Panda Club Serbia
24 мај, 2012, 16:15:19 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Sinnerman  (Pročitano 475 puta)
Sinnerman
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« poslato: 03 октобар, 2009, 07:27:40 »

Pozdrav Pandashima!!
Moje ima je Vlada, zivim u Banovcima, '80god. i od 01.10.2009. sam i ja zvanicno vlasnik jedne Pande  dance1 Preshla je oko 90k, kupljena je u NS-u na placu, 2002god. Do sada je promenjen akumulator (Varta, Balck ja mislim, 4500din. sa 2god. garancije), letva vola (5900din. u AP Sport-u, majstor se shokirao kada je video da je polomljen jedan zub na letvi volana, primetio sam tek kada sam smotao do kraja u desno), ulje (Selenia 20k...), filter za ulje, malo je zategnut shraf od mase na alnaseru (imala je problema sa paljenjem...), danas idem da ugradim halogenke (neke slabije, ne bih da menjam ili dodajem releje...), majstor je rekao da je sve ostalo ok, zupcasti je menjan pre oko 12k (cuo sam da on ne moze da napravi stetu ako ode, svi kazu da ne moze da dohvati ventile...). Inace Panda ideo kao luda, poslednjih 10god. pre nje sam vozio "Yugo Koral 45" i razlika je ne uporediva... Ovaj forum mi je mnogo pomogao i nadam se da cu i ja nekome uspeti da pomognem sa savetima...
Sačuvana
pandula
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

...koji je to auto bolji od moskvicha...????

« Odgovor #1 poslato: 03 октобар, 2009, 12:46:44 »

Dobro nam dosao !!!!!!
Sačuvana
mirorab
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

under wandrin' star

« Odgovor #2 poslato: 03 октобар, 2009, 13:03:23 »

Ćao! Dobro došao::::!!!

Samo prži, vozi, uživaj...  dance1  dance1  dance1  dance1  dance1  dance1  dance1
Sačuvana

'teraju me da radim, rođen sam da pecam...'
http://www.youtube.com/watch?v=6Qldezbn_wk
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #3 poslato: 04 октобар, 2009, 19:02:14 »

Dobrodošao...

Moram da priznam da si me malo bacio u rebus sa ovim stavom o zupčastom remenu - da ako pukne ne može da pokrivi ventile... Jedini auto za koji znam da ima tu DIVNU karakteristiku je Lada Samara 1500...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
Sinnerman
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 04 октобар, 2009, 20:48:23 »

Hvala vam na dobrodoshlici...   biggrin
Ta nemam pojma druze Gibanitza, ja se u te stvari bash i ne razumem, to mi je rekao lik sa placa u NS-u, Dragan se zove (inace jedan od prodavaca ovih divnih vozila, njegov broj telefona mozete naci na sajtu placa koji prodaje Pande "http://www.netgroupsistem.co.rs/", skroz je ok lik...) i jedan lik iz NS-a na drugom placu koji preprodaje pande... Nadam se da je tacna informacija, ja sam to tako prihvatio...  mda
Sačuvana
zvonet
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

Panda pod snijegom

« Odgovor #5 poslato: 04 октобар, 2009, 22:07:17 »

i meni je prijatelj/automehanicar koji mi radi sve sto treba na Pandi rekao isto: da ako pukne zupcasti remen nemoze se desiti da se sudare klipovi sa ventilima (moja panda je 1.0, 33kw)... posto se dobro razumije u auta a i dosta cita vjerujem mu...
PS: sinnerman, dobrodosao good good
Sačuvana
mirorab
Van mreže Van mreže

under wandrin' star

« Odgovor #6 poslato: 05 октобар, 2009, 09:41:20 »

Još 1 auto koji krivi ventile pri puknutom zupčastom: Z128 (isprobao u praksi!!  skull  skull  skull )

I meni su rekli da je ovde pucanje zuščastog relativno bezbolno: samo neće da ide... (NE krivi ventile, tj. klipovi neće nagaziti ventile jer njih nekakva opruga il šta god povuče van pa klipovi ne udare u njih)
Sačuvana

'teraju me da radim, rođen sam da pecam...'
http://www.youtube.com/watch?v=6Qldezbn_wk
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 06 октобар, 2009, 19:24:58 »

i meni je prijatelj/automehanicar koji mi radi sve sto treba na Pandi rekao isto: da ako pukne zupcasti remen nemoze se desiti da se sudare klipovi sa ventilima (moja panda je 1.0, 33kw)... posto se dobro razumije u auta a i dosta cita vjerujem mu...
PS: sinnerman, dobrodosao good good

Da tacno je to, ali je ipak uslovno u sledecem smislu. FIRE motori su pored ostalog odradjeni kao ``kvadratni`` motori, sto bi znacilo da im je hod klipa priblizno isti koliko i precnik klipa. Ovaj takozvani kvadratni sistem ima dve velike prednosti u odnosu na motore koji imaju duzi hod klipa od precnika klipa, a to su da sa ovim kvadratnim sistemom motora klip prelazi mnogo manji put u kretanju (u odnosu na ove druge motore), sto znaci da se karike i cilindri- manje habaju, motor se manje haba, stedi se ulje, stedi se gorivo, a kao pride izbegava se kontakt klipa i ventila u slucaju pucanja zubcastog remena. Stvar je uslovna zato jer podrazumeva da istom prilikom nije doslo do pucanja opruge ili oslona opruge koja neprekidno ventile odize na gore. Ukoliko pukne remen, uz istovremeno pucanje te opruge ili oslona opruge, te ventil ``padne kroz vodjicu-skroz unutra,  moze doci do tezih ostecenja. Opet takve su situacije dosta retke, pa se FIRE motor klasifikuje u takozvanu grupu bezbednih motora u tom pogledu.....Jedini motor koji je sigurniji u tom pogledu od Fiatovih FIRE motora je Hemisfericni motor, u zargonu nazvan HEMI, (ima polusferu (oblik suplje polulopte) iznad gornje mrtve tacke klipa, u kojoj su smesteni ventili, tako da cak i u slucaju da ventil upadne kod pucanja kajsa u cilindar, klip ni u gornjoj tacki ne moze da dodirne ventil). HEMI je motor koji se ugradjuje u vojne verzije HUMMERA (HUMMER 1), ali on pa ima 9000 ccm, ima ih i manjih 5-6 lit -u Fordu Mustang, Fordu GT, Dodge-u Challanger, itd...i potrosnju od 65 litara na sat (ne na KM nego na SAT - jer tako se racuna u vojnoj terminologiji), a to ipak nije za nas.........
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #8 poslato: 07 октобар, 2009, 06:46:25 »

Dodao bih još jedan primer:

VW Buba (ko o čemu baba o uštipcima) i ostali vazdušnjaci iz VW-a su takođe imali kvadradtne motore, kako kaže Aca, tj. motore u kojima je linijska brzina klipa u odnosu na cilindar mala te je samim tim i habanje malo... Dobro ispitano i u praksi provereno rešenje, retko koji automobil tog doba je mogao preći 250 000 - 300 000km uz redovno održavanje... Eto, sada Pandu volem još više  fan drinks
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na: