@ veran-veran
Možda sistem povezivanja nisam objasnio baš naj boje, pa ću ponovo.
U mom autu ( SEI ) je fabrika ugradila prekidač za maglu koji kada se stisne uključi rele, sa tog
relea ide struja i daje kontakt sijalici u zasnjem levom pozicionom svetlu.
Kada sam spajao instalaciju za maglenke morao sam uzeti za "pobudu". prvog od dva relea koje
sam montirao sa tog prekidača tj. žice koja odlazi u zadnju levu poziciju Žicu sam po boji našao
ispod oplate na levom boku auta. Tu sam spojio i uz veliku zezenciju progurao u motorni prostor.
Na jedan od šrafova koji drži amortizer sam zašrafio držač za rele-e u obliku slova L.
Držač gore ima rupu kao i relei pa se lepo mogu fiksirati. a odozdo se uštekavaju žice u kontakte relea.
Na releu imaš 4 kontakta, dva služe za pobuđivanje (uključivanje br. 86,85) rele-a ,a druga dva 30.87,
su kontakti koji se spajaju i propuštaju struju kada je rele uključen.
Pošto po našem zakonu maglenke smeju svetleti samo uz kratko svetlo, mora se ugraditi dva relea.
Ako bi ugradio samo jedan rele, maglenke bi se palile na prekidaču i stalno bi svetlele bez obzira
koja svetla gore na farovima. Zato se montira dva i problem je rešen.
Spajanje ide ovako:
Prvi rele : dovod sa prekidaca za maglu spajas na kontakt 86
Masa na kontakt 85
dovod struje sa kratkog svetla kontakt 30
žica sa kontakta 87 se spaja na drugi rele na kontakt 86
Drugi rele dovesti žicu sa kontakta 87 prvog relea na kontakt 86
Masa kontakt 85
Dovod struje + sa osigurača na kotakt 30
odvod struje + na maglenke
Dovod struje + obavezno mora biti sa osigurača i većeg preseka zbog jakih halogenih sijalica od 55w +55w.
a obavezno i odvod + sa relea na maglenke (ja stavio žice od 2.5 kvadrata ).
Možda sam opet nešto zaboravio, pitaj ako nešto nije jasno. Mislim da bi bilo dobro da to radiš sa
nekim ko se razume u struju, jer struja je đavo !