U mojoj 40 godišnjoj vozačkoj praksi dogodilo mi se par puta da sam za vožnje naletio na nevrijeme sa jakom tučom/gradom... Jednom čak veličine oraha. Srećom sam imao korejca jakog lima, pa se nije ni puno poznalo. Renaultove četvorke i neki fiati su bili zreli za otpad, prst nisi mogao položiti na njih, a da nije bilo ulubljeno. Na četvorki smo šublerom izmjerili najdublja udubljenja, sezala su i preko 12 milimetara. Osiguravajuče mi je odlično platilo (puni kasko), ali je ostao gadan osjećaj, sasvim sličan onom, kad seljaku nevrijeme uništi usjeve.
Kasnije su nevremena sve učestalija a najgore je bilo jednog jula prije 4-5 godina. Imao sam 25 cm tuče na vrtu; ralicama su čistili cestu da mogu automobili prolazit. Da nemam fotke toga i sam bi mislio da debelo lažem.
Zadnjig par godina nema pravila. Nekad je tuča pala sredinom augusta i amen. Sad pada kad se sjeti. Stručnjaci kažu da se zbog općeg zatopljenja oblaci dižu u visine 2.000 metara više nego nekad, zato dolazi do takvih jakih nevremena sa tučom.
Kad sam doma, nije problem, imam neku nadstrešnicu, a što kad sam na putu??
I za to sam našao rješenje. Bio danas u trgovini i pazario (učim srpski, zar ne?, hehehe) zaštitnu ceradu od tuče za auto. Nije baš jeftino, ali je nezamjenjivo. Morao sam čekati 3 tjedna, jer su zbog čestih nevremena u Njemačkoj i Austriji pokupovali sve zalihe.
O čemu se radi, evo ovdje nekih informacija:
http://www.weilguni-shop.at/index.php?cat=c126_Hagelschutzgarage.html