|
pandit
|
 |
« Odgovor #45 poslato: 02 август, 2009, 10:37:32 » |
|
Tiše, nemoj da Te čuje gibanica...  Hvala za upozorenje 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
inspkluzo
|
 |
« Odgovor #46 poslato: 02 август, 2009, 10:41:55 » |
|
Pandit, onda po tvome u Beogradu se prepoznaje stil vožnje između Istambula i Splita, ali na mostovima se gube svi stilovi i kriterijumi, najbezobrazniji i najbahatiji su oni koji voze nemačka vozila, to je poseban mentalni sklop po principu "Nemačka medecina je najbolja medecina na svetu" (ko to tamo peva). A mi volimo nemačka vozila, a vole i u Slo, pogotovu ona velika, napravljena za nemačke birokrate. Kuntalo, onim testovima razbio si predrasude o uljima, lukoil lux 300 din, a 100% original, svaka čast.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #47 poslato: 02 август, 2009, 10:57:24 » |
|
Inspektore, potpisujem što kažeš, i prvo i drugo  Sam ADAC kaže da su korejski (zanimljivo, a da ne govorim o japancima) automobili puno bolje napravljeni od njemačkih automobila. Ipak je ADAC njemačko respektabilno udruženje. Pa onda navodi da su Njemački auti previše razvikani i preskupi kod kupnje, a posebice kod održavanja. Kod toga se slažem: imao sam Daewoo Nubiru koja je klon Vectre. Cijena Nubire je bila 24 K maraka, a Vectra tako opremljena je koštala 36. E sad, ja vozio moju 10 godina i za sve servise, održavanje i dijelove sam dao toliko koliko kolega u prve 3. Ali kao što kažeš, sve je to mentalni sklop, hehehe Od evropskih automobila bih kupio jedino Fiata. Iz puno razloga. Moji prijatelji i ja imamo jednu gadnu psovku: Dao ti bog da voziš njemački auto! Zanimljivo da pri tome mislimo i na Forda i Peugeuota. Drugi vjerojatno imaju druge psovke 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #48 poslato: 02 август, 2009, 11:41:36 » |
|
Po mom mišljenju poslednji pravi nemački automobili su VW Buba, Wartburg, Trabant, NSU... Ovo ostalo je glupiranje i iživljavanje... Poštovanje bih još iskazao ka Mercedesu W109 i W123...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 02 август, 2009, 11:44:28 gibanitza »
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
inspkluzo
|
 |
« Odgovor #49 poslato: 02 август, 2009, 12:05:01 » |
|
Najgrotesknije vozilo koje sam video to je onaj audi terenac, kome ono treba, to nije automobil već polna nemoć.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #50 poslato: 02 август, 2009, 13:07:56 » |
|
Nemojte tako inspektore, to tako treba, to je napredak, čovek kao jedinka napreduje, razvija se, traži više, bolje, jače brže...  Sad smo mi iskompleksirani i zavidni što smo jadni, ubogi i ne možemo da vozimo ništa sem kocke, a stvar od 3T i 6000ccm je baš super stvar za po ulici i gradu, uz to je i sigurniji, a sigurnost nema cenu...  Evo, da bih dokazao da nije zavist u pitanju, neka mi prvi koji tvdi da sam kompleksaš da para za jednog Q i nešto, i sve ću da ih sprcam u jedan auto:  Dobro, možda dva   Možda može neki split... Gibo!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #51 poslato: 02 август, 2009, 17:46:52 » |
|
E moj Kuntalo, da mi ih pokloniš, ne bih vozio. 6000 kubika, čemu to? Pa da ti kradem vazduh... Ja bih postavio neke limite. Recimo, terenac samo gdje i kome je neophodno, za redovnu upotrebu ništa preko 2.000 kubika i tako. Rađe "kocku" pa makar i bez klime  Danas baš razgovarao sa ženom o Pandi. Odlučili smo da je zadržimo (ona bila protiv, sad više nije, a ja bio strpljiv, hahaha) i da će joj uloga biti "Katica za sve". Uvijek pri ruci i za svaku priliku. Naš Osi (pas, ker, cucak) je službeno popišao točak i time označio obiteljsko vlasništvo. Do sad mi je zapišavao samo točkove poslije pranja auta. Ili glumi da mi pomaže ili zna da ja ne volim prati aute, pa kaže: "slabo si to napravio, pišam ti na posao" 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|
