i meni je prijatelj/automehanicar koji mi radi sve sto treba na Pandi rekao isto: da ako pukne zupcasti remen nemoze se desiti da se sudare klipovi sa ventilima (moja panda je 1.0, 33kw)... posto se dobro razumije u auta a i dosta cita vjerujem mu...
PS: sinnerman, dobrodosao

Da tacno je to, ali je ipak uslovno u sledecem smislu. FIRE motori su pored ostalog odradjeni kao ``kvadratni`` motori, sto bi znacilo da im je hod klipa priblizno isti koliko i precnik klipa. Ovaj takozvani kvadratni sistem ima dve velike prednosti u odnosu na motore koji imaju duzi hod klipa od precnika klipa, a to su da sa ovim kvadratnim sistemom motora klip prelazi mnogo manji put u kretanju (u odnosu na ove druge motore), sto znaci da se karike i cilindri- manje habaju, motor se manje haba, stedi se ulje, stedi se gorivo, a kao pride izbegava se kontakt klipa i ventila u slucaju pucanja zubcastog remena. Stvar je uslovna zato jer podrazumeva da istom prilikom nije doslo do pucanja opruge ili oslona opruge koja neprekidno ventile odize na gore. Ukoliko pukne remen, uz istovremeno pucanje te opruge ili oslona opruge, te ventil ``padne kroz vodjicu-skroz unutra, moze doci do tezih ostecenja. Opet takve su situacije dosta retke, pa se FIRE motor klasifikuje u takozvanu grupu bezbednih motora u tom pogledu.....Jedini motor koji je sigurniji u tom pogledu od Fiatovih FIRE motora je Hemisfericni motor, u zargonu nazvan HEMI, (ima polusferu (oblik suplje polulopte) iznad gornje mrtve tacke klipa, u kojoj su smesteni ventili, tako da cak i u slucaju da ventil upadne kod pucanja kajsa u cilindar, klip ni u gornjoj tacki ne moze da dodirne ventil). HEMI je motor koji se ugradjuje u vojne verzije HUMMERA (HUMMER 1), ali on pa ima 9000 ccm, ima ih i manjih 5-6 lit -u Fordu Mustang, Fordu GT, Dodge-u Challanger, itd...i potrosnju od 65 litara na sat (ne na KM nego na SAT - jer tako se racuna u vojnoj terminologiji), a to ipak nije za nas.........