|
nitro
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 30 јануар, 2012, 17:20:14 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 30 јануар, 2012, 17:42:44 » |
|
Još jedna stvar - može li mi neko objasniti zašto dobro očuvane Pande 4x4 (2000-2003 godište) drže ovako visoke cijene na Zapadu (Njemačka, Austrija, Italija, Švicarska, itd.)? Rekao sam u nekom od prethodnih postova, 4x4 Pande, ma kojeg da su godista, ma kog motora, ma koja verzija, imaju status kultnog auta. Ko je jednom dosao u posed 4x4 Pande u dobrom stanju ili nove, taj je tesko prodaje. Traznja za tim pandama na zapadu poslednjih godina cak raste jer ona polako klizi ka statusu old-tajmera i za nekih 5-10 godina dobro ocuvani i restaurirani primerci vredece poprilicno na trzistu i kod kolekcionara. Najgore je to sto su i delovi relativno retki a i poprilicno skupi......narocito kada se radi o 4x4 pogonu...... Pored toga vlasnici Pandi su malo zaludjeni za svoj auto. Retki su automobili ciji vlasnici toliko drze do svog auta. Nesto slicno se moze videti samo kod VW Bube, Renoa 4, Topolina......To je glavni razlog zasto Panda 4x4 ima toliku cenu. Pogledaj samo koliko klubova u svetu ima, od Italije, preko Nemacke, Holandije, Velike Britanije, Portugala, Poljske, Srbije, Japana, ..............(imas u nekoj temi linkove do sajtova nacionalnih klubova........) Cesto vlasnici Pande imaju drugi auto koji voze, a Panda im sluzi za situacije kada se uzele ``pravog auta`` u kome vozac upravlja vozilom a ne da vozilo upravlja vozacem (mislim na ABS ESP UHA DHA LTC TRT MRT i ostale dodatke)  Jos jednom ponavljam moj savet iz prethodnog posta - bolje ti potrazi za iste pare nesto drugo..........(inace ces poludeti kao i mi) 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bosanek
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 31 јануар, 2012, 22:01:13 » |
|
Mnogo zahvaljujem na linku o promjeni tapacirunga. Ima dosta zanimljivih ideja. Uglavnom, suština je da je bolja izolacija itekako moguća, uz kvalitetna i dovitljiva rješenja. Ahaaa, dakle kultno auto. To znači da stvarnog objašnjenja za tako visoku cijenu u stvarnosti i ne postoji  . Pa, kad malo bolje razmislim, Panda 4x4 u neku ruku je "Golf 2" terenskih vozila, tj. vozilo je vrlo prosto, robusno, ekonomično, jeftino za održavati, "narodno", a opet odrađuje svoju najmenu skoro jednako dobro kao i mnogo "naprednija" vozila. Upravo se zbog tih navedenih osobina ovdje Golf 2 "štuje" kao superkultno vozilo. Eto tu pomamu za Pandu 4x4 već i mogu shvatiti, ali kod obične 4x2 Pande ne vidim nikakvu specijalnu vrijednost u odnosu na sva druga 4x2 vozila. Stvar je u tome što sam se i ja već počeo "navlačiti" na Pandu 4x4. Kako god okrenem, u odnosu na 4x2 vozila, Panda 4x4 je nesrazmjerno skupa u odnosu na ono šta nudi (komfor, sigurnost, brzinu, upravljivost, itd.). Međutim, u odnosu na ostala 4x4 vozila, još nisam uspio naći neko 4x4 vozilo koje bi mi bolje odgovaralo od Pande za tu nabavnu cijenu i za ukupni proračunati TCO (ukupnu cijenu posjedovanja). Lade Nive previše troše i kvarljive su. Suzukiji Samuraji su na našim prostorima prastari (novijih modela vrrrrlo malo ima) i vrlo su neudobni. Suzukija Jimny-ja kod nas ima manje nego prstiju na jednoj šaci, i duplo su skuplji od Pandi. Daihatsua Terios-a ima još manje. Mitsubishija Pajera Pinina isto tako malo, i skupi su. A 95% ostalih terenskih vozila su znatno veća i jača od ovih pobrojanih i ne spadaju u istu priču. Tako da, ja sam se usredotočio na kupovinu Pande 4x4! (svako ima pravo da se u životu izradi jednom!) 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bosanek
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 31 јануар, 2012, 22:09:49 » |
|
Sinula mi je sad jedna ideja koju možda i ne bih trebao pominjati da mi se ostali ne smiju. Ali opet, šta imam izgubiti.
