Panda Club Serbia
24 мај, 2012, 20:53:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  
Autor Tema: Čipovanje motora  (Pročitano 1962 puta)
micro fiat-banovan
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

PRVI BANOVAN!!!

« Odgovor #15 poslato: 03 март, 2009, 16:33:10 »

Dizel motor radi na principu "samouništenja", prekomplikovani i preskupi sklopovi (pumpa visokog pritiska i dizne kod starih, da ne pričam o komplikaciji common-rail sistema kod novih i pratećim turbinama), osetljivost prema lošem gorivu, netolerantnost na visokim obrtajima u smislu trajnosti motora, buka, osetljivost na niskim temperaturama pri startovanju (zamrzavanje goriva, grejanje, problemi usled lošije kompresije),  itd itd...

Kaže se: plin za upaljač, nafta za grejanje, benzin za vožnju...

izvini, ali mnogo si neupućen, proveri na drugom mestu ukoliko sumnjaš
o kakvoj netolerantnosti na visokim obrtajima pričaš uopšte, oni i jesu trajni što rade na malom broju obrtaja, nećeš valjda da kažeš glupost da noviji dizel loše podnosi konstantnih 3500 obrtaja na auto putu od maksimalnih oko 4000, a benzinac super podnosi 5000 od recimo 5500?
osteljivost na niskim temperaturama pri startovanju je vezana za stare d2 dizele, tipa golf dvojka, i tačno sam znao da si od onih ljudi koji još uvek kada kažeš 'dizel' vide glupog golfa 2 1.6d. noviji nemaju tih problema, imam turbo dizel auto kome se NIKAD za 5 godina, koliko ga imam, nije desilo da ne upali na hladnoći, to je sa pomenutom golf dvojkom dizel i sličnima nemoguće
buka je pitanje zvučne izolacije u velikoj meri, nije svaki dizel podjednako tih, pa i kada je common rail koji su generalno tiši u pitanju, značajna razlika je izmedju fiatovog i na pr. bmw-ovog cr dizela koji se ne čuje ne samo unutra (izolacija) nego maltene i spolja, a fiatovi i nisu toliko prefinjeni, mnogo puta sam se vozio stilo taxijem pa sam se uverio u to. čak i mali 1.4 hdi iz peugeot/citroena je dosta smiren, a to nije motor iz skupih vozila poput bmw. pd dizeli iz vw grupe su glasniji, medjutim priča o izolaciji tu igra glavnu ulogu pa se primećuje kako je isti  referentni motor sve tiši kako klasa raste, pa je u polu glasniji nego u passatu ili audijima.
priča za loše gorivo koje doprinosi problemu sa turbinama i uopšte zezanju motora jeste tačna zato što je srbija divna zemlja kao štp znamo pa sipamo ko zna šta u kola, medjutim, ni to nije razlog za paranoju i u slučaju vanrednih popravki nećete bankrotirati pošto ukoliko već imate neki moderniji auto ne očekuje se da vam je budžet na srpskom nivou teškog preživljavanja. to se odnosi i na rtroškove održavanja koji nisu dž, ali nisu katastrofalni, niti zahtevaju tajkunsko bogatstvo. i priče za stalne probleme sa dizelima zbog lošeg goriva su odraz paranoje i neupućenosti. neko sa strane bi pomislio da su dizel motori samo rupa bez dna u srbiji čitajući neke postove ovde. a elegantno niko od vas nije pomenuo znatno bolju potrošnju. i neko spominje nešto sa uljem, ljudi, kao da vam nacrtam da preterujete i NE ZNATE i bazirate 'znanje' na majstor žikinim legendama
i ja sam nekad mislio dizel je golf 2, i priznajem, tada pojma nisam imao, i da, ja više volim zvuk benzinca, ali koliko je to suštinski bitno, osim kada se poredi sa turbo benzincima
« Poslednja izmena: 03 март, 2009, 16:37:24 micro fiat » Sačuvana

PRVI BANOVAN!!!
mirorab
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

under wandrin' star

« Odgovor #16 poslato: 03 март, 2009, 17:42:59 »

Eh,...
Ja na poslu vozim dva moderna dizela, i sve što ti reče je manje-više korektno (ne upuštam se preterano u održavanje ali kolko vidim, i nema ga puno). Ulje gotovo ne troše, pale kao munje, ubrzavaju do cca 3500 o/min sasvim zadovoljavajuće, ako baš mora da se gazi može i to, potrošnja je manja nego benzin,... Ali.. Dolazimo do subjektivnih momenata... (AKo zanemarimo smrad dizela naspram mirisa benzina...)
Na Panda forumu hvaliti moderne dizele je (po meni!) skoro jeres, pa ću uz svo priznanje moderne tehnologije i prihvatanje činjenice da živimo u XXI veku i...    i dalje s uživanjem voziti Pandu... Baš mi je merak... Možda sam promašio temu (čipovanje motora!) ali...
Sačuvana

'teraju me da radim, rođen sam da pecam...'
http://www.youtube.com/watch?v=6Qldezbn_wk
gibanitza
Administrator
Ultimativni poznavalac Mečeta
Van mreže Van mreže

Panda Gvido

« Odgovor #17 poslato: 03 март, 2009, 23:08:06 »

Micro, to šta ti misliš o meni možeš da mi kažeš kada se budemo videli skupu, ovde se drži teme (pročitaj Pravilnik)...

Ok, ono što sam naveo se odnosi na dizele starijeg tipa... Što se visokih obrtaja tiče, ako dizele džibriš po autobahnu sa 70-80% gasa motor će se pohabati mnogo brže nego benzinac pri sličnoj eksploataciji...Što se novijih tiče, prekomplikovani, preosetljivi, preskupi za održavanje... Ako nećeš da prelaziš 30-40k godišnje nemaju smisla... ZAvršili smo ovu priču!

INFO: sve offtopic poruke će biti brisane bez najave!

Sačuvana

Svako "Zašto" ima svoje " `bem li ga"!
micro fiat-banovan
Pandista početnik
*
Van mreže Van mreže

PRVI BANOVAN!!!

« Odgovor #18 poslato: 07 март, 2009, 15:55:02 »

setih se i ja priče o podnošenju obrtaja kod dizela, iskreno ne znam koliko je to tačno s obzirom da su sveukupno gledano trajni
oko ostalog da se ne ponavljamo i ok, nećemo van teme, al' jebi ga, šta ću kada spontano uleti
Sačuvana

PRVI BANOVAN!!!
dalibor
Pandista
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 03 април, 2009, 22:20:54 »

i da, zbunjuju me ona 2 desna donja pokazivača na instrument tabli na prvoj slici
Prvi pokazivac je temperatura ulja u motoru,a drugi je pritisak ulja u sistemu
Sačuvana

Golf je klasa za sebe ,a Panda za sve
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  

Prebaci se na: