|
pandit
|
 |
« poslato: 03 август, 2009, 08:16:29 » |
|
Spomenuh već da sam sa pandom dobio i 19 godina stara sjedala. Spužve su se pretvorile u prah, presvlake su da te bog sačuvaj, da dalje i ne govorim... Pri kupnji razbijene pande sam dobio krasna sjedala, ali zbog udarca drugog vozila u lijeva vrata, vozačko je sjedalo polomljeno u nosačima koji idu u šine i u naslonu. Vjerojatno je pukao okvir. Sama po sebi se je nametnula kombinacija: okvir starog sjedala sa spužvama i presvlakom novog. Neda mi se tražit po otpadima, kakve su tamo cijene u Slo, dat ću više nego za nova, tj. više nego što sam dao za razbijenu pandu. Normalno raskopah jedno i drugo i odmah naletjeh na nekoliko problema. Ti problemi se zovu "....proizvođač si uzima pravo da proizvod mijenja bez predhodnog informiranja kupca..." Ludi tekst koji se nalazi na svim uputstvima, hehehe.
Daklem, da navedem neke vidne razlike: - trakovi koji drže spužvu na donjem djelu: stari - 5 komada, novi - 6 komada - presvlaka sjedala: stari - šivani u jednom djelu, kače se oboje sredinski u pregibu sjedala na isti okvir, novi: posebno se stavlja naslon, posebno sjedalo, savaki na svoj okvir - skidanje plastike ručke za preklop sjedišta prema naprijed (ona u naslonu), stari - izvlači se van, novi - dodan šaraf, prvo njega odšarafiti - stari - ispod platna plastična folija, novi, platno je ojačano tankom spužvom, nema plastike - na starim sjedalima su sve plastike ručki i naslon za glavu crni, na novima sivi
To su mijenjali, a ono što bi trebalo ne. Recimo to da se naslon za glavu regulira, teško ga je skinut za stavit presvlake, na okviru djela na kojem se sjedi je puno oštrih profila koji nepovratno trgaju i uništavaju spužvu, itd... itd... Očito je Fiat ostavio da to sam riješim. I hoću, pas-im-mutter, iz inata.
Pri rastavljanju starog sjedala sam našao jedno zanimljivo puknuče okvira koje se nije vidjelo dok nisam skinuo sve, a moglo je koga gadno ozljedit. Sad nosim okvir na zavarivanje, a onda sljede faze rada koje ću fotografirati i dodati objašnjenja. Idem obrnutim redom: Počinjemo sa golim okvirom i mehanizmom sjedala, pa ću na njega stavljati sve što sjedalo čini sjedalo, sa nekim poboljšanjima. Vjerujem da će biti od pomoći svakom tko želi na sjedalima napraviti bilo što.
Zamjena će biti jednostavna, ali ima puno faza i detalja, pa sam temu počeo ovom najavom.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 03 август, 2009, 08:34:17 pandit »
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
inspkluzo
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 03 август, 2009, 14:07:06 » |
|
Meni nedostaje jedna traka ispod sedišta, moram ih prebrojati da vidim koliko ih ima, a odavno se spremam na generalku sedišta, ovo tvoje iskustvo će mi dobro doći.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 03 август, 2009, 20:55:52 » |
|
Naravno, napred u nove pobede. I kod mene je situacija slična, pojavljuje se fina prašina oko sedišta/od sunđera/, pa bi valjalo odraditi. Meni šivenje nije strano, treba mi samo volja. Do sada sam šio presvlake, i to dobre, snašao bih se verovatno i sa sedištima, uz objašnjenja ostalih, ima ih negde na ovom forumu. Videćemo kad kolega Pandit odradi, pa onada njegovim stopama. Sad je još vrućina i za sad su ove aktivnosti 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 04 август, 2009, 14:04:44 » |
|
2 problema - 1. Moj problem Poslovica kaže: Prvo je Bog sebi stvorio bradu. Ne kaže da je bio sebičan, nego nije imao kome drugom  Kad sam ogolio sjedalo, vidjeh da je okvir puknut i to baš na mjestu koje je izvanredno opasno A i puknuče je takvo da bih mogao na kakvoj džombi ili pri nekom udaru dobiti gadnu ranu. Prijašnji vlasnik nije imao pojma o tome kad i kako se je to dogodilo. Sreća da sam morao temeljito raskopati.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 04 август, 2009, 14:16:14 » |
|
2 problema - 2. Vaš problem Hm... ovo je kompliciranije.... Sa skidanjem svega sa sjedala nije bilo nikakvih problema, to je išlo kao od šale. Skinuti presvlaku sa naslona se je pokazalo kao malo zezancije. Radi se o ručici za obaranje naslona. Na starom modelu se je ta ručica jednostavno povukla prema van (90 stupnjeva glede na položaj naslona), kod ovih sjedala je pak unutra dodatni osigurač u obliku šuplje zakovice. Nikako nisam mogao izvuči to van (vjerojatno oštećenje pri sudaru) pa sam ju jednostavno raznio svrdlom. Kad je širi dio skinut, ostatak sam šrafcigerom potisnuo prema unutra i izvukao ručicu. Dalje je bilo lako: 2 šarafa okvira oko te ručice i skidanje naslona glave. Tada je presvlaka slobodna za skidanje sa naslona. Vjerojatno se bi dalo skinuti kakvom zakačkom, ali meni nije uspjevalo. Pošto vraćam na stari okvir, bilo mi je svejedno, imat ću crnu ručku, siva mi zbog oblika poluge i načina pričvršćivanja i tako ne odgovara  Dakle, ne vidite li ovo što je označeno na slici, onda se ručica skida malo jačim potezanjem prema van. PAŽNJA: Fotografije su napravljene kada sam metalni dio ručke jednostavno odrezao sa naslona kliještima za lim! Vi ćete to raditi na naslonu sjedala.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 04 август, 2009, 14:19:11 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 06 август, 2009, 10:46:25 » |
|
Skidanje naslona za glavu Najbolje je skinuti sjedalo, pa sa donje strane povuči prema sebi plastične okvire koji drže platno sjedala napeto (netko stalno spominje "mebl", a to na njemačkom znači namještaj... vjerojatno misli na ono što njemci zovu "mebl-štof" što bi bilo platno za presvlake  Ako skidate platno, morate prije toga skinuti ručicu za obaranje naslona, kako sam to već prije opisao. Ako se radi samo o skidanju naslona za glavu, zavucite ruku ispod platna do ruba naslona i napipat ćete 2 žičana osigurača koji drže naslon glave. Jednostavno ih povučete u smjeru okrugle strane. Po odstranjenju se naslon izvlači. Osjetit ćete veči otpor, to je stoga što 2 plastična uloška ulaze jedan u drugi. Bez straha, nećete ništa polomiti.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 06 август, 2009, 11:05:20 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 06 август, 2009, 11:02:20 » |
|
Naslon glave
Naslon glave ima 2 platična djela na nosaču
1 - drži spužvu/sunđer na okviru i pravi distancu koja onemogućuje stiskanje spužve prilikom postavljanja naslona glave
2 - dolazi preko presvlake da sakrije/poljepša rupu u njoj, u koji ulaze nosači naslona glave. Napravljen je tako da se užlijebi u prvi plastični distančnik (Očito je predviđeno da bi se jednom nasloni glave skidali ili regulirali, pa da presvlake ne izgledaju ružno. Nažalost nikad nije ostvareno).
3 - odlučio sam se da naslone stavim bez osigurača, jer ako želim stavljati presvlake, ne želim stalno se zafrkavati sa tim osiguračima. Molim, to je moja osobna odluka, a ne preporuka. Perem ruke od svake odgovornosti. To sam svojevremeno savjetovao i gos'n Poncije Pilatu. Prenje ruku, mislim. Zbog higijene. A za što je on to radio, njegova stvar.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 06 август, 2009, 11:22:32 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 06 август, 2009, 11:27:30 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
darkosim
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 06 август, 2009, 17:34:04 » |
|
ljudi ja jedan naslon nemogu da izvadim iz sedista pokusao sam cak i nogama da ga cupm nece ni makac.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 06 август, 2009, 19:35:39 » |
|
ljudi ja jedan naslon nemogu da izvadim iz sedista pokusao sam cak i nogama da ga cupm nece ni makac.
Zahrđali kanali (cijevi) nosača naslona ili su iz nekog razloga iskrivljeni. Vjerojatno ovo drugo. Sami okviri sjedala nisu čvrsti, jači udarac ih iskrivi, pa je vjerojatno ovo drugo. Morat ćeš podići presvlaku do naslona glave da vidiš zašto ne ide.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 06 август, 2009, 19:38:05 pandit »
|
Sačuvana
|
|
|
|
obrad1981
Iskusni Pandista

Van mreže
Pandara
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 21 март, 2010, 06:16:56 » |
|
Zna li neko dal' u Pandu mogu da se stave neka druga prednja sedista(npr. Una?) posto je moje pocelo da se raspada pa moram u skorije vreme da ga menjam.Pomislih ako odgovara da potrazim neka na nekom otpadu.Pozdrav kolege...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 21 март, 2010, 14:18:36 » |
|
Bila je ovde negde priča o sedištima... Probaj da pretražiš forum...
Ono što ja znam je da pašu od Lancie Y koja je retka zverka kod nas...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
obrad1981
Iskusni Pandista

Van mreže
Pandara
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 21 март, 2010, 19:45:17 » |
|
Pretrazicu,pa mozda nadjem.hvala,poz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 21 мај, 2011, 14:40:58 » |
|
Uz potpuna gornja uputstva uradjena reparacija sedista i ugradnja pojaseva zadnjih, tako da to izgleda ovako sad... Naravno, sve sam uradio sam, sasio, montirao...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jokicm
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 21 мај, 2011, 14:43:13 » |
|
Naravno, uz pojaseve stavljeni su i nasloni za glavu da sve bude po PS...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|