fivewho
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« poslato: 19 октобар, 2009, 18:54:04 » |
|
A da se problemi ne zavrshe na zameni hladnjaka, vracam ti se ja od majstora, stanem na OMV da sunem BMB i kad da krenem kuci, poche da gori crvena lampica za akumulator. Smorih se ko vlajna na Exitu! Behu upaljeni brisachi, svetlo i grejanje, stanem...ugasim ga, upalim ponovo, pali iz prve, nema greshke.... Vozim dalje a ovo gori li gori. Dodjem do kuce, ugasim auto, sachekam 10 minuta, upalim opet pali iz prve i opet gori crvena... Shta ovo moze da znachi? Upozorava da ce i on skoro da rikne ili je mozda neshto drugo? Da mi ne bude mnogo da odjednom kupim i hladnjak i akumulator i gume i da platim majstora 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 19 октобар, 2009, 19:09:43 » |
|
Uf bre 5?vicu, polako s to placanje....... Ako curi hladnjak ko sto rece, moguce je da se od tog curenja-nakvasio kontakt od prekidaca ventilatora (usrafljen je u donji desni chosak hladnjaka, kad gledas od napred ispod haube), pa mozda se tu napravio kratak spoj, pa lampica za akumulator upozorava na to...... Inace ta lampica gori i kad rikne punjenje akumulatora (regler i/ili alternator) ili kad je napon ispod normale. Naravno nadajmo se da je curenje hladnjaka izazvalo kratak spoj, a da nisu u pitanju neke druge kombinacije. Ako je u pitanju kratak spoj na prekidacu ventilatora, samo obrati paznju da ventilator hladnjaka ukljucuje, kako ne bi doslo do pregrevanja motora (a predpostavljam da nemas pokazivac temperature, nego samo lampicu za pregrejanost rashl.tecnosti........
Nego kad smo kod hladnjaka, gde curi, na kom delu curi, jesi li ti video to il se oslanjas samo na ``majstorsko oko``. Da nije slucajno procureo na slavinici za odusku vazduha (levo-gore), ili na lozi od prekidaca ventilatora (desno-dole) il da nije na nekoj shelni creva?. Mozda ipak ne treba da se nista menja, nego samo da se malo teflon trake udihtuju loze ili provere shelne? Majstori vole odma da dignu dramu.........Savetujem da i ako kupis nov, zadrzis i stari hladnjak, a ne da majstor pokupi sefte...........(recimo ako curi na lozi termo-prekidaca il slavinici......)Nov hladnjak pitaj posto je u Delti, ali ne verujem da je jeftiniji...........
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 19 октобар, 2009, 19:15:18 AcaDorcol »
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 19 октобар, 2009, 19:36:29 » |
|
Elem, već sam reko na temu ladnjaka šta sam imao... Kao i uvek, krene se prvo od sitnice (najjeftinijeg) pa onda se ide ka krupnijim i skupljim problemima...
E isto tako je i sa crvenom lampicom, ako imaš unimer (voltmetar) izmeri napon na klemama akumulatora dok makina radi... Očitavanje koje očekuješ je 14.5V a nikako ne bi voleo da je niže od 13.7V recimo... Ako nemaš voltmetar kontaktiraj me pa da ti to izmerimo, pet minuta posla...
Dodao bih još da je logično da si se dovukao do kuće, recimo da u akumulatoru, ako je dobar, ostane struje da se vozaš još nekih pola sata....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
fivewho
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 19 октобар, 2009, 20:10:34 » |
|
Hladnjak curi bash tamo gde je Acke rekao. Donji desni ugao hladnjaka. Majstor malopre kad je gledao, bash je tu gledao i reche kao tu je video neke kapljice... Ja shto sam video to je da je bila barica prechniika 7-8 cm na parkingu tu negde ispod desnog fara kad gledash prema haubi. Tad kad sam gledao, ono crevo koje ide iz suda u hladnjak ispod hladnjaka je bilo vlazno ispod samog creva, skoro pa celom duzinom na metalnoj platformi koja drzi to crevo...(al sam ga objasnio)  Ko za inat, 2 dana ne gubi technost skoro pa ni malo, a onomad se spustila ispod min na 2 prsta...a pre toga sam ga proverao recimo jedno 4,5 dana ranije i bilo je OK... Dal da legnem pod auto sad da malo obrishem nekom krpom taj kontakt od prekidacha ventilatora ako uspem da ga nadjem? Imam unimer, mogu da sidjem sad da mu izmerim napon...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
fivewho
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 19 октобар, 2009, 21:04:03 » |
|
nisam uspeo da nadjem gde je to prikacjeno za hladnjak... zavukao sam se ispod i nisam uspeo da napipam taj spoj... sve ovo ne bi bilo toliko tragichno da mi parking nije mokar i da moja ruka desna nije u gipsu  merio sam voltage. gibo, svega 12.26V!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 19 октобар, 2009, 21:23:47 » |
|
Ne radi ti alternator kako treba...
Šta tu može biti: regler, labav kaiš, možda su neke ispravljačke diode probile, možda je spala neka žička... To treba ispitati na tenane ali po danu...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 19 октобар, 2009, 21:30:46 gibanitza »
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 19 октобар, 2009, 21:34:36 » |
|
Elem, sada sam malo konsultovao ćitape i koliko sam shvatio talijanski trebalo bi zapravo doterati motor na 1800 o/min da bi ti alternator dao 14-14.5V...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
fivewho
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 19 октобар, 2009, 21:37:58 » |
|
Kaish nije...prverio sam ga, zategnut je kao strela...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 19 октобар, 2009, 21:41:58 » |
|
Ako ti treba šema, dijagram i ostale drangulije koje se tiču alternatora javi da ti šibnem na mail (ili potraži po sajtu dokumentaciju)....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
fivewho
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 20 октобар, 2009, 11:52:58 » |
|
Riknuo rotor na alternatoru! Bio kod elektrichara, stavio mi polovni od nekog punta, nije vinklovan... 4000 sa sve rukama....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 20 октобар, 2009, 13:58:27 » |
|
E jebaj ga... Ništa idemo dalje... Dobro je da znamo da paše od Punta...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
fivewho
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 21 октобар, 2009, 20:01:09 » |
|
Nigde ne moze da se kupi nov rotor za alternator, samo ceo alternator... A on koshta od 90e pa na gore... Ovaj cu da dam tastu da previnkluje pa nek stoji u rezervi...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 21 октобар, 2009, 20:18:38 » |
|
Tih-majke mu ga..al je skup ceo altiska.....(dobro je sad znamo da tvoj tast vikluje......)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 21 октобар, 2009, 20:40:59 » |
|
Živeo tast!  Moj valja šmirglu, jeba ga...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 03 јануар, 2011, 19:04:14 » |
|
Presao sam 70 000 km i nisam imao nikakvih problema sa atelnatorom i starterom. Neznam na koliko kilometara se servisiraju ova dva veoma vazna uredjaja, ako neko zna molio bih da napise. Vodenu pumpu bi trebalo zameniti posle neke kilometraze pa i to ako neko zna kada se menja neka napise. 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 03 јануар, 2011, 19:10:11 Joe »
|
Sačuvana
|
Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
|
|
|
|