Panda Club Serbia
24 мај, 2012, 19:44:52 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  
Autor Tema: Svetla za maglu- prednja (pozadi vec imate)  (Pročitano 2084 puta)
veran-veran
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 06 новембар, 2011, 19:37:15 »

extra..svaka cast..
Sačuvana
Joe
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 08 новембар, 2011, 08:44:46 »

Ajde da se pohvalim, montirao sam i na nasem drugom Sei-u. whistle

Sačuvana

Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
veran-veran
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 04 децембар, 2011, 13:26:12 »

izvini Joe kako si uzeo struju s prekidaca,ja nesto danas eksperimentisao sijalicicom na ovom prekidacu za maglu,nece da svetli..na prekidacu postoje dve zice crna i plava..plava je za tinjalicu u inst.tabli(gasi se tinjalica kad na nju prikacim sijalicu),a dok prikacivanjem na crnu ne pali se sijalica..mislio sam s prekidaca izvedem jednu zicu u motor.pogon tamo stavim relej i odale na maglenke.moze li tako,a?
Sačuvana
Joe
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 04 децембар, 2011, 20:09:47 »

@ veran-veran

Možda sistem povezivanja nisam objasnio baš naj boje, pa ću ponovo.
U mom autu ( SEI ) je fabrika ugradila prekidač za maglu koji kada se stisne uključi rele, sa tog
relea ide struja i daje kontakt sijalici u zasnjem levom pozicionom svetlu.
Kada sam spajao instalaciju za maglenke morao sam uzeti za "pobudu". prvog od dva relea koje
sam montirao sa tog prekidača tj. žice koja odlazi u zadnju levu poziciju Žicu sam po boji našao
ispod oplate na levom boku auta. Tu sam spojio i uz veliku zezenciju progurao u motorni prostor.
Na jedan od šrafova koji drži amortizer sam zašrafio držač za rele-e u obliku slova L.
Držač gore ima rupu kao i relei pa se lepo mogu fiksirati. a odozdo se uštekavaju žice u kontakte relea.
Na releu imaš 4 kontakta, dva služe za pobuđivanje (uključivanje br. 86,85) rele-a ,a druga dva 30.87,
su kontakti koji se spajaju i propuštaju struju kada je rele uključen.
Pošto po našem zakonu maglenke smeju svetleti samo uz kratko svetlo, mora se ugraditi dva relea.
Ako bi ugradio samo jedan rele, maglenke bi se palile na prekidaču i stalno bi svetlele bez obzira
koja svetla gore na farovima. Zato se montira dva i problem je rešen.
Spajanje ide ovako:

Prvi rele : dovod sa prekidaca za maglu spajas na kontakt 86
              Masa na kontakt 85
              dovod struje sa kratkog svetla kontakt 30
              žica sa kontakta 87 se spaja na drugi rele na kontakt 86

Drugi rele  dovesti žicu sa kontakta 87 prvog relea na kontakt  86
               Masa kontakt 85
               Dovod struje + sa osigurača na kotakt 30
               odvod struje + na maglenke

Dovod struje + obavezno mora biti sa osigurača i većeg preseka zbog jakih halogenih sijalica od 55w +55w.
a obavezno i odvod + sa relea na maglenke (ja stavio žice od 2.5 kvadrata ).
Možda sam opet nešto zaboravio, pitaj ako nešto nije jasno. Mislim da bi bilo dobro da to radiš sa
nekim ko se razume u struju, jer struja je đavo ! 

« Poslednja izmena: 04 децембар, 2011, 20:23:45 Joe » Sačuvana

Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
nvladeta
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 04 децембар, 2011, 20:35:56 »

Zdravo svima. Zeleo bih da pomognem u ovom poslu ali da ne izgleda da mudrujem i nekoga omalovazavam. Ovo povezivanje sa dva relea je ok, ali moze da se jednostavnije uradi sa jednim releom na sledeci nacin. Iz ovog uputstva kolege Joe izbaciti prvi rele, a drugi rele ostaje povezivanje radne struje sa osiguraca na rele , sa relea na sijalice. Komandu povezati kao sto je kolega rekao za prvi rele sa prekidaca za maglu a za minus pol uzeti plus sa dugog svetla. Sklop radi tako da kad je ukljcen prekidac za maglu rele dobija masu preko vlakna sijalica dugog svetla i maglenke sijaju sve dok se ne ukljci dugo svetlo. Tada rele ima plus na oba kraja spulne i iskljucuje maglenke.
Sačuvana

Pozdrav. Vladeta
veran-veran
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 04 децембар, 2011, 21:01:12 »

vama hvala joe i vladeta,ali ja sam glup za ovo..ja to mislio elegantno s postojeceg prekidaca na osigurac,pa na rele,s njega na maglenke,negde usput uhvatiti masu i to je to,kad ono prc...
Sačuvana
nvladeta
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 04 децембар, 2011, 21:15:46 »

izvini Joe kako si uzeo struju s prekidaca,ja nesto danas eksperimentisao sijalicicom na ovom prekidacu za maglu,nece da svetli..na prekidacu postoje dve zice crna i plava..plava je za tinjalicu u inst.tabli(gasi se tinjalica kad na nju prikacim sijalicu),a dok prikacivanjem na crnu ne pali se sijalica..mislio sam s prekidaca izvedem jednu zicu u motor.pogon tamo stavim relej i odale na maglenke.moze li tako,a?
Probacu da pomognem. Crna bi trebala da ima plus pol kad je ukljucena pozicija ili svetlo. Ispitas tako sto probnu sijalicu jedan kraj vezes na masu a drugi na crnu. Plava zica treba da bude povratna i na njoj treba da imas plus kad je ukljucen i prekidac za maglenke, ispitivanje ide isto probna sijalica na masu i na plavu zicu. Ako je tako ta plava zica napaja postojeci rele za svetla za maglu i sa nje bi moglo da se uzme komanda za ovo novo rele koje ces ti postaviti. Noviji auti uglavnom imaju odradjenu komplet instalaciju za maglenke sa mestom za rele ali je to bez tehnicke dokumentacije i majstorima teze pronaci.
Sačuvana

Pozdrav. Vladeta
veran-veran
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 04 децембар, 2011, 22:07:45 »

sve ovo sam ja lepo danas uradio..probnom sijalicom sam proveravo,rezultat je..
kad spojim na crnu bez obzira dali je prekidac uk/isk,probna sijalica ne reaguje..
Kad spojim na plavu ako je prekidac uk-automatski iskljucuje i gasi se tinjalica u inst.tabli(probna sijalica ne svetli)..probao vise puta.i zato mi je malo cudno,jer izgleda nema struje u prekidacu..malo nelogicno..
Sačuvana
veran-veran
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 29 децембар, 2011, 18:35:24 »

hm ove moje misteriozne maglenke??
Narode,jel ce mu faliti sto da se uzme struja s ostavljenih buksni za brisac i grejac z.stakla(ona dva prazna mesta za prekidace)..mislim,dali cu time opteretiti neke releje osigurace itdg,jer maglenke i nisu tako mali potrosaci.poz
Sačuvana
P A N D A
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 06 јануар, 2012, 20:27:54 »

mislim da bi moglo tako(ako gresim neka me isprave kolege)s tim sto ce ti svetleti lampica za grejac u inst.tabli kad uk.maglenke..grejac ima svoj vec postojeci osigurac,koji je slobodan ukoliko imas crni produzetak...
Sačuvana
*JERINA*
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: juče u 21:49:37 »

pozdrav.
Imam jedno pitanje...

Kako spojiti jedan obican relej,kao recimo onaj u Acinoj semi,sa ovim relejom za maglu na tel.pandama.posto bih i sam nesto pekljao sa maglenkama..
(uzeo sam struju s vec postojeceg releja,stavio osigurac i(tako da ima i ispred i iza releja po jedan osigurac)  izveo je na maglenke,,ali mi je to malo nesigurno. Pa bih s vec postojeceg rele odveo na ovaj klasicni relej,sa njega na maglenke..tj zanima me njihova uzajamna veza,posto nisu isti,.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  

Prebaci se na: