|
Talichni
|
 |
« Odgovor #105 poslato: 25 март, 2011, 10:30:27 » |
|
HENGST H14W28 (kod mene košta 561 din.)
BOSCH 0 451 103 111 CLEAN DO 818 FILTRON OP 545 MAGNETI MARELLI 153071760117 MANN W 713/16 MEAT & DORIA 15202/3 MEYLE 214 597 0000 QUINTON HAZELL WL7091 VAICO V24-0047,
itd. (FIAT-ovi OE brojevi su: 59030262, 5984044, 60813507, 46787007 i 50008507)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ssr110
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #106 poslato: 26 март, 2011, 20:05:48 » |
|
Talichni ako ti nije problem malo pojasni ove oznake!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Talichni
|
 |
« Odgovor #107 poslato: 31 март, 2011, 10:23:00 » |
|
Izvinjavam se zbog kasnog odgovora, verovatno će Ti za ovaj put sve biti kasno,
- u gornjem delu je naziv proizvođača filtera ulja za Tvoje vozilo (npr. svetski najpoznatiji su HENGST i KNECHT - MANN) sa šifrom filtera koji im je dodelio konkretan proizvođač, a poslednji red su originalni brojevi proizvođača vozila (FIAT).
Dakle, kad uđeš u prodavnicu, u zavisnosti koje brendove ima ta prodavnica Ti tražiš po broju koji sam napisao desno od naziva brenda. Ukoliko prodavnica ima brend koji ja nisam pomenuo (ja sam naveo sve iz najpoznatijeg svetskog kataloga - TecDoc), onda možeš da tražiš preko originalnog broja (OE broj) proizvođača vozila, t.j. FIAT-a.
Na kutiji svakog dela koji kupuješ (ako govorimo o ozbiljnim proizvođačima delova), trebalo bi, pored šifre proizvođača dela, negde da stoji i bar jedan od originalnih brojeva proizvođača vozila koji nedvosmisleno definiše taj deo.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 31 март, 2011, 10:32:01 Talichni »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Djuro
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #108 poslato: 01 мај, 2011, 23:07:07 » |
|
Ne znam šta vi mislite o Nisotek polusintetickom ulju 10w40 ali meni je majstor to preporucio , kaže da ga odavno sipa u svog Forda 2003 god. i menja ga na 10000. I kaže da se ove naše Selenije i ta skuplja ulja pakuju negde u Madjarskoj i da nisu toliko dobra koliko im je dobra cena a da je ovo domace ipak bolje i povoljnije. Pošto ja vozim uglavnom krace relacije sa dosta kreni , stani , pali , gasi preporucio mi je da menjam ulje na oko 7000. Moja Panda je ' 87 godiste i po fabrickoj preporuci u nju ide multigradno ulje 15w40 ja sam do sada sipao u nju Seleniju ili Šel 10w40 i menjao na 7 do 8000 km.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Talichni
|
 |
« Odgovor #109 poslato: 02 мај, 2011, 15:03:42 » |
|
Ako je za motor, po projekciji inženjera koji su ga pravili, predviđeno mineralno ulje (15w40, pretpostavljam da je standard API SL/CF), mislim da ne bi trebalo da se sipa polusintetika (10w40), ali ljudi su skloni da savetuju da se sipa svašta. Tek čista sintetička ulja ne bi trebalo sipati u takav motor, a ja verujem da ima i takvih koji bi i to preporučili, jer su sada najkvalitetnija-najskuplja, ali to je projektovano za novije motore...
Mineralno bi, generalno, trebalo menjati na svakih 5.000 km (i, treba i to naglasiti, uvek i svaki put - obavezno i filter za ulje!). S' obzirom da je motor star, preporučio bih i neki aditiv protiv "suvog starta" kod svake zamene ulja. Taj aditiv omogućava da svi delovi motora, bez obzira koliko dugo bio isključen, uvek imaju tanak film maziva na sebi kako bi u trenutku startovanja bili malo podmazani, pre nego što ulje prostruji kroz sve kanale svog toka.
Kada su čisto mineralna ulja u pitanju, mogao bih se složiti da domaći proizvođači imaju dobru tehnologiju - potrebno je još samo verovati i da koriste dobru bazu za proizvodnju. Za polusintetiku i sintetiku rađe bih preporučio uvozna ulja, sa deklaracijom ovlašćenih uvoznika, i kupljeno u prodavnici koju u svojoj referenc-listi objavljuju ovlašćeni uvoznici. Zato jer ta ulja zahtevaju posebne aditive, koje uglavnom proizvodi BASF, i te aditive bi trebalo da sadrže u potrebnim količinama, što sve zajedno mora da utiče na cenu ulja. Polusintetika i sintetika ne može biti jeftina, znači "jeftino" ulje odmah isključiti iz opcije! Ali, ako je i skupo - ne znači da je originalno - zato pregledati sajtove ovlašćenih uvoznika i uputiti se u kojoj prodavnici bi trebalo kupiti kvalitet.
Moja Panda je '90. godište, za nju je predviđena polusintetika. Sipao samo do sada Seleniu i Total (menjam na 10.000 km.), nešto sam zadovoljniji sa Seleniom, iako je Total jači brend. Počeo sam da verujem da Selenia ima nešto što baš treba FIAT-ovim vozilima, iako bi to trebalo da bude samo marketinška caka ...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 02 мај, 2011, 15:29:10 Talichni »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Djuro
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #110 poslato: 02 мај, 2011, 23:25:26 » |
|
Ako je za motor, po projekciji inženjera koji su ga pravili, predviđeno mineralno ulje (15w40, pretpostavljam da je standard API SL/CF), mislim da ne bi trebalo da se sipa polusintetika (10w40), ali ljudi su skloni da savetuju da se sipa svašta. Tek čista sintetička ulja ne bi trebalo sipati u takav motor, a ja verujem da ima i takvih koji bi i to preporučili, jer su sada najkvalitetnija-najskuplja, ali to je projektovano za novije motore...
Mineralno bi, generalno, trebalo menjati na svakih 5.000 km (i, treba i to naglasiti, uvek i svaki put - obavezno i filter za ulje!). S' obzirom da je motor star, preporučio bih i neki aditiv protiv "suvog starta" kod svake zamene ulja. Taj aditiv omogućava da svi delovi motora, bez obzira koliko dugo bio isključen, uvek imaju tanak film maziva na sebi kako bi u trenutku startovanja bili malo podmazani, pre nego što ulje prostruji kroz sve kanale svog toka.
Kada su čisto mineralna ulja u pitanju, mogao bih se složiti da domaći proizvođači imaju dobru tehnologiju - potrebno je još samo verovati i da koriste dobru bazu za proizvodnju. Za polusintetiku i sintetiku rađe bih preporučio uvozna ulja, sa deklaracijom ovlašćenih uvoznika, i kupljeno u prodavnici koju u svojoj referenc-listi objavljuju ovlašćeni uvoznici. Zato jer ta ulja zahtevaju posebne aditive, koje uglavnom proizvodi BASF, i te aditive bi trebalo da sadrže u potrebnim količinama, što sve zajedno mora da utiče na cenu ulja. Polusintetika i sintetika ne može biti jeftina, znači "jeftino" ulje odmah isključiti iz opcije! Ali, ako je i skupo - ne znači da je originalno - zato pregledati sajtove ovlašćenih uvoznika i uputiti se u kojoj prodavnici bi trebalo kupiti kvalitet.
Moja Panda je '90. godište, za nju je predviđena polusintetika. Sipao samo do sada Seleniu i Total (menjam na 10.000 km.), nešto sam zadovoljniji sa Seleniom, iako je Total jači brend. Počeo sam da verujem da Selenia ima nešto što baš treba FIAT-ovim vozilima, iako bi to trebalo da bude samo marketinška caka ...
U preporuci pise ovako: "Supermultigrado SAE 15w40 ..... API "SF" " Sledeci put cu sipati neko bolje mineralno i taj aditiv pa cu prijaviti iskustvo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Talichni
|
 |
« Odgovor #111 poslato: 03 мај, 2011, 10:04:26 » |
|
Obavezno onda na ulju gledati da po standardu API zadovoljava najmanje specifikaciju "SF/CD" (drugo slovo posle "S" može biti i, po abecedi, dalje, npr. "G" itd.: "SG", "SH", "SJ", itd.,
a aditiv CYCLO (npr. CY 91) ili LIQUI MOLY (ne znam napamet).
A, šta ta preporuka kaže o intervalima zamene ?
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 03 мај, 2011, 10:09:39 Talichni »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #112 poslato: 03 мај, 2011, 19:39:07 » |
|
Ne znam šta vi mislite o Nisotek polusintetickom ulju 10w40 ali meni je majstor to preporucio , kaže da ga odavno sipa u svog Forda 2003 god. i menja ga na 10000. Ne znam šta je za njega "odavno", ali Nisotec kao brend na tržištu je možda mesec ili dva više od godinu dana. Fabričku preporuku ispoštuj, ali samo u letnjim mesecima. Zimi nastavi sa 10W-40 ili ako si u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, probaj sledeće ulje: ClassicWay 15W-40
Ispunjava: ACEA A3/B3, API SL/CF, MB-Approval 229.1 i ima nivo kvaliteta VW 505.00.
Viskoznost na 40°C je 100; na 100°C iznosi 13,5mm2/s. Indeks viskoznosti : 135.
Tačka tečenja –39°C, tačka paljenja 230 dok je TBN 9,1.
Ponavlja se priča od malopre. Ovde je situacija još neverovatnija. Tačka stinjavanja je upravo prosek 5W-30 i 5W-40 HC ulja. Upotrebljivost mineralnog ulja i još 15W-40 do -30 je vrlo retka pojava i vrlo poželjna karakteristika. Mnogi vlasnici vozila iz 80-tih koji koriste baš 15W-40 a ne znaju šta da rade zimi (prelaze malo km godišnje te jednom u godini menjaju ulje) sada bi mogli da odahnu. Pravo zimsko 15W-40 mineralno ulje. Motorna ulja blogMeni je u motoru 10W-40 istog proizvođača i za sada sam prilično zadovoljan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Djuro
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #113 poslato: 03 мај, 2011, 20:15:10 » |
|
Obavezno onda na ulju gledati da po standardu API zadovoljava najmanje specifikaciju "SF/CD" (drugo slovo posle "S" može biti i, po abecedi, dalje, npr. "G" itd.: "SG", "SH", "SJ", itd.,
a aditiv CYCLO (npr. CY 91) ili LIQUI MOLY (ne znam napamet).
A, šta ta preporuka kaže o intervalima zamene ?
Ja sam te podatke našao ovde na ovim prepiskama, idi na opciju LINKOVI pa na TEHNICKO UPUTSTVO ZA PANDE NA TALIJANSKOM (86 MB) to ti je u pdf formatu , tu imaš dosta korisnih stvari za sve tipove Pandi
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Talichni
|
 |
« Odgovor #114 poslato: 05 мај, 2011, 13:35:04 » |
|
koje je Tvoje vozilo? (naziv, godište, kubikaža, snaga, broj motora) - videću u TecDoc-u na koliko se menja ulje
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Djuro
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #115 poslato: 05 мај, 2011, 15:22:27 » |
|
koje je Tvoje vozilo? (naziv, godište, kubikaža, snaga, broj motora) - videću u TecDoc-u na koliko se menja ulje
Fiat 141 A ; 25 kw ; 764 cm3 ; br. mot. PUS82270....60 Posto vozim uglavnom po lokalu menjacu ga na 7000 10w40 , jedino se razmisljam da li je dobro za motor da se sipa 10w40 ako u preporuci stoji 15w40 ? Do sada sam vozio isto starija vozila i tamo sam sipao mineralno Bell ulje, menjao ga na 5000 i nisam imao problema.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Talichni
|
 |
« Odgovor #116 poslato: 14 мај, 2011, 09:55:06 » |
|
Nisam našao FIAT 141A da ima 764 cm 3, ali nije ni čudo s obzirom da je ovaj motor PUS-ovan (broj mu je dodeljen od strane naših carinskih organa), ali nema veze, našao sam PANDU 750, kubikaže 764 cm 3 i snage 25kW, proizvodila se od januara 1986. do jula 1992., verujem da za tvoj auto odgovaraju njeni podaci i po TecDoc- stvari stoje ovako: SERVISNI INTERVALI:  SPECIFIKACIJE:  Dakle, nije data specifikacija motornog ulja u smislu viskoziteta, već u smislu ACEA A2 standarda koji bi ulje trebalo da zadovolji !!! Kada sam, zatim, isto u TecDoc-u, ušao po proizvođačima ulja da gledam preporuke za ovaj motor, najveći broj proizvođača ulja danas PREPORUČUJE ulja klase viskoznosti SAE 10W-40 !!! (obično ACEA A3/B4 i veće, ili/i minimalno API SL/CF) (zanemarljivo mali broj proizvođača preporučuje SAE 15W-40, iznad standarda ACEA A2 ... kao što ste već primetili ACEA standard ima drugačije oznake od API standarda, ali sad da još ne smaram i sa uporednim tabelama). Elem, da zaključimo:  ako sipaš CASTROL, sipaj MAGNATEC 10W40, menjaj na 10.000 km. ako sipaš TOTAL, sipaj QUARTZ 7000, isto menjaj na 10.000 km., a ja bih sipao SELENIA GOLD SYNTHETIC SAE 10W-40 i menjao bih jednom godišnje, odnosno na 10.000 km. U taj motor staje 3,8 litara - sipao bih uvek samo najbolje !!! srećno!
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 14 мај, 2011, 10:21:23 Talichni »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Djuro
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #117 poslato: 14 мај, 2011, 15:26:59 » |
|
Hvala za ove podatke  Meni na zadnjim vratima pise Panda 750 a u saobracajnoj 141 A  Neki dan sam ga registrovao (13600 din.) i ovaj na tehnickom mi nije ni gledao br. motora a koliko sam video da ga nema ni u novoj saobraćajnoj mada ni ja nisam gledao kada sam ga kupio 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Cika Sima
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #118 poslato: 11 фебруар, 2012, 23:55:25 » |
|
A zasto da menja ulje na 10.000 km, kad uputstvo za Pandu kaze 20.000 km. Ja ne razumem ljude koji bacaju pare na zamenu ulja kad mu vreme nije. Pa nisu to mineralna ulja tipa Galax, Ina ili Modrica pa da se menjaju na 5.000 do 10.000 km. Ovo su moderna sinteticka ulja koja su po EU direktivama pravljena da se menjaju na najmanje 20.000 i vise km. To, prijatelji nije uradjeno zbog ustede kupca Pande, nego zbog ekologije. Sto se ulje redje menja, manje je otpadnog ulja koje predstavlja veliki ekoloski problem ako se ne reciklira nego se ispusti u kanalizaciju, ili ne daj boze direktno u prirodu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #119 poslato: 12 фебруар, 2012, 01:39:51 » |
|
Pozdrav, Cika Simo , predstavite se u rublici namenjenoj za to http://www.panda-club-serbia.com/forum/index.php/board,14.0.html  A što se ulja tiče, na stranu ekologija  , ne verujem da ulja koja kupujemo imaju sve aditive kao zapadnoevropska, da su orginal i da je dobro da ulje stoji 2-4 godine u motoru(prosečno 5 000 -10 000km godišnje) bez zamene, a ipak kad pogledate, vitalna su stvar za rad motora i njegovu dugovečnost, a još uvek spadaju u najjeftiniji vid održavanja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|