|
|
|
yungalunga
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 23 фебруар, 2009, 14:03:16 » |
|
Gibo, ne zaludjuj se mnogo,ovo je ipak autic kakav jeste i ne treba ga menjati.Ako imas sredstva bolje ubaciti drugi jaci 1.3 motor kao sto su to odradili italijani ili englezi. pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 23 фебруар, 2009, 14:04:19 » |
|
Slažem se... Za dodatnih 7ks mislim da je 250€ previše... A ovo što sam tražio je bilo čisto iz radoznalosti,nemam nameru za neku konkretnu akciju...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
|
|
|
micro fiat-banovan
Pandista početnik
Van mreže
PRVI BANOVAN!!!
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 27 фебруар, 2009, 01:35:28 » |
|
bila bi savršena varijanta kada bi mogao da se pronadje i stavi motor 1.3 dizel iz pande i punta od 70 ks, mada iskreno ne znam da li bi onda loša zvučna izolacija došla do izražaja ozbiljnim brundanjem na leru i manjim brzinama pošto se u praksi pokazalo da ako je dizel common rail ne znači automatski da je tih
i da, zbunjuju me ona 2 desna donja pokazivača na instrument tabli na prvoj slici
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
PRVI BANOVAN!!!
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 27 фебруар, 2009, 08:30:59 » |
|
Pa sada, dizel motor, hm, nikada ih nisam voleo...Samo ne vidim kakve veze on ima sa čipovanjem  Mada, koliko znam, 1.3 dizel se ugrađivao fabrički u Pande neko vreme... Prvi donji desni je najverovatnije temperatura ulja, koliko sam mogao da vidim, a drugi je pritisak ulja...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 27 фебруар, 2009, 12:19:26 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
micro fiat-banovan
Pandista početnik
Van mreže
PRVI BANOVAN!!!
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 28 фебруар, 2009, 01:54:08 » |
|
ugradjivao se djubre atmosferac sa nekih 30 konja, ja govorim o novijem motoru, dizele možeš da ne voliš zbog zvuka, mada je to iracionalno pošto su u svakom pogledu osim možda neprijatnijeg zvuka (zavisi od izolacije) bolji od benzinskih, u performansama su jedino bolji turbo benzinci
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
PRVI BANOVAN!!!
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 28 фебруар, 2009, 11:46:53 » |
|
Ne volim koncepciju dizel motora... Nevezano za to očigledno je da dizel motori imaju bolju budućnost od benzinaca pre svega zbog ekologije, tj. emisije co2 (ko bi pre 20god mogao i da zamisli tako nešto???)...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
micro fiat-banovan
Pandista početnik
Van mreže
PRVI BANOVAN!!!
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 28 фебруар, 2009, 17:17:36 » |
|
objasni mi šta to uopšte znači pošto ti verovatno u glavi imaš atmosferski dizel iz golfa 2 i slično, kada se pomene dizel motor pa zato ne voliš koncepciju? ne vidim zašto neko ne bi voleo da mu auto podjednako vuče iz maltene svakle brzine i na malom broju obrtaja i da zbog one prvonavedene stvari vozač ne mora da menja brzine prečesto da bi imao neke performanse a suština prednosti uopšte nije u ekologiji, daleko od toga, pre će biti duže trajanje, manja potrošnja i bolje performanse uz manje muke
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
PRVI BANOVAN!!!
|
|
|
|
kuntalo
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 28 фебруар, 2009, 17:35:43 » |
|
I višestruko skuplje održavanje...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gibanitza
Administrator

Van mreže
Panda Gvido
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 28 фебруар, 2009, 17:44:26 » |
|
Dizel motor radi na principu "samouništenja", prekomplikovani i preskupi sklopovi (pumpa visokog pritiska i dizne kod starih, da ne pričam o komplikaciji common-rail sistema kod novih i pratećim turbinama), osetljivost prema lošem gorivu, netolerantnost na visokim obrtajima u smislu trajnosti motora, buka, osetljivost na niskim temperaturama pri startovanju (zamrzavanje goriva, grejanje, problemi usled lošije kompresije), itd itd...
Kaže se: plin za upaljač, nafta za grejanje, benzin za vožnju...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 28 фебруар, 2009, 17:46:48 gibanitza »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 28 фебруар, 2009, 17:50:40 » |
|
A na ruski diesel koji se prodaje u Srbiji, sa sumporom u nevidjenim kolicinama, mora se racunati na veoma cesto i visestruko riknjavanje. Inace motornog ulja se moras nakupovati (naravno kod nas) toliko da ga menjas svaki put kad palis makinu. Filteri goriva, ciscenje dizni, pumpe pritiska, sve dzabe......A dobrih majstora, ohohooooooo.....Sve skupa shizzle - diesel....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
rele
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 28 фебруар, 2009, 21:28:22 » |
|
Što se tiče dizela moje mišljenje je da je to o.k za one koji prelaze baš mnogo km,na zapdu svaki polovni dizel je prešao bar duplo naspram benzinca isto godište,ja sam imao jtd-a i multijet-a i ekstra su ali je odrzavanje stvarno skupo E sad što se tiče teme čipovanje ja sam radije za klasično "friziranje" motora i mislim da je mnogo isplativije nego brljati sa "mozgom".Za datih 250-300e moze mnogo više da se odradi pravih stvari tipa druga izduvna grana,spuštanje glave i poliranje kanala,promena opruga ventila itd itd,smatram da bi to kod pande donelo minimum 10-15ks a mašina bi bila još bolja i lakše bi disala,i naravno nakon toga odraditi proces resetovanja što je neko opisao na starom forumu,koliko se sećam preuzeto sa u.k foruma.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
rele
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 28 фебруар, 2009, 21:36:32 » |
|
Evo ga resetovanje by Aca Dorćol
Elem drustvo, ovih dana na Britanskom forumu a u povodu gremelina skrivenih u ECU (Engine Computer Unit) koji se povremeno javljaju u vidu treptanja i paljenja narandzaste opste-poznate lampicee u tabli, osvanula su i dva uputstva za resetovanje kompjutera Pande, ili ti ECU-a
Kako Britanski Panda-frikovi tvrde resetovanje ECU ide ovako :
1. Ubacite kljuc i dajte kontakt (druga pozicija kljuca u bravi - ona kad zasvetle lampice na tabli ) i ostavite kljuc u poziciji kontakt 2.skinite kleme sa akumulatora 3.vratite kontakt-kljuc u poziciju ``0`` (off) 4.ostavite skinute kleme sa akumulatora izmedju 5-10min 5.vratite kleme na svoje mesto na akumulatoru 6.Startujte masinu bez pritiskanja na pedalu gasa, i to tako da startuje iz prvog pokusaja. NAPOMENA: ako makina ne startuje iz prve, ponovite postupak od tacke 2, na dalje, sve dok masina nestartuje iz prve. 7.Ostavite masinu da radi u leru, sa iskljucenim svim uredjajima svetlima, i sl, sve dok se dva puta ne ukljuci i ne iskljuci ventilator hladnjaka (dok se motor ne zagreje 8. Potom iskljucite motor, i startujte ga opet, i pichi, blago chichi....... NAPOMENA Broj 2: UOBICAJENO JE DA NAKON RESTARTA ECU-a, makina par sledecih minuta, radi malo nestabilno, da treska, trokira i sl, jer je kompjuteru potrebno malo vremena da se samopodesi i nauci sve procedure i greske, te da sve greske samo-koriguje
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
AcaDorcol
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 01 март, 2009, 18:06:43 » |
|
Napomena, ovo se odnosi na restart Bosh kompjutera na SPI modelima. Tacnu proceduru restarta za Magnetti Marelli, tek treba da pronadjemo na nakom sajtu....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|