Panda Club Serbia
13 фебруар, 2012, 05:02:55 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Pravilna upotreba zadnjeg brisaca  (Pročitano 585 puta)
AcaDorcol
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

« poslato: 23 март, 2009, 14:53:58 »

Sad se nesto setih da je na starom forumu bilo diskusije oko nacina upotrebe zadnjeg brisaca i cudnog rada zadnje brizgaljke, pa reko nije na odmet da ponovimo ovu temu:

biggrin biggrin biggrin
Da to resenje sa zadnjim brisacem, su zabari malo cudno resili na Pandi. Isti je slucaj i na mojoj Pandi, prekidac zadnjeg brisaca ima dva polozaja – iskljuceno (prekidac je skroz izvucen) i polozaj ukljuceno (prekidac je skroz utisnut). Kako god da iz polozaja iskljuceno pritisnes prekidac u polozaj ukljuceno – gde on ostane utisnut, prskalica zadnjeg brisaca poprska staklo. Kada iskljucujes prekidac, isto, prskalica proradi na polovini hoda prekidaca.

E tu nastupa fiatova logika, koja jeste malo cudna, ali stvari stije ovako:
Postoje dve razlicite situacije u kojima se vozacu ukazuje potreba da koristi brisac zadnjeg stakla i to:
- Prva situacija: Vreme je suvo ili pada samo veoma slaba kisa (sto bi mi rekli, po neka kap), i staklo je potrebno samo povremeno obrisati jednim punim hodom brisaca. Tada je potrebno samo dva puta uzastopno – u kratkom razmaku (manje od jedne sekunde) pritisnuti dugme brisaca, prvim stiskom do kraja, da ostane ukljuceno, i odmah potom jos jednom punim stiskom do kraja da se dugme vrati u polozaj iskljuceno. Ovim prvim klikom, dobija se efekat da brizgaljka poprska staklo, zatim brisac odradi pun otklon do kraja i dok brisac putuje nazad - sledecim klikom, brizgaljka doda vodu za povratni hod brisaca. Ovaj dvoklik bi se mogao opisati i ovako – strc-bow-strc-wow. Ovaj dvoklik se naravno moze ponoviti po potrebi u zavisnosti od zaprljanosti stakla i po nekoliko puta za redom. Stos je da drugi klik usledi dok brisac putuje u prvom pravcu, kako bi prskalica dodala tecnost u povratnom hodu brisaca. Zato ja ovaj potez i zovem dvoklik, ali se u stvari cuju cetiri klika cak, cak (kod ukljucenja) i cak, cak (kod iskljucenja)
- Druga situacija je situacija kada kisa intenzivnije pada i kada je saobracaj gusci po vlaznom kolovozu, pa se kapljice i voda koje svuda lete ko u sudo- masini, stalno hvataju na zadnjem staklu. Tada ukljucis brisac, i ostavis dugme u ukljucenom (utisnutom) polozaju, a brisac radi non-stop, sto nije problem jer se od jace kise i kapljica koje lete svuda, zadnje staklo stalno samo kvasi, bez potrebe za prskalicom, pa brisac ne grebe po suvom. Po prestanku potrebe, iskljucis dugme (u istisnut polozaj) i tom prilikom ono dobije jedno zavrsno pranje. Kad se naviknes, stvar funkcionise, mada je logika pomalo luda? Kratko pranje (malo kise) = dvoklik; Jaca kisa =duze pranje: klik za ukljuceno......razmak po potrebi i........klik za zavrsno pranje i iskljucenje brisaca.
Zabari su resili da ustede sebi trud i pare oko ugradnje posebnog dugmeta ili dodatne funkcije, pa su stvar resili sa dugmetom koje u sebi sadrzi i taster i prekidac u istom hodu. Tecnost zadnjeg brisaca se uzima iz istog rezervoara kao i za prednje brisace. Inace i prednji brisac ima ono suludo resenje, gde u prvom stepenu brzinski odradi bow-wow, pa se ucuti neko vreme, i onda kad se najmanje nadas - opet brzinski bow-wow. U drugom stepenu radi kontinuelno, ko lud, bez zadrske. Svi ovi modovi, najcesce nisu u skladu sa intenzitetom kise i potreba za pranjem, ali za bolja resenja potrebno je malo vise para, pa lepo imas potenciometar (da nekazem senzor) koji to sam regulise. Cudim se da na Pandi nisu ostavili ono gumeno dugme sto je imala zastava 750, koje pritisnes i voda lepo prska ko iz pistolja na vodu – bez ikakve elektronike? Ili su trebali da montiraju brisace iznad prednjeg stakla sa motorima ispod krova, ko na spaceku iz 60-tih? To bi dalo poseban smek?

Dakle nakon savladavanja tehnike Pande, sa ukljucenim migavcima, ukljucenim zadnjim brisacem, nepodmazanim zglobom vratila volana, ostecenim trecim nosacem motora, kad zadnji amortizer pocne da curi, i kad zadnja polica nema gumice na nosacima, pravilan rad Pande zvucchi ovako:

Tup, tup, cak, bow, strc wow, strc, cak, cak, lup, lup, tak, tak, cak, bow, cak, strc, wow.......tuk, lup, tuk, strc, bow, strc, wow, krc, krs, wow, bow........ biggrin biggrin biggrin

Cini mi se da sve radi...... biggrin biggrin biggrin
Sačuvana
mirorab
Van mreže Van mreže

under wandrin' star

« Odgovor #1 poslato: 23 март, 2009, 15:18:34 »

biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin
Moja se tako čuje, a nema zadnji brisač i prskalicu...
Doktore, treba li da se zabrinem?
 biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin
Sačuvana

'teraju me da radim, rođen sam da pecam...'
http://www.youtube.com/watch?v=6Qldezbn_wk
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #2 poslato: 23 март, 2009, 15:26:42 »

E Aco, svaka čast!!!

Nego, možeš li slikati odakle se vuče i kako radim sistem zadnje štrcaljke? Ja imam samo brisalo a štrcaljku jok...
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 23 март, 2009, 15:33:20 »

Strcaljka (zadnja) se napaja iz iste posude kao i prednje prskalice, i na samoj posudi (ispod prednje haube - ispred rezervnog tocka) imaju dva motorcica za svaku prskalicu posebno. Ako na vasim posudama nema ostavljeno mesto za motorce zadnje prskalice (mada znajuci FIAT - mora da ima samo sto je verovatno - zacepljeno nekim gumenim chepom), onda je resenje na otpadu pronaci yougovo motorce prskalice, ili mozda celu posudicu s motorcetom (koja kod yougoa stoji u gepeku sas - strane pa da se odradi i wiering). Znam da sama cevcica zadnje prskalice na mojoj pandi u zadnja vrata dolazi kroz ono rebrasto crevce kuda dolaze i zice zadnjeg brisaca.
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 23 март, 2009, 15:35:24 »

Moja se tako čuje, a nema zadnji brisač i prskalicu...

Ma sve je u redu, jedino nemas stereo zvuk strc-bow-strc-wow, nego ga imas samo od napred. Ostalo ti sve radi kako treba - bar po fabrickim zvukovima biggrin biggrin biggrin
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 23 март, 2009, 15:41:20 »

Kaze meni surak (to je onaj sto je vozio Lagunu, pisao sam ranije o tom slucaju), - nesto mu signalizira zadnji tochak oko pritiska u gumama na board-kompjutoru ???.
Ja mu kazem, kod mene na Pandi - isto, kad ljosnem ovecu u rupu i cujem metalni zvuk felne - ``klonk``(naravno pored svih ostalih zvukova Pandinih senzora), znaci popustio pritisak u zadnjoj gumi...... biggrin biggrin biggrin.
Sačuvana
gibanitza
Administrator
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #6 poslato: 23 март, 2009, 15:45:13 »

Samo za Pandin kompjuter i senzore ipak moraš imati malo sluha da bi shvatio poruke  biggrin
Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 23 март, 2009, 15:47:47 »

Da, ipak u to vreme radjena je samo zvucna ``signalizacija``, nema lcd-displeja :-\
Sačuvana
AcaDorcol
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 23 март, 2009, 15:49:54 »

Samo za Pandin kompjuter i senzore ipak moraš imati malo sluha da bi shvatio poruke  biggrin

Niti Pandini putnici pate od kamena u bubregu biggrin biggrin biggrin
Sačuvana
yungalunga
dr. Pandistike
Van mreže Van mreže

dziponja riponja

« Odgovor #9 poslato: 23 март, 2009, 15:51:12 »

A i od celulita biggrin
Sačuvana
dragacevac76
Pandista početnik
*