Panda Club Serbia
10 фебруар, 2012, 08:54:08 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Svetla za maglu- prednja (pozadi vec imate)  (Pročitano 1867 puta)
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« poslato: 16 октобар, 2009, 07:52:36 »

Evo elektricne sheme za prednja svetla za maglu, ako neko voli.........Na shemi su dati i brojevi kontakata na standardnom releju od 30 Ampera, kako se i sta gde prikljucuje, ukljucijuci i prekidac u kabini. Jedino sto je na shemi neko za + (pozitiv) povremeno koristio plavu boju, tako da sve je jasno, ali greska je u boji???????
Sačuvana
jokicm
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 16 октобар, 2009, 11:40:18 »

Aco, sve mi je jasno sem one crvene positivo abb.,
izlaz iz prekidača, gde ona ide? Ili je to alternativa
na prekidaču, za ulaz?
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 16 октобар, 2009, 12:04:34 »

Da cini mi se da se zabbar pomutio s umom malo........Posto je na slici dao dvosmerni preklopnik umesto prekidaca, onda mu je to visak. Trebalo bi da zna da dolazni zignal treba da dovede u srednji pin preklopnika, i onda prebacivanjem gore-dole, bira gde ce da propusti struju. Ovako na ovoj shemi, on je doveo signal na jednu stranu preklopnika.......
Bolje je da je nasao obican prekidac s dva kontakta, onda se ne bi mucio.......
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #3 poslato: 16 октобар, 2009, 12:22:33 »

Pošto se koristi relej opušteno se može iskoristiti postojeći prekidač...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
jokicm
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 22 јул, 2011, 19:47:46 »

Lepo vreme, a ja dokon... Posle ugradnje centralne brave, alarma,kvatro ozvucenja, tapaciranja sedista, ugradnje zadnjih pojaseva i naslona za glavu, plavih unutrasnjih svetala, na red su dosla svetla za maglu...
Branik skidati, posao za radionicu sa kanalom, od tog sam odustao, jedva sam pronasao adekvatno mesto, po meni, za ugradnju, obelezio, ubodnom testerom isekao komade i opet mucno zasrafio maglenke. Koristio male gedore i odvijac sa nastavkom-sajlom. Povezano po gore objavljenoj shemi naseg gurua, neprevazidjenog Ace,  koriscen rele od 40A, koji pobudu dobija sa vec postojeceg releja ispod table sa osiguracima, odnosno sa prekidaca za zadnje svetlo za maglu/ljubicasta zica/. Ostaje samo da stavim jos jedan osigurac od 15A do novog releja, za svaki slucaj, da se ne bi dimio, kuciste osiguraca cu od Milana da pazarim, dogovorio sam...
Svetla sam kupio na pijaci u Pancevu, celih 500 kinti/oba , staklena/, sijalice od 55W, H3, pa dok traje...
Slike su u prilogu...

Sačuvana
drajgan
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 23 јул, 2011, 01:19:22 »

Da nisu malo preblizu jedna drugoj? Mislim da je zakonom propisana minimalna udaljenost među maglenkama.
Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 23 јул, 2011, 07:02:28 »

Ovih dana sam bas razmisljao o ugradnji maglenki na moja dva Sei-a, zanima me po propisu kolika je
udaljenost izmedju maglenki i visina od zemlje ? Koje jacine mogu biti sijalice i eventualno koji tip (H-3) itd ?
Znam da moraju biti bele boje i da se mogu paliti samo preko prekidaca za maglu koji je vec ugradjen u auto,
nikako nezavisno. To nije problem, jer svakako se napajaju preko relea sa strujim, samo pobuda za rele se
uzima sa tog prekidaca, a to veoma mala struja koja ne opterecuje prekidac.
Sačuvana

Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 23 јул, 2011, 11:54:51 »

Ima tu par ``caka`` koje su date vrlo precizno u nekom ``Pravilniku o tehnickim uslovima........`` tako da to treba dobro izuciti.
Recimo donja ivica svetlece povrsine prednjih svetala za maglu ne moze biti niza od 0.25m od povrsine puta, a prednja svetla za maglu ne mogu biti montirana na poziciju vislju od visine oborenih svetala, moraju biti bela ili zute boje, ne smeju obasjavati duzinu puta vecu od 35 m ispred vozila, a njihova spoljna bocna svetleca povrsina ne sme biti montirana vise od 0.4m od najisturenije tacke boka vozila, i sl, mozes detalje naci u tom pravilniku. Na zalost ko po obicaju u tom Pravilniku nije sve dato na jednom mestu, pa moras da citas nekoliko Clanova pravilnika iz raznih domena da bi sklopio celinu u vezi svetala za maglu.......
Sve u svemu, nije nesto zahtevno, ali treba se dobro informisati......
Sačuvana
Sinnerman
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 23 јул, 2011, 12:16:35 »

http://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_podeli_motornih_i_prikljucnih_vozila_i_tehnickim_uslovima_za_vozila.html
Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 23 јул, 2011, 16:50:46 »

Hvala na informacijama, mislim da mi je naj jednostavnije da odem do tehnickog pregleda i tamo
cu sve saznati, ko ce proucavati pravilnik satima dok sve skontam.   read
Sačuvana

jokicm
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 24 јул, 2011, 22:04:52 »

Hm, proucio sam pravilnik, naknadno, omanuo sam za oko 5cm, sto se tice bocnog rastojanja, racunajuci spoljnu ivicu branika, ako gledam ivicu automobila, onda je ok, mada... Valjda nece meriti... Drugacije nije moglo, jer ne bih mogao da ga ucvrstim i podesavam svetlo. Sta je, tu je...
Sačuvana
veran-veran
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 19 август, 2011, 15:44:43 »

jedno pitanje..dali je moguce uzeti struju s vec postojeceg prekidaca,predpostavljam da i ta struja ide preko osiguraca i releja,zasto bi pekljao nesto iznova..
Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 05 новембар, 2011, 13:27:30 »

Moguce je uzeti struju za pobudu relea sa prekidaca za zanje svetlo za maglu.
Sebi sam ugradio na Seicento upravo tako sto koristim struju za pobudu sa postojeceg
prekidaca za maglu na jedan rele, a pobudu na drugi rele sam dao sa karakog svetla.
Razlika izmedju moje montaze i napred spomenute je sto koristim dva relea,razlog tome je
propis koji zabranjuje da maglenke svetle dok su ukljucena duga svetla.
Nije neka razlika u novcu, jer rele od 30 A kosta 100 din-1 evro.
Sve radi savrseno i veoma sam zadovoljan. Za relatovno malo para imam maglenke na autu.
Evo i cena : Maglenke na najlonu 500 din, relei 200 din,klemnice i zica 250 din.
Sačuvana

nitro
Moderator
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 05 новембар, 2011, 14:31:12 »

Odlično je ispalo  good
Sačuvana
Joe
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 05 новембар, 2011, 20:54:32 »

Veoma je malo mesta za udradnju, treba paziti prilikom kupovine da maglenke mogu stati
u proseke od branika.Zadovoljan sam, uklopile su se dobro. Prilikom udradnje naj tezi deo
posla je bio da proguram zicu iz kabine u motorni prostor, toliko je vec nabijeno kablova
kroz rupu koja se nalazi ispod levog zvucnika da je to strasno. Bas sam se namucio za
naj banalniju stvar, ali se mora, ta zica je pobuda za rele sa prekidaca za svetlo za maglu.
Ostalo ide brzo i lako.   whistle 
« Poslednja izmena: 05 новембар, 2011, 20:56:35 Joe » Sačuvana

Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na: