Panda Club Serbia
10 фебруар, 2012, 09:23:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3
  Štampaj  
Autor Tema: Farovi  (Pročitano 2055 puta)
pandit
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« poslato: 29 јул, 2009, 16:38:06 »

Far - prednja strana

Jedina stvar dostupna sa prednje strane fara su žmigavci, ugrađeni na istu osnovu kao i sam far. Zanimljiva stvar ovdje su narandžasti ulošci koji danas skoro ničemu ne služe do li skupljanju prašine. Ustanovite li da su napukli, ili su kako drugačije oštećeni, jednostavno ih bacite i umjesto obične, stavite narandžastu žarulju. Ti "velelebni" ulošci su dodani kad su se tvorničari odlučili da izdaju jedan od nebrojenih "novih modela", pa su u čast noviteta maknuli narandžastu plastiku i zamjenili ju bijelom :)

Kad već otvarate to zbog zamjene žarulje, toplo preporučujem da izvadite gumenu dihtungu (traku) i dobro ju operite. Ulazit će manje prašine i vode. Dihtunga je malo kraća i to služi za otjecanje vode.

Zanimljivo je to da je predviđeno i ležište za još jednu žarulju.... vjerojatno pozicijsko svjetlo koje je neophodno kod ronjenja pandom na dubinama večim od 200 m :)
« Poslednja izmena: 29 јул, 2009, 17:43:16 pandit » Sačuvana

Uvijek gledaj vedriju stranu smile
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 29 јул, 2009, 16:54:02 »

Far - zadnja strana

Osim 3 šarafa kojima je far pričvršćen (br.1) za karoseriju, ovdje su i tri šarafa (br.2) za štelovanje snopa farova. To ne dirati, jer su vam u slučaju da farovi ne svijetle pravilno, to i tako dužni naštelati na redovnom tahničkom pregledu.
Donji šaraf sa velikim plastičnim hvatačem služi za reguliranje svjetla po visini. Nitko se neće ljutiti budu li svjetla preniska, a obrnuto ih ispunjava svetim bijesom. Po noći. Danju su normalni.
Strelicom sam označio otvor koji služi za odcjeđenje kondenza ili vode koja bi prodrla u far. Zanimljivo je prekontrolirati da nije zapušen. Ja sam u svojem faru u toj rupi našao nekoliko muha i jednu osu. I tako sam oprao farove temeljito, pa su i oni insekti napustili privremeno stanište, a i čiste parabole daju više svjetla.
Na jetra mi ide pozicijska žarulja sa svojom žutom svjetlošću. Kupih halogene pozicijske, ali gle vraga; ne idu u ležišta jer su ona ispupčenaj malo drugačije pozicionirana. To vam velim da ne bacate novce, dosta da sam bacio ja za vas smile Ali nađoh obične pozicijske sa prozirnom plavom navlakom (neke vrste plastika) pa ne svjetle iritirajuće žuto. Tu žutu svjetlost mrzim još iz vremena starih žarulja prije pojave halogenki.

Za skidanje farova upotrijebiti gedore 8 mm i to obavezno sa 2 produžetka i kardanom između tih produžetaka. Bez toga nema skidanja farova.
Sačuvana

pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 29 јул, 2009, 17:08:53 »

Sad ono što me dovodi do ludila kod pande....
 skull skull skull skull skull skull skull

Svaka dobra stvar mora imati neku slabu stranu. Vrhunska glupost kod pande su šarafi kojim su pričvršćeni poklopci prednjih žmigavaca..... Vjerojatno je to netko izmislio u najboljoj namjeri, kao da ne pucaju poklopci prilikom zatezanja ili vibracija u vožnji, ali meni od tih šarafa pucaju živci, grrrrrrrrrrr...

Pri odšarafljivanju treba biti jako pažljiv. Ti šarafi rado zahrđaju, a još se rađe plastika tih šarafa zbog prljavštine sljepi sa plastikom poklopca žmigavca. Onda počinje cirkus svih cirkusa. Ako križni šrafciger nije skoro nov (nedaj bože da je manji ili oštećena vrha), oni križni narezi se savijaju kao da su od sladoleda. Ako je taj dio platike šarafa matiran, obavezno ih treba zamjeniti novima, na sljedećem mjenjanju će sigurno puknut. A onda  cray

No, i tu ima lijeka. Ja sam jedan šaraf odšarafio tako da sam običan šrafciger zagrijao na plameniku, utisnuo ga u preostalu plastiku, ohladio pod vodom i nekako odšarafio.
Na drugom se je plastika odlomila do kraja. Na sreću, jer sam poklopac samo skinuo preko šarafa, a kasnije upotrijebio kombinirke.

Pošto se meni a time ne da za**bavati, otišao sam u trgovinu kupio rostfrei šarafe odgovarajućeg formata, dodao im fine gumene šajbe od nekih dihtunga za slavine i odrezao komad cjevčice da plastika ne udara u šarafe. Sad mi je svejedno, ne cvikam pri zamjeni žarulje žmigavca.
« Poslednja izmena: 29 јул, 2009, 17:16:30 pandit » Sačuvana

mc
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 29 јул, 2009, 17:47:11 »

:jester:cao Branko
E da ta pitam kako si opro farove? blink mogu li stakla da se odvajaju od ogledala
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 29 јул, 2009, 17:54:10 »

:jester:cao Branko
E da ta pitam kako si opro farove? blink mogu li stakla da se odvajaju od ogledala

Izvana jakim industrijskim sredstvom za čišćenje prljavštine i masnoća, iznutra detrgentom za pranje suđa (ne ostavlja mrlje od vodenog kamenca) i četkom za pranje čaša. Žena baš nije bila oduševljena, a ja jesam.

Ne, farove ne možeš dalje rakopati jer su tvornički sljepljeni. A nema ni potrebe ako upotrebiš onu četku.
« Poslednja izmena: 29 јул, 2009, 21:06:53 pandit » Sačuvana

IFA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 29 јул, 2009, 22:56:57 »

[/quote]

Izvana jakim industrijskim sredstvom za čišćenje prljavštine i masnoća, iznutra detrgentom za pranje suđa (ne ostavlja mrlje od vodenog kamenca) i četkom za pranje čaša. Žena baš nije bila oduševljena, a ja jesam.

Ne, farove ne možeš dalje rakopati jer su tvornički sljepljeni. A nema ni potrebe ako upotrebiš onu četku.
[/quote]
Ova Ti valja  drinks
Sačuvana
mc
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 30 јул, 2009, 16:00:26 »

:preved:To luko ima odma da posaljem zenu da kupi i meni jednu taku cetku a posle moze da pere i sudove fan
Sačuvana
darkosim
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 31 јул, 2009, 12:43:20 »

meni poziciono svetlo i far sijalica neradi na jednom faru kako da ga zamenim sam,moze li mi neko objasniti .
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 31 јул, 2009, 12:47:05 »

meni poziciono svetlo i far sijalica neradi na jednom faru kako da ga zamenim sam,moze li mi neko objasniti .

Ozbiljno ili se zezaš? smile
Sačuvana

jokicm
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 31 јул, 2009, 13:22:03 »

Što reče kolega Pandit, ako je ozbiljno, da pojasnimo.
1.Ako ti ne radi ceo sklop, možda nisu sijalice, nego nema mase, jer ako rikne velika sijalica, obično crkne samo oboreno svetlo,
što je i logično, jer se više upotrebljava.
2.Ako su u pitanju sijalice, kod velike skineš prvo zaštitnu gumu/svučeš je na kabal unazad/, zatim nežno svučeš konektor sa sijalice,
oslobociš osigurač koji drži sijalicu, i lagano je izvučeš.Kad stavljaš novu sijalicu, paziš na tzv.zub koji ima, da legne u ležište, staviš
osigurač,, konektor i gumu vratiš nazad.
3.Mala sijalica se lagano izvlači sa zaštitnom gumom, zameni i vrati nazad.
Kompletna operacija se obavlja,naravno, iznutra, sa motorne strane.
PS-Ovo sam napisao po sećanju, ako sam nešto za..bao, ispravite me slobodno.
 yes
Sačuvana
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 31 јул, 2009, 13:59:39 »

