Nema nikakve opasnosti od ove plastike. Sasvim je u redu. Imao to godinama po drugim automobilima, pa čak i na zračno hlađenim motorima i nikad nikakvih problema, osim što se nakupilo prljavštine, pa sam ih mijenjao. Kao kad baciš filter od popušene cigarete

Normalno da se filter postavlja između rezervoara i pumpe, jer je tu pumpa mehanička. Tako je i postavljen na fotki, na dovodu iz rezervoara.
Svi automobili novije proizvodnje imaju filter na pumpi u rezervoaru. Ovaj moj je prastar:) A bit će članova i sa starijim pandama, nisu ih svi kupili tek sa ovim kontigentima iz Italije.
Jedino, koliko sam ustanovio imam plastični rezervoar, što znači da je naknadno zamjenjen. Ako je sa rezervoarom postavljena i potopna pumpa sa filterom, neka, ništa ne smeta leba ne traži, a samo koristi, jer kakav je to filter na potopnoj pumpi koji se nikad ne čisti, a ultrazvuka nema? Znači da je za krupnjije tvrde djelove, jer kad bi zadržavao na sebi ono što zadržava ovaj finiji filter, zapušio bi se odavno. Ta finija prljavština se pak rado taloži na karburatoru i diznama ili bilo kojem sistemu za ubrizgavanje goriva.
Jedan mali dodatak za one koji ne znaju: Ulijte u neku otvorenu posudu bezin i slobodno bacite u to upaljenu cigaretu. Benzin se neće zapaliti, nego će se cigareta ugasiti u benzinu. Zapalit će se ako je posuda duboka i puna benzinskih isparenja. Isparenja benzina odmah planu. Kad osjetite smrad benzina u autu, to je opasno, jer osjećate ta isparenja, koja od iskre na alternatoru, zaganjaču ili pregrijanog ispušnog kolektora mogu odmah planuti. Kad bi utekućen benzin odmah planuo, auto ne bi trebao karburator.