Panda Club Serbia
24 мај, 2012, 19:40:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Saveti za jesen-zimu  (Pročitano 592 puta)
fivewho
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 14 октобар, 2009, 00:13:52 »

Nisam znao u kojoj kategoriji ovo da postujem, pa sam stavio ovde, a molim admina da ga baci gde misli da treba.
Voleo bih da vidim savete od što više ljudi o iskustvima, problemima i svim cakama koje se tiču korišćenja Pandemonijuma u periodu jesen-zima.
Generalno, bez ikakvih kategorizacija, kako bi sve bilo na jednom mestu, bilo da se tiče mehanike, elektrike ili limarije.
Ja sam prilično nov drajver tako da nemam ni jedan pametan savet, ali sam zato spreman da kao sunđer upijem sve informacije od vas iskusnih.
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #1 poslato: 14 октобар, 2009, 06:59:02 »

Heh, nisam ni ja nešto mnogo iskusan ali ovo su sledeće stvari na koje treba obratiti pažnju u zimskom periodu:

1. Sve što si sam hteo da radiš oko kola uradi do kraja septembra jer je posle toga mučenje (ladno vreme, kiša, sneg, brzo pada mrak).

2. Proveri antizviz (ima spravica u obliku neke pipete koja uvuče određenu količinu antizviza i na skali ti pokaže do koje temperature se rashladna tečnost neće smrznuti, cifra koju tražiš je oko -20°C).

3. Gume bi  trebale biti koliko toliko nove i sa dobrom šarom. Zašto kažem "nove"? Vremenom se guma stvrdne sama od sebe a ta osobina se još više manifestuje po hladnom vremenu i onda imaš prilično plastičnu gumu koja slabo prijanja na kolovoz pokriven snegom (o ledu neću ni da pričam). Ovo govorim iz iskustva jer sam na prošlom autu imao odlične gume sa dobrom šarom ali su bile tvrde kako kamen, rezultat - bliski susret sa drvetom pored puta.

4. Tečnost za pranje stakla bi trebalo da bude neka sa dodacima raznih alkohola kako ne bi mrznula.

5. U kolima treba imati pribor za čišćenje od snega - metlicu, onaj plastični razbijač leda i tome slično....

6. Neki kažu da bi trebalo namazati glicerinom metlice brisača i sunuti isti u brave... Koliko to ima smisla reći će neko drugi.

7. Ako nisi pušač bilo bi dobro da imaš neki upaljač pri ruci kojim bi mogao da greješ ključ u slučaju zamrzavanja brave.

8. U slučaju da planiraš ture van grada obavezno treba imati lance u gepeku. Isto tako savetuju da je zimi zgodno držati neko ćebe u kolima u slučaju da si zavejan negde duže vreme pa da sprečiš gubitak telesne temperature...

9.Generalno, auto bi trebao da bude u koliko god je moguće tehnički ispravnom stanju... To se kao podrazumeva...

To je ono čega sam se setio... Sigurno će biti još saveta...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
Vlajko
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 14 октобар, 2009, 07:17:19 »

Glicerin svakako. Namazes sve gumene delove. Kosta 85din u apoteci, dovoljno za ceo auto. Prvo stiti gumu od spoljnih uticaja, drugo kad uhvati debeo mraz moze da se desi da ne mozes da otvoris vrata. Sa glicerinom taj problem je izbegnut.

Ja obavezno nosim i mali asov, onaj na sklapanje. Desilo mi se da parkiram i posle dva sata koliko sam u gostima ne mogu da izadjem od kolicine snega.

Za ledenu kisu, probao prosle zime, imao sam razblazen alkohol u onoj bocici sa sprejem za pranje prozora. Momentalno odledjuje i drzi taman 15-20min da stignes. Mislim na gradske relacije.
 I rukavice one radne a gumene, ja imam neke narandzaste ima na svakoj pijaci, da se ne smrznes dok skidas sneg, led isl zimska zadovoljstva.

Mada, kad saberem sva svoja iskustva, kad je takav kijamet, najpametnije je parkirati (ne ispod drveta) i sacekati da prodje. Ako je bas frka, alo taxi..

E da, i najveci problem je magljenje stakala. Ja sam prskao sred za stakla sa alkoholom i posle brisao papirnatim ubrusom. Ne krpom da ne ostaju dlacice. Ima i fora sa limunom kazu mada nisam probao. Drzi par dana, pa ona ponovo.
I obrati paznju neko napisa ovde da to sred sa alkoholom skida znak Fiat (ako se dobro secam).
« Poslednja izmena: 14 октобар, 2009, 07:36:02 Vlajko » Sačuvana
mirorab
Van mreže Van mreže

under wandrin' star

« Odgovor #3 poslato: 14 октобар, 2009, 20:50:43 »

Dobro se sećaš... U naletu entuzijazma i higijene obrisah ga MERom, sada imam original NO NAME šajbu...  jester
Sačuvana

'teraju me da radim, rođen sam da pecam...'
http://www.youtube.com/watch?v=6Qldezbn_wk
fivewho
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 14 октобар, 2009, 21:04:03 »

Pored metlica brisača i bravica, šta bi još moglo glicerniom da se maže na autu?
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #5 poslato: 14 октобар, 2009, 21:23:22 »

Kederi, recimo....
Sačuvana

roberto_s
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 15 октобар, 2009, 12:46:36 »

Kederi, recimo....

A , jok.... ja kedere drzim u kanti od polikolora u shupi. Kacim ih na trokraku udicu odmah iza ledjnog peraja i............. sta , promasio sam temu???? Ma nemoguce!!!! preved preved preved
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #7 poslato: 15 октобар, 2009, 14:43:41 »

jester jester jester lol lol lol
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj