Panda Club Serbia
23 мај, 2012, 22:47:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Ugradnja kompleta za Daljinsko zakljuchavanje  (Pročitano 490 puta)
Inkabar
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 14 јун, 2011, 19:48:01 »

Prvo da razjasnimo neke stvari: Ja nisam profesionalac (daleko od toga) i celo uputstvo je na bazi informisanja i savetovanja read. Bilo bi lepo kada bi se neki pravi znalci ukljuchili i korigovali neke ovde napisane stvari! To bi bilo od pomoci svima nama, pa makar rekli samo valja il' nevalja. rtfm
Druga stvara za razjashnjavanje: Centralno zakljuchavanje je prosto recheno - okrenesh kljuch u bravi i otkljuchaju ti se sva ostala vrata. To je to. Inache koga zanima (a nece da kupi!) mogu da se nadju na netu shemice kako napraviti svoju centralnu jedinicu pomocu releja, ali to sada nije tema.

Iz nepoznatih razloga nisam slikao tokom samog postupka ugradnje, ali i ovako ce biti ok. Poshto ne umem bash sa slikama, bice postavljen broj slike pa je potrazhite u dnu posta. blush2

Tema je zapravo ugradnja Daljinskog zakljuchavanja koje ima da se kupi na svakoj mogucoj pijaci u zemlji, chitaj Made in PRC! Pa da krenemo.... preved

-slika 1-

Kao i kod svih ostalih i mene je prvo zanimala cena: 2500din za jedinicu daljinskog zakljuchavanja (u daljem nastavku teksta - modul) sa dva daljinska upravljacha + 3x300din za 3 motora za zakljuchavanje sa po pet zhica (zeznuo sam se, moglo je i sa dva.. victory) + 3h posla sa svim probama i zezanjima, bice opisano, inache nekih 1-1.5h realnog vremena.....=3100din (sve se mozhe kad se hoce) + keeeez na faci kad se sve zavrshi. preved
« Poslednja izmena: 14 јун, 2011, 21:16:38 Inkabar » Sačuvana
Inkabar
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 14 јун, 2011, 19:49:46 »

MODUL:
Crna kutija koja svojim kvalitetom ne uliva poverenje, al je zato jeVtina! jester Ima na sebi 10pinski konektor (10 zhica) i tri jumpera (kratkospojnika). Verovatno postoje vishe vrsta ovih modula, ali koliko sam ja video na tezgi svi su isti/slichni samo se daljinci menjaju u pakovanjima. U pakovanju se pored modula, daljinaca i konektora sa zhicama dobije i dvostrano lepljiva podloga za modul, kao i uputstvo.
-slika 2-
-slika 3-
Ukratko prevedeno:
1. Pritisni "zakljuchavanje" jednom da bi se izvrshilo zakljuchavanje uz jedan treptaj migavca.
2. Pritisni "otkljuchavanje" jednom da bi se izvrshilo otkljuchavanje uz dva treptaja migavca. Kada je otkljuchano drzhi pritisnut taster "otkljuchavanje" tri sekunde kako bi otvorio prtljazhnik (u praksi ovo radi i kada je auto zakljuchan, samo se drzhi "otklj." te tri sekunde)
3. Lokalizacija:
  (1)Kada je auto zakljuchan pritisni "zakljuch." i migavci ce upaliti tri puta.
  (2)Za daljinske upravljache sa chetiri tastera pritisnuti odgovarajuci u bilo kom stanju (zakljuch/ otkljuch) i migavci ce odraditi tri puta.
4. Otvoriti prtljazhnik: pritisnuti odgovarajuci taster u bilo kom stanju i prtljazhnik ce se otvoriti uz tri treptaja migavca. (za daljince sa tri tastera)
5. Opciono napajanje zhice za otvaranje prtljazhnika (+/- 12V), podeshava se pomocu jumpera
6. Vreme odgovora na komandu, samo ostavite jumper na poziciji 1 (0.5 sekundi).
-slika 4-
Mislim da ovde slika sve govori, ako neko hoce prevod neka slobodno kazhe... prankster
-slika 5-
Ono shto nas zanima je Figure 4.Positive/Negative Trigger
Spojiti zhice ORANGE i ORG/BLK sa RED, zvacemo ovaj spoj "+".
Spojiti zhice YELLOW i YLW/BLK sa BLACK, zvacemo ovaj spoj "masa".
Toliko za sada.
« Poslednja izmena: 14 јун, 2011, 19:55:28 Inkabar » Sačuvana
Inkabar
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 14 јун, 2011, 19:50:38 »

MOTORI ZA ZAKLJUCHAVANJE:
-slika 6-
U kompletu se dobijaju motor, poluga, nosach motora (za nas nepotreban stinker), klema za vezivanje poluge i 4 shrafa.
Postoje dve vrste ovih motora, jedni sa dve zhice i drugi sa pet zhica. Generalno gledano i nema neke razlike:
Obe vrste imaju po jednu plavu i jednu zelenu zhicu. U zavisnosti od napona na zhicama (plava na "+", zelena na "masi"     ili    plava na "masi" a zelena na "+") menja se smer okretanja elektromotora i time se osovinica motora "izvlachi ili uvlachi", tj vrshi otkljuch./zakljuch.
Motori sa pet zhica imaju pored zelene i plave, josh i belu, braon i crnu zhicu. Te tri su popularno zvane upravljachke zhice. Cela mudrolija oko toga je da motor u sebi ima dodata dva prekidacha, jedan u gornjem polozhaju osovinice i drugi u donjem. Kada je osovinica u gornjem polozhaju ona kratkospaja belu i crnu zhicu, a kada je u donjem ona kratkospaja braon i crnu zhicu (ovo pishem po secanju, ukoliko nekome treba neka josh jednom proveri). Te tri zhice se spajaju na jedinicu Centralnog zakljuchavanja (koju btw nemamo!) tako da ih za sada necemo koristiti.
S toga, za posao ugradnje Daljinskog zakljuchavanja posluzhice i motori sa dve zhice, ali onda nemate opciju za danas/sutra ugradnju Centralnog zakljuchavanja. Ko kako voli.... Razlika u ceni je 50din po motoru. heat
« Poslednja izmena: 14 јун, 2011, 19:56:29 Inkabar » Sačuvana
Inkabar
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 14 јун, 2011, 19:52:44 »

UGRADNJA:
Vrata:
Prvo treba se osigurati sa dovoljnom kolichinom znamo vec chega jer ce da bude malo sagni se ovde/dohvati ono/ma ne to, ono drugo itd, itd.... Dal domace il strano pitanje je sad... drinks ...slatke muke!
Skinuti tapacirung sa vrata. Ovo mislim da je negde na forumu vec opisano, ako nije dopisacu, nije problem. Nedajte da vas iznervira to shto je unutar vrata pola najlona odlepljeno sa prozorskog stakla. angry2

Odmah na napomenem da ne znam da li su dimenzije raznih proizvodjacha motora iste, trebalo bi da jesu ali ne smem da garantujem.
Na prikazanom mestu oznachiti pochetno mesto. Postaviti motor preko oznake i eventualno ga pomeriti malo levo/desno kako bi najbolje legao u odnosu na krivine vrata na tom mestu (zamisliti ga sa druge strane). Napomena: motor bi trebao biti paralelan sa osovinicom same brave unutar vrata. Kada ste zadovoljni polozhajem motora, obelezhite mesto gornjeg i donjeg shrafa, sklonite motor i izbushite rupe (za moje shrafove je bila dovoljna 6mm burgija).
-slika 7-
-slika 8-
-slika 9-
Sada treba iskriviti polugu koju ste dobili u kompletu sa motorom. Iskrivite je prema slici, to obezbedjuje pravilan polozhaj poluge, paralelnost sa osovinom brave i motorom (...i skracuje vreme rada za jedno sat vremena!! good).
-slika 10-
Stavite klemu na postojecu osovinu brave, visinu mesta postavljanja odrediti okvirno i doooobro je pritegnite. bb
Odokativnom metodom skratiti polugu motora na malo vishe od kleme.
Zalemiti/nastaviti plavu i zelenu zhicu kako bi kroz vrata mogle da dohvate do mesta ispod volana (okvirno), a ostale tri izolovati i uvezati kako se ne bi chule pri vozhnji.
« Poslednja izmena: 14 јун, 2011, 19:58:08 Inkabar » Sačuvana
Inkabar
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 14 јун, 2011, 19:53:26 »

-slika 11-
Provuci polugu kroz rupicu na motoru i postaviti motor za unutrashnje strane kako je prikazano na slici. Bice potrebno malko jurenja, ali nishta komplikovano. Napomena: Rupe za shrafove na motoru su samonarezujuce, tj shraf sam pravi svoj navoj.
-slika 12-
-slika 13-
Skinuti prikazane plasticne poklopce (ili probushiti, kako ko hoce) sa vrata i karoserije, fiksirati zhice duzh vrata (dobro dodju rupice za zhabice u dnu tapacirunga koje se ne koriste) i na kraju provuci kroz pomenute otvore.
Gotovo. pardon Isto postupiti i sa drugim vratima, s tim da se menja samo smer krivljenja polugice (a i ne mora).
« Poslednja izmena: 14 јун, 2011, 19:58:58 Inkabar » Sačuvana
Inkabar
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 14 јун, 2011, 19:54:03 »

Konzola:
-slika 14-
Odvrnuti tri shrafa na sivoj plastici sa leve i desne strane i plava plastika sa cevkom ce pasti dole. Naravno prethodno ochistiti sve iz plastike i skinuti pepeljaru this, ukoliko postoji. Na sivoj plastici je vec urezan kruzhic koji se podudara sa rupom iza njega koja se nalazi na karoseriji. Probiti te kruzhice i provuci plavu i zelenu zhicu kroz njih. Bilo bi dobro nabaviti gumena crevca izmedju vrata i karoserije, kroz koja trebaju da prodju zhice kako se ne bi oshtetile tokom upotrebe. Ako mozhete da ih nabavite... taj trenutak je vec proshao! jester

Do ovde je ovo moralo ovako da se uradi. Dalji postupak svako mozhe da improvizuje, ali ja cu opisati kako sam ja to zavrshio.
Modul sam postavio sa unutrashnje strane kucishta na kome se nalazi preklopnik za podeshavanje visine farova, na levi "zid". Unutar njega ima SASVIM dovoljno mesta da se nagura modul sa sve konektorom, zhicama i njihovim osigurachima. Zhice od desnih vrata sam provukao sa donje/zadnje strane plave plastike i prolaze ispod volana i ulaze u kucishte. Zhice sa desne strane idu preko plave plastike (tu mi stoji zvuchnik pa se nishta ne vidi) i ulaze u kucishte. Antena od modula se mozhe provuci sa zadnje strane kucishta u levu stranu i izlazi na plavu plastiku, tako da je maksimalno ravna (shto se i trazhi, a opet se ne vidi zbog zvuchnika lol).
-slika 15-
-slika 16-
Grupe zhica "+", "masa" i BLUE zhicu (u stvarnosti je ljubichasta?! beee) sam vukao u desno ispod volana do radio-uredjaja, odakle sam uzeo stalan + sa upaljacha, kao i masu. Zhicu BLUE cu uvesti kroz otvor na konzoli i spojiti je na prekidach za paljenje sva chetiri migavca (nisam imao vishe vremena...).
Plave zhice oba motora spojiti sa zhicom BLK/WHT, a zelene zhice sa WHITE zhicom (koliko se secam..). Ukoliko motori idu u suprotnom smeru (pritiskom na taster zakljuch. oni se otkljuch.) obrnuti spoj plavih i zelenih zhica sa BLK/WHT i WHITE zhicom, i javiti na forumu kako bi ispravio tekst. blush2
Ostaje josh i da se povezhe PINK zhica, koja daje + napon (ili -, zavisno od jumpera) na motor u gepeku. Mene je prijatno iznenadilo kada sam otvorio gepek i video da u njemu vec postoji motor za zakljuchavanje! dance1 Eto, mozhe malo i da se ushtedi... Moje reshenje je da na taj motor dovedem samo + napon pritiskom da taster za otvaranje prtljazhnika, a da je - (druga zhica od motora) stalno na masi. Tako mogu samo da pritiskom na poseban taster (ili one 3 sekunde...) otkljucham gepek bez otkljuchavanja vrata, ali ne i da ga zakljucham. Mozhe se uraditi i druga varijanta, a to je da se i taj gepek-motor vezhe kao i ostali (ono plava, zelena, BLK/WHT, WHITE itd.) pa da se otkljuchava i zakljuchava kada i ostali. Na vama je da odluchite... Sprovodjenje ove zhice do gepeka mora da pishe negde na forumu. Ide isto kao i sve ostale zhice za stop svetla, migavce, maglenke, zadnji brisach itd... kroz levi deo poda ispod tapacirunga, pa uz levi stub iza vrata, kroz levi zadnji tapacirung, gore ka krovu, pa kroz crevo i u gepeku si! fan

Eto, to bi bilo neko kao uputstvo, nadam se da ce nekome pomoci. Trudio sam se da koristim shto razlichitije pojmove kako ne bi bilo zabune koji je koji deo (iako to i nije bash ispravno..) i nadam se da nece biti dvosmislenih rechi.

I za kraj josh jedna napomena: ja sam se zezao ceo jedan sat - nemojte i vi! stop Ne znam odakle cete izvlachiti + napon za napajanje, ali ukoliko bude bilo problema proverite OSIGURACH jer je vrlo verovatno da cete morati da stavljate veci. Ovi motori mogu da povuku sasvim dovoljno struje da manji osigurachi popucaju.

UZDRAVLJE! drinks
« Poslednja izmena: 14 јун, 2011, 20:03:01 Inkabar » Sačuvana
nitro
Moderator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 14 јун, 2011, 20:34:10 »

Svaka cast na objasnjenju - tutorijalu  fan fan fan  good good
 hi
 drinks drinks
Sačuvana
Inkabar
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 14 јун, 2011, 21:18:43 »

Mahna - Mahna...  lol
Sačuvana
pandula
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

...koji je to auto bolji od moskvicha...????

« Odgovor #8 poslato: 14 јун, 2011, 23:52:06 »

drinks drinks drinks good good good good good
Sačuvana
lala
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 15 јун, 2011, 12:15:28 »

Korisno, svaka cast!
Sačuvana
Inkabar
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 15 јун, 2011, 18:37:33 »

'fala 'fala  Roll Eyes
daj bozhe da ce nekome koristiti, ili makar ohrabriti da ugradi sistem.
Sačuvana
dadja
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 16 јун, 2011, 06:30:18 »

Svaka cast. i meni je ovako uradjeno ali ja nemam pojma da objasnim jer je ujak sve to odradio a i ne razuemem se u te stvari.
Sačuvana
vladav87
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 27 јул, 2011, 19:51:40 »

.. Svaka čast, evo i ja dans stavih daljinsko i cb u Pandu.. smile).. Sad sam glavni baja u selu.. lol..!! HAhahahahhaha.. xD.. Salim se.. Wink..!
Sačuvana

by vladav87
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: