gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« poslato: 22 фебруар, 2009, 00:15:10 » |
|
Drugari, desilo mi se nešto čudno... Večeras posle vožnje od nekih 10km po gradu parkiram Gvida i vidim neka para se nazire ispred farova. Ostavivši motor da radi, otvorih haubu i videh da para kao da izlazi sa leve strane hladnjaka (suvozačeve), međutim ništa nije curilo, samo kao da se videla mala fleka ispod hladnjaka na onoj gredi, veznom limu, šta li... I da li je normalno da kompenzacioni sud bude pod pritiskom posle vožnje tog intervala? Slična stvar sa parom mi se desila pre neke dve-tri nedelje i posle toga je bilo sve ok (pređoh oko 300-400km),,,
I još jedno pitanje, kako bih mogao da utvrdim da li ubacuje vodu u kompresioni prostor? Koliko sam primetio rashladnu tečnost ne troši, ali mi je majstor kada ga je gledao rekao da mu je sumnjivo jer malo više puši pozadi (mada meni nije izgledalo nešto strašno) pa sada nemam mira... Bem li ga, voleo bih da ne moram da mu menjam dihtung glave i zadržim najmanje 150 evropskih zlatnika kod sebe (i ulupam ih na felge posle)...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 22 фебруар, 2009, 02:15:52 » |
|
Boca bi morala biti pod pritiskom- vidi da li je čep pravilno zatvoren- ali tek kad se motor o'ladi, molim Te.
Za ostalo, pogledaj prvo da se neko crevo nije smaknulo, vidi da li su sve šelne stegnute.
To bih ja uradio (da, izmislio sam rupu na saksiji), za ostatak sačekaj ovdašnje majstor-kvariše. :-)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 22 фебруар, 2009, 13:27:05 » |
|
Gibo, sud je pod pritiskom odmah posle startovanja motora. Ako si siguran da nivo tecnosto u sudu ne pada, onda nemas ni curenje kroz dihtung u kompresivni prostor. Izgleda da se majstoru "CINILO" da moze da to mazne jos koju kintu za zamenu dihtunga, a dal bi ga stvarno menjao...??? Sipaj i ceraj Sad se setih, i meni je jednom nesto isparavalo u blizini hladnjaka i ispostavilo se da je bila voda koja je sa ulice prsnula negde u motorni deo!
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 22 фебруар, 2009, 13:31:27 roberto_s »
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 22 фебруар, 2009, 22:05:25 » |
|
Upravo to Roberto, izgleda da je ta voda ulazila između maske i branika (koji je malo kriv) i skupljala se ispod hladnjaka... Gledao sam danas po dnevnom svetlu i zapravo vode ima simetrično i sa jedne i sa druge strane ladnjaka...
Sve u svemu, motrim i dalje...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 20 март, 2009, 14:43:16 » |
|
e to se i meni desilo. dovezoh pandu iz n.s. uz paru iz hladnjaka ( sa leve strane) otvorih haubu i videh da mi je tecnost za hladjenje poprilicno ispod min. nekih 2 cm od dna. vrisnuo hladnjak pomislih.dosipao sam antifriz da bi se odvezao do majstora kad tamo...covek kaze da je sve ok. sva sreca pa nisam kupio odmah novi hladnjak jer se nadah da je neko crevce u pitanju. i sad sve funkcionise. pojma nemam gde mu se dede ona tecnost.....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
rele
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 20 март, 2009, 20:33:44 » |
|
Koliko se ja sećam jedan od sigurnih parametara da motor troši vodu iz rashladnog sistema je pojava takozvanog "majoneza" na poklopcu za dolivanje ulja u motor,to je ustvari emulzija ulja i vode,čini mi se.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 20 март, 2009, 20:50:47 » |
|
Desava se da prilikom zamene rashladne tecnosti neko zaboravi da odsrafi polugu grejanja do daske, pa prilikom nalivanja ostane vazdusni chep koji se iznenada pojavi tek zimi kad se pocne koristiti doticna polugica. Onda se desi da iznenada dodje do pada nivoa rashladnje tecnosti, jer taaj vazduh iz radijatora zavrsi u ekspanzionom sudu a sve deluje kao da je pao nivo  Na samom hladnjaku postoji i (kad se gleda od napred) sa leve zadnje strane hladnjaka, mali beli plasticni shatro ventil ili ti slavinica za ispustanje vazduha prilikom nalivanja rashl. tecnosti u sistem. Boljka sistema moze biti i sam zatvarac (chep) expanzione posude odnosno ventil u chepu ili zaptivna guma, koja mora dobro da dihtuje, da bi se postigao radni pritisak. Posebnu paznju treba obratiti na sve shelne creva koje mogu da popuste-i tecnost propuste
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
roberto_s
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 21 март, 2009, 00:03:00 » |
|
e to se i meni desilo. dovezoh pandu iz n.s. uz paru iz hladnjaka ( sa leve strane) otvorih haubu i videh da mi je tecnost za hladjenje poprilicno ispod min. nekih 2 cm od dna. vrisnuo hladnjak pomislih.dosipao sam antifriz da bi se odvezao do majstora kad tamo...covek kaze da je sve ok. sva sreca pa nisam kupio odmah novi hladnjak jer se nadah da je neko crevce u pitanju. i sad sve funkcionise. pojma nemam gde mu se dede ona tecnost.....
Postoji jedna caka koju mi je rekao nas majstor Zeljko ! Na vodenoj pumpi, posto nam je sistem zatvoren i pod stalnim pritiskom kada auto radi, desava se da semering nije toliko stradao da prpousta tesnost , ali zato propusrta antifriz u vidu pare koja jako brzo nestane pod uticajem strujanja vazduha. Znaci , nigde ne kaplje, a tecnost nestaje . E to vam je to! Zeljko predlaze u takvim slucajevima zamenu pumpe, ja mislim da moze da se zameni samo semering, a moja svastika vec 3 godine na puntu samo doliva antifriz i pici!!!! A i ta dva cm od dna koju d.e.x. spominje, pa to je tek nesto malo ispod minimuma. d. e.x. zameni antifriz (to nisi danas kupio) i ostavi jednu litru u rezervu. Eto resenja. Kad god riba nece da radi, ti ces sigurno cackati nesto oko limenke, pa ces redovno dolivati antifriz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
d.e.x.
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 21 март, 2009, 13:46:28 » |
|
tada kada si me video nisam kupio antifriz....ali sam se vratio kasnije i to sa spiskom koji mi je dao majstor. antifriz,kajisevi,shpaner,filter za gorivo ( i to mi je prodavac uvalio neki plasticni koji ne ide na pandu pa sam se opet vracao) jedan nosac motora.....i evo cekam izvestaj od majstora da mi kaze jos neku radosnu vest posto proverava hladnjak !!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 25 март, 2009, 22:07:50 » |
|
Kao što rekoh u drugoj temi, problem je bio u lošem dihtungu glave, to je sada sređeno i rečeno mi da im je tu slaba tačka. Takođe mi je zamenio i gumicu neku gde crevo ulazi u pumpu za vodu koja se bila skorila i tu je malo curkalo... Sama pumpa je dobra kao i hladnjak...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bobanz75
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 04 новембар, 2011, 19:40:00 » |
|
pre nekoliko meseci sam kupio telekom pandu,ali od naseg coveka koji je vozio 3-4 godina, resim da menjam antifriz kada vidim u sistemu obicna voda,malo mi bilo sumljivo ali.. istocim vodu sipam paraflu g 12 +destilisana voda,kada ujutru ispod kola bara, pogledam kaplje na hladnjaku skoro svuda ali i na bloku tu odozgo pa pored menjaca(moguce pumpa) i to solidno kaplje, e sada sta raditi,sipati neko sredstvo za zaptivanje(nisam bas zagovornik toga) menjati pumpu i hladnjak(finansiski udar) ima li ideja!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tomaintegrale
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 04 новембар, 2011, 20:20:15 » |
|
Nova pumpa nije skupa ,a usput bi mogao da uradis i servis to jest zamenu zubcastog kaisa , spanera i ulja sa filterom posto si tek kupio auto. Neverujem ni daje hladnjak mnogo skup.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bibazoki
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 04 новембар, 2011, 20:27:47 » |
|
Sipaj masu za zaptivanje (promućkaj obavezno, ili pročitaj uputstvo, recimo  ) Nisam ni ja zagovornik ali je jeftino za prvi momenat i ne gubiš ništa. Samo, kod mene je bio izgoreo dihtung ispod glave (boljka na većini naših autića posle cca 80...90. ooo). Ali, meni je i nabijalo pritisak i vazduh u sistem. Kada mi je majstor zamenio dihtung, uz poželjno, a Bogami i obavezno, ravnanje glave, sve je pod kontrolom. Inače, curkalo je crvenkasto pomalo i svako jutro pod kolima barica. Pa nije hteo da progreje dok ne ispustim vazduh i sl. Od onda, evo već 20.000 sve radi k'o Bogić a nisam menjao hladnjak. Samo sam sipao nekakvu tečnost za zaptivanje i još što je nisam ni promućkao  nego onako ali, hladnjak NE CURI.  Ta operacija me tada koštala okruglo 10.000 sa sve "rukama", što i nije strašno, sa obzirom da auto onako nije mogao da se vozi i sa obzirom da je problem za duže rešen... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
RENO4+PANDA4+4=12
|
|
|
bobanz75
Pandista početnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 04 новембар, 2011, 21:34:18 » |
|
veliki servis odradjen pre 100 km,ali pumpa nije menjana,zato sto je bivsi vlasnik menjao prosle godine,sto se i videlo prilikom rasturanja,tada je zamenjen i dihtung glave motora, hladnjak na oko izgleda glanc ali eto curi, znaci vozio sam ga sa vodom 2 meseca i ni kap nije iscurela(stojim na belom betonu vidi se sve) a sada cim sam sipao parafly curi svuda kao ludo, sipao bi to sredstvo za zaptivanje,nego me brine dali ono moze da zapusi neke stvari sto ne treba(sace hladnjaka,kanale itd...)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 04 новембар, 2011, 21:53:22 » |
|
Mislim da treba videti tacno gde curi i to otkloniti, ta tecnost je za prvu pomoc i nisam siguran da je pametno sipati. Citam da je bio i dihtung produvao starom vlasniku, mozda je i njemu iscurila tecnost za hladjenje i da je prokuvao, pa mu je progoreo gihtung na glavi motora.Sa tom tecnoscu ces mozda zadihtovati mesto gde curi, ali nikad ne znas kada i gde ce Ti iscuriti Paraflu. Zato resi curenje onako kako treba pa si miran, znas da je problem resen a ne odlozen na neko vreme.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kada ti sreća okrene leđa, šutni je u dupe !!!
|
|
|
|