Panda Club Serbia
24 мај, 2012, 13:36:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 5
  Štampaj  
Autor Tema: Potrebni savjeti za uviđaj pri kupovini polovne Pande  (Pročitano 1203 puta)
Bosanek
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 22 јануар, 2012, 16:46:20 »

Pozdrav svima!!

Nedavno sam našao ovaj forum, ponukan idejom da kupim sebi polovnu "staru" Fiatovu Pandu 4x4.
(Inače, živim u Sarajevu ako nekome nešta znači.)

Naime, potrebno mi je auto kojim bih prelazio samo 5000-7000 km godišnje, od čega bi 66% vožnje bila međugradska i terenska vožnja (makadam, zemljani putevi, šumski putevi, ali bez prevelikih kamenjara), a 33% standardna gradska vožnja.

Planiram dati otprilike do 2500 EUR-a novca.
Treba mi prosto i jeftino terensko vozilo za koje se ne moram previše brinuti o krađi, a s druge strane da je dovoljno pouzdano da ne moram strahovati da mi se pokvari u sred neke vuko*e*ine.

Na osnovu toga, u uži izbor sam sveo tri vozila:
- Lada Niva
- Suzuki Samurai
- Fiat Panda

Lada Niva je zaista nevjerovatno sposobno terensko vozilo, ali sam se informisao da su polovne, malo starije Nive znatno podložne kvarovima i da im se sitni dijelovi strogo redovno kvare (ne planiram provoditi više vremena s majstorom nego sa ženom - vrijeme je dragocjeno), da cucla oko 12l benzina kad malo ostari, te da nije nimalo udobna za asfaltnu vožnju.

Suzuki Samurai mi se VRLO sviđa svojim izgledom i tehničkim osobinama. Međutim, koliko sam mogao vidjeti, većina Samuraja na našim prostorima su manje-više izdrndani i stari (uglavnom iz kasnih 80tih i ranih 90tih), a prodaju se po cijenama za koje bih u Njemačkoj mogao uzeti puno novijeg i boljeg španskog Samuraja (Santanino izdanje). Također, teško je na našim prostorima naći dijelove, a i majstore koji ih pošteno znaju popravljati.

Te analize su me dovele do Fiat-ove Pande (stare), izdanje 4x4. Vozilo je prilično rasprostranjeno i "mainstream" kako bi se to moderno reklo. Dakle, dostupnost dijelova i servisa nije problem. Vozilo je izuzetno ružno većini svijeta pa ne bih imao skoro nikakve brige oko krađe. Njegove vozne sposobnosti nisu izuzetne ni za jednu upotrebu (recimo 4x4 pogon nema zaključavanje diferencijala, a kamoli redukciju), ali su sasvim dobro solidne za sve upotrebe (grad, magistrale, gudure). I povrh svega, vozilo je malo i (koliko sam čuo) troši oko 8l po gradu (ne znam da li su to cifre za 4x4 izdanje?).

Da pređem na stvar smile :
----------------------

Obraćam se iskusnim Pandašima ovdje da mi dadnu opšte savjete i informacije o upotrebljivosti Pande 4x4 za moje potrebe (da li sam dobro napravio ovu gornju analizu?). Pogotovo vas molim da mi date konkretne savjete i upute na kakve sve tehničke stvari trebam obratiti pažnju pri kupovini polovne Pande 4x4 (koji su najčešći kvarovi, problemi, habanja, na koji način ih prepoznati i testirati, itd.), te koje izdanje Pande 4x4 da "ganjam".

Ako dobro napišete ta uputstva, možete ih prikačiti u zaglavlje foruma ("sticky" tema), da budu korisni cijeloj ovoj forumskoj zajednici u budućnosti!

Pozdrav!
Sačuvana
nvladeta
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 22 јануар, 2012, 17:51:51 »

Valjda bi ovo moglo da bude ujedno i predstavljanje, u svakom slučaju: dobro došao.
Imam takvu pandu iz 1986.g. Šta gledati kod takvog vozila? Pa u principu sve. Za vozilo staro 20 i više godina kritična je limarija, može da se popravlja, delova ima. Enterijer je takođe odradio većinu svog veka, može lako da se nađe polovno novije i obnovi. Od mehanike najslabija tačka su amortizeri. Prednji se teško nalaze i skupi su, zadnji nisu problem. Prednji amortizer se lako proveravaju guranjem točka poprečno. Lageri nisu veliki problem, homokinetički pašu od Yuga. Može da bude problema oko kardana, posebno srednj oslonci sa ležajem, teško se nalaze a i skupi su. Starije verzije motora sa mono point ubrizgavanjem su jednostavnije za održavanje, ali svejedno retki su majstori koji rado prihvataju posao na njima (bar iz mog iskustva). Moja preporuka je uzeti mlađe godište od 2000.
Za vožnju nisu extra udobne, malo su udobnije od suzukija, al su zato niže pa ako idu dosta po terenu treba ih malo podići.
Ne postoji terenac koji malo troši ali panda toši dosta manje nego niva i suzuki. Menjač je extra prilagođen, iako nema reduktor ja još nisam naišao na uspon gde nisam mogao da krenem.
Mala kubikaža i snaga imaju za posledicu malu cenu registracije. Mala je i težina vozila kao i gabariti pa je idealna za teren ali samo za dvoje.
Sačuvana

Pozdrav. Vladeta
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 22 јануар, 2012, 18:55:05 »

Najpre pozdrav, i dobrodosao na forum.
Uprkos cinjenici da sam ja jedan od zaljubljenika u Pandu, i da posebno cenim 4x4 verziju iz mnogo istorijskih, tehnickih i dr. razloga potrudicu se da ti dam stav za koji se nadam da ce ti pomoci kod donosenja odluke o nabavci.
Prvo moras imati u vidu da je Panda proizvodjena u mnogo, mnogo serija tokom svih tih godina a narocito su velike varijacije bile u motorima. Starije verzije od 965ccm , 1.000ccm bez ubrizgavanja, zatim 1.000  SPI (singlepoint) i 1.100 SPI su vec jako retke i moze se pojaviti problem oko nabavke delova za te motore. Poslednja i najnovija verzija 1100ccm MPI (multipoint) radjena od 2000te godine pa da kraja proizvodnje 2003. je najmanji problem za delove jer je taj motor jos uvek u proizvodnji za potrebe nove pande 1.1 Active i taj motor ima oznaku 187A1000 (mozes videti na plocici ili u saobracajnoj dozvoli). Moras imati u vidu da je kod 4x4 verzija pande menjac drugaciji nego kod 4x2, da ima drugacije prenosne odnose i potpuno drugaciji prednji diferencijal u koji se uklapa kardan zadnjeg razvoda, i delovi tog menjaca se jako tesko nalaze. Recimo mnogo je vaznije da kod 4x4 pandi u dobrom stanju bude menjac i diferencijal nego limarija ili bilo sta drugo). Osetljivi delovi su srednja potpora kardana (moze se nabaviti samo u Italiji, ali postoje i verzije koje se samostalno lako naprave da se uz adapter montira nosac - lezaj od lade Nive), i naravno zadnji diferencijal je jako vazno da bude u dobrom stanju jer je problem za delove, koji se uglavnom rucno prave a original Puch-Steyr su preskupi. Kod kupovine polovnih to je i najveci problem jer se tu pravo stanje da utvrditi samo rasklapanjem. Sto se tice blokada diferencijala tice u Italiji se moze nabaviti, ili se moze u sopstvenoj reziji napraviti i takozvana lazna blokada pomocu dve zasebne male samostalne rucne kocnice za svaki od zadnjih tockova s tim da se komande tih malih rucnih kocnica montiraju na polugice gasa skinute sa kosilice za travu stavljene pored prave rucne kocnice (svaka polugica pomocu te jednostrane rucne - blokira po jedan zadnji tocak) a moze se naruciti ili napraviti i zaista prava blokada originalnog diferencijala o cemu se vise moze naci u mojim postovima na ovom forumu. Treba imati u vidu da je Panda mali i nizak auto. Njene terenske mogucnosti su zaista impozantne sto se moze videti na mnogim snimcima na youtube-u ali najveca njena mana su mali klirens i manji napadni uglovi za uspone sto je recimo mnogo bolje kod lade nive.
Mislim da je Lada niva mnogo zahvalnija i za nabavku delova i za nalazenje majstora od Pande. Dobro ocuvani primerci Pande 4x4 iz 2002 ili 2003. se i u Italiji ne mogu naci ispod 4.000-5.000 EUR sto je dosta skupo za taj auto ali to je otuda sto ona ima status kultnog auta, cak recimo medju kolekcionarima 4x4 njena cena raste. Iz tvog predstavljanja sam shvatio da je ti ne bi koristio u ekstremno teskim terenskim uslovima, ali po mom misljenju za novac koji bi morao da das za ocuvan primerak koji te ne bi izdau u sred neke sume - mogao bi da uzmes gotovo novu Ladu Nivu, koja nikad i nije sisla sa asfalta i gde bi za delove i majstore manje brinuo nego da imas Pandu. Kod terenaca potrosnja - sto veca - to bolje (salim se) ali ima i istine u toj tvrdnji. U firmi gde radim ima mnogo terenaca, koji se cesto zaista i koriste u realnim terenskim uslovima. To recimo gde prodje Land-Rover model Africa ili Tpyota Lancruiser (oba sa motorima- obican diesel, bez turbine od 4.2 litra) to Panda i mnogi drugi mogu samo da sanjaju, ali zato kad ukljucis klimu na autoputu trosi preko 20 litara. Landcruiser koga sam ja duzio, ima dva rezervoara od po 120 litara diesela i sa oba (Tank i Subtank) ja ne mogu da odem i da se vratim od Beograda do Herceg Novog i nazad (preko Bosne) - pa ti vidi, ali zato kad idem, nije bitno ni kakvo je vreme, ni da li ima puta do tamo. Od delova tu se samo menja ulje, tecnosti, gume i paknovi kocnica, drugo nista.......bar jedno 20 godina. Ali to nije za privatno imati (registracija je oko 190.000 dinara godisnje)!
Od svih varijanti koje tebi trebaju ja mislim da bi dobar primerak Lade Nive tebi bio resenje. Na zalost u ladu nivu se ne razumem, i znam da i njih ima vise vrsta, tipova itd, pa ti preporucujem da se i kod nje raspitas kod poznavaoca koji modeli su dobri, koji su problematicni itd......
Dobru sliku sta dobar primerak pande moze kada je vozi obican vozac, vidi se ovde:
http://www.youtube.com/watch?v=sllJZJmotj0&feature=player_embedded

Pozz
« Poslednja izmena: 22 јануар, 2012, 19:08:28 AcaDorcol » Sačuvana
Bosanek
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 23 јануар, 2012, 13:52:49 »

Hvala vam mnogo na vašim detaljnim odgovorima. Cijenim vrijeme koje ste utrošili da ih napišete.

Hajd'mo reći da je ova tema ujedno i neko moje kratko predstavljanje. Pa evo i da malo pojasnim stvari u tom kontekstu.
Nisam nikad vozio terensko vozilo, tako da mi je to neistražena teritorija. A terensko vozilo mi treba za sljedeću upotrebu:
Pošto sam biciklista, u zadnjih par godina me je biciklo odvelo na raznorazne "zabačene" lokacije u široj okolini Sarajeva do kojih inače nikad ne bih došao, niti sam za većinu znao da postoje. Pošto se bavim i fotografijom i video dokumentarstvom, imam namjeru posjetiti mnoge te lokacije (a i mnoge ostale lokacije širom BiH), te ih poslikati i posnimiti.
Pošto je biciklo samo kratkodometno prevozno sredstvo (a nema ni pola konjske snage smile ), to jedino mogu postići pomoću terenskog motornog vozila.
Do većina tih lokacija se može doći umjereno sposobnim terenskim vozilom (kao što je npr. Panda), dakle uopšte mi ne treba nikakav Pintzgauer ili nešta tog kalibra za pentranje po kamenčinama, kroz duboke glibove i preko rijeka i potoka.

Sad odgovori:

@nvladeta:

Koje god vozilo budem uzimao, neću uzimati ništa prastaro. Cilj mi je 2000. godište ili novije, a mogu prihvatiti i do 1995. godišta ako je zaista dobro očuvano.
Kako tačno misliš na guranje točka poprečno (da se provjere prednji amortizeri)?
Kako se može ispitati stanje kardana?
Čitao sam jednu drugu temu sa ovog foruma o podizanju Pande 4x4. Koliko sam shvatio, to se uglavnom radi nekim improvizacijskim metodama. Koliko je to pouzdano? Da li značajno gubim na stabilnosti (tj. "dobivam" na prevrtljivosti) Pande 4x4 ako je podignem za 5 cm?
Razumijem da terenska vozila moraju trošiti više od gradskih. Nije mi sad zapelo u 1-2l gore-dole, pogotovo jer neću voziti toliko mnogo kao prosječni gradski vozači. Koliku gradsku, a koliku međugradsku potrošnju mogu očekivati od Pande 4x4 koja je stara otprilike 10-14 godina (dakle 1998 - 2002. godište)?
Drago mi je čuti da Pandin mjenjač u većini situacija nadoknađuje nedostatak nepostojanja redukcije.
Naravno, manja cijena registracije itekako pozitivan faktor. Jasno mi je da bi četiri kurpulentna putnika skroz "ucmekala" Pandu, ali kod mene će se najčešće voziti samo dva putnika, možda nekad tri.

@AcaDorcol

Mnogo hvala na uloženom trudu za objektivnost, kao i za detaljnost.
Dakle, u svakom slučaju trebam tražiti Pandu sa MPI motorom (ako se odlučim za Pandu). Slažem se s tim, jer cilj mi je da za svoje pare uzmem što bolje i (pogodnije za održavanje) auto mogu.
Na Internetu sam vidio da je postojalo i neko specijalno izdanje 4x4 Pande zvano "Sisley". Možeš li mi reći nešta o tom modelu, ili da jednostavno zaboravim na njega?
Hvala za objašnjenje oko blokada diferencijala, ali to ću kasnije istraživati ako kupim Pandu, sad mi nije udarna briga.

Što se zemljanog odstojanja Pande tiče, za to imam isto pitanje kao što sam napisao maloprije drugom učesniku (da li dizanje Pande za 5 cm unosi neke nove probleme).

Što se cijena Pandi tiče, obične (4x2) Pande se u BiH najčešće u oglasima cijene 1000-1700 EUR (zavisno od stanja i godišta), dok se Pande 4x4 (kojih ima mnogo manje) u oglasima cijene za znatno veće cifre (obično 2000-3000 EUR ako su novije i navodno dobro očuvane). To je stvarno značajna razlika u cijeni samo zbog drugačijeg pogona. Ne znam da li se isplati. Lade Nive koje su 2000-2004 godište se obično cijene oko 2500-3500 EUR. Za iste pare, Lada Niva je mnogo sposobniji terenac od Pande. Međutim, mislim da meni ne treba toliko sposoban terenac kao Lada Niva (tj. da ne bih koristio njen puni terenski potencijal), a s druge strane bih vjerovatno osjećao njene nedostatke u gradskoj i međugradskoj vožnji (+ veća potrošnja goriva). Ja bar tako razmišljam .... Naravno i Niva mi je u užem izboru isto kao i Panda. Još uvijek se kontam koje bi mi bilo prikladnije, ali teško je napraviti odabir kad ni jedno od ta dva nisam vozio.

Mnogo hvala na priloženom linku na ovaj video snimak. Radi se tipičnoj industrijskoj reklami/propagandi, ali dobro upakovanoj. Teren po kojem je Panda u tom filmu vozila je bar u 33% slučajeva teži od terena po kojem ja namjeravam voziti (iako se nikad ne zna ... lol)

Vama u svakom slučaju hvala na svim informacijama, a pozivam i ostale članove da dopišu dodatne informacije ako ih imaju.
Sačuvana
nvladeta
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 23 јануар, 2012, 20:31:28 »

[quote author=Bosanek link=topic=2344.msg17047#msg17047 date=1327323169

@nvladeta:

Kako tačno misliš na guranje točka poprečno (da se provjere prednji amortizeri)?
Kako se može ispitati stanje kardana?
Čitao sam jednu drugu temu sa ovog foruma o podizanju Pande 4x4. Koliko sam shvatio, to se uglavnom radi nekim improvizacijskim metodama. Koliko je to pouzdano? Da li značajno gubim na stabilnosti (tj. "dobivam" na prevrtljivosti) Pande 4x4 ako je podignem za 5 cm?
Razumijem da terenska vozila moraju trošiti više od gradskih. Nije mi sad zapelo u 1-2l gore-dole, pogotovo jer neću voziti toliko mnogo kao prosječni gradski vozači. Koliku gradsku, a koliku međugradsku potrošnju mogu očekivati od Pande 4x4 koja je stara otprilike 10-14 godina (dakle 1998 - 2002. godište)?
[/quote]

Čučneš pored prednjeg točka i cimaš ga prema sebi i od sebe. Ako ima lufta (čuka) onda gledaš da li se amortizer lomi na sredini.
Za kardan stanje vidiš u vožnji, kad uključiš zadnju vuču onda se pojave dodatni zvuci. Ako je to jače brujanje i osećaš vibracije da se prenose na šasiju onda je sigurno otišla guma na nosčima centralnog ležaja. Za krstove moraš na kanal pa sa obe ruke, jedna sa jedne strane krsta, druga sa druge strane pa uvrćeš da vidiš ima li lufta.
Podizanje. Ja sam na mojoj pandi podigao samo prednji kraj za 30mm  da bi mi auto manje bio naget napred i da bi visina zaštite ispod motora bila ista kao i zadnjeg diferencijala. Rastojanje zadjeg diferencijala od tla može da se menja samo visinom točkova pa ne vidim svrhu podizanja više od toga. Ja sam to uradio tako što sam stavio podmetač od 15mm između gornjeg oslonca opruge i šasije. Više tu nije moglo zbog dužine šarafa. Drugih 15mm sam dobio tako što sam donji oslonac opruge na amortizeru podigao tako što sam izrezao sa starih amortizera te oslonce i stavio ih na nove amortizere sa podmetačima. Ovo podizanje potpuno je promenilo geometriju prednjeg trapa tako da se morala raditi reglaža. Kako pandu nevozim po nekim extremima pojma nemam koliko je ovo uticalo na stabilnost. Meni je važno da sada nigde ne zakačinje kao pre podizanja.
Potrošnju ne znam da ti kažem kolika je pošto sa pandom idem samo po terenu.
Sačuvana

Pozdrav. Vladeta
Bosanek
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 25 јануар, 2012, 12:22:32 »

Mnogo hvala na jasnim uputama!

U slučaju da se ispostavi da je prednji amortizer slab, koliko otprilike košta nov (bar tamo kod vas u Srbiji)?
Ako je otišla guma na nosačima centralnog ležaja, može li se to napraviti, tj. koliko je komplikovano i je li skupa popravka?
Ako krstovi ne valjaju, kolika je tada komplikacija za popravku?

Hvala na objašnjenju o tome kako si podigao svoju Pandu.

Imam sad jedno konkretno pitanje:

Naletio sam na tipa koji prodaje Pandu, 2000 godište, navodno prešla samo 15-tak hiljada KM (uvezena iz Italije prije par godina, tamo navodno uglavnom ležala), ali motor joj je 990 ccm. Da li to 100% znači da je SPI motor? Prodavač je masno zacijenio auto - 3300 EUR. Ako je motor SPI, pitam se koliko bi ta kombinacija (SPI + skoro novo stanje) imala smisla za kupovinu i davanje tolikog novca? Motor se vjerovatno ne bi trebao kvariti još neko duže vrijeme, ali pitanje je šta raditi kad se to jednom eventualno počne dešavati. Osim toga, treba razmišljati i kakva bi bila cjenovna vrijednost takvog SPI vozila pri prodaji nakon 5-6 godina i sl.?

EDIT: Izgleda da prodavač ne zna baš puno o motoru u toj Pandi i čini mi se da je njegov podatak o "990 cc" više neko nagađanje. Molim vas recite mi šta tačno da upitam prodavača (da mi pročita neki kod s motora i sl.), na osnovu čega bih mogao precizno znati koji motor je u pitanju?
« Poslednja izmena: 25 јануар, 2012, 16:03:41 Bosanek » Sačuvana
nvladeta
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 25 јануар, 2012, 19:19:46 »

Ja sam letos prednje amortizere nabavio preko AP sporta. Cena je bila oko 4500 din (45 eura) po komadu, ali sam čekao dva meseca da ih uvezu. Na ovom forumu sam pročitao da njihova cena ide i do 100eura zavisno od trgovca.
Za nosač centralnog ležaja kardana sam isto pročitao na ovom forumu da je preskup i da se original teško nalazi. Snalažljiv majstor može lako da ga izradi, a i od lade se može nešta iskoristiti i prilagoditi.
Za krstove nisam u toku, mada sam mišljenja da to nije veliki problem, bar danas ima kardan servisa i siguran sam da to oni lako rešavaju.
Cena te pande što pitaš je možda za naše prilike 10-20% veća, za vaše ne znam. U svakom slučaju možeš se cenkati.
O tom motoru ne znam ništa da pomognem.
« Poslednja izmena: 25 јануар, 2012, 19:35:52 nvladeta » Sačuvana

Pozdrav. Vladeta
Bosanek
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 28 јануар, 2012, 23:03:53 »

Hvala na odgovorima.

Danas sam gledao jednu Pandu 4x4 u Sarajevu. Godište je 2000., motor je 1.1, a kOd motora je "176B2.000". Može li mi neko nešta značajno reći o ovom motoru? Na internetu sam isčačkao da je (vjerovatno) SPI motor.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 29 јануар, 2012, 11:51:15 »

Jeste to je SPI motor sa Bosch kompjuterom i malo je tezi za nalazenje delova u slucaju da nesto rikne. Ako je ikako moguce potrazi pandu 4x4 sa motorom ciji broj pocinje sa 187A.......To su MPI 1.1 litar motori koji se jos rade i za koji se mogu naci delovi u svakoj fiat radnji........
Najcesci problem kod 176B... motora je upravo ubrizgavanje, karburator i bosch kompjuter, a ne zna se sta je teze naci kao rezervni deo od ova tri.....
Sačuvana
P A N D A
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 29 јануар, 2012, 17:04:44 »

upravu je Aca,da su retke u nasoj okolini,ali moze da se nadje sto se pol.delova tice.ja imam dve sa tim pocetnim br,i sa bosch kompijuterom(made in Germani)
Sačuvana
Bosanek
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 29 јануар, 2012, 19:37:41 »

Hvala na tim informacijama.

Zanima me da li (u opštem slučaju) MPI motor troši više od SPI motora? Ili da postavim bolje pitanje - ima li MPI motor bilo kakave nedostatke u odnosu na SPI motor?

Još jedno pitanje - da li se značajno osjeti razlika u snazi između 1.1 i 1.0 motora?

Kada sam se jučer vozio u ovoj pandi sa 176B2 motorom, primijetio sam da grijanje u vozilu nije baš jako. Naime, četvero nas je sjedilo u vozilu, penjali smo se uz jaku uzbrdicu oko 10-tak minuta (možda 15), vanjska temperatura je bila oko -10 C (baš je bilo 'llladno vani). Motor je bio tek mlak kad smo krenuli. Ja sam se u vozilu smrzao (sjedio sam pozadi, prodavač je vozio). Prednje staklo zahvaljujući grijanju nije maglilo, niti zadnje zahvaljujući grijačima na staklu. Međutim, stranični prozori su bili okovani maglom. Generalno nisam stekao "topao" utisak po pitanju snage i učinkovitosti grijanja.

Da li sam stekao pogrešan utisak? Može li se sistem i distribucija grijanja u Pandi poboljšati?
Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 29 јануар, 2012, 20:24:19 »

.

Da li sam stekao pogrešan utisak? Može li se sistem i distribucija grijanja u Pandi poboljšati?

http://www.panda-club-serbia.com/forum/index.php/topic,126.0.html

Ovde ces naci odgovore vezane za grejanje, a generalno, ne ocekuj da radi kao u mercedesu. Jako bitna stvar , ja sam se tri godine smrzavao i razmisljao da ispod sedista ubacim jos jedan grejac, je da ti je slavinica koja pusta toplu vodu u grejac maximalno otvorena. To ces ustanoviti jedino ako rasturis ceo sklop, Aca je to slikovito objasnio, nije neki provlem.

Sto se tice razlike u snazi izmedju 1000 i 1100 kubika, na to pitanje ce ti najbolje odgovoriti kolega MC.
On ima obe verzije.
Javice se on vec, samo malo strpljenja.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 29 јануар, 2012, 22:01:37 »

Govorim iskljucivo u svoje ime sto znaci da sve ovo neko mozda vidi sasvim drugacije:
- MPI trosi manje nego SPI a najvise zavisi od stila voznje, jer tu razlike nisu bas velike....I jedan i drugi mogu biti stedljivi, ali mogu i biti veliki rasipnici......Generalno MPI ima bolje kontrolisano ubrizgavanje i bolje strategije rada upisane u kompjuteru. Takodje on daje i veci obrtni moment na nizim obrtajima od SPI, te bi i po tome trebao da trosi manje.
- MPI motor nema nikakve nedostatke u odnosu na SPI motor, naprotiv ima sve prednosti....... zato je i uveden u proizvodnju umesto svog prethodnika SPI.
MPI 1.1 sa kodom motora 187A1000 se toliko dobro pokazao da se od pocetka proizvodnje ugradjivao i u Panda Nuova - sve do danas, naravno u verziju 1.1 Aktiva......
- Ne oseti se znacajna razlika izmedju 1.0 i 1.1 lit motora, ali se ipak oseti, onda kada ti najvise treba, posebno ako se radi o 1.1 MPI motoru. On zbog dvostrukih trafo-bobina (koje su iste kao i na Lamborghiniju Diablo) ima jednu neobjasnjivu dozu explozivnosti kod startovanja iz mesta.....Ta eksplozivnost se ponekad moze zaista jako osetiti u situacijama kada treba ``stici i uteci`` jester recimo u gradskoj voznji ili prilikom preticanja......
- Grejanje moze biti slabije iz mnogo razloga (zacepljeno sace redijatora - upalo lisce, prasina itd, nedovoljan nivo tecnosti, neodzracen sistem, nenastelovana sajla slavinice grejaca, termostat samo delimicno otvara......itd....) ali i generalno kod Pande izolacija vozila, narocito sa strane je nikakva. To je samo limarija i staklo - tako da tu ne treba ocekivati neke silno dobre rezultate, narocito ako je napolju minus 10.
Sačuvana
roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 30 јануар, 2012, 08:20:50 »

Evo , jutros, -11 u Dobanovcima, posle 5 minuta grejanja u mestu, na auto putu pri brzini od 90km/h, milina. Nema leda po staklima, nema magle, a nas cetvoro u kolima. E cim sam zasao u grad, odmah zazimilo u pandi. pardon
Sačuvana
Bosanek
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 30 јануар, 2012, 16:26:30 »

Nešta razmišljam, da li je iko radio "homemade" toplotnu izolaciju u Pandi? Tj., da li je stavljao bolje tapacirunge, podne obloge, stropne tapacirunge i sl.? Ima li kakvih kvalitetnih izradaka u toj oblasti?

Još jedna stvar - može li mi neko objasniti zašto dobro očuvane Pande 4x4 (2000-2003 godište) drže ovako visoke cijene na Zapadu (Njemačka, Austrija, Italija, Švicarska, itd.)? Za 3000-6000 EUR-a se mogu uzeti razni japanski mini terenci (Suzuki Jimny, Daihatsu Terios i Mitsubishi Pajero Pinin npr.), koji su po pitanju opreme, komfora i vozne konstrukcije bar za dvije klase napredniji od Pande (bez uvrede ;P).

Recimo, imam ponudu da kupim vrlo solidnog Daihatsu Terios-a Mk1 za 3500 EUR-a kod nas, a to mi je samo oko 700-1300 EUR-a više nego što bih dao za dobru Pandu 4x4. Naravno, ovaj Japanac je mnogo nezahvalniji za održavanje i kasniju cijenu prodaje u budućnosti.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 5
  Štampaj  

Prebaci se na: