|
|
|
pandit
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 14 август, 2009, 13:30:18 » |
|
Pošto ti auto nije nov, digni ga na neke klocne ili auto dizalom, jer prije bilo kakve zaštite ga moraš, ne samo očistiti, nego i ukloniti i hđu i to najmanju. Ako to ne napraviš, hrđa će se razrasti ispod zaštite. Nadalje, radi se o tome da zaštitiš i čelnu stijenu ispod maske i prednjeg blatobrana, jer tu se skuplja najviše soli i druge opasne kemije. Usput skini zadnji žmigavac, pa pogledaj unutrašnjost. Ako je kao nova bila zaštićena, vidjet će se bitumen prskan po unutrašnjoj strani blatobrana, uglavnom u donjem djelu. Ako jest, zahvali Njegovoj Virtualnosti, jer onda su zaštićeni i najosjetljiviji djelovi pande: unutrašnja strana pragova, šupljine dvostrukog poda i profili ojačanja. Naime, iole ozbiljna zaštita podrazumjeva i to. Ako malo prelistaš rubriku Predstavljanje novih članova, rastavljajući moju pandu, nešto sam o tome i pisao.
U svakom slučaju treba pregledati, provjeriti, ocjeniti situaciju i uzeti si dan dva za razmišljanje što i kako.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Uvijek gledaj vedriju stranu 
|
|
|
|
Vlajko
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 08 октобар, 2009, 20:24:41 » |
|
Ja ispod nisam gledao, ali prilikom usisavanja gepeka na par mesta podklobucena farba se skinula i vidi se ispod sloj bitulita, bitumena sta god. Ima li to kod jos nekog? I znaci li da je on ceo tako zasticen i odozdo?
pozdrav,
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zvonet
Iskusni Pandista

Van mreže
Panda pod snijegom
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 08 октобар, 2009, 22:32:29 » |
|
Vlajko, kod mene je isto tako ali ne znam je li odozdo tako zasticena... moja pretpostavka je da je tako uradjeno u gepeku radi toga sto je teretna pa radi eventualnog ostecenja teretom da se ipak zastiti...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 09 октобар, 2009, 07:02:42 » |
|
Koliko znam, taj sloj bitulita, bitumena, čega već je samo iznutra a ispod je obična fabrička zaštita naprskana... Elem, ono što sam naučio do sada o kolima je da uvek rđaju iznutra (što se tiče patosa)... Kada, recimo, uđeš sa mokrim cipelama i natopiš patosnice (ako si esteta pa nemaš one gumene) pa onda ostaviš auto posle 5-10 minuta vožnje onda ta voda fino dođe do patosa i tu radi svoj posao, tj. sjedninjava čelik i vodu u jednu novu tvorevinu - rđu... To se ne dešava s polja jer se patos mnogo brže osuši... Te stoga kada je u pitanju zaštita pažnju treba obratiti pre svega na delove gde voda može lako da uđe a teško da izađe... (iskustvo stečeno tako što sam 5 godina vozio automobile koji su stariji od mene  )
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
Vlajko
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 10 октобар, 2009, 09:39:36 » |
|
gibo,
u pravu si za patosnice. Moracu da pazarim jer dole sem itisona nemam nista. I to gumene more bre, one sa obodom okolo. Kao da se to uopste vidi...
Nego za zastitu dole, ne verujem da cu stici ove god, vreme se kvari od sutra a onda lezanje ispod, pranje smirglanje i ostali sport ce tesko ici.
Ima i druga fora, setih se jutros price ortaka iz canade da oni tamo i na novim autima stite sajtne i ceo taj zatvoreni deo voskom. Probuse se rupe na oba stuba, i u gepeku na zadnjem delu i unutra se sipa vosak. Naravno vosak predvidjen bas za to, ne znam ima li kod nas. I rade to jednom god. Takodje kroz maglu se prisecam neke davne price da su kod nas to punili i obicnim uljem, ili krpama natopljemi uljem. Istina ili ne, ne zvuci lose. I deluje pametno - mazi me, pazi me da dugo trajem.. Zna li neko nesto o tome? pozdrav,
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 10 октобар, 2009, 20:15:19 » |
|
Znam da su neki kod nas to radili tovatnom mašću, efekat je otprilike isti... Ali to sve uglavnom ima smisla na skroz novom automobilu, dok se vlaga ne uvuče u kutijaste konstrukcije, duple limove i razne šupljine... Kod nas mislim da je već prošao voz...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
drajgan
Pandista

Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 10 октобар, 2009, 23:13:45 » |
|
Ranije su se sajte punile nekom smesom na bazi grafita. Odavno nisam čuo za to. možda i zato što se današnji automobili bolje zaštićuju, a i nisu predviđeni da traju tako dugo kao ranije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dadja
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 04 новембар, 2009, 12:01:03 » |
|
Ako neko hoce da zastiti svog pandolina, treba mu body 950 i to 7 l. Cena je oko 350 din, ali cene variraju. Najpovoljnuje je u zorka bojama. Ja sam ga zastitio odozdo tamana pred prve padavine, tako da sam miran za duzi period. Ne zanam koliko su ruke jer mi je prijatelj to radio, ali mislim da mi je neko rekao oko 25-30 eura.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|