Panda Club Serbia
24 мај, 2012, 15:12:31 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: zamena amortizera  (Pročitano 1387 puta)
terzin
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« poslato: 07 август, 2009, 21:12:23 »

zamolio bih za objasnjenje ili bar link kako zameniti zadnje amortizere
Sačuvana
pandit
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 08 август, 2009, 07:27:05 »

zamolio bih za objasnjenje ili bar link kako zameniti zadnje amortizere

Jednostavno, auto na klocne, alat u ruke i to je sve. Zadnje je lako, prednje ne možeš bez specijalnog alata - naprave koja presuje feder primontaži/demontaži prednjih amortizera.

Na priloženom crtežu imaš točan prikaz cijele zadnje preme. Kao što vidiš, i pijano djete bi to lako napravilo smile

Uostalom, u rubrici Razno/Linkovi imaš je Alien dao link za "Tehničko uputstvo za Pande na Talijanskom (86 MB)" . To se isplati skinuti. I ta slika je od tamo. Evo da ne tražiš (reće da se smotaš tražeći smile

http://www.panda4x4.info/doc/Manuale_Officina_Panda.zip
« Poslednja izmena: 08 август, 2009, 07:40:46 pandit » Sačuvana

Uvijek gledaj vedriju stranu smile
bibazoki
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 08 август, 2009, 14:44:06 »

Kad je već o tome reč, primetio sam da su kod mene obe konusne gume koje služe da u slučaju pretovara kada auto zaljulja ne udari metal o metal već u tu gumu, naime, te gume su pukle i samo što se nisu raspale.
 E sad. Ja ne vozim preopterećen auto ali ipak bi te gume trebalo promeniti. Molim neki savet ili uputstvo... Roll Eyes
Sačuvana

RENO4+PANDA4+4=12
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 08 август, 2009, 21:17:56 »

U trgovinu, pa nek trgovci pogledaju u kataloge, druge nema. Sigurno ćeš dobiti od nekog njemačkog ili talijanskog proizvođača, jer su jednake gume za bar desetak modela automobila. U svakom slučaju ne smije biti skupo ni u bunilu. Mene isto čeka zamjena hrpe guma: nosači motora (3 gume) amortizera.... Nisam se time još zafrkavao, odlučih da to mijenjam jednom jeseni. Trenutno sam nešto u gradnji (ništa veliko, ali prilično komplicirano) pa sam privremeno digao ruke od pande. Znaš ono, pogled u novčanik, pa vidiš da si "nešto nemaš vremena" smile
Sačuvana

Alien
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

visitor

« Odgovor #4 poslato: 09 август, 2009, 11:13:08 »

Važno:
Automobil je poželjno da leži normalno na gumama, a ne da ga dižeš na klocne i onda skidaš amortizere. Amortizeri su ujedno i graničnik rastezanja opruga. Ukoliko najprije digneš auto na klocne i tada otpustiš vijke amortizera desit će ti se da opruga naglo otpusti. Može te i povredit. Dakle, amortizere skidat bez podizanja auta. Da ne bi bilo zabune, to važi za zadnji kraj auta koji ima odvojene opruge od amortizera.
Sačuvana

Fiat Stilo 1.2 16v; Fiat Seicento 1.1 MPi
pandit
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 09 август, 2009, 13:18:26 »

Da, dobro da si to spomenuo smile
Na klocne sam mislio jer obično nemamo kanal ili dizalo za cijeli auto, pa je lakše raditi sa gornjim šarafima. Normalno da onda treba i točkove podložiti.
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: