Panda Club Serbia
24 мај, 2012, 16:01:00 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Utičnica 12V  (Pročitano 935 puta)
ddrasko
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 22 септембар, 2009, 07:20:00 »

Pozdrav svima,

hoću da ugradim utičnicu upaljača,pošto na konzoli radija nemam rupu ,mislio sam da je stavim na mesto gde dođe sat,kada sam skinuo crnu plastikicu video sam da ima izvučen konektor,verovatno predviđeno za sat,međutim nema napona na njemu,moje pitanje je da li se neko baktao sa ovim i da li zna odakle idu ove dve žice (žuto-crna i crna)?Ima li neko šemu instalacije za Pandu?
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #1 poslato: 22 септембар, 2009, 08:45:11 »

Ima nekoliko već gotovih konektora, e sada koji je za šta pojma nemam... Postoji nekoliko el. šema ali one su uglavnom za starije modele pa ne znam koliko mogu da pomognu...

Koliko se sećam, imaš jednu crvenu i crnu deblju žicu koje mislim da su predviđene za upaljač (kontam da je veći potrošač)... Probaj na njima da izmeriš napon...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 22 септембар, 2009, 09:06:07 »

video sam da ima izvučen konektor,verovatno predviđeno za sat,međutim nema napona na njemu,moje pitanje je da li se neko baktao sa ovim i da li zna odakle idu ove dve žice (žuto-crna i crna)?Ima li neko šemu instalacije za Pandu?

Ja sam se bakt`o s tim. Prvo treba da znas da ti za klasican upaljac treba tri zice i to: Debela CRVENA koja je +, debela CRNA koja je (-) (massa) i cini mi se zuto crna, koja je + koji je aktivan samo kad upalis poziciona i srednja svetla, iz razloga sto upaljac ima svetleci prsten na utikacu, koji svetli u kabini dok su ti upaljeno poziciono ili oboreno svetlo. Ja sam napajanje uzeo sa konektora ispod table koji ima debelu crnu i crvenu, a trecu zicu (mislim zuto-crnu) sam uzeo sa tog konektora za sat, koji daje + samo zajedno sa svetlima.
PS, ne zaboravi da das kontakt kljucem kad budes glimericom ispitivao + vezan za svetla.
Pozz
Aca
Sačuvana
ddrasko
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 22 септембар, 2009, 13:15:18 »

Moja utičnica nema svetleći prsten,tako da su  mi  dovoljne dve žice.Da li si ,Aco ,uzeo +12 V sa konektora ispod mušeme?Tamo sam video debelu,crvenu žicu.Žuto-crna žica dobija +12V tek kada su svetla upaljena,ispitah malopre.Gde si ti nabavio utičnicu?Ja je jedva nađoh u Mikroprincu.Da li si je ti ugradio na mesto sata?
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 22 септембар, 2009, 13:44:39 »

Ddrasko, ja sam skinuo sivi poklopac table (pre toga odsrafis 5 srafova koji drze oklop table (dva sa srane i tri odozdo), skines gumice sa polugica ventilacije (*samo ih pocupas) i otkopcas utikac prekidaca ventilatora kabine (zapamti kako je ukljucen da posle kod vracanja ne pobrkas polaritet). Onda ti se ispod sivog oklopa - ukazu nekoliko utikaca. Pisem po secanju jer su mi slike ostale objavljene na starom forumu. Dakle koliko se secam ispod sivog oklopa table, nalaze se tri utikaca (konektora - obmotana sundjerom da ne lupka u voznji). Jedan od njih je smesten tamo gde dodje sat, i on ima crvenu (stalni+), zuto-crnu (+ sa svetlom) i crnu zicu (massu). Zicice na tom utikacu su tanke, obzirom da sat i nije neki zahtevan potrosac. Zatim ispod table je jedan manji utikac (negde u sredini kod polugica za grejanje) koji ima samo dve zice i to DEBELU CRVENU (stalni +) i DEBELU CRNU (massu). Postoji i treci konektor, koji ima crnu, zutu i zeleno-crvenu zicu) Taj kolko se secam ima sledece isto tanje zice i to Crveno-zelena, + posle kontakt-kljuca, zuta + posle svetla za maglu) i crnu kao massu. Upaljac sam ugradio u plastiku poklopac rupe za sat.
Posto je moj upaljac imao svetleci prsten, sa debele crvene i crne sam uzeo + i - a sa zuto-crne sam uzeo + za svetlo upaljaca. Debele zice napajanja sam koristio zato jer je upaljac dosta zahtevan potrosac (oko 10A), a svetlo upaljaca nije problem uzeti sa tanje crno-zute, jer je u pitanju samo lampica. Takodje ja nisam kupovao nista drugo nego samo sam nakacio buxne koje pasu na vec postojece utikace ispod table i iskoristio sam nesto kablova u bojama izvadjenim iz nekog starog trozilnog kabla............
Paznja (preporucijem ili krajnji oprez ili skidanje minusne kleme sa akumulatora, jer ako se nesto kratkospoji za vreme radova, ode plocasti osigurac - sto mi se i desilo). Naravno nikakav problem, toga sam imao u rezervi........
Sačuvana
ddrasko
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 22 септембар, 2009, 14:01:14 »

Ok ,verovatno je to slučaj sa ove slike.Nađoh je na švapskom forumu superpanda.de.Prilažem i šemu instalacije po Acinom opisu rekao bih da je to to.Oni uglavnom voze starije Pande,ali se ovo izgleda slaže sa našim modelima.

59010   Izvod za radio                        (crveno-zelena i crna)
 59000    utičnica                              (crveno-zelena i crna)             
 06088    svetleći prsten oko utičnice   (žuto-crna i crna)

i sve to sa osigurača br 1. (donji levi).

Aco,Gibo  hvala i veliki pozdrav!!!
« Poslednja izmena: 22 септембар, 2009, 14:05:42 ddrasko » Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 22 септембар, 2009, 15:40:10 »

Imaj na umu to da se sa zeleno-crvene zice dobija + koji je aktivan tek kad das kontakt, (sto je dobro za radio koji nema memoriju), ali recimo za radio sa memorijom, ili za upaljac, + treba uzeti sa kontinuiniranog pozitiva, jer preko zeleno-crvene zice upaljac (ili radio) ce biti u funkciji tek kad das kontakt, a recimo ako ostavis mobilni na punjenju dok si parkiran, vadjenjem kljuca ili prekidanjem kontakta na kontakt-bravi, prestalo bi ti punjenje mobilnog, rad radija i sl. Meni je u Solunu jako odgovaralo sto sam + za upaljac prikacio za crvenu-debelu, jer je tako ovaj bio pod stalnim naponom i bez kontakta na bravi, pa sam napunio mobilni dok sam se seto po Solunu........a da ne govorim da je mobilni trebalo da maltene stalno radi tokom voznje, tokom stajanja na granici, pauzama uz put, itd, itd i da je ta uticnica veoma popularna za razne uredjaje, pocev od lampe, ipoda, kompa, telefona, navigacije, frizidera za kola..........itd, itd.....
Sačuvana
ddrasko
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 23 септембар, 2009, 07:11:33 »

Znam Aco,skapirao sam da je ta utičnica korisna stvar,pa sam odlučio da je ugradim,a pošto sam instalirao i neku navigaciju na mobilni ona je postala moja ultimativna potreba.Hvala na sugestijama ,imaću ih na umu.

Pozz
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 23 септембар, 2009, 08:36:58 »

Ddrasko, jos jedan mali savet iz licnog iskustva: Ako ugradjujes uticnicu upaljaca u crnu plastikicu koja zatvara otvor predvidjen za sat (maskica) imaj na umu da tezi utikaci - punjaci za mobilne, tokom voznje mogu da je izbace (otkopcaju patent-zupce) iz lezista tako da ti ceo sklop upaljaca sa utaknutim punjacem i maskicom ispadne tokom voznje i onda sve visi na zicama. Resenje je ili da prilikom ugradnje dodatno ucvrstis tu crnu maskicu, ili da upaljac ugradis na nekom drugom mestu- recimo polici za radio ili bocno u sivi deo instrument table (Gibajino resenje), ili u sredisnu tunel-plastiku ispred ili iza rucice menaca, rucne kocnice....i sl....
Pozz
Sačuvana
ddrasko
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 23 септембар, 2009, 12:09:38 »

Palo mi je to na pamet,naročito pošto sam skidao plastikicu.Uočio sam da je žabice ne drže baš naročito,pogotovo prilikom čupanja punjača bi bilo kritično,tako da ću još razmotriti mesto ugradnje.Hvala još jednom na korisnim sugestijama!
Sačuvana
jokicm
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 26 септембар, 2009, 21:01:03 »

Poštovanje svima. U prvobitnoj varijanti i jam stavio utičnicu
na mesto između sedišta, predviđeno za ručicu Pande 4x4,
a kasnije sam stavio u kutiju za radio. Nabavio sam upaljač
od nekog Fiata, tako da mi je jedan od  utikača iz table
u potpunosti odgovarao bez prepravki, znači koristim
tri žice, kako je Aca napomenuo.
Pozz
Sačuvana
ZIKAL
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 28 септембар, 2009, 16:12:40 »

A što ne koristite mesto za upaljač na sivoj,donjoj polici,kod menjača? Tamo postoji plast.čep za upaljač,samo treba žice ispod komandne table nastaviti do tog mesta.I tu je,ubedjen sam,najbolje mesto.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 28 септембар, 2009, 16:19:21 »

nono to je cep od rucice 4x4, i ispod nema bas mesta (dubine) za svako - telo upaljaca (a i rupa po sirini ne odgovara) nono
Sačuvana
ZIKAL
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 30 септембар, 2009, 08:37:38 »

Bogami,Aco,ja lepo ugradih upljač u taj predvidjen otvor.Nije mogao samo da stane svetleći venac oko upaljača.Sve drugo je sasvim OK.
Moram da priznam,da ne znam da li je ta polica od 4x4,ali mi se čini da tu policu imaju sve Pande.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 30 септембар, 2009, 10:26:14 »

Odlicno ako je stalo, ali znam da se neko na GB forumu oglasio da mu taj otvor ne pasuje za model upaljaca koji je nabavio. (originalno taj otvor na srednjoj konzoli, sluzi sa rucicu kojom se aktivira pogon 4x4 za srecnike koji ga imaju, a na 4x2 pandama taj otvor je zacepljen tim malim poklopcem). Znacci nije na odmet da se pre kupovine upaljaca proveri da li taj konkretan model zbog duzine, precnika i sl, pasuje........Inace mesto je OK-iskoristivo
Sačuvana
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na: