Panda Club Serbia
09 фебруар, 2012, 04:57:11 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Popravak plastike  (Pročitano 2027 puta)
pandit
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« poslato: 12 јул, 2009, 13:00:16 »

Te sam kilave sreće da kod plastike često naletim na polomljene djelove. Velik je problem kako to sljepiti skupa, a da to bude bar toliko čvrsto kao prije.
Taj problem sam odavno riješio upotrebom dvokomponentnih ljepila (koja zapravo tvore novu plastiku) i armiranja ljepila. Takvi spojevi su puno čvršči nego što je komad bio prije lomljenja. Nisu baš lijepi, pa se to napravi na strani koja se ne vidi, ili na unutrašnjosti.

Prilažem vam 2 primjera sa pande:
- jedan je sa instrument table, jezičak koji podnosi velika opterećenja
- drugi je nosač žarulje svjetla registarske tablice u zadnjem braniku

Postupak je jednostavan:
1. Djelove sljepim nekim ljepilom koje će brzo primit, ili ako nije hića, upotrebim dvokomponentno ljepilo. Pošto se ono polako suši, sa druge strane dam neku ljepljivu traku. Selotejp, recimo.
2. Odrežem komadiće mrežice u obliku kakvog trebam i postavim je na mjesto loma (samoljepljiva je), tako da prelazi preko loma na jednu i drugu stranu. Mrežica je od stakloplastike i njena armatura daje veliku čvrstoču spoju. To je ona koja se upotrebljava za armiranje spojeva gipsa kod Knauf kartonskih ploča u prezidima ili stropovima i vrlo je jeftina. Očekujete li veća opterećenja, dajte dva sloja mrežice, ali tako da niti ne pokrivaju one ispod.
3. U neku posudicu koju ću kasnije bacit ili na komadiću plastike, smješam dvokomponentno ljepilo i bogato nanesem preko mrežice. Ako neki manji komadići nedostaju, ovo ljepilo će to nadoknaditi. Dvokomponentih ljepila ima u skoro svakoj trgovini i sva su odlična. Ljepilo se nanosi nekom mini-lopaticom, napravite ju od trake lima ili plastike.

Time sam popravljao oklop skutera, odbijače automobila, kućanske aprate i puno, puno drugoga.
« Poslednja izmena: 12 јул, 2009, 21:04:05 pandit » Sačuvana

Uvijek gledaj vedriju stranu smile
Karabaja42
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 12 јул, 2009, 22:00:28 »

"Kilo-ključ" na desnoj ruci mi je pokvaren wacko pa mi se često dešava da polomim koješta. Često odustajem od čeprkanja u strahu da ne polomim te plastičurine kojih ima na sve strane. Kupio sam fen za plastiku ali nono to nije nikakvo rješenje. Imam i aparatić za toplo lijepljenje ali... nono ni to nije efikasno.
E sad: znam šta je knauf-traka, znam šta je dvokomponentno lijepilo, druže-panditu imaš  drinks pivo od mene  yes
Sačuvana

Karabaja ide dalje, karabaja naci mora...
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 12 јул, 2009, 22:10:05 »

Hvala za pivu, Karabajo smile
Ma polomim i ja, bez brige, ali to da "naletim na polomljeno" sam napisao samo zbog umjetničkog dojma smile A što da o tome govorim čovjeku koji živi od pera, jer si sigurno odmah skužio.
Sačuvana

Karabaja42
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 13 јул, 2009, 13:42:58 »

Wink
Sačuvana

rele
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 13 јул, 2009, 14:57:19 »

Moje iskustvo sa krpljenjem plastike( a krpljeno je mnoooooooogo plastika) je da jedino valjano i trajno  krpljenje varenjem plastike,sa pištoljem(fen) i elektrodama odgovarajuće vrste plastike.
Kad budem stigao ubaci ću i koju fotku.
« Poslednja izmena: 13 јул, 2009, 21:48:50 rele » Sačuvana
Karabaja42
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 13 јул, 2009, 20:29:16 »

Moje iskustvo sa krpljenjem plastike( a krpljeno je mnoooooooogo plastika) je da jedino vačljano i trajno je krpljenje varenjem plastike,sa pištoljem(fen) i elektrodama odgovarajuće vrste plastike.
Kad budem stigao ubaci ću i koju fotku.
Baš bih to volio vidjeti. Moj svaki pokušaj varenja plastike fenom prošao je vrlo, vrloo, vrlooo, neslavno  suicide_fool
Sačuvana

rele
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 13 јул, 2009, 20:58:12 »

Trenutno nemam ama ni jednu fotku,ali ću sutra slikati plastike od jednog suzukija koji se trenutno radi, pa će sve biti jasnije.
Inače na svakom braniku,oklopu motora ili bilo kojem drugom plastičnom delu sa unutrašnje strane piše koja je vrsta plastike,npr abs,pp,pe,pa itd što znači da taj deo može da se vari samo sa tom vrstom plastike i onda nema problema.
Naravno svaka se vari na odredjenoj temperaturi i postoje pripremni radovi pre samog varenja.
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 13 јул, 2009, 21:06:09 »

.... bilo kojem drugom plastičnom delu sa unutrašnje strane piše koja je vrsta plastike,npr abs,pp,pe,pa itd što znači da taj deo može da se vari samo sa tom vrstom plastike i onda nema problema.
Naravno svaka se vari na odredjenoj temperaturi i postoje pripremni radovi pre samog varenja.

hehehe
Zato sam i naveo ovaj postupak koji radi sa svakom vrstom plastike i dostupan je svakome smile
Imam poznanika koji ima radionu u kojoj popravlja samo automobilske plastike, svu opremu, potrebno znanje i prilično je skup. Meni napravi badave, ali vi od toga nemate ništa. A i ja rađe popravim ovako jer mi je zabavno, jeftino i drži bogovski. I popucat će sve drugo, samo ovo nikad više. Testirano.
« Poslednja izmena: 13 јул, 2009, 21:13:57 pandit » Sačuvana

rele
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 13 јул, 2009, 21:15:40 »

.... bilo kojem drugom plastičnom delu sa unutrašnje strane piše koja je vrsta plastike,npr abs,pp,pe,pa itd što znači da taj deo može da se vari samo sa tom vrstom plastike i onda nema problema.

hehehe
Zato sam i naveo ovaj postupak koji radi sa svakom vrstom plastike i dostupan je svakome smile
Drugi se postupci moraju platit. Imam poznanika koji ima radionu u kojoj popravlja samo automobilske plastike, svu opremu i potrebno znanje i prilično je skup. Meni napravi badave, ali vi od toga nemate ništa. A i ja rađe popravim ovako jer mi je zabavno, jeftino i drži bogovski.

Pa naravno,ali isto iz prakse je naučeno da ko ne plati na mostu platiće na ćupriji i zato mislim da  je bolje neke stvari uraditi po p.s-u i ako treba i platiti pravom majstoru za to nego ih raditi dva ili više puta.
Takodje ranijih godina dosta lutano po pitanju krpljenja plastike i ovo što sam opisao je jedini kvalitetan i dugotrajan način krpljenja.
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 13 јул, 2009, 21:25:54 »

Ma gle, nismo se razumjeli smile
Lijepo sam napisao da ovako zaljepljena plastika nikad više ne puca na tako obnovljenom mjestu. Dakle, ni mosta ni čuprije, ni brvna smile)
Ali nije obavezno uzimati moj način zdravo za gotovo.
Meni je svejedno. Samo sam podjelio moje iskustvo, pa tko voli, nek izvoli.

Nisam želio nikoga naljutiti.

Sačuvana

rele
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 13 јул, 2009, 21:38:50 »

Ma kakva ljutnja victory
moje iskustvo i praksa su malko drugačiji od tvog i to je to,nikakve ljutnje nema drinks
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 13 јул, 2009, 21:57:50 »

Živio mi, dobri moj Rele  drinks

Popih malo, došlo društvo, dobar prijatelj iz Splita, ovi moji domači, pa smo razvalili roštilj i frižider pun pive smile Onda došle komšije da pripomognu.
Sad pospremam.
Znaš ono; blaženi umor.
Sačuvana

roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 14 јул, 2009, 06:58:01 »

HA, Pandit, varam se ili....... zar ne spomenu ti dvocifreni broj godina kako si batalio alohol...??? Ili je neko drugi u pitanju....???  drinks drinks haha haha haha
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 14 јул, 2009, 07:45:34 »

Točno, ne pijem, ali jučer popih jednu pivu.
Ali to što ja ne pijem, ne znači da ne mislim na prijatelje i goste. Ljeti napunim jedan frižider pivom i vinom, kakav jaki ošamut isto na hladno, pa nek uživaju. Da ne kvare stomak mlakom pivom. I onda to samo punim do kasne jeseni. A oni prazne i tako smile A dio je u podrumu. Za one koji ne vole jako hladno.
A meni drago, nek se ljudi vesele.
Sačuvana

Karabaja42
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 14 јул, 2009, 13:50:02 »

Točno, ne pijem, ali jučer popih jednu pivu.
Ali to što ja ne pijem, ne znači da ne mislim na prijatelje i goste. Ljeti napunim jedan frižider pivom i vinom, kakav jaki ošamut isto na hladno, pa nek uživaju. Da ne kvare stomak mlakom pivom. I onda to samo punim do kasne jeseni. A oni prazne i tako smile A dio je u podrumu. Za one koji ne vole jako hladno.
A meni drago, nek se ljudi vesele.
Uhhh... kod tebe vrijedi doći u goste  biggrin biggrin biggrin
Sačuvana

Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na: