sekula
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« poslato: 01 новембар, 2011, 19:59:43 » |
|
Postovani, molio bih za odgovor ! Radi se o sledecem: Panda 750 ccm fire 1988 god. razvodnik se greje,vruc je vise nego blok motora,tada prekida, ciba gasi se itd.... kako je ocigledno problem u razvodniku koji je pre 3 godine kompletan zamenjen,interesuje me.
Moze li se zameniti sa razvodnikom sa platinama,i od kog modela odgovara razvodnik i da li bi to bilo racionalnije ili zameniti komplet razvodnik.
Srdacan pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nvladeta
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 02 децембар, 2011, 13:08:34 » |
|
Potovani kolega, vidim da niko nije pokusao da ti pomogne, verovatno iz razloga sto odgovora na tvoje pitanje ima na vise mesta na ovom forumu. Ja predpostavljam da nisi bas vican oko svih ovih tehnickih zavrzlama i na netu i na pandi, pa cu pokusati da ti pomognem. Taj tvoj razvodnik ima na sebi elektroniku koja zamenjuje platine i nemoze se bas prosto zameniti razvodnikom sa platinama. Kod njega je najverovatnije crkla ta elektronika, koju u trgovinama nazivaju komutator palenja. Isti se lako nabavlja, ima ga u trgovinama i kosta oko 2000 din. Zamena nije preterano komplikovana malo tehnickog znanja, odvijanje-zavijanje safova, iskljucen-ukljucen konektor i gotovo, ali ako nisi siguran u sebe, bilo koji autoelektricar ce ti to uraditi. Taj deo dosta cesto strada jer je postavljen na nezgodno mesto, previse mu je vruce sa svih strana, i od motora jer je na glavi koja je normalno vrela, i od struje koja ga zagreva iznutra. Iz tih razloga ja sam kod moje Pande kad mi je komutator riknuo ugradio komutator od zastave 101 ili yuga 55 koji stoji negde da sasiji daleko od izvora toplote, a ima dobro hladjenje jer je na limu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Pozdrav. Vladeta
|
|
|
sekula
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 12 децембар, 2011, 20:49:55 » |
|
Postovani,
Zahvaljujem na odgovoru,uradicu kao sto ste i Vi uradili. Panda je bila kod majstora i dva puta je stavljan,nov komutator kao sto rekoste,kostao je 1.900,00din. Ali se desava slicno,oba puta: zapravo posle 10-ak minuta panda pocne da stuca,usled prekida predpostavljam struje, kada proverim temperaturu na telu razvodnika veoma je vruc,takodje je dosta zagrejan i komutator.Neznam da li se greje radi samog komutatora,kako majstor tvrdi.Kada se sve to ohladi,normalno pali i tako se proces ponavlja.Vama puno hvala na odgovoru,ugradicu kako rekoste,komutator od juga 55 ili zastave,pa cu javiti kako je tada. Srdacan pozdrav !
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nvladeta
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 12 децембар, 2011, 22:10:14 » |
|
Ako sam povezuješ, uradi ovako. Presečeš dve žice koje idu sa razvodnika negde na sredini u odnosu na džek (spojnicu), i spojiš na novu elektroniku boja na boju. Skineš komutator sa razvodnika tako što odviješ samo srednji šaraf (tad se skida komutator zajedno sa plastikom koja ga nosi), isklemaš dve žice što izlaze iz razvodnika, odspojiš masu komutatora i skloniš ga. Te dve žice koje izlaze iz razvodnika spojiš (kod mene je moralo da se poveže ukršteno po bojama) sa dve žice sa nove elektronike koje su opletene zaštitom. Oplet i masu (crna) od nove elektronike poveži na razvodnik kako je i bio stari komutator. Novu elektroniku zbog hlađenja treba učvrstiti negde na lim školjke. Mene je mrzilo da bušim školjku pa sam elektroniku zašafio na parče alulima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Pozdrav. Vladeta
|
|
|
sekula
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 14 децембар, 2011, 06:43:52 » |
|
O.K. video sam tek sada,pokusacu ako zapne,moracu da te opet kontaktiram ! Puno hvala !
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nvladeta
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 14 децембар, 2011, 09:33:23 » |
|
evo za pomoć još slika.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Pozdrav. Vladeta
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 14 децембар, 2011, 11:40:48 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sekula
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 15 децембар, 2011, 20:20:28 » |
|
Ima jedna stvar sto nisam razumeo,ova zica sto sam je zaokruzio,ide sa mase komutatora i spojena je sa dvozilnim kablom. Nerazumem kako je spojena i sa kojom zicom,kako ih ima dve:braon i zelena sa kojom je spojena ?
Jeste da si poslao i ton i sliku al' ja opet nisam ukapirao,nadam se da ce mi biti jasno posle tvoga odgovora.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nvladeta
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 15 децембар, 2011, 22:04:55 » |
|
 ,da ovo nije skrivena kamera?  Ovo što si označio je bakarni oplet oko ona dva izolovana provodnika, braon i zeleni. Taj oplet je u obliku cevi ispletene od tankih bakarnih žica, kroz koju prolaze one dve žice (braon i zelena) i služi za zaštitu od spoljnih uticaja i uvek je spojen na masu. Vidi se ovako jer je rasporena ta pletena cev, izvučene dve žice iz nje i potom upredeno da bi stalo u kabal papučicu. Antenski TV kabal je takve konstrukcije samo što ima unutra jedan izolovan provodnik, a ovde su dva. Kapiraš li sad šta?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Pozdrav. Vladeta
|
|
|
sekula
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 17 децембар, 2011, 16:33:53 » |
|
Hvala prijatelju, sada mi je jasno,nisam odmah primetio da je sve to jedan kabal,mislio sam da je deo koji sam zaokruzio,dodatni komad licnaste zice.Sad je vec O.K mnogo hvala. Srdacan pozdrav ! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nvladeta
Pandista početnik