Da li je moguće iskobinovati penzionisanu Pandu 4x4 i urednu Pandu 4x2 u potpuno funkcionalnu Pandu 4x4?
Naime, imam jednu ponudu da kupim "penzionisanu" Pandu 4x4 1998. godište, koja je navodno potpuno ispravna, ali je više nije moguće registrovati iz birokratskih razloga (prošli vlasnik dužan državi bruku para za neplaćene saobraćajne kazne itd.). Automobil je navodno prešao oko 100 000 km, i mogao bih ga cijelog dobiti za oko 300 EUR-a.
Eh sada, za oko 1200-1500 EUR-a mogu zbaviti baš fino očuvanu Pandu 4x2 2000-2002 godište.
Da li je finansijski smislena i tehnički ostvariva ideja da kupim jednu papirološki urednu i očuvanu Pandu 4x2, i ovu "ocrnjenu" Pandu 4x4, i da tu Pandu 4x2 pretvorim u 4x4 pomoću dijelova iz ove ocrnjene Pande 4x4? Pretpostavljam da bi se morali prebaciti mjenjač, obadva diferencijala, kardan i .... da li još šta? Koliko bi ova frankenštancija bila tehnički komplikovana? Da li bih tom transplantacijom uspio dobiti "pravu" Pandu 4x4 (konstrukcijski istu kao da je i fabrički izrađena)?
Eto čisto razmišljam o nekim stvarima ...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Vlajko
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 31 јануар, 2012, 22:26:36 » |
|
ne, ne i ne. Gnoj2 i Panda ne mogu u istu recenicu. Nikad.
Prvo ih ne vozi isti soj ljudi. Ja kad vidim gnoja na ulici, pogotovo crnog, bezim, kocim, pravim pokruzno, umaknem u svakom smislu sto dalje. Facu ne moram ni da vidim. Znam te likove.
Vozaci Pandi su kontra.
Drugo, Panda je malo a mnogo zahebano 'pakovanje'. Prva 2 min iz ovog klipa sam ja radio letos sa svojom obicnom Pandom i nisam imao nikakav osecaj gde sam uopste prosao dok nisam izisao iz auta. Naseo sam na obroncima Rudnika na klasicnu seosku foru - ma moze tu da se prodje. Moze ali i traktore sam posle video da idu okolo a ne tim putem.
A kolegin komentar, inace vozaca Honde je bio kad sam ga provozao posle samo par 100m - jbt, sta ti je ovo?
Tako da probaj ti malo 'obicnu' za pocetak...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rasho75
Pandista početnik
Van mreže
Pametan čovjek traži riješenje, budala izgovor
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 01 фебруар, 2012, 06:36:45 » |
|
Ja vozim običnu pandu, sa dobrim gumama iznenadio bi se gdje sve može da izađe.(lance nosim samo zbog policije). Još ako vas je troje u autu, možete je uvjek iznijeti  . Može i obična a ako stane imaj u pripravnosti samo kvalitetne lance.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bosanek
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 01 фебруар, 2012, 11:48:47 » |
|
@Vlajko: Ni ja ne volim Golfove 2, upravo zbog tog "socijalno-devijantnog" učinka kojeg na našim prostorima sa sobom nose. Na koje klipove misliš u svom tekstu? Ne vidim nikakav link. U subotu sam se vozio u Pandi 4x4, uz jaku uzbrdicu uglancanu utabanim snijegom (djeca se sankala), a pred kraj puta cesta nije bila ni korištena, pa smo se uzverali po neutabanom snijegu visokom barem 20-tak cm. Vozilo se veralo kao vjeverica, i malo snage napretek. S pogonom na samo dva točka nije bilo šanse da se makne s mjesta (osim unazad  ) Što se Pande i lanaca tiče, meni nije prvenstvena potreba da mi auto može izaći uzbrdo po snijegu, jer to je samo u jednom kraćem dijelu godine. Bitno je da može ići i po blatu, hrndavom makadamu, travi i sl. To baš nema velike veze s lancima. NEGO, ima li kakvih komentara na ovu moju ideju o presađivanju pogona iz Pande 4x4 u Pandu 4x2, ili je to "no comment"? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
nitro
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 01 фебруар, 2012, 12:10:04 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 01 фебруар, 2012, 12:18:19 » |
|
@Bosanek; Nije da nema komentara nego malo je to slozeno pitanje (transplatacija i ukrstanje karoserije i pogona) a evo i zasto: Panda 2x4 pozadi ima vesanje u vidu takozvanog omega bara. To ti je jedna cev savijena u vidu grckog slova omega, na cijim krajevima su tockovi (vidi se kad se podvuces pod 4x2. Panda 4x4 pozadi sa svake strane ima lisnate opruge (isto se vidi kad se zavuces od dole). Pitanje je da li karoserija od jedne i druge verzije pase 1 na 1 za ta dva sistema zadnjeg vesanja. Koliko ja znam pase ali ipak to prvo treba da se proveri. Menjac i prednji diferencijal se sigurno razlikuju i mislim da ne pasu na motore zbog rasporeda srafova jedan na drugi. Na primer na ovaj motor 1.1 MPI mora da ide menjac od 4x4 1.1 MPI a ne moze od SPI i td..... Znaci i tu mora da se vodi racuna ili mora da se transplatira sa sve motorom i menjacem.......Inace od ostalih razlika znam da 4x4 ima duze i jace amortizere (pasu na karoseriju) da ima vece felne 14``, ima drugaciji rezervoar za benzin (zbog drugacijeg vesanja pozadi), a ostalo je skoro sve identicno....U principu moze to da se izvede, ali nije bas cisto 1 na 1 nego mora malo da se izmozga i upari model na model... PS Vidim ja da nikako ne mogu da te odgovorim od Pande 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bosanek
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 01 фебруар, 2012, 16:21:13 » |
|
U međuvremenu sam se lokalno raspitao o prepravljanju obične Pande na 4x4, i tako se i ispostavilo - to bi bila teška frankenštancija. Ne isplati se. Teško da ćeš me odgovoriti od Pande zato što i ja volim svu staru robusnu tehnologiju koja je dokazana u praksi - lokalno sam poznat po tome što još nosam Ericssona T39m (mobitel) 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milan01
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 02 фебруар, 2012, 22:44:27 » |
|
Pozdrav prvo svima, pa i ja da kazem koju... Aca je vec skoro sve rekao, i sve je tacno iz navedenog osim kombinacije motora sa menjacem....od 86-e pa nadalje svaki menjac od pande 4x4 odgovara na fire motoru, sve do SPI modela do 2003-e god. Jedina razlika je postojala i menjala se u prenosu od rucice menjaca do samog menjaca...bile su poluge, kombinacija poluga i sajli i na kraju 2 sajle! Eto tako..caoo! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bosanek
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 10 фебруар, 2012, 13:41:55 » |
|
Dva podatka nikako ne mogu da nađem o staroj Pandi 4x4, pa pitam vas:
Koliko je zemljano odstojanje Pande 4x4? Zanima me zemljano odstojanje poda i zemljano odstojanje osovina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 10 фебруар, 2012, 15:23:15 » |
|
Dva podatka nikako ne mogu da nađem o staroj Pandi 4x4, pa pitam vas:
Koliko je zemljano odstojanje Pande 4x4? Zanima me zemljano odstojanje poda i zemljano odstojanje osovina.
Pa prijatelju, bilo je verzija i verzija, neki su sami podizali, neki spustali. Pa ne kupujes avion nego pandu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bosanek
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 11 фебруар, 2012, 11:43:35 » |
|
Zar ne postoji standardno fabričko odstojanje? Ta mi informacija treba samo zbog orijentira.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
IFA