inspkluzo
|
 |
« Odgovor #53 poslato: 03 август, 2009, 10:12:01 » |
|
6000.......ccm, Audi Q............, prodaš pandu da bi napunio rezervoar. Kuntalo, ne želim ti takvo vozilo!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #54 poslato: 03 август, 2009, 17:34:42 » |
|
Kuntalo je bio sarkastičan... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
inspkluzo
|
 |
« Odgovor #55 poslato: 04 август, 2009, 10:04:19 » |
|
Kuntalo, znam, mora malo, ne zameri!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #56 poslato: 24 август, 2009, 07:53:23 » |
|
Čitam danas OMV-ov oglas "Z motornimi olji OMV BIXXOL do 50.000 kilometrov brez menjave olja", 50 K kilometara, kao štedi 10 % goriva i bla, bla bla.... Srećom su bili toliko pošteni da su napravili program gdje unesete podatke o svom vozilu i onda vam kao preporučuju koja ulja i druge automobilske potrošne tekućine. Panda, bilo koja, maksimalno 15 K, čekiranje na svakih 500 km.... pogledah za Nissana, isto, osim čekiranja. Daklem, samo prošlogodišnja i ovogodišnja proizvodnja motora i to ne svih, nego samo elita elite  A elita elite ima motore koji bi se mogli voziti i na suncokretovo ulje, koliko su kvalitetni, hahaha. Ovo vam je još jedan dokaz da ne nasjedate urbanim legendama i Seleniji na 20 K km. Izdržat će. I moja je Panda izdržala 55.000 km bez mijenjanja, samo sa dolivanjem ulja, ali to nikome ne preporučujem, kao ni mjenjanje ulja bilo kojeg na Pandi na više od 10 K km. Mislim da sam o ulju rekao sve što je trebalo znati za dobar rad motora i neću više o toj temi pisnuti ni riječi. Što se mene tiče, tko želi može trošiti i riblje ulje, sa dodatkom ricinusovog. Pomaže kod rahitisa, a i za probavu je fantastično 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 24 август, 2009, 11:06:35 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
inspkluzo
|
 |
« Odgovor #57 poslato: 14 септембар, 2009, 07:19:05 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #58 poslato: 18 октобар, 2009, 14:56:52 » |
|
Prešao sam oko 5000km sa ovom Seleniom Gold i mogu reći da je ulje prilično potamnelo (tamno smeđa boja)... Gusto je i dalje ali mi se boja nimalo ne sviđa... Doduše, na mojoj relaciji gde ujutro motor ne stigne ni da se zagreje propisno a pri povratku kući imam deo 1./2./stani je to možda i za očekivati... Gibo, kao što slika u prilogu kaže, ništa ne može biti dalje od istine, tj, ako ulje ne spira prljavštinu i garež (a poznajući naše gorivo ima ga o-ho-ho) - ko će onda? Jedna od bitnijih stvari motornog ulja je i deterdžentsko svojstvo, tako da se mnogo ne brigaj što je Selenia potamnela - tako treba.  Inače, nije da sam nezadovoljan LukOil-om, ali se tripujem da motor radi nešto nemirnije iako nemam mnogo iluzija te znam i svesno i podsvesno da je sve do ovog bućkuriša koji nam prodaju kao bezolovni benzin... Sledeći put sipam Prista-u.   Ulje dolazi sa svim sertifikatima, uredno dokumentovanim na sajtu  -ja. PS: Da ne bude da sam se naprasno opametio po ovoj temi, čitao sam podrobno link u inspektorovom odgovoru gore. Čovek ume da oduži i počne od Kulina Bana, ali kad Ti jedino vreme za čitanje ostaje gluva noć, kad ostali spavaju, Hese ili Markes više nisu opcija.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 18 октобар, 2009, 22:14:02 kuntalo »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #59 poslato: 05 новембар, 2009, 21:24:20 » |
|
Započeo AcaDorcol - Poslednja poruka kuntalo Citat: AcaDorcol juče u 19:17:55 Gledacu da se to na Pandoliniju dok je ``ziva`` - ne ponovi. 5.000 - max 6.000 i shlus.
Biće o ovome više a sad samo reč-dve: sva savremena ulja sadrže tzv. "time realising" aditive (aditive čije se dejstvo polako oslobađa vremenom, tj. za koje je potrebno vreme da iskažu dejstvo) od kojih je najpoznatiji ZDDP (doduše on i nije baš moderan aditiv) tako da ekstremno kratak interval zamene pored što je bacanje para ima i negativnih efekata. Doduše čistoća motora i još ponešto je nesumljivo na strani brže zamene no nije vredno toga.
Izvinjavam se na preteranom uplivu na ovoj temi, ali samo jos da iznesem nekoliko laickih i licnih stavova baziranim na skromnoj iskustvenoj metodi: Elem i pored svih tih naucnih specifikacija, teorija kvarkova, podataka o raznim ``time - tempted-realise`` cesticama, sajtovima, laboratorijama, testovima, i da ne nabrajam..........ima nekoliko detalja koje svi ti super - sofisticirani i bla, bla truc proizvodjaci veoma vesto izbegavaju da navedu medju u svim tim silnim podacima. Jedan od takvih detaljcica je i daum proizvodnje? Uzmete u radnji pakovanje motornog ulja i - gle cuda - nema datuma proizvodnje ili roka trajanja proizvoda? He, he.......jako - interesantan detaljcic za ove ``time realise`` kvantne cestice. Kad se one realisuju, nakon pola godine, nakon godinu, dve, tri, ???? Za razliku od vina - koje treba da odlezi (naravno samo ako se skladisti u optimalnim uslovima) i osim 100% prirodnog meda, ostale stvari uvek - imaju svoj rok trajanja. Za vecinu mineralnih ulja i polusintetickih ulja - to je dve godine od dana izlaska iz rafinerije. Posto je put od rafinerije do nalivnog cepa na Balkanu jako, jako dug - razumljivo je zasto niko ne navodi rok trajanja na ambalazi, ili to bar cini veoma mali broj proizvodjaca. Drugo sto srecu kvari jesu uslovi eksploatacije motornog ulja i kvalitet motornih benzina koji oreklo vode od nisko-kvalitetne ruske nafte (pomirisite preko leta kroz bocni otvoren prozor dok vozite u rikverc). E tu se na muci poznaju junaci. Secam se da je u mojoj mladosti - dok su ovde drumovima jezdili NSU - ``Prince`` i sl., bilo neko americko ulje STP. E to je bilo ulje........imalo datum proizvodnje - pakovano u limenke, i obavezno imalo oznaku vojnih americkih standarda MIL.....itd......Jer nije isto da li se vozilo eksploatise 90% u podji stani rezimu na brankovom mostu, il se krstari po Belgijskim regionalnim putevima - koji u 95% duzine imaju podno grejanje i u 98% duzine imaju nocno osvetljenje. Ili koriscenje ulja u rezimu koji ja imam obicaj da praktikujem do duse ne tako cesto - upalim Pandu uvece oko 20.00 na +30 stepeni i vozim je skoro u cugu do ujutru u 10 ( dakle i vise od 12 sati ciste voznje) kad je napolju vec + 40. Pa nakon jedno 15 dana nazad u slicnim uslovima, a u pauzi mu ga dam po solunnskoj guzvi na + 40 u ladu........ Daklem: u mom slucaju i na moj nacin upotrebe Pandolinija - 5-6.000 km i shlus! Ne da to nije bacanje para, nego je to stednja - pogotovu na FIRE makini......
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|