Bravo Jokiću, temeljito si to odradio smile
Meni bilo čudno da to neko pita, pa mi se nije dalo pisat, jer sam star i namčor smile
Sačuvana

jokicm
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 31 јул, 2009, 20:08:30 »

Ja sam na poziciju stavio plave sijalice/100 din, Buvljak Pančevo/ ko bombona su, dok me neko
ne navata/mislim na organe saobraćajne policije, koji zaustavljaju samo pošten svet/.
U vratima su mi obične u rezervi, za ,,ne daj bože,,.
Što se godina tiče, vrlo sam blizu 50/u j..o te al sam mator/, al se ne dam boraniji.
Iskustva imam i noćna i dnevna u zameni sijalica, jer većinom crkavaju noću, tako
da mogu ,,na neviđeno,, da zamenim bilo koju sijalicu/al sam
skroman, uopšte se ne hvalim/.
Pozz
 Wink
Sačuvana
d.e.x.
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 23 новембар, 2009, 00:36:16 »

vozim danas po auto-putu nekih 200 km/h (minimum) i odjednom mi se ugase farovi. prebacim na duga svetla koja rade i zaustavim pandu polako. izadjem kucnem po farovima i posle par udaraca dobijem desni a posle jos par udaraca ( jacih ) i lefi far. nastavim put ali mi se posle 15 min voznje desi isto. opet zaustavljanje  i lupanje po farovima ali mi se vrati samo desni far. jedva sam dosao do kuce posto se po magli bez farova vrlo tesko vozi.   blind
elem,imam pozicije i duga svetla ali oborena ne rade. rade ako ih izlupam posteno ali se i  izgube vrlo brzo. cackao po zicama koje ulaze u far ali se nista ne desava. farovi reaguju samo kad ih klepim.
p.s. levi vise ne reaguje ni na batine.
imao neko slican problem??
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Na mreži Na mreži

Panda Gvido

« Odgovor #13 poslato: 23 новембар, 2009, 07:56:29 »

Nisam imao problem, ali kontam da je stvar definitivno do kontakta na faru... Verujem da su batine delotvorne u nekim slučajevima ali ovde bi možda dobro bilo za početak proveriti kontakte. Pre svega bih sve prvo raskačio, pa vratio čisto da vidim šta se dešava (nekada to pomogne) zatim bi trebalo malo dotegnuti konektore (pričam napamet, ne znam kakvi su) ili ih malo "prodžarati" nekim maleckim šrafcigerom da se skine sloj oksida. Ako to ne da rezultati proveriti sijalice i grla da nema nekog vidljivog oštećenja koje je uzrok privremenim prekidima...

Inače, sve je to manje više normalno za italijanska vozila po ovakvom vremenu  pardon
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 23 новембар, 2009, 08:02:34 »

DEX, to mi nesto lici na ``uzemljenje`` ili ti na gubitak masse na farovima. U svakom slucaju Panda ima veoma nezne buksne u konektorima (svim). Mene tako aka onaj bocni migavac. Konektor od starosti izgubio elasticnost - ja ga malo utegnem srafcigerom, ali nakon nekog vremena on opet hebava.........Uzeo sam malo spreja za kontakte (ostalo u nekim ratnim zalihama) i sad je OK. Sto se prednjih farova tice, trebalo bi da oni negde sa strane imaju kablic (crni) koji je sa srafom pricvrscen na sasiju (unutarnji deo limarije). To mesto zna da korodira na mestu spoja, pa se farovi ``izgube``. Jedino mi je sumnjivo sto pozicija radi non stop, ali to moze da bude ako pozicija dobija massu sa neke druge strane, jer su sijalice druge........Proveri i ocisti sve kontakte i massu, pa ces videti dal je do toga
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3
  Štampaj  

Prebaci se na: