malo. Ako je auspuh čađav (garav) ne kupuj ni za živu glavu, to je riknut motor zreo za generalku ili groblje. Ako ti upale auto, normalno je da prvu minutu (i ljeti) malkice dimi, ali poslije te minute ispušne plinove ne smiješ vidjeti. Za Pande nije nikakvo čudo da naprave i po 250 tisuća km bez večih kvarova uz normalno održavanje, jer pande su ko salata: puno ulja i nježno rukovanje, živjet će ti dovjeka:) Ima još čuda toga, ali eto, počeli smo. Sad će ti i drugi dati korisne savjete
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 01 јул, 2009, 14:46:42 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
terzin
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 01 јул, 2009, 21:32:50 » |
|
hvala na dobrodoslici,naime dugo sam se predomisljao dali da se upustim u kupovinu pande jer meni treba auto kojim cu svaki dan putovati oko 40 tak km na posao a vikendom da sa zenom i sinom pobegnemo trulom kapitalizmu:) nemam nikakvo iskustvo sa njima i stvarno mi nista nije jasno oko njihove magije ali jednostavno tako kockasti su mi prirasli uz srce i nadam se da se necu pokajati 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 01 јул, 2009, 21:52:18 » |
|
Pozdrav Terzin...
Što se tiče vožnje za svaki dan ima da se nauživaš... Tamo odakle si pretpostavljam da nema gužvi, putevi bi trebalo da budu ravni, široki i dobri što znači da će ti Panda trošiti maksimalno 6.5l (meni po BGD gužvama troši manje od 7l) a što se udobnosti tiče išao sam od Subotice za BGD i stao sam prvi put na OMV pumpi posle mosta kod Beške. Nekih 150km sam prešao u cugu i uopšte nisam osećao zamor (a pri tom me ima 184cm i 95kg) tako da ti tih 40km dnevno neće biti problem...
Moj savet i iskustvo sa Pandom: kupi dobru i ne žuri, proveri je koliko god možeš, idealno da krene neki majstor ili drugar koji se razume - još jedan par očiju dosta znači. Kada pribaviš dobar primerak odradi veliki servis, cifra je oko 100€ (miran si narednih 60 000km za kaiševe, ostalo je smešan trošak), saniraj sve što ti je sumnjivo (kod mene je bilo dosta stvari - dihtung glave, set lamele, zadnje kočnice, auspuh, boljke koje mogu da je snađu posle 100 000km) i onda je vozi i opusti se... Veoma zgodan, ekonomičan i praktičan auto...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
terzin
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 04 јул, 2009, 18:42:50 » |
|
hvala jos jednom ,zaista ste mi pomogli narednih dve maximalno tri nedelje cu da provedem u trazenju odgovarajuceg auta a dotle  i mozda malo 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
terzin
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 26 јул, 2009, 09:40:16 » |
|
cao svima "izvinjavam se" zbog neaktivnosti na forumu ali zbog puno posla nestignem net da uplatim a niko nece umesto mene  situacija sledeca krajem sledece nedelje verovatno idemo za novi sad u kupovinu obici cemo i plac kod buvljaka ali i par auto placeva kod kojih ima i nekih belih pandi kao i nekih plavih mozda metalik u svakom slucaju ako ima neko neki savet slobodno neka zvrlja i pozdrav sa severa 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 26 јул, 2009, 16:23:52 » |
|
Pozdrav novom članu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mc
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 26 јул, 2009, 19:58:10 » |
|
Pozdrav Ivane  Po geografskom opisu rekao bih da si mi zemljak (ja sam inace iz Kikinde) ako ne isti grad onda bar okolina a sto se pandica tice odusevice te neznam sta si pre vozio ali autic ima karakter dusu nesto poput bube starih minija al jos bolje.Cackaj po sajtu i pitaj meni su gotovo svi ljudi odavde pomogli da nadjem odgovore i najbolja resenja a na sajt ces se navuci kao na igricu
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
terzin
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 03 август, 2009, 19:06:20 » |
|
sutra je DAN "D"  idemo da vidimo a mozda i kupimo nesto,novi sade evo nas 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 03 август, 2009, 19:42:36 » |
|
Koliko videh sada su sve po 1600€... To je stvarno, stvarno povoljno... Samo još ako ima nešto pametno da se probere...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
terzin
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 03 август, 2009, 20:13:34 » |
|
pa u principu gromila je velika tako mi bar brat rece nije ulazio unutra.Danas zvao da pitam za radno vreme pa nekako bili ljubazni neznam sta je sad mozda skrivena kamera ili..... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
terzin
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 04 август, 2009, 18:31:53 » |
|
taratatiraaaaaaaaaaaaa lolita je stigla  samo bih molio da mi neko okaci link kako se stavlja zadnje sediste i stakla samo link jer nenadjem sta reci smotan sam ali priznajem a sutra kacim slike ,i prica a sad idem sa sinom i suprugom i " lolitom" da se pocastimo  )))))
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 04 август, 2009, 18:46:19 » |
|
Čestitke novopećenim vlasnicima pande ! Kad te bude zanimalo, sve ćemo ti reći i objasniti. Sad malo da se središ  Ako nije problem, napravi koju kroz zadnja vrata, ni ne sanja mi se kakve to pande kupujete bez zadnjih sjedišta. Ta bi mi fotka mogla pomoć...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 04 август, 2009, 20:35:24 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|