Panda Club Serbia
24 мај, 2012, 20:21:29 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Univerzalna dijagnostika OBD II scanner  (Pročitano 1969 puta)
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« poslato: 30 октобар, 2009, 11:01:11 »

Eh da se malo podsetimo teme sa starog foruma i malo novosti iz najnovijih istrazivanja  sa Belosvetskih Panda Classic foruma:

Na trzistu EU se pojavilo nekoliko jeftinih i prakticnih modela rucnih OBD II skenera *(naravno proizvedenih u PRC), ali recimo na Nemackom Panda forumu jedan takav OBD2 scanner - CAN U480 od celih 36 EUR-a, se kod nemaca pokazao kao veoma dobar i pouzdan na Pandama 1.1 MPI. Inace ovi modeli Pandi imaju sa suvozacke strane ispod museme taj EOBDII prikljucak, gde nam majstori inace ukljucuju dzek od dijagnostike Uredjaj koncipiran je po principu plug and play, tako da osim njega ne treba nikakva dodatna oprema, kablovi i sl. Malo sam ga pogledao po netu, i vidim da ima prihvatljive karakteristike za amaterske potrebe. Kad kazem amaterske potrebe - mislim na to da uredjaj moze da ocita kodove gresaka, da moze da gasi zapisane greske u ECU i da se u brosuri koja ide uz njega mogu procitati znacenja kodova. Naravno, postoje i naprednije verzije uredjaja koje imaju nesto slozeniji i veci ekran, te osim svega recenog, mogu pratiti i ``zive`` parametre, dok motor radi (recimo temperaturu tecnosti, broj obrtaja, poziciju klapne gasa i sl, mogu memorisati postojece greske za samostalno iscitavanje dok je uredjaj diskonektovan, mogu ih usb kablom prenositi na kompjuter i onda se dalje na kompjuteru u raznim programima dobijaju detaljna uputstva za otklanjanje kvarova i sl.
Inace interesantno je to da se uredjaj moze pazariti na svim popularnim sajtovima, poput e-bay-a, amazona i sl, ali avaj, ni jedan od njih ne znam kako da upotrebim za dostavu u Srbiju.....(koja nije na mapi poznate civilizacije kod njih)...
Nastavice se...............a u medjuvremenu evo slike uredjaja
Sačuvana
andrey
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 30 октобар, 2009, 11:13:13 »

Aco , jel taj uredjaj moze da se koristi stalno tj. da li je uklj. stalno ili ide po potrebi; kada mi recimo zatreba ti ja ga prikopcam?  Dobra naprava, jer ko ce davati pare za dijagnostiku...
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 30 октобар, 2009, 11:28:03 »

Nastavak:

Ukratko sta su prednosti i mane ovakvog jednog uredjaja:
Prednost je sto je jeftin (cca 40EUR), lagan za upotrebu (plug and play), sto se na netu lako nalaze mali programi za desifrovanje kodova, da ne kazem da ima i u stampanoj brosuri koja se dobija uz uredjaj, sto ne treba nista dodatno od opreme (kablovi, adapteri i sl), sto je proveren na Pandi, sto podrzava sve ``opste`` OBD i EOBD II Protokole, (ovi prvi su uglavnom za Americka, a ovi EOBD II za EU vozila, kakvo je i nase), dakle prednost je i to sto se moze utaknuti i u bilo koje drugo vozilo koje ima EOBD II konektor (recimo Z 10, da ne kazem Punto, Seicento.....i sl......). Prednost je sto se uredjaj moze nositi na put, pa ako nesto da ne cuje zlo, pocne da treperi ili stalno gori lampica Check Engine, moze da se odma ocita greska, da ne kazem da se umanji mogucnost da se kod majstora popravljaju stvari koje ne citaju gresku i sl. Prednost je i u tome sto se ocitana greska i goruca lampica jednim pritiskom na dugme gasi u memoriji ECU, sto nije losa varijanta, obzirom da neke greske predstavljaju banalnu gresku koju treba samo ugasiti, ili recimo u slucaju kada zelimo da utvrdimo da li ce se i kada neka greska koja je predhodno ugasena ponovo javiti (recimo javice se greska samo na tek zagrejanom motoru)......
NASTAVICE SE.............
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 30 октобар, 2009, 11:44:06 »

Da ne bude sve samo lepo,
Mane su sledece: Uredjaj je namenjen samo za citanje gresaka i za gasenje istih u memoriji ECU, sto znaci da se nemogu raditi reprogramiranja ECU, recimo promena vremena otvaranja brizgaljki, ne moze se raditi zivo pracenje parametara (broja obrtaja, temperature tecnosti, parametri lambda sondi, pozicija klapne gasa i sl.....). Postoje i komplikovanije verzije slicnog uredjaja, ali cena ide pocev od 140, pa - preko 250 EUR pa na vise...........Mana je i to sto uredjaj mislim nema svoju internu bateriju, pa se ocitavanje ne moze memorisati i kasnije gledati na kompu, odnosno uredjaj mislim da ni nema usb ili drugi konektor za prikopcavanje na komp, radi azuriranja softvera, dodavanje raznih modela vozila......i sl. (ovi komplikovanjiji od 130 EUR pa na dalje imaju i takve opcije. Mana je i to sto uredjaj uglavnom sluzi za citanje i desifrovanje ``opstih kodova gresaka`` - koji se u zapisu jaljaju kao P0... ili U0 - dok se specificni proizvodjacevi kodovi iz reda P1...P2...P3...ocitavaju, ali za veliki deo tih specificnih kodova postoji samo opste obrazlozenje tipa greska do prekidaca papucice kocione pedale (a da li je izostanak signala, da li je kratak spoj, da li je prekid - ne se znae). Naravno kod komplikovanijih i skupljih verzija i to je moguce. Sve u svemu, posto na  Pandi i nije bas neki prekomplikovani ECU, niti ima toliko kodifikovanih gresaka od strane proizvodjaca, uredjaj se moze smatrati dovoljnim za neku amatersku upotrebu, narocito na duzim putovanjima.........
Cini mi se da je najveca mana u svemu to sto se uredjaj ne moze poruciti direktno sa e-bay-a, amazona i sl, nego se moraju koristiti razne kerefeke, naracito za dostavu istog - ako nemas nikoga u inostranstvu da ti to poruci...........Te kerefeke znatno mogu uticati i na cenu, te se tako jedan slican uredjaj moze naci na domacem sajtu limundo.com, ali cena je u startu ucetvorostrucena.......
Nastavice se.......
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 30 октобар, 2009, 11:46:14 »

Naravno u cenovnom rangu ispod 100 EUR mogu se naci i mnogo napredniji uredjaji kao recimo ovaj:
http://www.diydiagnostics.com/CANPro-series_specs.htm

Taj je recimo proveren na Seicentu sa istim motorom kao nas 187A1000, i radi + ima zivo ocitavanje parametara, ima interno memorisanje i povezivanje na racunar..........cd sa programima, azuriranje softvera.......i svasta nesto, tako da u principu za nesto vise novca imate bolji puno bolji uredjaj.............
Evo linka sta sve podrzava od vozila
http://www.diydiagnostics.com/vehicles_tested.htm

Ukoliko Vas ne davim - nastavice se.......
« Poslednja izmena: 30 октобар, 2009, 12:00:50 AcaDorcol » Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #5 poslato: 30 октобар, 2009, 12:13:03 »

Aco, svaka cast!  fan good

Kao sto rekoh pre, videcu da nadjem nacin kako da dodjem do toga preko familije u inozemstvu (cupava varijanta)....
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 30 октобар, 2009, 13:12:35 »

E da, na ovom linku http://www.diydiagnostics.com moze se naci dosta slicnih uredjaja, ali ne treba bacati pare na vise od onog oznacenog kao PRO- serija, jer se razlikuju po tome sto skupli u toj pro-seriji jos i citaju kodove sa air-begova, abs kocnica, klime i sl, sto za nas model Pandi i nije potrebno, a razlika je 40-50 eura.........
Na samom linku je dat detaljan opis svakog od modela skenera kodova, sa svim opcijama sta sve moze, i cena u dolarima......Zapravo najvaznije je da se skine naziv konkretnog modela, a onda se izguuuuuuugla to na e-bay ili amazonu gde su cene u EUR i sl.........
Inace moram da primetim da je pravo cudo da niko od ovdasnjih trgovaca nije snimio ovu spravicu (mada je relativno od skora u prodaji na zapadu i u proizvodnji u Kini - naravno), a mislim da bi se mogle uzeti dobre pare na tom poslicu, ako bi se organizovalo sve kako treba.......Ovde se jedino nesto slicno moze naci na limundo.com, ali otkidaju s cenama i ceka se na isporuku ko zna koliko, i placa se avansno........Ajd valjda neko s foruma ima nekoga u EU ili preko bare, pa da se upisem u listu porucioca. Il ajde ova mladja clanska populacija nek istrazi kako da porucimo sa aukcijskih sajtova ili amazona, e-baya (ima li ovde firmi koje porucuju odatle a da nisu derikoze?) i sl.
Pandit???????? Radi li e-bay kod Vas????????
Sačuvana
garcha
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 02 новембар, 2009, 12:22:39 »

Aco, i na e-bay-u se ne isplati poručivati sitne i jeftine stvari na komad jer te troškovi isporuke izađu 15-20 EUR, tako da se isplati naručiti samo veću količinu.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 02 новембар, 2009, 15:13:45 »

Hvala Garcha, to sam i predpostavio ali i dalje istrazujem na tu temu. Isto tako saznao sam da kad porucis nesto postom sto vredi vise od EUR 100, onda te u posti ODERE CARINA, tako da ni porucivanje na vise nije solucija......
Za sada ostaje traganje za nekim dobrovoljcem iz EU koji bi to porucio preko e-baya, a onda lepo to poslao-doneo ovamo. (Imam u vidu Poljake koji su letos bili ovde)........

Inace posle nesto traganja po netu, dosao sam do zakljucka da bi za nase potrebe (i nesto vise od toga) odlicno posao mogao da obavi ovaj uredjaj:
http://www.diydiagnostics.com/CANPro-series_specs.htm

On jeste nesto skuplji, ali moze se koristiti i na slozenijim autima svih EU, USA i Asia/Pacific proizvodjaca.........Zgodan je jer pomocu USB kabla ima podrsku za azuriranje softvera, raspolaze baterijom za prenos podataka u komp - za koriscenje u drugim programima za otklanjanje kvarova, ima ocitavanje ``live`` podataka, kao sto je temperatura tecnosti, broj obrtaja, ......... itd, itd........
Znaci samo treba naci nekog preko.......
Sačuvana
garcha
Iskusni Pandista
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 02 новембар, 2009, 17:10:28 »

Slažem se i prijavljujem za eventualnu kolektivnu nabavku.
Sačuvana
d.e.x.
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 02 новембар, 2009, 18:35:54 »

imam ja varijantu za nabavku preko e-bay-a.. malo se bakcem numizmatikom a moj dobar drug militarijama (slemovi,ordenje.. ) pa smo preko poznanice koja je na studijama u spaniji otvorili nalog na e-bay.
nikakva frka za nabavku bilo cega preko e-bay ali problemi nastaju kad roba udje u zemlju. seljaci na carini mogu takav picvajz da naprave  da vam stvar od 40 evra ispadne 150....ali bukvalno.

limit za carinjenje je 20 evra ako kupujete stvar od privatnog lica i sve sto kosta preko te cifre se carini.
ako kupujete od neke firme onda se carini sve bez obzira na cenu !!!
tehnika se carini u svakom slucaju cak i ako je od privatnog lica i ako je ispod 20 evra.
ta dijagnostika kosta 30 evra..u najboljem slucaju postarinu placate 15 i 15 evra ce odrapiti carinici minimum.  za 60 evrova i uz puno srece dijagnostika je nasa  swoon   this
Sačuvana
retrop
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 22 јануар, 2010, 21:01:33 »

http://mextrem.npage.eu/u-581_62791350.html
U 581 - rucni skener ima na ovom sajtu za 150 jevreja
adresa:     JNA 82
22400 Ruma
mail: mextrem@ymail.com
tel: 069/1909 888
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 03 фебруар, 2010, 16:15:27 »

Pozz svima,
Stigla je dijagnostika UNISCAN - U381. - probana (vec nekolko puta) i mogu reci da radi-perfektno.
PREMA TOME!!!!!! - AKO NEKOME SVETLI ONA NARANDZASTA LAMPICA - NAJAVITE SE - (morate nakom najave o svom trosku- doci do Dorcola)
- ZA CLANOVE CLUBA - POVREMENO (znacci ne svak dan po - tri put dnevno) - OCITAVANJE KODOVA = 0,00 din po minutu. GASENJE LAMPICE JE UKLJUCENO U CENU!!, PDV=18% (na 0,00 din).
GODISNJE OCITAVANJE KODOVA (I GASENJE ORANZ-LAMPE) KOMPLETNOG VOZNOG PANDA-PARKA - CLANOVIMA KLUBA - VRSIM NA GODISNJIM KLUBSKIM SKUPOVIMA.
SCANNER moze pored navedenog da ocitava i podatke u realnom vremenu (dok je motor u radu) - tipa podaci sa lambda-sondi, temp. rashl. tecnosti, broj obrtaja, kodove iz freeze frame-a, podatke o ID-ju vozila, poziciju klapne gasa (trottle), itd, itd,.....
Scanner radi na svim vozilima sa OBDII , EOBD, ISO 9141, KWP 2000 i slicnim protokolima (na ECU), ali ne podrzava CAN protokole za WW-AUDI grupu, (ili odredjene druge marke sa CAN protokolima -proizvedene posle 2005. god.)

Krace receno radi i ostale FIAT-e, Alfe, Lancie, Seate, Fordove.......(za blize informacije mozete me kontaktirati....)

IMAJTE U VIDU DA POPODNE-UVECE UGLAVNOM-NEMAM NET. BUDITE STRPLJIVI ZA ODGOVOR-UKOLIKO ME TADA KONTAKTRATE!!!!

« Poslednja izmena: 03 фебруар, 2010, 16:21:01 AcaDorcol » Sačuvana
andrey
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 03 фебруар, 2010, 16:19:33 »

Cool, jel samo resetuje greske?
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 03 фебруар, 2010, 16:32:39 »

Da - samo resetuje greske i one ``aktuelne`` i one iz ``freeze frame-a``. Ne podrzava reprogramiranje ECU (chip-tjuning).
Pored toga ko sto rekoh ima i ``live-data`` citanje, tako da se moze drzati u voznji stalno ukljucen........Meni je vazno sto odmah ispisuje i kod i tekst greske , za razliku od onih prostijih koji izbace samo broj (kod), pa trazis po knjigama/netu.....I ovo ``live`` citanje nije loshe, recimo postavis ga na podatak o temperaturi rashladne tecnosti - pa ti ne treba pokazivac, nego lepo cita u celzijusima u realnom vremenu (ili recimo broj obrtaja motora, brzinu kretanja (brzinu kretanja-ne podrzava Panda Classic, al recimo podrzava Sei i oni sa drugim VSS-om)......i sl......).
Sačuvana
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na: